Inlägg från: Pormoicheia |Visa alla inlägg
  • Pormoicheia

    NO POO, vi fortsätter tvätta utan schampo

    *favoritar tråden*

  • Pormoicheia
    Björnmossa skrev 2009-11-01 12:56:54 följande:
    Tack för länken! Jag har hittat en ekofrisör nära mig men när jag var inne och pratade lite no'poo med dem var det en som verkade tycka att det var konstigt. En annan var desto mer intresserad så det kanske jämnar ut sig. Men jag vet ändå inte om jag vill dit och riskera att bli klippt av hon som kanske tycker att jag är ett freak
    Fast det där fick jag inte ihop. Borde det inte ligga i ens grundintresse att tvätta hår med alternativa produkter om man väljer ett sånt yrke som ekofrisör. Jag trodde att det liksom var lite det yrket gick ut på (förutom att klippa då).

    Eller är det enbart "naturligare produkter" som gäller där?
  • Pormoicheia
    Björnmossa skrev 2009-11-01 14:17:06 följande:
    Den ena hade kunnat platsa i den här tråden, den andra verkade mer inne på Weleda och sånt (de hade nåt märke jag inte kände till). Hennes leende blev liksom roat när jag nämnde ägg i håret
    Jag har lite diskret (eller inte) försökt sprida lite no poo kunskap i min klass på folkhögskolan. Jag har bara lite svårt att inte låta fanatisk

    Eftersom jag är intresserad av det kan ju jag diskutera det i timmar. De som däremot är "skeptiker" är ju inte intresserade av att höra på mig raljera på om vad som är bra för vad...Och tyvärr så är ju väldigt många skeptiska. Fast väldigt många använder dock weleda m.m.
  • Pormoicheia
    Mandragora skrev 2009-11-01 17:02:50 följande:
    Jag är likadan. Och samma sak gäller menskoppen. Jag vill få alla kvinnor medvetna om att det finns bättre alternativ än bindor och tamponger eller schampo och plattänger! Jag är åtminstone själanöjd med att sambo och svärmor håller på med no poo numera.
    Något jag upptäckt är att istället för att helt enkelt bara säga att "nej jag är nöjd med mina produkter/jag är inte intresserrad av att byta" så ska det istället antydas att "nej jag tror inte att det funkar" m.m.

    Ett intressant sätt att bemöta någon som faktiskt enbart gärna diskuterar.
    Jag har t.o.m. varit övertydlig med att säga saker som att alla måste hitta sitt eget sätt att göra saker på så blir det alltid fel. Kanske jag som ger ett lite fanatiskt och "lyssna på mig och övertygas" intryck...

    Håhå jaja.

    Men jag har inte smygit med det, ett flertal har kommit och frågat mig om det (om även i ensamt tillstånd) och sålänge jag håller mig "snygg och fräsch" så bevisar jag ju utan större problem att det funkar.
  • Pormoicheia
    Jmia skrev 2009-11-01 17:10:34 följande:
    Jaha, frågar här inne då. Varför ska man inte använda shampoo enligt vissa? Vilka shampoon är okej?
    Mina anledningar till att inte använda schampoo är (utan inbördes ordning):

    - Det behövs inte. Jag har inget i mitt hår som behöver starka kemikalier för att tvättas bort. Smuts och fett går det fasktiskt att få bort med bara vatten.
    - De sliter på håret genom at torka ut det onödigt mycket (rent generellt nu alltså).
    - Det är skojigt och känns lite lyxigt.
    - Vetskapen om att jag enbart använder vårdande produkter (och inget uttorkande) är trevlig och ett plus i kanten.
    - Mitt hår är i mycket bättre skick nu än vad det varit tidigare och det enda jag gör annorlunda nu är att jag inte använder schampo.
  • Pormoicheia
    Pormoicheia skrev 2009-11-01 18:00:31 följande:
    Mina anledningar till att inte använda schampoo är (utan inbördes ordning):- Det behövs inte. Jag har inget i mitt hår som behöver starka kemikalier för att tvättas bort. Smuts och fett går det fasktiskt att få bort med bara vatten.- De sliter på håret genom at torka ut det onödigt mycket (rent generellt nu alltså).- Det är skojigt och känns lite lyxigt.- Vetskapen om att jag enbart använder vårdande produkter (och inget uttorkande) är trevlig och ett plus i kanten.- Mitt hår är i mycket bättre skick nu än vad det varit tidigare och det enda jag gör annorlunda nu är att jag inte använder schampo.
    Ännu en orsak:
    - Miljön blir inte lika belastad och förgiftad om jag låter bli att bruka kemikalier på min kropp. Mycket av de ämnen som finns i shampoon och balsam (och många andra produkter för den delen) är svåra att bryta ner och giftiga för naturen.
  • Pormoicheia
    Jmia skrev 2009-11-01 18:39:09 följande:
    Pormoicheia, Taggtroden- tack för de svaren. Jag är mest nyfiken eftersom jag vill försöka minimera användadet av kemikalier men det här är helt nytt för mig och det känns lite komplicerat. Jag hade förstått det som att vissa ingredienser i shampoon och tvålar är direkt skadliga men att inte alla produkter innehåller de ämnena, fast jag tror jag får googla på saken. Kanske är lättare.
    Delvis så skulle jag faktiskt rekommendera att läsa ts i de trådar som det länkats till.
    Det är egentligen bara 2 av dem som kanske är relevanta men jag vet inte vilken av dem det är. Men det märker du snabbt bara du klickar upp dem.

    I övrigt så finns ett jättebra forum som heter www.lockig.se där man kan hitta jättemycket matnyttigt om bland annat balsammetoden (som går ut på att man tvättar håret med balsam fast givetvis inte vilket som helst).
    Det går även att hitta listor på dels ämnen man "bör" undvika samt listor på godkända produkter både inom tvätt och styling inne på forumdelen.

    Behöver du hjälp att hitta så säg bara till.
  • Pormoicheia

    Ett litet tips till alla ni som är nya.
    Försök er inte på allt på en gång utan ta en sak i taget. Det blir lätt överväldigande i början när man vill testa allt precis som Chesire Cat skrev.

    Många ger snabbt upp p.g.a. att de försöker sig på för mycket på en gång och många ger upp snabbt för att de inte tycker sig se några bra resultat.
    Men vad man bör komma ihåg är att det kan ta tid för både håret, hårbottnen och hyn att anamma det nya.

    Håret kan ge sken av att bli sämre p.g.a. att man plötsligt inte döljer skadorna med silikoner. Hårbottnen behöver läras om från att tillverka mycket sebum till lite och hyn behöver göra sig av med "slaggprodukterna" från den tidigare skötseln.

    Hur lång tid det tar är otroligt individuellt. Vissa ser resultat redan efter någon vecka medan andra inte ser något föränn efter någon månad eller t.o.m ett år.

  • Pormoicheia
    hallencreutz89 skrev 2009-11-03 23:24:58 följande:
    Har läst lite om no-poo och jag är väldigt rädd om mitt har sa jag har alltid velat testa, men varit osäker pa hur det funkar exakt, nagon som vill informera?
    Steg 1 är faktiskt att läsa ts i denna tråd:
    www.familjeliv.se/Forum-5-73/m48391822.html

    Där står rätt mycket matnytting om vad man kan använda och hur man gör.

    Men för att svara mer på din fråga så går metoden ut på att man inte använder sig av uttorkande och slitande kemikalier när man tvättar sitt hår. Hemligheten ligger i att man masserar bort smuts och fett istället, massagen stimulerar även hårbotten och hårrötterna (blodcirkulationen) och det leder i sin tur oftast till snabbare/mer hårväxt.
    Eftersom man även använder enbart vårdande ämnen så säger det ju egentligen sig självt att det får håret att må bättre, eftersom man enbart ger näring snarare än att den lilla näring håret får går till att reparera uttorkningen och skadorna efter kemikalierna.

    Det finns mycket att ta in och många olika sätt att göra det på så det enklaste är ju egentligen att du läser på lite så du själv vet vilken inriktning du har (om du vill tvätta med ägg, balsam eller lera o.s.v.

    Det enda de flesta olika tvättarna har gemensamt är egentligen den vattenutspädda äppelcidervinägern som man sköljer håret efter att man liksom är "klar". Det ger glans till håret och återställer hårbottnens ph.

    En "underavdelning" till no-pooandet är att dra ut på tvättarna. Vi som hängt i tråden ett längre tag tvättar håret i genomsnitt en gång i veckan (om jag inte minns helt fel). Anledningen till att man drar ut på tvättarna är för att lära hårbottnen att inte producera så mycket sebum (fett). För vissa tar detta lång tid medan det för andra funkar från början.
    Ett knep att ta till när man drar ut på tvättarna är att använda torrschampo vilket i no-poo rörelsen betyder "mixade havregryn". Man fördelar helt enkelt de mixade havregrynen i håret, masserar in det lite så det verkligen kommer åt överallt, låter det vara ett tag och borstar sedan ut det. Havregrynen drar till sig fettet och håret blir "avfettat" utan att man torkat ut hårbottnen.
    Det är dock svårt att få till första gångerna och har man mörkt hår kan håret lätt börja se dassigt ut om man inte får ut allt.

    Men det är en vanesak.

    Hoppas jag fått ihop ett någorlunda bra svar iaf. Annars är det bara att fråga på
  • Pormoicheia
    Denebola skrev 2009-11-04 12:14:34 följande:
    Är det någon som har några tips på hur jag kan sätta upp mitt hår? Hästsvans sliter ju om man har det jämt. Jag har hittat hårsnoddar utan metallgrej, visserligen är det en lim/plastfog i stället, så det kanske är same shit.Men grejen är att mitt hår är som längst 30 cm, så flätor eller roliga knutar är inte riktigt att tänka på... Håret går till axlarna men är uppklippt. Jag håller på att glesa ut hårtvättarna, så jag går med fett hår så länge jag står ut när håret inte är nytvättat, och då vill jag gärna ha det uppsatt. Då blir det hästsvans.Finns det andra sätt, har jag bara dålig fantasi eller måste jag vänta tills håret blir längre?
Svar på tråden NO POO, vi fortsätter tvätta utan schampo