• Little Ms Chatterbox

    Stora Omegatråden, för alla!

    Här kan vi samlas och diskutera runt omega 3 och 6. Både ni som äter det själva eller ger era barn av olika anledningar

    Det här är den 6:e på tråden om Omega. Oljan som bland annat har fått barn att sova bättre, bli gladare, bättre koncentration, bättre aptit, jämnare humör, utläkta eksem, försvunnen hyperaktivitet och mycket annat.
    Här skriver även vi även om hur vi vuxna upplever effekten av Omega. Mjukare leder, bättre humör, mer ork med "monsterungar" PMS, koncentrationen, bättre minne, mm, mm...

    Här kan du hitta lite tips om vad man kan göra för att få barnet att lättare ta sin omega, för en del barn gillar inte smaken.
    Vilka smaker och om man bör välja kapslar eller flytande.
    Var du kan köpa Omega någonstans.
    Vad de olika oljorna är för något. Omega-3, -6, -7 & -9
    Omega vid graviditet och amning

    Den första tråden: www.familjeliv.se/Forum-5-278/m33539036.html
    Den andra tråden: www.familjeliv.se/Forum-5-95/m36210758.html
    Den tredje tråden: www.familjeliv.se/Forum-5-95/m39439172.html
    Den fjärde tråden: www.familjeliv.se/Forum-5-95/m42829983.html
    Den femte tråden: www.familjeliv.se/Forum-5-95/m45208352.html


    För guds skull mänska! Du äter väl Omega!
  • Svar på tråden Stora Omegatråden, för alla!
  • Little Ms Chatterbox
    Bobbylina skrev 2009-12-30 12:15:45 följande:
    jag håller på att bli galen, köpte ju morEpa mini junior till min 1åriga son fö någon månad sen men det blev ju bara värre med hans usla sömn så jag slutade, tänkte att jag skulle testa igen nu så jag gav igår och inatt så har sömnen varit katastrof igen, förstår ju att det kan ta ett tag innan sömnen blir bättre men vågar man chansa och fortsätta ge omegan? vet inte om vi orkar fler såna här nätter...=( någon annan som haft det likande o sen fått resultat efter ett par dagar? är det någon mening att köpa eyeQ istället? dom kostar ju en del..
    Vi har exprementerat en del med Omega till sonen. När han fick bara Mor-EPA mini junior så var han ganska lugn och harmonisk på dagarna men sov sämre. Sen gick vi över till Eye Q och då sov han väldigt bra men var väldigt arg och explosiv i humöret så nu får han 2 Mor-EPA mini junior på morgonen och 2 Eye Q på kvällen. Han får alltså dubbel rekommenderade dagsdos.
    Så det kanske hjälper för er att gå över till Eye Q.
    En del hälsobutiker kan dela ut smakprover, om du lyckas få tag i det så kanske du snart märker om er son svarar bättre på Eye Q.
    Lycka till!
    Stora Omegatråden, för alla! www.familjeliv.se/Forum-5-95/m47678173.html
  • Bobbylina
    Little Ms Chatterbox skrev 2009-12-30 22:07:48 följande:
    Vi har exprementerat en del med Omega till sonen. När han fick bara Mor-EPA mini junior så var han ganska lugn och harmonisk på dagarna men sov sämre. Sen gick vi över till Eye Q och då sov han väldigt bra men var väldigt arg och explosiv i humöret så nu får han 2 Mor-EPA mini junior på morgonen och 2 Eye Q på kvällen. Han får alltså dubbel rekommenderade dagsdos.Så det kanske hjälper för er att gå över till Eye Q. En del hälsobutiker kan dela ut smakprover, om du lyckas få tag i det så kanske du snart märker om er son svarar bättre på Eye Q. Lycka till!
    ah va smart, kanske får ta o investera i eye Q oxå då. Skönt o höra att det kan va skillnad på resultatet på de olika omegorna, annars känns det ju som att slänga pengarna i sjön om det blir lika dåligt med Eye Q.  Tack för svar!
    31/3-07 Melwin 5/10-08 Elias
  • Little Ms Chatterbox
    Söderbönan71 skrev 2009-12-28 20:39:13 följande:
    Hej! Kan man ge Eye-Q till 1 åringar? Mina barn har inga koncentrationssvårigheter el dyl men har hört av en kompis att de hjälper sömnen att bli bättre. Hur gamla var era barn när ni började?
    Jag började ge mina tvillingar redan när de var ca 9 månader, det var inte dagligen men ett par dagar i veckan fick de främst Eskimo kids och någon kapsel Fritt Flyt och Eye Q.
    I tex Norge börjar man ge redan vid 4:e levnadsveckan så man kan ge tidigt.
    Hoppas ditt barn blir bättre i sömnen om du testar. Lycka till
    Stora Omegatråden, för alla! www.familjeliv.se/Forum-5-95/m47678173.html
  • Ms M

    Ni verkar kunna detta :) Jag har inte läst alla trådar o inte hela denna sista heller.

    Jag är gravid nu och funderrar på att börja med omega3. Vilkan kan ni rekommendera??

    O vad var det med svinisen och omega3 ni pratade om?

  • Little Ms Chatterbox
    Ms M skrev 2010-04-15 23:00:07 följande:
    Ni verkar kunna detta :) Jag har inte läst alla trådar o inte hela denna sista heller. Jag är gravid nu och funderrar på att börja med omega3. Vilkan kan ni rekommendera?? O vad var det med svinisen och omega3 ni pratade om?
    Hej!
    Först blev jag lite förvirrad, det finns en ännu senare tråd om Omega
    www.familjeliv.se/Forum-5-95/m51815479.html

    Det finns Omegapreparat som riktar sig till främst gravida och ammande. Men man kan nog säkert äta bara vanliga Omega om man vill det. Något är bättre än inget

    Jag brukar köpa Omega på vitaminvaruhuset.se titta i vänsterspalten så ser du en grupp som heter Graviditet & Amning där finns det flera alternativ, olika produkter och prisklasser.

    Det här med Omega och svininfluensan är att man hade sett att en del som intog Omega hade ökad risk att få en viss sorts lunginflammation som låg långt ner i lungorna och det gör även svininfluensan. MEN den lunginflammationen som var något högre risk vid Omegaintag gällde bara de som hade tagit Omega som inte hade intag av Vitamin D. Vitamin D finns i bla i mjölk så äter man mjölkprodukter, eller ersättningsprodukter som är D-berikade så lär det inte vara någon fara.
    Jag vet att jag har länkat till en artikel i en läkartidning och om man läser de kommentarerna som finns till artikeln så finns det mer vetenskapligt förklarat.
    Se mitt inlägg #133 i denna tråden.
  • Faile

    Är det någon som kan svara på detta?

    Jag har gett omega3 till sonen sedan han var 8 månader. Började med eyeq och bytte sedan till MorEpa.
    Nu är han nästan 3år och har alltså ätit omega konstant sedan han började. Men förra månaden tog MorEpan slut och vi hade inte råd att köpa nytt förrän 2-3 veckor senare.
    Jag valde då att byta tillbaka till eyeq pga priset ( eftersom vi hört att båda är lika bra ).

    Nu är frågan, måste vi börja från början gällande doseringen, eller kan vi gå direkt på normaldoseringen?

    Det står ju att man ska 5-6 kapslar per dag de första 12 veckorna för att fettsyrorna ska bli rätt, och sen gå ner till 2 per dag.
    Eller ligger hans fettsyror fortfarande "rätt" även fast det gått några veckor sedan han fick sista MorEpan?

    Någon som vet?


  • Little Ms Chatterbox
    Faile skrev 2010-04-16 08:08:42 följande:
    Är det någon som kan svara på detta? Jag har gett omega3 till sonen sedan han var 8 månader. Började med eyeq och bytte sedan till MorEpa. Nu är han nästan 3år och har alltså ätit omega konstant sedan han började. Men förra månaden tog MorEpan slut och vi hade inte råd att köpa nytt förrän 2-3 veckor senare. Jag valde då att byta tillbaka till eyeq pga priset ( eftersom vi hört att båda är lika bra ). Nu är frågan, måste vi börja från början gällande doseringen, eller kan vi gå direkt på normaldoseringen? Det står ju att man ska 5-6 kapslar per dag de första 12 veckorna för att fettsyrorna ska bli rätt, och sen gå ner till 2 per dag. Eller ligger hans fettsyror fortfarande "rätt" även fast det gått några veckor sedan han fick sista MorEpan? Någon som vet?
    Jag vet inte hur det är med det men jag kan inte tänka mig att du skulle behöva ligga på högdos så länge.
    Jag tror det är lite individuellt, mina barn tar upp Omega väldigt fort och jag ser resultat redan samma dag oftast. Men det gäller ju även åt andra hållet, när Omegan är förbrukad i kroppen så verkar det inte finnas några depåer heller för de blir som obehandlade på bara någon dag.

    Om jag var du så skulle jag ge 2 kapslar Eye Q om dagen och om det verkade behövas mer så skulle jag trappa upp till 3-4 kapslar om dagen.
    Ger du Omega för någon viss anledning, stora sömnbesvär, aggressionsutbrott eller är det bara för allmänt välbefinnande? Det går ju bra att hitta en rätt dos om det är sömbesvär som gör att man ger Omega, "Sover inte bra på 2 kapslar -sover bra på 3." Då har man ju hittat rätt dos.
  • Skruttis74

    Åååh jag är så lycklig!! Min son på 14 månader har tidigare vaknat 10-15 ggr varje natt sen han föddes. Jag läste lite i denna tråd och tänkte att det kan ju vara smart att prova det här med omega. Jag köpte Eskimo kids på apoteket och har gett sonen det i 3-4 veckor. OCH han sover bättre nu. Han sover inte hela nätterna men han vaknar "bara" 3-4 ggr nu!! Helt otroligt. För mig är det som att komma till himmelriket för jag höll på att bryta ihop av sömnbrist. Nu finns hoppet att det kommer att bli ännu bättre med tiden.

    Fantastiskt, jag som kämpat med olika metoder för att få honom att sova och så behövdes det "bara" lite omega ))

  • allakantralla

    En kort fråga:


    Vi har gett sonen eskimokids och det har fungerat bra i kanske två veckor. Nu tog den slut, och jag köpte linfröolja istället, eftersom det också innehåller omega och var betydligt billigare. Har använt den i kanske två dagar, och nu fick sonen väldigt ont i magen och diarré. Kan detta ha något samband med oljan? Vi har gett en matsked/dygn.
  • Little Ms Chatterbox
    allakantralla skrev 2010-04-19 11:56:27 följande:
    En kort fråga: Vi har gett sonen eskimokids och det har fungerat bra i kanske två veckor. Nu tog den slut, och jag köpte linfröolja istället, eftersom det också innehåller omega och var betydligt billigare. Har använt den i kanske två dagar, och nu fick sonen väldigt ont i magen och diarré. Kan detta ha något samband med oljan? Vi har gett en matsked/dygn.
    Jag vet inte om det kan vara linfröoljan eller inte, men det kan det ju vara om det är så att det kom just i samband med bytet. Jag googlade linfröolja och det kom med många tips för att lösa förstoppning med linfröolja.
    Hittade en länk som var bra, www.nyfikenvital.org/

    Linfröolja innehåller inte Omega-9 som Eskimo kids gör som ni gett tidigare, Omega-9 är främst bra för huden så om det är så att ni märker försämring i hudkvalitén kan det vara därför. Eskimo kids har även tillsatt C-vitamin.
    Tänk på att förvara oljan rätt för att uppehålla bra kvalité på oljan.

    Jag har läst att barn inte klarar av att ta upp Omega från linfröolja lika bra som när det är i kapslar, men jag kommer inte ihåg var jag har läst det och var den informationen kommer från så det får man ta som hörsägen och man ska ju inte lita på allt man läser på nätet. Om det är så att det inte verkar lika bra med linfröolja i längden för ditt barn så kanske det finns en sanning i det.

    Vad tycker ditt barn om smaken på linfröolja? Jag vet att jag aldrig någonsin skulle få i mina barn linfröolja så jag får hålla mig till Mor-EPA mini, PlusEPA och Eye Q till barnen.

    De senaste om Omega för oss som hänger i Omegatråden finns i min sidfot.
  • Faile
    Little Ms Chatterbox skrev 2010-04-16 08:27:12 följande:
    Jag vet inte hur det är med det men jag kan inte tänka mig att du skulle behöva ligga på högdos så länge. Jag tror det är lite individuellt, mina barn tar upp Omega väldigt fort och jag ser resultat redan samma dag oftast. Men det gäller ju även åt andra hållet, när Omegan är förbrukad i kroppen så verkar det inte finnas några depåer heller för de blir som obehandlade på bara någon dag. Om jag var du så skulle jag ge 2 kapslar Eye Q om dagen och om det verkade behövas mer så skulle jag trappa upp till 3-4 kapslar om dagen. Ger du Omega för någon viss anledning, stora sömnbesvär, aggressionsutbrott eller är det bara för allmänt välbefinnande? Det går ju bra att hitta en rätt dos om det är sömbesvär som gör att man ger Omega, "Sover inte bra på 2 kapslar -sover bra på 3." Då har man ju hittat rätt dos.
    Tack.
    Han har fått omega pga sömnproblem och sen har vi fortsatt av bara farten.
    Dock märkte vi en hemsk reaktion nu det blev en ofrivillig paus på ca 3 veckor i form av enorma aggressionsutbrött. Jag utgår från att det var stoppet som var orsaken då vi nu ganska snabbt märkt en förbättring.
    Jag kör på högdosen hela burken ut, vilket blir ca 1,5 månad ( började ge lillebror nu oxå, för han blir avis när han inte får "namnnam" ) så testar jag att trappa ner lite sen.
    Sonen verkar reagera rätt snabbt som du säger, så vi märker nog fort vad som funkar.

    Hoppas till andra tråden nu, ville mest bara tacka för svaret
  • Faile
    Faile skrev 2010-04-19 15:44:10 följande:
    Tack. Han har fått omega pga sömnproblem och sen har vi fortsatt av bara farten. Dock märkte vi en hemsk reaktion nu det blev en ofrivillig paus på ca 3 veckor i form av enorma aggressionsutbrött. Jag utgår från att det var stoppet som var orsaken då vi nu ganska snabbt märkt en förbättring. Jag kör på högdosen hela burken ut, vilket blir ca 1,5 månad ( började ge lillebror nu oxå, för han blir avis när han inte får "namnnam" ) så testar jag att trappa ner lite sen. Sonen verkar reagera rätt snabbt som du säger, så vi märker nog fort vad som funkar. Hoppas till andra tråden nu, ville mest bara tacka för svaret
    Ursäkta stavningen, klängig 1-åring som stör
  • Little Ms Chatterbox
    Faile skrev 2010-04-19 15:44:10 följande:
    Tack. Han har fått omega pga sömnproblem och sen har vi fortsatt av bara farten. Dock märkte vi en hemsk reaktion nu det blev en ofrivillig paus på ca 3 veckor i form av enorma aggressionsutbrött. Jag utgår från att det var stoppet som var orsaken då vi nu ganska snabbt märkt en förbättring. Jag kör på högdosen hela burken ut, vilket blir ca 1,5 månad ( började ge lillebror nu oxå, för han blir avis när han inte får "namnnam" ) så testar jag att trappa ner lite sen. Sonen verkar reagera rätt snabbt som du säger, så vi märker nog fort vad som funkar. Hoppas till andra tråden nu, ville mest bara tacka för svaret
    Det var så jag upptäckte att Omega hjälpte mot nattskräck. När vi hade gett Z. ett tag hade C. haft nattskräck. Hon skrek 2 timmar helt okontaktbar varje natt. (Ingen trevlig upplevelse, tvillingarna var nyfödda) Hon blev avis och ville också ha det goda, hon fick det ibland och de nätterna hade hon ingen nattskräck.
    Ena tvillingen fick också nattskräck vis ca 1½ år men det var ju bara ett par nätter sen började vi även att ge henne. Z. hade också nattskräck, varade i ca 1½ år (pust) men på den tiden visste vi ju inte om det här med Omega.

    Väl mött i den andra tråden!
  • Paninaro

    Hej!
    Undrar om någon kan hjälpa mig med svar på denna fråga.

    Jag har köpt MorEPA till mina barn. Såg på förpackningen att det stod (på den norska) innehållsförteckningen att det ska ges till barn över 3 år. Det stod ingen motsvarande rekommendation på svenska.
    Ska jag avvakta med att ge till 1-åringen?

  • Little Ms Chatterbox
    Paninaro skrev 2012-08-06 23:48:58 följande:
    Hej!
    Undrar om någon kan hjälpa mig med svar på denna fråga.

    Jag har köpt MorEPA till mina barn. Såg på förpackningen att det stod (på den norska) innehållsförteckningen att det ska ges till barn över 3 år. Det stod ingen motsvarande rekommendation på svenska.
    Ska jag avvakta med att ge till 1-åringen?
    Har svarat dig i den andra tråden
Svar på tråden Stora Omegatråden, för alla!