• abuelita

    Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)

    Under flera hundra år har nyfödda avnavlats för tidigt, och så sker fortfarande på flera sjukhus runt om i landet även om rekommendationer från 2008 förespråkar sen avnavling.
    http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=10609
    Om navelsträngen klampas under de första 20 sekunderna räknas det som tidig avnavling.  Den nya rekommendationen är att barnet hålls under moderkakans nivå i 30 sekunder och avnavlas först efter 2-3 minuter för friska fullgångna barn och mellan 30 och 120 sekunder för för tidigt födda.  Om mamman lägger  barnet på bröstet direkt efter födseln går det dock inte miste om något blod eftersom blodet pulserar tills moderkakan är tömd, det tar bara lite längre tid.

    Att  vänta med att klampa navelsträngen tills den har slutat pulsera  innebär alltså att barnet får  det  blod   som finns i moderkakan (för fullgångna barn räknar man med ca 30 % av den totala blodmängden och för prematurer upp till 50%) . Detta blod innehåller viktiga stamceller, bland annat cancerbekämpande t-celler och annat  sjukdomsskydd.  Vid sen avnavling  slipper barnet även gå miste om den naturliga syretillförsel som moderkakan ger under de första kritiska minuterna i livet medan lungorna gör sig redo att börja andas. . Men om det avbryts abrupt  får lungornas en chockstart, vilket är både fysiskt och psykiskt smärtsamt för barnet , och lungorna har mycket svårt att ta upp syre innan det finns blodflöde i dem. , Dessutom krävs det blod för att  syret ska kunna transporteras till hjärnan och andra viktiga organ..

    Medtagna barn och barn som  föds för tidigt har ännu större behov av syretillförseln från navelsträngen och det blod som finns i moderkakan.. Men oftast  prioriteras att de här barnen avnavlas tidigt för att tas ut i akutrummet, istället för att låta dem ta del av det syrerika moderkaksblodet först. 
    Även om de är i behov av annan livsviktig vård ger varje extra sekund som navelsträngen är intakt tillgång till mer viktigt blod och syre. Och pH-provet, som de flesta förlossningskliniker vill ta för att få en kvalitetssäkring av vården, kan tas med  spruta från pulserande navelsträng, vilket man numera gör på de flesta sjukhus.

    Facebook-gruppen Leaving A Babie´s Umbilical Cord To Stop Pulsating (Delayed Cord Clamping)
    http://www.facebook.com/delayedcordclamping

    Facebook-gruppen Sen avnavling - Barnets födslorätt
    http://www.facebook.com/group.php?gid=98718282961
     


    Mer information och länkar hittar ni på de första sidorna i tråden..


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-12-22 13:31
    Länk till nya tråden
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m49525723.html
  • Svar på tråden Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)
  • JASS

    Har läst dina tips och tagit till mig. Önskade också sen avnavling. Nu blev det mycket bråttom och därför inte att tänka på (kom ut alldeles grå och lealös...). Men nästa gång, kanske?

  • abuelita
    JASS skrev 2009-09-28 19:42:22 följande:
    Har läst dina tips och tagit till mig. Önskade också sen avnavling. Nu blev det mycket bråttom och därför inte att tänka på (kom ut alldeles grå och lealös...). Men nästa gång, kanske?
    Hej Syster stor!

    Är du gravid nu? I så fall rekommenderar jag att du läser inläggen på de första sidorna här i tråden. I inlägg 21 finns  en länk till en hemförlossningsbarnmorskas blogg med bilder på ett barn som föds livlös och som återhämtar sig och  andas på egen hand efter lite drygt en minut,  med intakt och pulserande navelssträng.

    Jag hoppas det gick bra för ditt barn, med tanke på att h*n  föddes grå och lealös och då blev avnavlad meddetsamma. De flesta barn klarar sig dock utan skador, och flickor klarar sig bättre än pojkar. Men de som det gått sämre för har alla  blivit omedelbart avnavlade, och därmed alltså blivit av med syretillförseln från navelsträngen och samtidigt utsatts för mycket kraftig blodförlust. Så det är ju egentligen konstigt att det är så många som klarar sig så bra som de gör trots tidig avnavling.

    Jag rekommenderar dig också att läsa på ordentligt om riskerna med vaccinationer, med tanke på att ditt barn blev  tidigt avnavlad och samtidigt var medtagen vid födseln.
    Enligt George M Morley, en numera penionerad förlossningsläkare som nog är den mest kunniga i världen på det här området, så är det bara tidigt avnavlade barn som får hjärnskador av vaccinationer.
    Läs hans eLetters  här i Pediatrics http://pediatrics.aappublications.org/cgi/eletters/121/4/758
  • abuelita

    Nu har jag hittat en sida med information om att sent avnavlade barn, med  komplikationsfri födsel och som någorlunda snabbt börjar amma , inte behöver ges K-vitamin  eftersom de får i sig det naturligt. Ja att det  t.o.m. skulle vara skadligt att ge dem det eftersom det  innebär en överdos och bodet då koagulerar för mycket. 
    Det står t.o.m. att detta kan öka risken för meningit och plötslig spädbarnsdöd.

    http://www.gentlebirth.org/archives/vitKvgf.html

  • Jazza

    Var hos min BM i måndags och bad att hon skulle skriva in i min journal om sen avnavling... jag blev glatt överraskad av hennes reaktion: Åh, vad bra att ni läst på om detta, jag tycker att det är ett jättebra beslut av er...
    Vi diskuterade det en stund och det var så kul att hon faktiskt gav positiv feedback, jag ifrågasatte dock varför man inte får info om detta och det kunde hon ju inte svara på... men jag försökte peppa henne att ge info till andra Hoppas det hjälpte (skall föda på Borås, BF söndag)

  • abuelita
    Jazza skrev 2009-09-30 08:51:15 följande:
    Var hos min BM i måndags och bad att hon skulle skriva in i min journal om sen avnavling... jag blev glatt överraskad av hennes reaktion: Åh, vad bra att ni läst på om detta, jag tycker att det är ett jättebra beslut av er... Vi diskuterade det en stund och det var så kul att hon faktiskt gav positiv feedback, jag ifrågasatte dock varför man inte får info om detta och det kunde hon ju inte svara på... men jag försökte peppa henne att ge info till andra Hoppas det hjälpte (skall föda på Borås, BF söndag)
    Ååh Jazza, kanonbra att du frågade varför man inte får info om detta och att du dessutom försökte peppa henne att ge info till andra ! 
    Du får en guldstjärna av mig {#lang_emotions_sunny}   Och just att det var Borås , där de så vitt jag förstått är lika tjurskalliga som på Östra och Mölndal och envisas med att köra sitt eget race, istället för att följa nationella riktlinjerna och WHOs och IFOGs rekommendationer, och alltså navla av i samma ögonblick barnet föds..

    Man kan verkligen undra varför hon inte kunde svara på varför man inte får information om det här??? Och varför hon säger "Åh, vad bra att ni har läst på om detta, jag tycker det är ett jättebra beslut", trots att hon uppenbarligen inte tycker att man ska få den här informationen????
    Jag  skrev till mödravådcentralerna i Borås och Göteborg  för ett par månader sen och bad dem informera bliviande föräldrar,  men har ännu inte fått ett enda svar, och heller ingen rapport från föräldrar om att de fått informationen utan att fråga själva.
    Nånting väldigt skumt är det verkligen med hela den här ruttna sörjan.
  • Jolfo

    Ska man be personalen att inte ge bebisen k-vitamin sprutan om bebisen blir sent avnavlad (som jag ska se till att den blir) ?

  • abuelita
    Jolfo skrev 2009-09-30 11:59:55 följande:
    Ska man be personalen att inte ge bebisen k-vitamin sprutan om bebisen blir sent avnavlad (som jag ska se till att den blir) ?

    Hej Jolfo!  Jag vet fortfarande för lite om det här för att våga ge några rekommendationer, men som jag förstått det så bör man inte ge barnet K-vitamin om det  inte varit något trauma,  t.ex. förlösning med sugklocka eller tång, och om navelsträngen inte klampas förrän den är vit och slapp och helt tömd på blod. 

    Här har jag med  hjälp av Google Translate översatt  sammanfattningen av texten om K-vitamin som jag länkade till i inlägg 56:

    " Det finns ingen forskning i ämnet K-vitamin vid naturlig förlossning. Detta känns som ett extrem ingripande utan uppenbar orsak.
    Berörda föräldrar kan vara uppmärksamma på tecken på tidig debut av HDN: blödning under den första veckan. Ammande kvinnor kan förhindra sen debut av HDN genom att äta stora mängder grönt, bladgrönsaker rika på K-vitamin eller genom att ta K-vitamintillskott. Jag kommer att meddela er om jag hittar några tecken på att barnet kan dra nytta av K-vitamintillskott. Om ni väljer att ge barnet K-vitamin rekommenderar jag oral administrering med en veckas mellanrum. "


     

  • Jazza

    Abuelita: Jag tror att det handlar om att många, som det ju ofta är, är rädda att stöta sig med någon. Detta är uppenbarligen ett mycket känsligt ämne, speciellt här i v:a götaland... När vi pratade om det, så frågade jag om hon kunde se ngn nackdel med sen avnavling (för det borde det finnas om förlossningarna inte vill göra det ) hon sa: "Nej, absolut inte- men vad "de" säger är ju att de har svårt att ta blodprovet, dock har man klarat utmärkt att lära sig detta i resten av landet, så du kanske vill fundera själv?" Jag sa: "Hmmm, tror du att biobanken i gbg kan ha ngt med det att göra? " Då log hon och sa- "lite så jag tänker..."
    Jag förstår att hon inte vill hamna emellan i ngt tjafs, men jag tror att hon faktiskt är en av dem som arbetar för att vända det. Vi pratade om att donera navelsträngsblod osv, och om man vill spara sin egen bebis blod, mm. Hon sa:" Ja, så kan man göra, om man bara ser till att föda på kontorstid och med en person som har behörighet att hantera detta...." Vi pratade inte så mkt om det mer, sedan, då min tid var slut, men jag skall dit igen, på fredag.... hinner jag, så för jag diskussionen vidare- annars kommer detta att hamna på min BVC sköterskas bord, hon är driftig den tanten

  • abuelita
    abuelita skrev 2009-09-30 12:28:34 följande:
    Hej Jolfo!  Jag vet fortfarande för lite om det här för att våga ge några rekommendationer, men som jag förstått det så bör man inte ge barnet K-vitamin om det  inte varit något trauma,  t.ex. förlösning med sugklocka eller tång, och om navelsträngen inte klampas förrän den är vit och slapp och helt tömd på blod. Här har jag med  hjälp av Google Translate översatt  sammanfattningen av texten om K-vitamin som jag länkade till i inlägg 56: " Det finns ingen forskning i ämnet K-vitamin vid naturlig förlossning. Detta känns som ett extrem ingripande utan uppenbar orsak. Berörda föräldrar kan vara uppmärksamma på tecken på tidig debut av HDN: blödning under den första veckan. Ammande kvinnor kan förhindra sen debut av HDN genom att äta stora mängder grönt, bladgrönsaker rika på K-vitamin eller genom att ta K-vitamintillskott. Jag kommer att meddela er om jag hittar några tecken på att barnet kan dra nytta av K-vitamintillskott. Om ni väljer att ge barnet K-vitamin rekommenderar jag oral administrering med en veckas mellanrum. "  

    Här hittade jag en annan text om K-vitamin. Men den blev så konstig i Google Translate så jag lägger ut den i sitt original istället (det är så tidsödande att försöka övesätta krångliga texter själv)

    Arch Dis Child Fetal Neonatal Ed. 2003 Mar;88(2):F80-3.


    "Policies for giving babies vitamin K prophylactically at birth have been dictated, over the last 60 years, more by what manufacturers decided on commercial grounds to put on the market, than by any informed understanding of what babies actually need, or how it can most easily be given. By a pure fluke a 1 mg IM dose, designed to prevent early vitamin deficiency bleeding ("haemorrhagic disease of the newborn") has been found to protect against late deficiency bleeding-a condition unrecognised at the time this policy took hold. Alternative strategies for oral prophylaxis are now opening up (see pp 109 and 113), but these are also, at the moment, dictated more by what the manufacturers choose to provide than by what would make for ease of delivery either in poor countries, or in the developed world." http://www.gentlebirth.org/archives/vitktop.html 

    Med tanke på att Moder Natur brukar ha koll på det mesta, ja säkert ALLT, så är det ju ganska självkart att barnet föds med precis rätt mäng K-vitamin vid en normal förlossning och om mamman ätit någorlunda normalkost under graviditeten.

  • abuelita
    Jazza skrev 2009-09-30 12:33:23 följande:
    Abuelita: Jag tror att det handlar om att många, som det ju ofta är, är rädda att stöta sig med någon. Detta är uppenbarligen ett mycket känsligt ämne, speciellt här i v:a götaland... När vi pratade om det, så frågade jag om hon kunde se ngn nackdel med sen avnavling (för det borde det finnas om förlossningarna inte vill göra det ) hon sa: "Nej, absolut inte- men vad "de" säger är ju att de har svårt att ta blodprovet, dock har man klarat utmärkt att lära sig detta i resten av landet, så du kanske vill fundera själv?" Jag sa: "Hmmm, tror du att biobanken i gbg kan ha ngt med det att göra? " Då log hon och sa- "lite så jag tänker..."Jag förstår att hon inte vill hamna emellan i ngt tjafs, men jag tror att hon faktiskt är en av dem som arbetar för att vända det. Vi pratade om att donera navelsträngsblod osv, och om man vill spara sin egen bebis blod, mm. Hon sa:" Ja, så kan man göra, om man bara ser till att föda på kontorstid och med en person som har behörighet att hantera detta...." Vi pratade inte så mkt om det mer, sedan, då min tid var slut, men jag skall dit igen, på fredag.... hinner jag, så för jag diskussionen vidare- annars kommer detta att hamna på min BVC sköterskas bord, hon är driftig den tanten
    Hmmmmmmmmm....hmmmmmm....I see....TACK så jättemycket för att du berättade det här, Jazza!!! Det var verkligen viktig information.
Svar på tråden Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)