• Ammiz

    Vi som väntar barn utan att vara gravida - del 3

    Rucolla: Tack!

    Clodia: Vi har inte provat så många men några. Bäst gillar vi Glimma formsydda blöjor i bambu (ska absorbera bättre än bomull och vara mer miljövänlig) för de känns tunna och smidiga och man har dem i en ytterbyxa . Vi har även ärvt en stor hög vikblöjor vilka funkar (läcker inte) men känns knöliga och besvärliga. Vi har även köpt en allt-i-ett-blöja bara för att testa och den var i och för sig riktigt praktiskt och bra, men så dyr samt några förvikta i frotte som är enorma. Så nu ska vi köpa fler formsydda, förmodligen testa något annat märke. Eller så köper vi ett antal nya av dessa Glimma bara för att vi gillar dem. Även med vikblöjorna har vi inte tillräckligt. Känns smart att köpa begagnade (var rädd att de skulle kännas ofräscha men det gjorde de inte alls) så det blir väl vad jag hittar. Glimma-blöjorna skulle passa på en mindre bebis än vår för vi använder knapparna i mitten.

    hittade en länk:glimmabutik.se/list_varugrupp.asp&t=Glimmas+Formsydda+Bambubl%F6ja&lang=sv

  • Ammiz

    Clodia: ja, jag är glad att vår bebis är "svensktillverkad".

    Angående EC så ja, vi har funderat på det, att försöka när hon är lite äldre och stadigare precis som ni. Men det verkar så svårt! Hon signalerar inte på något sätt när hon ska kissa och när hon ska bajsa så är det en process som tar lång tid, och det kommer lite bajs i taget med ett par minuters mellanrum efter mycket stånk och stön. Hoppas att det blir lättare så småningom det där med att bajsa. Ni då?

    Lotuskotte: nej, lät inget kul. Undrar också hur de reagerade när du sade som det var. Är du äldre än din fru, eller hur kom de ens på den tanken?
    När vi var på BB så sade städerskan till oss, mig och min fru att det verkligen syntes att vi var systrar. Eh? Vi blev så paffa och bara såg på varandra, för det finns ingenting hos oss som liknar varandra. Verkligen inte. Och oj, vad taxiföraren som skjutsade hem oss från BB hade svårt att förstå att vi båda var mammorna. Men det är väl bara att vänja sig tyvärr.

    (Däremot har vi fått ett jättebra bemötade från alla annan personal på förlossningen och BB).

  • Ammiz

    Clodia: vi kom över en hög med lite mindre vikblöjor 60x60 och lite tunnare, och när man vant sig lite så gillar jag dem. Men de räcker inte heller, så vi har köpt lite mer av allt möjligt.

    Det händer att hon kissar på skötbordet, men bara någon gång om dagen. Inte heller verkar hon bry sig om det är blött eller smutsigt i blöjan, som jag trodde.

    Paprika: tack för länk om blöjor. Verkar smart (billigt) att köpa one size- men betyder det att de aldrig sitter riktigt bra? När hon behöver en större storlek kanske vi testar några därifrån. Berätta gärna mer när ni hunnit testa dem lite mer!

    Förresten- vad har ni på dem på natten? Vi har tre frotteblöjor för natt men de är verkligen enorma. Ser obekvämt ut, hon måste liksom ligga med rumpan på flera lager frotte. Dessutom så råkade jag krympa de stickade ullbyxor som var de enda som passade till... Till det hade vi ett torr-i-rumpa- inlägg. Nu vet jag inte riktigt vad man ska ha, hon äter så mycket på nätterna och kissar så mycket.

  • Ammiz
    paprikatingeling skrev 2009-12-12 17:44:07 följande:
    Det finns mkt att säga om tygblöjor... :)
    Det är en djungel

    Hur har era små det med sina små magar?

    Ruculla: Känner att det finns mycket mer att skriva om nu, när hon är här än under graviditeten. Under graviditeten hängde jag mest i en annan tråd dessutom... men du får gärna vara med för min del också.
  • Ammiz

    paprika: oj då, vilken snabb förlossning!

    Angående förlossning förresten, så känner jag mig rätt så avskräckt. Det där med eventuella syskon som jag bär känns nu långt bort, men oj vad jag kommer vara rädd inför förlossningen. För visst vet man att det gör ont, men jag var inte beredd på att det skulle göra så överjävligt outhärdligt ont. Allt vi lärt oss på profylaxkursen var helt meningslöst och det blev lustgas och sedan epidural. Jag tänkte när S fick epidural att det här kan jag göra för det tog bort det värsta, men sedan var krystvärkarna inget att leka med trots detta. Konstigt nog kände hon dem som intensiva värkar, inget tryck nedåt och inga krystimpulser alls så hon blev väldigt mycket påhejad av personalen och sprack en hel del. Vet inte hur jag skulle fixat sådan smärta. Hu. (Visst har jag inte skrivit detta tidigare? Eller jag hade men det försvann innan jag publicerade det).

    Känner mig iaf hyfsat smart, men när det gäller försäkringskassan så känner jag mig smått efterbliven. Insåg idag att jag skulle ha begärt tillfällig föräldrapenning, inte bara anmält, men, men... Har ringt och pratat med dem å frus vägnar idag också för att få fram vad hon kommer att få i föräldrapenning.

    Ja! Vill också behålla er i denna tråd! Eller en vi som fått barn utan att vara gravida-tråd.

  • Ammiz

    Vi har haft ett par bra nätter här nu, skönt. Allt är bara bra med oss, lite förvånade bara över att det är jul redan nästa vecka...

    Vi har köpt tre begagnade mothers touch pocket-blöjor one size bara för att testa- och de funkar faktiskt! (Räknade ut -väldigt överslagsräknigt och med trött hjärna med risk för att räknat helt fel- att för att det ska löna sig att nyköpa en pocket måste den användas mer än 140 gånger, vilket man faktiskt gott och väl borde hinna göra om det är en one size- pocket - de är ju så snygga pocketblöjor med härliga färger men så dyra)Vi har köpt en imse formsydd för att testa- men den är ju enorm!

    Clodia: den här vikningen använder vi: www.tygisar.se/tygblojor.php tillsammans med PUL-byxa (noga att peta in allt tyg innanför resåren) och den läcker inte för oss.

    Vår lilla kissar allt oftare på skötbordet, så vi har faktiskt testat att hålla henne ovanför handfatet en stund vid varje byte och det ser ut ungefär såhär: Bebis hålls ovanför handfat. Bebis ledsnar och läggs tillbaka på skötbordet. Bebis kissar. Ska man börja göra ett sss-ljud när hon kissar på skötbordet kanske?

    Och när vi ändå är inne på kiss och bajs, bubblar det när era bebisar bajsar? När A bajsar så bubblar det ut ur henne- mycket luft i den lilla magen.

    Och nix, vi har inte fått de papper från försäkringskassan som vi väntar på.

  • Ammiz

    Dammsugaren har jag planerat för natten som kommer Just nu funkar hårtork utmärkt, blåsa bort från oss och röra på den så att det blir ett rytmiskt ljud och gärna vagga bebis i takt. Går inte att låta bli att blunda... Har suttit i hallen för att inte riskera att värma upp sovrummet... Dammsugare känns ju mer energisnålt.

  • Ammiz

    Jag har lyckats pricka in två bajsningar i handlfatet i dag. Egentligen skulle jag byta bajsblöja och tänkte testa att kissa henne, och då passade hon på att bajsa lite till. Praktiskt att bara stoppa in bebisrumpa under vattenkran och spola av. Hon gillar ljudet av rinnande vatten, så då är hon på gott humör.

    Och alla handdukar som går åt som vi har på skötbordet! Sedan låter vi henne ligga naken en stund varje dag och har en handuk mellan henne och den plastade frotten och då kissas det förstås också.

    Vi har också imses newborn, och vi måste dra åt den rätt mycket på vår 4,4kg bebis med tjocka lår, så jag förstår att det läcker för en mindre bebis. Hon är uppe i storlek 56 nu, och jag inser att jag förköpte mig på tradera i den storleken...

    Vi har faktiskt bara varit ute med vagnen en gång (och då sov hon gott), annars har vi använt sele eller sjal. S tycker att hon ser så liten och ensam ut i vagnen...

    Har åkt skidor i dag och känner mig smått mörbultad i hela kroppen.

    Paprikatingeling: nyfiken bara, hur har ni tänkt att dela upp föräldraledigheten sedan, efter det första halvåret?

  • Ammiz

    A gillar att bada, hon gillar vatten överhuvudtaget. På BB hennes dagen efter hennes födelse var vi tvungna att tvätta ur jättemycket fasttorkat blod ur hennes hår, vi trodde att hon skulle illskrika, men låg tyst och nöjd när vi skopade vatten över huvudet. Hennes hår är förresten fortfarande flottigt av all babyolja vi använde för att lösa upp blodet... Häromdagen badade hon badkar med mig.

    Blöjbyten har hon ingenting alls emot, däremot när jag byter på henne efter hon sovit så brukar det sluta i panikhunger. Jag läste om ett annat lesbiskt par här som där den ena blev matmamman och den andra bajsmamman, så jag försöker göra så många byten som möjligt. Bajs och söv-mamman - det är jag det

    Har förresten lyckats pricka in ett par kissningar i handfatet och hittat ett bra grepp att ha henne i. Om jag låter vatten rinna samtidigt så är hon nöjd över att sitta där och hon har ingenting alls emot att jag stoppar in lilla rumpan under vattenkranen för att skölja rent.

    Vi tog vagnen igår till vårt lilla centrum för att köpa frimärken, till att börja med sov hon gott men när vi var som längst bort hemifrån vaknade hon och kom på att hon verkligen (!) inte tyckte om det här och vrålade högt, så det slutade med att jag bar hem henne i famnen, inuti min jacka och då var vi en nöjd bebis igen.

  • Ammiz

    Pysslar förresten med en film om hennes första veckor i livet där jag lagt in de filmsnuttar vi tagit samt en del kort, att ge bort till alla morföräldrar och gammelfarmor i julklapp. Hoppas verkligen att det kommer funka att bränna ut och spela upp på en DVD-spelare, annars blir jag sur efter all tid jag lagt ned.

  • Ammiz
    Gaytjej skrev 2009-12-20 22:11:41 följande:
    Håller med =) En fråga: Är det ngn av er icke-(längre)-gravida mammor som tänkt försöka er på att amma? Hur går det annars med era fruar/tjejer och amning, har de lyckats komma igång, de som velat göra det? (är ju inte så enkelt och självklart som jag har föreställt mig, har jag börjat förstå)
    Jag har funderat väldigt mycket på detta innan, men tror inte att jag kommer att göra något försök. Amningen här fungerar bra och har gjort det från början- har gjort ont i höger bröstvårta i ett par omgångar dock -, glad för min frus skull för det är jätteviktigt för henne. De första veckorna tyckte jag att jag hade det bra som inte ammande - fick sova mer då hon åt mest hela nätterna, slippa amningsprestationsångest...

    Men visst, ibland verkar det så mysigt och visst är man utkonkurrerad för det är ofta det bara är bröstet som gäller. Dessutom är det lite trist att hon och jag inte kommer att kunna åka iväg någonstans själva det närmaste dryga halvåret.

    Samtidigt, och jag kan inte riktigt förklara varför, men jag känner att om jag föder ett syskon vill jag ha amningen för mig själv, även om det är jobbigt vill jag att det ska få vara min grej och någonting som jag vill få stöd i, och i så fall måste jag ju se det som att det nu är min frus grej.
  • Ammiz
    veda skrev 2009-12-22 18:48:04 följande:
    Alla känslor faller ju på plats när man har en unge att ägna sina timmar åt istället för navelskådning. Det är jag övertygad om. Men det är nog viktigt att tänka och känna under vägens gång, för relationens skull om inte annat. Vilka förberedda föräldrar vi kommer vara!
    Jag håller med presens indikativ om vad hon skriver!

    Förövrigt har jag funderat vidare på den där amningen, och insett att jag inte känner mig hotad av det längre. Att min fru inte har ett enormt försteg jämfört med mig utan att det finns så mycket annat viktigt som jag kan göra.

    Jag hör också till de få som gillade confessions of the other mother. Då för några år sedan när jag läste den så funderade jag mycket, mycket på min roll i det hela och kände mig smått avundsjuk på allt jag tyckte att jag skulle gå miste om och rädslan att bli inte-riktigt-mamma och hamna utanför, jag ville liksom vara Mamman. Ingen annan här verkade tänka som jag och jag kände mig ensam med dessa känslor som jag inte tyckte att jag borde ha. Så i denna bok kände jag mig bekräftad- att det ändå är rimliga farhågor jag har.

    Nu är det ingen tvekan om att jag känner mig som och ÄR precis lika mycket mamma till vår dotter som min fru. (Även om det är svårt att förstå att vi faktiskt har en dotter nu...)

    paprikatingeling: vi nyköpte ett par glimmablöjor och de suger upp mycket sämre än de som vi köpte begagnade, vältvättade. Är förresten missnöjd med dem, de äldre årsmoddellerna som vi har har mycket smalare snibbar på kanterna. Den nya har så breda att med en tjocklårad bebis som vår måste vi knäppa dem längre ut (och då är det löst i magen) och de kommer räcka kortare tid.
  • Ammiz

    God jul, från mig med!

    Vi har haft en jättebra jul! Häftigt att få fira första julen med dottern (hon sov mest) och även första julen hemma hos oss och våra familjer kom hit. Är så otroligt tacksam att det är just jag som får ha vår fina flicka hos mig. Att just jag kommer att få se henne utvecklas tillsammans med hennes andra mamma.

    Under julhelgen för två år sedan plussade vi på andra försöket och vi var så glada, förra julen var en deppig historia där frånvaro av bebis tog plats. Och nu, är vi mammor! Är så glad och tacksam!

    Tror att om jag skulle läsa "confessions of..." idag så skulle jag ha en annan åsikt.

    Min fru älskade att vara gravid. (Tja förutom de allra sista veckorna). Och jag tror att det var lättare för mig för jag var så glad för hennes skull att det var så fantastiskt som hon drömt om att det vore i flera år. Hon hade haft det jobbigt med barnlängtan, så jag var glad över att hon mådde så bra under graviditeten. Hade hon gnällt mycket så hade jag nog surat ibland över att då-hade-jag-ju-kunnat-gjort-det-där-i-stället.

    Här är alla funderingar borta också angående anknytning och genetik. Hon är min dotter och det är bara självklart. Jag ser till att ta min plats och få mycket tid med henne jag med.

    Är så glad också över att märkt att min mamma och min frus föräldrar bemöter oss som likvärdiga mammor och att min mamma verkligen tagit till sig sitt barnbarn.

  • Ammiz

    Jag har börjat hålla Agnes över handfatet när hon börjar krångla och stånka, och hon bajsar där nästan varje gång. Hon har ingenting emot det alls (ler ibland mot jag vet inte vad- duschen?), förutom de gånger då bajsningarna väcker henne för tidigt, då blir hon grinig, men det är hon i och för sig vart hon än är. Då det är en liten process så är det rätt ofta hon hinner kissa också. . Men många blöta blöjor blir det fortfarande. (Helt omöjligt att förutspå!)

    Det där med avundsjuka förresten, känner mig faktiskt lite avundsjuk på min fru som får fortsätta att vara hemma med Agnes. Tanken på att vara borta från henne så många timmar om dagen svider. Och jag trivs verkligen, verkligen med livet hemma med liten bebis... Men, men, glad i alla fall över att jag fick några veckor till.

    Är tillfälligt anställd, så i mars blir jag arbetslös. Det har känts så avlägset- men nu närmar det sig. Hur länge tycker ni att man bör jobba innan man är mammaledig? Borde man säga någonting? Vi har tänkt att hålla det öppet när vi byter av beroende på min jobb (eller brist på-) situation. Jobbsökarmotivationen kommer inte vara så lätt att hitta...

  • Ammiz

    paprika: ja, tycker att ni har lyckats få till en jättebra lösning på föräldraledigheten!

    Clodia: Den tolfte januari, då börjar jag jobba igen. Vart har ni pottan förresten? Och hur lyckas ni se när hon ska kissa? Ja, vila går självklart först.

    Amningen är jobbig nu, vi tror att S har fått svamp på brösten, och behandlat bröst och Agnestunga med bikarbonatlösning, Agnes torsk är bättre men brösten gör fortfarande ont vid amning. Dessutom har Agnes ammat mer ett par nätter nu, så det har varit jobbigt. Vår BVC-tant kommer på (försenat) hembesök idag så vi frågar henne.

Svar på tråden Vi som väntar barn utan att vara gravida - del 3