• abuelita

    Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)

    Under flera hundra år har nyfödda avnavlats för tidigt, och så sker fortfarande på flera sjukhus runt om i landet även om rekommendationer från 2008 förespråkar sen avnavling.
    http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=10609
    Om navelsträngen klampas under de första 20 sekunderna räknas det som tidig avnavling.  Den nya rekommendationen är att barnet hålls under moderkakans nivå i 30 sekunder och avnavlas först efter 2-3 minuter för friska fullgångna barn och mellan 30 och 120 sekunder för för tidigt födda.  Om mamman lägger  barnet på bröstet direkt efter födseln går det dock inte miste om något blod eftersom blodet pulserar tills moderkakan är tömd, det tar bara lite längre tid.

    Att  vänta med att klampa navelsträngen tills den har slutat pulsera  innebär alltså att barnet får  det  blod   som finns i moderkakan (för fullgångna barn räknar man med ca 30 % av den totala blodmängden och för prematurer upp till 50%) . Detta blod innehåller viktiga stamceller, bland annat cancerbekämpande t-celler och annat  sjukdomsskydd.  Vid sen avnavling  slipper barnet även gå miste om den naturliga syretillförsel som moderkakan ger under de första kritiska minuterna i livet medan lungorna gör sig redo att börja andas. . Men om det avbryts abrupt  får lungornas en chockstart, vilket är både fysiskt och psykiskt smärtsamt för barnet , och lungorna har mycket svårt att ta upp syre innan det finns blodflöde i dem. , Dessutom krävs det blod för att  syret ska kunna transporteras till hjärnan och andra viktiga organ..

    Medtagna barn och barn som  föds för tidigt har ännu större behov av syretillförseln från navelsträngen och det blod som finns i moderkakan.. Men oftast  prioriteras att de här barnen avnavlas tidigt för att tas ut i akutrummet, istället för att låta dem ta del av det syrerika moderkaksblodet först. 
    Även om de är i behov av annan livsviktig vård ger varje extra sekund som navelsträngen är intakt tillgång till mer viktigt blod och syre. Och pH-provet, som de flesta förlossningskliniker vill ta för att få en kvalitetssäkring av vården, kan tas med  spruta från pulserande navelsträng, vilket man numera gör på de flesta sjukhus.

    Facebook-gruppen Leaving A Babie´s Umbilical Cord To Stop Pulsating (Delayed Cord Clamping)
    http://www.facebook.com/delayedcordclamping

    Facebook-gruppen Sen avnavling - Barnets födslorätt
    http://www.facebook.com/group.php?gid=98718282961
     


    Mer information och länkar hittar ni på de första sidorna i tråden..


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-12-22 13:31
    Länk till nya tråden
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m49525723.html
  • Svar på tråden Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)
  • Jazza
    abuelita skrev 2009-09-30 12:49:24 följande:
    Hmmmmmmmmm....hmmmmmm....I see....TACK så jättemycket för att du berättade det här, Jazza!!! Det var verkligen viktig information.
    Jag har hört detta, tidigare, i andra sammanhang- att om man vill spara/donera navelsträngsblodet, så är det liksom inte per automatik det sker... stämmer detta?
  • abuelita
    Jazza skrev 2009-09-30 12:51:21 följande:
    Jag har hört detta, tidigare, i andra sammanhang- att om man vill spara/donera navelsträngsblodet, så är det liksom inte per automatik det sker... stämmer detta?
    Ja det har jag också hört på många håll, så kanske det stämmer. Men de måste  förstås ändå ha samma avnavlingsrutiner på alla barn  så att föräldrarna inte börjar undra. Det står ju så här i de listiga vampyrinformationen som ska locka föräldrar att donera sina nyfödda barns blod :

    "Kan mitt barn påverkas av att navelsträngsblod sparas?
    Nej, det finns inga risker för ditt barn eller dig att donera blodet. Moderkakan och navelsträngen fyller ingen funktion för ditt barn eller dig efter att du har fött ditt barn utan moderkakan slängs i vanliga fall. Oavsett om Du väljer att donera moderkakan eller inte tas Du och Ditt barn omhand på samma sätt."
  • abuelita
    Några tips på hur man kan hjälpa till att sprida det här information, förutom att puffa fram  tråden då och då:

    * Facebook, Twitter m.m.

    *Gå runt i andra trådar här på FL och tipsa om den här tråden (man får dock ta risken att vissa  blir sura och tycker man är OT).

    * Starta egna trådar i andra familjeforum (går förstås bra att kopiera av det jag skrivit .)

    * Skriva insändare, både i aftonbladet/expressen m.fl. stora tidningar, och i lokaltidningar.

    * Blogg.

    * kontakta Barnombudsmannen, Rädda barnen, Socialstyrelsen,  sjukvårdsmininsterna, Socialministern, m.m.

    * Tipsa media. Både tidningsredaktioner , enskilda journalister, nyhetsredaktioner, Kalla Faktas- och  Uppdrag granskings redaktioner, m.m.

    * Prata om avnavling på informationsmöten för gravida, och när det är visning på förlossningsavdelningar (som SchumiFerrari ju redan har  gjort)  om man ska föda på ett sjukhus som ännu inte följer riktlinjerna.
    * Be sin mvc-bm att informera andra föräldrar (som Jazza har gjort)
    * Skicka ut massmail, med kort och informativ text (så att folk orkar läsa) och några valda länkar.

    * Kontakta  föreningar m.m. som har med cp, autism och liknande funktionehinder att göra. 

    I de flesta fall talar man dock för döva öron, men så händer det då och då att man lyckas nå fram till någon, som sen i sin tur lyckas nå fram till någon annan, o.s.v.

    Om någon kommer på några fler tips så berätta gärna här i tråden. 

    "Den yttersta tragedin är inte de onda människornas brutalitet utan de goda människornas tystnad. " (Martin Luther King) 
  • FrauM
    abuelita skrev 2009-09-30 13:22:41 följande:
    Ja det har jag också hört på många håll, så kanske det stämmer. Men de måste  förstås ändå ha samma avnavlingsrutiner på alla barn  så att föräldrarna inte börjar undra. Det står ju så här i de listiga vampyrinformationen som ska locka föräldrar att donera sina nyfödda barns blod :"Kan mitt barn påverkas av att navelsträngsblod sparas?Nej, det finns inga risker för ditt barn eller dig att donera blodet. Moderkakan och navelsträngen fyller ingen funktion för ditt barn eller dig efter att du har fött ditt barn utan moderkakan slängs i vanliga fall. Oavsett om Du väljer att donera moderkakan eller inte tas Du och Ditt barn omhand på samma sätt."
    Jag vet. jag gick ju på det. Min man som är väldigt misstänksam undrade om det verklgen stämde. Då blev jag sur och tyckte att han var nojjig.

    Tur att jag fick informationen här istället innan det var försent.
  • abuelita
    FrauM skrev 2009-10-01 12:35:38 följande:
    Jag vet. jag gick ju på det. Min man som är väldigt misstänksam undrade om det verklgen stämde. Då blev jag sur och tyckte att han var nojjig.Tur att jag fick informationen här istället innan det var försent.
    Ja det var ju verkligen tur. Vilken klokt nojjig man du har!
  • FrauM
    abuelita skrev 2009-10-01 12:50:40 följande:
    Ja det var ju verkligen tur. Vilken klokt nojjig man du har!
    Jag vet. Försöker lyssna mer på honom. Det är bra att han bromsar mig ibland.
    Sista dagen på jobbet imorgon, sen ska jag läsa in mig ordentligt och fundera över vårt förlossningsbrev.
  • abuelita

    Hittade nu en mycket intressant text , som är utdrag ur ett brev till en lagstiftare (vet inte om det är rätt svenskt ord för legislator) 

    We propose that increased incidence of autism, infant anemia,
    childhood mental disorders and hypoxic ischemic brain damage, all originate at birth from one cause - immediate umbilical cord clamping.”


     http://www.math.missouri.edu/~rich/MGM/birthUSA3.txt 

     


     

  • abuelita
    FrauM skrev 2009-10-01 12:58:30 följande:
    Jag vet. Försöker lyssna mer på honom. Det är bra att han bromsar mig ibland.Sista dagen på jobbet imorgon, sen ska jag läsa in mig ordentligt och fundera över vårt förlossningsbrev.
    Så  bra   Hoppas du hittar bra saker att kopiera ur förlossningbreven på sidan 1.
Svar på tråden Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)