• Äldre 23 Sep 03:24
    117120 visningar
    1015 svar
    1015
    117120

    Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)

    Under flera hundra år har nyfödda avnavlats för tidigt, och så sker fortfarande på flera sjukhus runt om i landet även om rekommendationer från 2008 förespråkar sen avnavling.
    http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=10609
    Om navelsträngen klampas under de första 20 sekunderna räknas det som tidig avnavling.  Den nya rekommendationen är att barnet hålls under moderkakans nivå i 30 sekunder och avnavlas först efter 2-3 minuter för friska fullgångna barn och mellan 30 och 120 sekunder för för tidigt födda.  Om mamman lägger  barnet på bröstet direkt efter födseln går det dock inte miste om något blod eftersom blodet pulserar tills moderkakan är tömd, det tar bara lite längre tid.

    Att  vänta med att klampa navelsträngen tills den har slutat pulsera  innebär alltså att barnet får  det  blod   som finns i moderkakan (för fullgångna barn räknar man med ca 30 % av den totala blodmängden och för prematurer upp till 50%) . Detta blod innehåller viktiga stamceller, bland annat cancerbekämpande t-celler och annat  sjukdomsskydd.  Vid sen avnavling  slipper barnet även gå miste om den naturliga syretillförsel som moderkakan ger under de första kritiska minuterna i livet medan lungorna gör sig redo att börja andas. . Men om det avbryts abrupt  får lungornas en chockstart, vilket är både fysiskt och psykiskt smärtsamt för barnet , och lungorna har mycket svårt att ta upp syre innan det finns blodflöde i dem. , Dessutom krävs det blod för att  syret ska kunna transporteras till hjärnan och andra viktiga organ..

    Medtagna barn och barn som  föds för tidigt har ännu större behov av syretillförseln från navelsträngen och det blod som finns i moderkakan.. Men oftast  prioriteras att de här barnen avnavlas tidigt för att tas ut i akutrummet, istället för att låta dem ta del av det syrerika moderkaksblodet först. 
    Även om de är i behov av annan livsviktig vård ger varje extra sekund som navelsträngen är intakt tillgång till mer viktigt blod och syre. Och pH-provet, som de flesta förlossningskliniker vill ta för att få en kvalitetssäkring av vården, kan tas med  spruta från pulserande navelsträng, vilket man numera gör på de flesta sjukhus.

    Facebook-gruppen Leaving A Babie´s Umbilical Cord To Stop Pulsating (Delayed Cord Clamping)
    http://www.facebook.com/delayedcordclamping

    Facebook-gruppen Sen avnavling - Barnets födslorätt
    http://www.facebook.com/group.php?gid=98718282961
     


    Mer information och länkar hittar ni på de första sidorna i tråden..


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-12-22 13:31
    Länk till nya tråden
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m49525723.html
  • Svar på tråden Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)
  • Äldre 26 Sep 16:37
    #44

    Hej Piamepojkar!
    Med tanke på att barnet förlorar upp till 50% av sitt blod, och att blod behövs för att  syre ska kunna transporteras till hjärnan och andra viktiga organ, tycker jag inte alls det låter otroligt att de senaste årens extremt tidiga avnavlingsvanor kan vara en viktig bidragande orsak till det krafigt ökande antalet fall av autism , adhd m.m..

    Felaktiga kostvanor m.m., som du är inne på, kan säkert vara  bidragande orsaker, men jag tror faktiskt huvudorsaken är tidig avnavling.

    Är du tillräckligt intresserad , och även tillräckligt bra på engelska, för att orka studera den här webbsidan?
    http://www.autism-end-it-now.org/

  • Äldre 26 Sep 17:42
    #45
    abuelita skrev 2009-09-26 16:37:28 följande:
    Hej Piamepojkar! Med tanke på att barnet förlorar upp till 50% av sitt blod, och att blod behövs för att  syre ska kunna transporteras till hjärnan och andra viktiga organ, tycker jag inte alls det låter otroligt att de senaste årens extremt tidiga avnavlingsvanor kan vara en viktig bidragande orsak till det krafigt ökande antalet fall av autism , adhd m.m..Felaktiga kostvanor m.m., som du är inne på, kan säkert vara  bidragande orsaker, men jag tror faktiskt huvudorsaken är tidig avnavling.Är du tillräckligt intresserad , och även tillräckligt bra på engelska, för att orka studera den här webbsidan?www.autism-end-it-now.org/
    det finns en massa olika uppfattningar om varför autism bla blivit så vanligt och en massa folk har sin egen teori om varför detta blivit så vanligt. Jag tror ändå inte att tidig avnavling är orsaken till sjukdomar som autism mm. Det finns andra bättre förklaringar även om ingen vet exakt varför dessa sjukdomar blivit så vanliga.
  • Äldre 26 Sep 23:51
    #46
    piamedpojkar skrev 2009-09-26 17:42:50 följande:
    det finns en massa olika uppfattningar om varför autism bla blivit så vanligt och en massa folk har sin egen teori om varför detta blivit så vanligt. Jag tror ändå inte att tidig avnavling är orsaken till sjukdomar som autism mm. Det finns andra bättre förklaringar även om ingen vet exakt varför dessa sjukdomar blivit så vanliga.
    Läste du Autism-En-It-Now´s websida som jag länkade till?  En av personerna bakom den sidan är mor till 2 autistiska söner som blivit tidigt avnavlade,  samtidigt som hon är  hjärnforskare på Harvard. Hon har ägnat större delen av sitt vuxna liv åt att forska på orsakerna till autism och kommit fram till att tidig avnavling är den främsta bidragande orskaken.

    Tror  du alltså inte att en blodförlust på 30-50% av den totala blodvolymen kan orsaka hjärnskador? Inte ens om man är prematur (med  fortfarande inte färdigutvecklad  hjärna)  och dessutom medtagen när man föds?

     Jag har problem med att förstå varför den uppsjö av internationella rapporter och studier som påvisar att tidig avnavling orsakar skador  inte uppmärksammas av de ansvariga inom  förlossningsvården.
  • destin­o
    Äldre 27 Sep 02:19
    #47

    tänker verkligen försöka läsa alla trådar, länkar och så....
    väldigt intressant

  • Äldre 27 Sep 09:31
    #48
    destino skrev 2009-09-27 02:19:52 följande:
    tänker verkligen försöka läsa alla trådar, länkar och så....väldigt intressant
    Hej Destino! Det gläder mig verkligen  att du tycker det här är så intressant och att du tänker försöka läsa alla trådar,  länkar m.m.  
  • Äldre 27 Sep 11:17
    #49

    Var bara tvungen att visa den här dikten som min Facebook-vän Sibyl Trolldal just författadet (jag fick lov av henne  att lägga ut den här på FL och även berätta att det är hon som skrivit den)

    "I människans synapsorkester så gäller det att spela på alla strängar,
    låt navelsträngen vibrera pulsera.
     Moderkakan så viktig vänta
     tills allt är färdigbakat,gräddat & klart."

  • Äldre 27 Sep 13:20
    #50
    abuelita skrev 2009-09-27 11:17:41 följande:
    Var bara tvungen att visa den här dikten som min Facebook-vän Sibyl Trolldal just författadet (jag fick lov av henne  att lägga ut den här på FL och även berätta att det är hon som skrivit den)"I människans synapsorkester så gäller det att spela på alla strängar, låt navelsträngen vibrera pulsera. Moderkakan så viktig vänta tills allt är färdigbakat,gräddat & klart."
    Och själv tycker jag att vi istället för Hjärt&Lung-räddning med omedelbar avnavling ska övergå till Hjärtlig & Lugn räddning med placentatransfusionen intakt 
  • Äldre 27 Sep 23:23
    #51

    Tar och puffar här men trailern till The Other Side Of The Glass - Finally a birth film for fathers. Jag tycker den är så otroligt bra, och viktig.


    ">

  • Äldre 28 Sep 10:47
    #52

    Hittat hit nu

  • Äldre 28 Sep 19:12
    #53

    Måste bara få visa en kommentar som jag fick nu på Facebook, från en mamma som fick barn i torsdags. Det är sånt här som ger mig ny energi att kämpa vidare med den här frågan.       {#lang_emotions_sunny}

    " I'm so happy and so thankful that we had this experience... only last Thursday! It was remarkable to leave the cord in tact until AFTER the placenta was born. I credit this with not only protecting my baby, but also protecting my uterus.... and possibly also it is the reason why today I feel so absolutely marvelous today! Was it the control it gave me in protecting my baby & myself or was it the biological function of the placenta? Who knows, but thank you Linda for sharing all this info because it really did influence my thinking and helped me feel empowered to say, no thank you to clamping the cord... it was amazing. Now I will do my part to share this info with as many people as will listen and hope that they too will benefit from delaying cord clamping until not only the baby is pink, breathing fine AND breastfeeding, but also until the placenta is born and we can be SURE that its functiion in releasing from the uterine wall is done. Thank you, Thank you, Thank YOU!!!!! xoxoxox ♥ "

Svar på tråden Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)