• mejram

    NO POO, vi fortsätter tvätta utan schampo

    Gamla trådar med mycket information i respektive TS:

    www.familjeliv.se/Forum-5-73/m23678129-1.html (aug 2007-okt 2007)

    www.familjeliv.se/Forum-5-73/m26433668.html

    www.familjeliv.se/Forum-5-73/m29225742.html

    www.familjeliv.se/Forum-5-73/m32203185.html

    www.familjeliv.se/Forum-5-73/m34754409.html

    www.familjeliv.se/Forum-5-73/m37677491.html (okt 2008-dec 2008)

    etc....

    www.familjeliv.se/Forum-5-73/m45890890-1.html (jul 2009-okt 2009)

  • Svar på tråden NO POO, vi fortsätter tvätta utan schampo
  • RedTopaz
    Taggtroden skrev 2009-11-03 23:19:50 följande:
    Jag har ca en msk till en halvliter vatten. Jag har låååångt hår. Dock ganska tunt...
    Vet du var man köper Cassia?? (kanske finns där du köper hennan?)
    Mamma till Leo 051004 och Noa 090218
  • hallencreutz89

    Har läst lite om no-poo och jag är väldigt rädd om mitt har sa jag har alltid velat testa, men varit osäker pa hur det funkar exakt, nagon som vill informera?

  • Mandragora

    Någon som brukar använda rasullera? Jag fick en påse av svärmor (som jag har inspirerat till no poo) men jag tror inte att det är någonting för mig när det gäller hårtvätt. Jag har JÄTTETJOCKT hår ned till rumpan.

    Visst kan man tvätta sig med leran?


    shakti.blogg.se | kattägd narcissistisk vegetarian och blivande prettomorsa
  • Pormoicheia
    hallencreutz89 skrev 2009-11-03 23:24:58 följande:
    Har läst lite om no-poo och jag är väldigt rädd om mitt har sa jag har alltid velat testa, men varit osäker pa hur det funkar exakt, nagon som vill informera?
    Steg 1 är faktiskt att läsa ts i denna tråd:
    www.familjeliv.se/Forum-5-73/m48391822.html

    Där står rätt mycket matnytting om vad man kan använda och hur man gör.

    Men för att svara mer på din fråga så går metoden ut på att man inte använder sig av uttorkande och slitande kemikalier när man tvättar sitt hår. Hemligheten ligger i att man masserar bort smuts och fett istället, massagen stimulerar även hårbotten och hårrötterna (blodcirkulationen) och det leder i sin tur oftast till snabbare/mer hårväxt.
    Eftersom man även använder enbart vårdande ämnen så säger det ju egentligen sig självt att det får håret att må bättre, eftersom man enbart ger näring snarare än att den lilla näring håret får går till att reparera uttorkningen och skadorna efter kemikalierna.

    Det finns mycket att ta in och många olika sätt att göra det på så det enklaste är ju egentligen att du läser på lite så du själv vet vilken inriktning du har (om du vill tvätta med ägg, balsam eller lera o.s.v.

    Det enda de flesta olika tvättarna har gemensamt är egentligen den vattenutspädda äppelcidervinägern som man sköljer håret efter att man liksom är "klar". Det ger glans till håret och återställer hårbottnens ph.

    En "underavdelning" till no-pooandet är att dra ut på tvättarna. Vi som hängt i tråden ett längre tag tvättar håret i genomsnitt en gång i veckan (om jag inte minns helt fel). Anledningen till att man drar ut på tvättarna är för att lära hårbottnen att inte producera så mycket sebum (fett). För vissa tar detta lång tid medan det för andra funkar från början.
    Ett knep att ta till när man drar ut på tvättarna är att använda torrschampo vilket i no-poo rörelsen betyder "mixade havregryn". Man fördelar helt enkelt de mixade havregrynen i håret, masserar in det lite så det verkligen kommer åt överallt, låter det vara ett tag och borstar sedan ut det. Havregrynen drar till sig fettet och håret blir "avfettat" utan att man torkat ut hårbottnen.
    Det är dock svårt att få till första gångerna och har man mörkt hår kan håret lätt börja se dassigt ut om man inte får ut allt.

    Men det är en vanesak.

    Hoppas jag fått ihop ett någorlunda bra svar iaf. Annars är det bara att fråga på
  • mejram
    Mandragora skrev 2009-11-03 23:27:51 följande:
    Någon som brukar använda rasullera? Jag fick en påse av svärmor (som jag har inspirerat till no poo) men jag tror inte att det är någonting för mig när det gäller hårtvätt. Jag har JÄTTETJOCKT hår ned till rumpan. Visst kan man tvätta sig med leran?
    Jag har använt rasul i flera år. Ett tag hade jag den till hårtvätt. Håret blev jättefint, men det torkar ut lite, så jag mixtrade med att blanda i lite olja och spä ut med mycket vatten. Snabb och effektiv tvätt - likaså till ansiktet. Vet inte riktigt varför jag inte använder det oftare - lite kladdigt att hålla på med och så måste man förbereda en stund innan för att leran ska lösas upp, kanske. Och duschväggarna blir brunprickiga när det skvätter...

    Du skulle nog kunna köra varianten att spä ut ordentligt och sen i princip bara skölja igenom håret med det, det behöver inte bli en tjock lerinpackning för att det ska bli effektivt.
  • Hypnotica
    RedTopaz skrev 2009-11-03 22:49:21 följande:
    hmm.. jag skrev ett mess imorse som tydligen inte kom med..Tack för kopp tipsen! Har nu beställt en lady cup i L. Bara för att vi pratade om det kom den förhatade tanten i hela sängen imorse yeeeah! =(Gyn säger att allt har flyttat på sig hos mig, jag har alltid haft en lång tapp men nu är den ännu längre och mer lutad eller något sådant...Men jag provade min diva när sonen var typ 4-5 månader och jag tror att allt dragit sig tillbaka mer nu.Sitter med en SMT i håret (honung, aloe och lush veganese) och lite jojobaolja i topparna (den var närmast i skåpet..) får se om håret ser skumt ut när jag sköljer ur!Jag vill färga håret i en mkt light ask/röd/ blond ton och funderar på att beställa på www.mehandi.com, har inte hittat någon liknande butik i sverige.. eller finns det?Behöver nog blanda cassia med mkt små mängder henna och buxus dioica/ katam (heter vad på svenska?).
    Inte vad jag vet, däremot brukar jag beställa från HennaBoy med tanke på att de finns i UK = snabbare leverans.
  • mejram

    Cassia fanns i alla fall förr i Herbiques sortiment på hälsokosten. Det är en som heter ofärgad henna eller något sånt. Innehåller bara cassia.

  • Whintra

    Jag har använt det rätt mycket till både hår och kroppstvätt. Funkar fint och i längden kanske lite för bra På vintern tycker jag håret blir lite torrt och elektriskt av det men på somrarna funkar det jättebra för mig. Använde alltid rasul att tvätta med innan jag fick till CO.


    Mandragora skrev 2009-11-03 23:27:51 följande:
    Någon som brukar använda rasullera? Jag fick en påse av svärmor (som jag har inspirerat till no poo) men jag tror inte att det är någonting för mig när det gäller hårtvätt. Jag har JÄTTETJOCKT hår ned till rumpan. Visst kan man tvätta sig med leran?
  • Denebola

    Är det någon som har några tips på hur jag kan sätta upp mitt hår? Hästsvans sliter ju om man har det jämt. Jag har hittat hårsnoddar utan metallgrej, visserligen är det en lim/plastfog i stället, så det kanske är same shit.

    Men grejen är att mitt hår är som längst 30 cm, så flätor eller roliga knutar är inte riktigt att tänka på... Håret går till axlarna men är uppklippt. Jag håller på att glesa ut hårtvättarna, så jag går med fett hår så länge jag står ut när håret inte är nytvättat, och då vill jag gärna ha det uppsatt. Då blir det hästsvans.

    Finns det andra sätt, har jag bara dålig fantasi eller måste jag vänta tills håret blir längre?

  • gröna hönan
    Denebola skrev 2009-11-04 12:14:34 följande:
    Är det någon som har några tips på hur jag kan sätta upp mitt hår? Hästsvans sliter ju om man har det jämt. Jag har hittat hårsnoddar utan metallgrej, visserligen är det en lim/plastfog i stället, så det kanske är same shit. Men grejen är att mitt hår är som längst 30 cm, så flätor eller roliga knutar är inte riktigt att tänka på... Håret går till axlarna men är uppklippt. Jag håller på att glesa ut hårtvättarna, så jag går med fett hår så länge jag står ut när håret inte är nytvättat, och då vill jag gärna ha det uppsatt. Då blir det hästsvans. Finns det andra sätt, har jag bara dålig fantasi eller måste jag vänta tills håret blir längre?
    Du kan göra en "peacock twist", snurra upp håret bak på huvudet, sätt fast med en hårklämma och låt topparna hänga ut över klämman. Den körde jag mycket med!
    Du kan också snurra håret på det viset och även snurra in topparna så att det blir som en svinrygg "french twist" och sätta fast med ett stort hårspänne. Eller med pinnar som här:

Svar på tråden NO POO, vi fortsätter tvätta utan schampo