• sjuksköterska

    Ni tvillingföräldrar, hur bädda spjälsängen?

    Undrar hur ni gjorde i början när era tvillingar var nyfödda, om de sov i samma spjälsäng och hur ni bäddade då? Låg de bredvid varann eller skavföttes? När de sedan skulle sova i varsin säng, hur bäddade ni då?hoppas på svar från förvirrad blivande tvillingförälder....

  • Svar på tråden Ni tvillingföräldrar, hur bädda spjälsängen?
  • FKKC

    Mina kompisars tvillingar låg skavföttes med en ihoprullad handduk emellan sig, på diagonalen.

  • sjuksköterska

    FKKC:
    Hur menar du på diagonalen..? *fattar nog trögt*

  • Madde30

    Mina tvillingar låg bredvid varandra den fösta tiden. Sen försökte vi med skavfötters men dom låg och sparkade på varandra hela tiden då så vi ställde spjälsängarna bredvid varandra så dom såg varandra hela tiden under den första tiden som "åtskilda"

  • sjuksköterska

    Madde 30:
    Ok Hur bäddade du då? hade de ett gemensamt täcke i början eller bara filt?

  • Madde30

    Dom hade gemensamt täcke när dom låg tillsammans. Tyvärr låg dom inte tillsammans så länge då ena pojke var ganska rörlig av sig och ständig fick tag i öron,näsa eller petade i den andres ögon.

  • sjuksköterska

    Tack för svar! Flera tips mottages tacksamt!

  • FKKC

    Handduken låg ihop rullad från hörn till hörn snett över sängen så att det liksom blev var sin trekant att ligga i. Lite svårt att förklara....

  • Pyret05

    Våra låg jämte varandra tills de var 10 veckor. I slutet vände vi dem ut mot spjälorna så att de inte skulle störa varandra sedan la vi dem i varsin säng.
    När de sov ihop sov de på samma kudde och under samma filt.

  • Lorina

    Våra tjejer låg i mitten på bredden och vi hade filter runt dom som ett litet bo och senare även emellan dom. De har nästan alltid haft varsin filt/täcke/påslakarn beroende hur kallt/varmt det var/är. Sen låg de med huvudena emot varandra så de hade fötterna i ändarna och huvudena i mitten, så när de låg så hade de ansiktena mittemot varandra, senare fick dom en filt emellan och sen vände vi på dom så de låg diagonalt med huvudena i ändarna. Sen fick de varsinn säng som stod brevid varandra och nu har de varsinn spjälsäng som står som ett L med en fotölj i "hörnet" där vi kan vagga dom (vyssan lull tassar)! Tjejerna störde varandra väldigt mycket ett tag så de har även ett tag sovit i varsitt rum men sover nu mer tillsammans igen!! Det är ju så olika hur barnen är som personer en del är lugna och kan ligga brevid varandra medans endel inte kan det och man märker väldigt snabbt hur de kan ligga! Lycka till!

  • Twinmum

    Mina tvillingar delade spjälsäng den 1:a månaden sen har dom haft en varsin, dom störde varandra så mycket, eftera att dom fått en varsin så har dom sovit jätte bra. Lycka till.

  • Annakarino

    Hej

    Våra tvillingar sov i samma säng i ca tre månader. Den första tiden låg de bredvid varandra på tvären i sängen (de var inte så stora när de föddes). Vi bäddade med handdukar och rullade kanterna så att det blev som varsin "skål". Du kan kolla på familjen.smedberg.se/hemma/sängen2.jpg De trivs så bra eftersom det blir lite trångt.

    När de hade blivit för långa för att ligga på tvären la vi dem skavfötters i samma säng. Det funkade tills de blev för långa och de började sparka på varandra. Sedan ca 3 månaders ålder ligger de i varsin spjälsäng som står intill varandra. De sover jättebra i varsin säng och verkar inte sakna varandra. Så länge de sov i samma säng hade de samma filt som täcke.

    Vi bäddar faktiskt fortfarande med handdukarna och de sover jättebra så det kan vara ett litet tips.

    Lycka till.

  • Mamma t Twins

    Ojdå, *hehe*
    Mina tvillinggrabbar låg mellan oss i "stora sängen" tills de var tio månader.
    Då lade vi dem i varsin spjälsäng vid fotändan på våran säng.
    Risken att de skulle trilla ur vår säng var då för stor.
    (Maken börjar jobba 03.00)

  • neanora

    Mina tjejer sov bredvid varandra tills de blev tre månader in svepta i egna filtar. Sedan sov de ca 1 månad skavfötters därefter började Nora rusta och röra på sig så pass mycket att det inte längre gick att ha dem i samma säng så vi fick flytta Nea till sin egen säng. Nu sover de tätt in till varandra i egna sängar.

  • Måndag

    Våra låg bredvid varandra med en ihoprullad handduk mellan sig de första veckorna. När det blev för trångt fick de ligga skavfötters. De delade hela tiden täcke. När de var 11 veckor blev det för trångt. Nu sover de i varsin spjälis med huvudena nära varandra.

  • Solidago

    hej! mina tjejer sover fortfarande i samma spjälsäng brevid varandra på varsinna kuddar men med samma täcke. har provat att lägga dem i varsinn säng men de saknar varandra o blir oroliga då.. testade o lägga skavfötters men de störde varandra för mkt då de sparkade.. lycka till!

  • isacochrasmusmamma

    Våra har alltid legat mellan oss i våran dubbelsäng. Trots att vi hade 4 spjälsängar!! Två på nedervåningen och två i vårat sovrum. Men de sov bara där på dagarna och hos oss på nätterna. Kan tillägga att de sover mellan oss än och de är nu 2.5 år!!! De har eget sovrum och växa i sängar och det händer allt att de sover där ibland också men får de bestämma så vill de sova hos oss.

  • Päiivi

    Hej!
    Våra tvillingar sov i vår säng (mellan oss, den ena uppe vid huvudändan och den andre stax därunder...) till de var 6 mån. Nu har vi precis flyttat över dem till varsin spjälsäng i vårat sovrum, det fungerar jättebra, de störs lite mindre av varandra nu när de är separerade någon meter. På dagtid sov de i samma spjälsäng fram till 6 mån, i början låg de på bredvid varandra med huvudena mot sängens långsida. När de blev för långa (runt 5 mån när de var mer än 60cm långa som är sängens bredd) la jag dem med huvudet i varsin kortända, skavfötters. Redan på bb märkte vi att de inte alls ville ligga under samma täcke, nära varandra...de bara boxades i varandras ansikten Så redan där fick de varsin filt som vi svepte in dem i och så har vi fortsatt...till nu då de sover helt själva i egen säng.

Svar på tråden Ni tvillingföräldrar, hur bädda spjälsängen?