• SilverEmma

    Hur tar man beslutet att avliva??

    Jag har en hund som snart är 15 år, har haft henne sedan hon var valp...alltså mer än halva mitt liv. Älskar den jycken...hon har alltid funnits där för mig & t om räddat mitt liv vid ett tillfälle.

    Nu är hon gammal...hon har börjat magra och ser dåligt, sen är hon nästan döv. Men hon äter bra och gör vad hon ska utomhus, dock orkar hon inga promenader längre även om hon kan få sina tuppjuck ute i trädgården då hon röjer runt en stund.

    Hon har börjat följa mig som en svans, tror det är för att hon hör så illa så att hon måste ha koll på mig hela tiden. Men det går mig på nerverna då jag verkligen snubblar över henne när hon till varje pris ska hålla sig intill mig, sätter jag mig ner så lägger hon sig över mina fötter och skakar. Jag får så dåligt samvete över att hon irriterar mig när hon bara vill vara nära...men det är verkligen dygnet runt. Hon är livrädd för min sambo (han har absolut inte gjort något dumt mot henne) och tar stora omvägar för att slippa gå nära honom och springer iväg om han närmar sig. (förutom när han har mat eller är ute i trädgården) Hon har blivit stel & lite klumpig, snubblar ofta & ibland så låser sig bakbenen när hon legat stilla en längre stund. Det hör väl till åldern antar jag... Hon har också ett par stora tumörer, men hon verkar inte ha ont på dom då jag känner igenom henne regelbundet...har kollat upp dom tidigare & veterinären har sagt att hon kommer dö av ålderdom innan dom tar över.

    Jag tror inte hon mår bra längre...även om hon äter & gör toalett som hon ska...det tar nog väldigt mycket energi att vara så nervös som hon blivit & att ständigt ha koll på mig. Men hur sjutton tar man ett beslut??? Jag har tidigare pratat med vår veterinär & tack vare att han bor så nära så kommer han hem till oss & avlivar här hemma, i lugn & ro. Idag ringde jag ett krematorium för djur som ligger i närheten bara för att fråga hur det går till när man ska dit. Efter samtalet bröt jag ihop...hur ska jag kunna ta bort min bästa vän?

    Förlåt för att det blev långt...

  • Svar på tråden Hur tar man beslutet att avliva??
  • luckyme83

    att du ens funderar på att avliva hunden kan vara ett tecken på att det är dags nu....
    du vill bara din hunds bästa..
    jag vet hur svårt det kan vara då jag fick avliva katten hastigt för 1.5 år sedan...
    du kommer fatta rätt beslut
    varma kramar...

  • Zaaandra

    Sorgligt att läsa, får tårar i ögonen...
    Gör det som är bäst för din hund, som du beskriver det verkar hon ju inte
    må så bra...en svår situation!
    Kan du inte höra med vetrinärerna o höra vad dom tycker?
    Alltså om dom tror hon lider/har ont...dom är ju kunniga på de där.
    Jag menar det är ju du som bestämmer i grund o botten men kan ju vara
    skönt att ventilera sig med någon som är duktig om du förstår hur jag menar.
    Skickar styrkekramar till dig! Jag är övertygad om att du kommer fram till ett
    bra beslut!

  • byström

    Fruktansvärt svårt, som att lämna bort sitt barn!
    Vi har, inom familjen, fått avliva 1 hund och 2 katter och det har varit precis lika svårt varje gång.
    Men som tidigare sagts, att när man börjar fundera kring om det är dags att avliva - då är det nog dags.
    Djuren har den "förmånen" att få avsluta sina liv värdigt när det blir för svårt att leva, till skillnad från oss människor.
    Och när de inte längre tycks må bra, när sinnen sviker och krämporna börjar komma...då får man nog se sig själv som den barmhärtige, som ser bortom sina egna känslor.
    15 år är trots allt en värdig ålder för vilken hund/katt som helst!
    Och ni har dessutom möjligheten att få det gjort hemma.
    Det är ett jätteplus!

  • Skrutt74

    åh vad lesden jag blair när jag läser vad du skrivit. Jag bävar inför den dagen trots att min bästa vän bara är ett och ett halvt år. Beslutet måste vara det svåraste att ta, men du verkar ända vara inne i de "rätta" tankegångarna. Våra älskade djur måste få sluta sina dagar innan livet blir ett lidande. Som du beskriver henne verkar hon ha det lite jobbigt och det låter som att det är dags. Det bästa måste vara att låta henne somna hemma med dig, där hon är som allra tryggast. Försök att glädjas åt att du fått ha en fantastisk hund under så många år.

  • SilverEmma

    Det är bara så otroligt svårt...

    Jag trodde att det var dags redan förra året, men var inte riktigt redo och ville vänta lite till..och då repade hon sig. Jag vill ju inte ta bort henne i förtid om hon har "värdig" tid kvar, om ni förstår vad jag menar. Samtidigt, så är hon nästan 15 år, jag vet att hon redan är galet gammal & hon har haft ett bra liv...

    Men jag känner mig egoistisk! Många saker hade blivit enklare utan henne, jag skulle slippa det dåliga samvetet när jag är iväg, då hon som sagt inte slappnar av med sambon. Jag vill vara säker på att jag avlivar för hennes skull, inte min egen...

  • SilverEmma

    Någon som ångrat att ni avlivat? Självklart är det aldrig roligt, men där ni i efterhand känt att det varit för tidigt? Att djuret fortfarande kunde ha haft "bra" tid kvar?

  • COTTA

    Hej jag har gått igenom det där alldeles nyligen och det är jättesvårt och vidrigt men det jag hade i huvudet och har fortfarande är att man måste göra det som e bäst för hunden, inte låta hunden lida för att man själv tycker att det är så jobbigt.

    Och ofta så ser man ju på sin bästa vän om det bara e plågsamt för dom.

    Tänker på dig och sänder över lite styrkekramar.

    Från en som nyligen varit där .

  • såffan

    Tycker absolut inte du ska känna dej egoistisk, det är ju för hundens bästa och är allt annat än egoistiskt.

    Vi avlivade också våran hund när hon började bli gammal och visa ålderskrämpor. Även om hon kanske skulle kunna levt lite längre och ändå mått okej så känns det nu i efterhand som ett bättre alternativ än att ha väntat tills hon verkligen började lida.

  • SilverEmma

    Usch...jag inser ju att ni har rätt...

    Ska tänka över allt en vecka till för att smälta det och sen bestämma mig, blir väl till att ringa veterinären.

    Lillvovven ska få sova i sängen inatt, nu vill jag verkligen ha henne nära mig. Tack för era svar!

  • Lillan
    SilverEmma skrev 2009-10-08 13:49:19 följande:
    Någon som ångrat att ni avlivat? Självklart är det aldrig roligt, men där ni i efterhand känt att det varit för tidigt? Att djuret fortfarande kunde ha haft "bra" tid kvar?
    min katt...min "bebis"...

    När det gäller din hund så har hon levt sitt liv. Det är rätt beslut att låta henne få somna in. Kom ihåg: hon kommer alltid vara med dig i tankar och hjärta! Glöm inte heller att det är ok att sörja!

    Skickar många varma styrkekramar!!
  • SilverEmma
    Lillan skrev 2009-10-10 11:45:35 följande:
    min katt...min "bebis"...När det gäller din hund så har hon levt sitt liv. Det är rätt beslut att låta henne få somna in. Kom ihåg: hon kommer alltid vara med dig i tankar och hjärta! Glöm inte heller att det är ok att sörja!Skickar många varma styrkekramar!!
    Tack!

    Jag börjar smälta det lite nu. Det är väldigt lätt att prata med folk om det men när jag tänker på det på allvar så börjar jag lipa...känner mig hemskt vuxen.

    Har börjat berätta för släkten att det nog är dags snart & nu vill alla plötsligt komma & säga hejdå, hur sjutton ställer man sig till det? Jag kan kanske förstå att dom vill träffa henne en sista gång, men jag vill inte ha en massa gråtande människor här som får mig att bli ledsen.
  • Helle333
    SilverEmma skrev 2009-10-08 10:18:43 följande:
    Jag har en hund som snart är 15 år, har haft henne sedan hon var valp...alltså mer än halva mitt liv. Älskar den jycken...hon har alltid funnits där för mig & t om räddat mitt liv vid ett tillfälle. Nu är hon gammal...hon har börjat magra och ser dåligt, sen är hon nästan döv. Men hon äter bra och gör vad hon ska utomhus, dock orkar hon inga promenader längre även om hon kan få sina tuppjuck ute i trädgården då hon röjer runt en stund. Hon har börjat följa mig som en svans, tror det är för att hon hör så illa så att hon måste ha koll på mig hela tiden. Men det går mig på nerverna då jag verkligen snubblar över henne när hon till varje pris ska hålla sig intill mig, sätter jag mig ner så lägger hon sig över mina fötter och skakar. Jag får så dåligt samvete över att hon irriterar mig när hon bara vill vara nära...men det är verkligen dygnet runt. Hon är livrädd för min sambo (han har absolut inte gjort något dumt mot henne) och tar stora omvägar för att slippa gå nära honom och springer iväg om han närmar sig. (förutom när han har mat eller är ute i trädgården) Hon har blivit stel & lite klumpig, snubblar ofta & ibland så låser sig bakbenen när hon legat stilla en längre stund. Det hör väl till åldern antar jag... Hon har också ett par stora tumörer, men hon verkar inte ha ont på dom då jag känner igenom henne regelbundet...har kollat upp dom tidigare & veterinären har sagt att hon kommer dö av ålderdom innan dom tar över. Jag tror inte hon mår bra längre...även om hon äter & gör toalett som hon ska...det tar nog väldigt mycket energi att vara så nervös som hon blivit & att ständigt ha koll på mig. Men hur sjutton tar man ett beslut??? Jag har tidigare pratat med vår veterinär & tack vare att han bor så nära så kommer han hem till oss & avlivar här hemma, i lugn & ro. Idag ringde jag ett krematorium för djur som ligger i närheten bara för att fråga hur det går till när man ska dit. Efter samtalet bröt jag ihop...hur ska jag kunna ta bort min bästa vän? Förlåt för att det blev långt...
    När ens älskade husdjur blir svårt sjuk så inget kan göras eller gammalt, har ont och lider så är det inte särskilt humant att tvinga djuret att leva för ens egen skull. Det är ett svårt och hårt beslut, men vill du verkligen att ditt älskade husdjur ska må dåligt och lida sina sista dagar/veckor/månader av sitt liv?
  • Anki 82

    Å jag lider så med dig TS! Vi var tvungna att avliva vår knappt 5-åriga rottis nu i somras Han fick plötsligt en jättestor knöl som visade sig vara värsta sortens cancer. Alla veterinärer sa att det var kört så vi visste ju vad vi skulle behöva göra. Dock märktes inget på honom så vi sa att vi väntar tills vi märker att han inte riktigt är sig själv längre och ringer veterinären då. Det dröjde bara några veckor och sen en helg så började han bli väldigt trött och lat så onsdagen efter kom veterninären hem till oss och gav en spruta

    Jag förstår precis hur jobbigt det är att fatta ett sånt beslut! Usch det är det värsta man kan vara med om med husdjur..
    Men jag tror att du tänker rätt! Och som nån sa så att du ens börjar tänka tanken kanske visar att det är rätt beslut?!

    Din hund har ju levt ett långt och bra liv och kanske kan få ett fint och lugnt avslut innan hon mår sämre? Det var så vi tänkte, att vi inte ville att vår kära hund skulle behöva lida.

    Man kan be veterinären komma hem till en så hunden känner sig trygg och inte blir nervös.

    Sen det där att folk ville ta farväl blev det här med och vi lät dem stod hunden nära komma hit och leka lite sista veckorna. Men när vi gav sprutan var det bara jag och maken med.

    Du ska absolut inte må dåligt om du bestämmer dig för att ta bort henne TS! Det är nog det mest humana att göra ändå kanske iom det du beskriver?!

    Stor kram!!

  • SilverEmma

    Nu är älskade hunden borta. Veterinären var här hemma idag & allt gick lugnt & stilla till...beslutet i sig var värre än själva avlivningen.

    Hon har det bra i sin hundhimmel nu.

  • södertälje

    Var som att läsa om min gammla hund,12 årig schäffer/bordicollie han ser dåligt,börjar höra dåligt ,stel i baken efter borellia,men han är pigg och glad,äter och dricker som han ska och verkar inte ha ont.Vet sa att man märker snabbt när hunden blir sämmre för det går fort.Han har inga tumörer.
    Han älskar att leka med sin kattkompis,älskar när det snöar han kör nosen i backen så att han får en stor boll på nosen,och älskar att rulla runt i snön.
    Har börjat förbereda mig mentalt men det känns tungt och svårt.Ibland tittar han på mig precis som om han läser mina tankar.Jag älskar verkligen denna underbara snälla hund.

  • Madeleine Birk

    Alltid svåra beslut. Sitter själv med en wiskey och tårar och väntar på att vi skall åka iväg och ta bort en innerligt älskad hund och bästa vän.
    Vår Birk tränades som servicehund till vår lätt rörelsehindrade son. Han kan allt och skiljer på koppel, halsband och reflexväst. Han hämtar telefoner som ringer. Även Mattes Vindunk hämtar han. Jag har alltid sagt att jag pratar med honom som vem som helst i familjen men Birk är den ända som lyder............. Usch, känns som om detta är det värsta jag gjort. Men nu vill han inte äta och mår väldigt dåligt. Försöker trösta mig själv med att det är för hans bästa. "MEN" Jag kommer aldrig att säga att jag aldrig ska ha en hund igen. Det vore som att vi ångrar alla underbara år vi fått. 

Svar på tråden Hur tar man beslutet att avliva??