• MEAA
    Äldre 5 Nov 23:42
    8715 visningar
    44 svar
    44
    8715

    Vad tycker DU om mitt förlossningsbrev?

    Allmänt/Bakgrund
    ? Detta är vårt första barn/vår första förlossning som beräknas ske runt den 19 januari 2010.
    ? Graviditeten har gått bra men jag har haft lätt att få kramp i vaderna och haft väldigt ont i ryggen emellanåt.
    ? Det går bra att personer som går utbildning är med på vår förlossning om det inte blir för mycket folk.
    ? Har gärna dämpad belysning då jag trivs i det.
    ? Tror det är bra om ni frågar mig hur det går då jag har en tendens att lättare säga vad tycker och tänker då.
    ? Mina önskemål inför förlossningsarbetet är framför allt hjälp med andningen och med hjälp av er hittar ev. ställningar som fungerar bäst för mig.
    ? Var inte rädda för att säga till mig att ta det lugnt om det går för fort.(Dock kan jag inte lova att jag lyssnar.)
    ? Har gärna igång musik i bakgrunden.

    Smärtlindring/värkstimuli
    ? Blir gärna guidad i min andning, jag är inte rädd för smärtan utan mer rädd över att inte veta vad som väntar.
    ? Värmekuddar, bad och lustgas är gärna något jag använder mig av, väldigt positiv mot bad om det är möjligt.
    ? Om det finns tid och tillfälle för epidural så är jag positiv mot detta och ni får gärna fråga om jag önskar denna smärtlindring vid lämpligt tillfälle.
    ? Om komplikationer uppstår så litar vi fullt ut på att ni kan fatta rätt beslut för både min och bebisens del och att ni vet bättre vad som är säkrast för oss.

    Då bebisen är född:
    ? Vill veta direkt om det är en pojke eller flicka då jag är extremt nyfiken och varit det länge nu.
    ? Vi vill gärna att Andreas tar emot vår bebis så att jag hinner vila lite innan jag möter
    vår nya familjemedlem och att han är där när bebisen ska mätas och vägas.
    ? Vill gärna försöka själv att amma i lugn och ro men tar gärna emot råd och hjälp om det inte går så bra.
    ? Då jag ogillar starkt att vara själv så vill vi gärna att Andreas får stanna, givetvis i mån av plats men detta är väldigt vikigt för min del.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-11-10 16:44
    Tänkte bara tillägga att jag har ändrat lite i förlossningsbreven under då bebisen är född och det med pappan och gjort mig tydligare i hur personer under utbildning får närvara och antal :)

  • Svar på tråden Vad tycker DU om mitt förlossningsbrev?
  • MEAA
    Äldre 6 Nov 00:17
    #2

    Tack så mycket!

    Jag vill mest bara informera om det viktigaste till personlaen och även att jag litar på att dom gör sitt bästa för mig och bebisen.
    Tror att på så sätt att vi kommer samarbeta mycket bättre ihop då :)

  • MEAA
    Äldre 6 Nov 00:34
    #5
    Ceciliaaa skrev 2009-11-06 00:21:04 följande:
    Ja det kan nog stämma. Jag ska själv börja pilla med mitt brev snart,har iofs ett tag kvar men kan endå vara skönt.Sen kan man ju lägga till lite efterhand om man kommer på något.Tycker det är så svårt att skriva sånt :PMen ditt var bra, kanske snor lite inspiration från dig
    Jag är i vecka 30 och tänkte be min BM skriva in det i journalen för man vet ju aldrig när den lille tänker sticka ut sin lilla näsa :)

    Ju tidigare man börjar desto bättre för då hinner man som du säger lägga till och ta ifrån allt eftersom man tar reda på saker...också hinner man tänka igenom sina egna förväntningar om förlossningen i det stora hela!
    Bara att sno så mycket du vill :)
  • MEAA
    Äldre 6 Nov 00:37
    #6
    Amaanda skrev 2009-11-06 00:25:48 följande:
    Såg jättebra ut (: en liten punkt bara, det där med att folk som går utbildningar får vara med, men inte för många människor i rummet, där kanske du ska vara lite mer tydlig, då folk har olika åsikter om vad som är mycket folk (:
    Haha ja fy vad hemskt om det skulle bli värsta studierummet :)
  • MEAA
    Äldre 6 Nov 00:50
    #9

    Men det är just det att jag har verkligen ingen planering :) ...utan mer en uppfattning om hur jag kan tänka mig att förlossningen kan bli :)

    Jag vill mer att dom ska veta att jag är positiv till det mesta då jag vet noll om förlossningar, har inga vänner som barn, känner inga barn så jag vet verkligen noll och har därför valt att helt lita på den underbara personalen.'
    Har dessutom bara hört bra saker om just detta BB :)

    Mitt förlossningsbrev är nog mer för min skull :) att jag har haft tid att tänka igenom vad jag är positiv till och sånt jag verkligen inte vill vara med om och jag har stor ångest över att bli lämnad när jag är svag.

    Att tvinga sambon åka hem hade varit jätte jobbigt för mig men om det inte går att lösa får jag leva med det men jag kommer inte att må bra då jag får någon konstig ångest!

  • MEAA
    Äldre 6 Nov 00:56
    #11

    Helene OSV skrev 2009-11-06 00:48:20 följande:


    Låter väl bra men detta förstår jag inte riktigt:"Vi vill gärna att Andreas tar emot vår bebis så att jag hinner vila lite innan jag möter vår nya familjemedlem och att han är där när bebisen ska mätas och vägas."Det allra bästa för bäbisen är ju om den får komma upp på magen direkt och först och främst låta navelsträngen pulsera klart innan den klampas och klipps (sök på "sen avnavling") och sen få leta efter bröstet i lugn och ro. Bäst för amningen är om bäbisen får "roota" efter bröstet tills det hittar det och tar tag (det kan ta en timme men det främjar amningen och taget)Med den adrenalinkick man får när bäbisen kommer ut så behöver man inte "vila lite", inte INNAN man möter bäbisen iaf.Det är ingen brådska att mäta och väga utan ta det i lugn och ro sen när ni bekantat er och bäbisen fått amma och sova lite.
    Det är mer så vi vill ha det och med det menar vi:

    Att bebisen först hamnar hos pappa för jag tror att jag kommer behöva samla mig inte vila som att jag orkar inte ta emot barnet utan mer samla ihop min hjärna igen då jag lätt blir instängd i mig själv!

    Ser det bara som något positivt att bebisen får komma till pappsen först :) och är övertygad om att personalen fixar det på bästa sätt.
    Sedan vill vi mysa som familj innan bebis vägs och mäts men när det är dags för det så vill Andreas vara med :)
  • MEAA
    Äldre 6 Nov 01:05
    #13
    Ceciliaaa skrev 2009-11-06 00:57:41 följande:
    Okej Jag är i v. 33 Går in i 34 på lördag, så kanske ska ta tag i mitt också.Hur mkt vägde din på ul i v. 32? Eller ni gör inte sådant där ni bor ? Jag har redan kopierat allt :PSå ändrar jag och tar lite av det som passar mig haha .
    Det är ju inte så lång tid kvar...jag tycker tiden går fort också är det ju jultider och sånt snart redan...tyckte det var sommar nyss :)

    Nä vi fick bara ett RUL i vecka 19 ;( sååå tråkigt! Underbart att få se sin bebis två gånger :)

    Det låter bra och hoppas du får ihop det som du vill ha det...jag skrev mitt med en halvt medvetslös karl bredvid mig som mumla fram lite tycke....haha inte lätt att hålla sig vaken i soffan en torsdagkväll. Jag tror han är skengravid eller något :P
    Han har varit väldigt engagerad och tom skippat the holy beer :D
  • MEAA
    Äldre 6 Nov 11:35
    #17
    jumpdog skrev 2009-11-06 10:52:16 följande:
    Åh, vilket jättebra brev! Jag sparar det som inspiration! :) Det är ju långt kvar för min del men det lät väldigt vettigt det du skrivit. :)
    Tack så mycket! Jag ska formulera om lite så att de inte missförstår mig på vissa punkter! :) Kan vara lite tydligare men vill helst sväva lite i det otydliga då har man inte lika bestämt klart för dig om hur det SKA vara utan mer hur man vill göra!:)
  • MEAA
    Äldre 6 Nov 11:44
    #18
    Hanniz skrev 2009-11-06 11:30:44 följande:
    Tänkte bara att jag kunde berätta vilka punkter jag tog upp i mitt brev;* Villen typ av smärtlindring som jag funderat på* Berättade att jag var orolig för att spricka och önskade tips/hjälp från barnmorskan på hur jag kunde förhindra det* Pappan ville inte klippa navelsträngen (de respekterar sälvklart det, även om min man ändrade sig och klippte ändå)* Om jag inte var kapabel till att ta vissa beslut skulle de fråga min man då jag känner mig trygg med hans beslutSen tog jag även upp det som du skrivit i ditt brev.Blev abra ett litet missförstånd, men det löste sig. :)Se på det hela positivt, det är världens häftigaste grej ni har framför er! *längar igen*
    Naw tack för att du skriver så....jag längtar såååå :)

    Många av dom här punkterna har jag också gått igenom :) Jag är också orolig för att spricka men jag tror helt snällt att alla BM jobbar för att det inte ska spricka :)
    Det gäller punkten där jag jag skriver att dom får gärna säga till mig att lugna ner dig då man oftast verkar spricka när det går för fort och jag är som jag är och kommer förmodlingen inte att lyssna utan ska den ut så ska den ut :) haha....

    Min sambo är väldigt osäker på hur han vill göra men en sak vet han och det är han att han gärna träffar lillen så fort som möjligt...helst innan han svimmar haha...
    Klippa navelsträng och se moderkaka får han själv besluta om när det är dags...vad han känner just då för stunden med dofter, syner och allt annat galet :)

    Jag hade också kännt mig trygg om sambon tog beslut om jag inte var kontaktbar det är bara det att han inte vill stå där i den sitsen utan han vill gärna lämna över dom besluten till en BM som borde veta sånt bättre än honom(han är även väldigt glömsk)...blir det fel så hatar jag denna person och inte honom resten av mitt liv HAHAHA...:P

    Vill också säga att min sambo är inte en fegröv utan mer väldigt nervös inför förlossningen :) måste säga något bra när jag får honom att framstå som någon helt obeslutsam människa!:)

    Men dom punktern avar uppe på bladet och vände i alla fall :)
  • MEAA
    Äldre 6 Nov 12:56
    #21
    Hanniz skrev 2009-11-06 11:50:37 följande:
    Min man var precis likadan! Självklart ville jag ju inte att han tar några medicinska beslut (hahah, för det är inte hans grej) utan rent allmänt.Jag förstår att männen är nervösa! Min man sa iaf att det värsta var att se mig ha ont utan att kunan göra något. Det måste vara jobbigt!Jag fick intrycket att BM verkligen läste brevet och självklart gör de ju allt de kan för att det ska gå så bra som möjligt. :)Men du/ni får säkert ett kanonslut på graviditeten och en jättebra förlossning!Om det är något du vill fråga eller så, så tveka inte! Jag hjälper hemskt gärna till! (med vad det nu skulle vara)
    Ah jag skrev ett inlägg men det försvann :( Får skriva om det.

    Nä alltså han vill varken ta medicinska eller andra utan han tar för givet att BM är en hon och att hon vet bättre då hon är kvinna(???) haha
    Men när det gäller bebisen då är han tydlig på vad han tycker och vill :)

    Ah samtidigt som det känns så långt bort så känns det så nära, tänk när man får hålla lillstollen för första gången och känna bebisdoften :) mysigt!

    Jag undrar hur det känns när allt sätter gång, känns det som en evighet innan man kommer till BM, är bilfärden en mardrömsfärd(bryrs kanske på hur ens sambo kör också)...och väl inne på BB...jag ve att det är väldigt olika för alla men typ stannar tiden när man får värkar, blir man en djävulskvinna som skriker på sin kille???
  • MEAA
    Äldre 6 Nov 13:08
    #23
    spaceylisie skrev 2009-11-06 12:54:19 följande:
    *asg* Apropå att klippa navelsträngen erbjöds (givetvis?) sambon att göra det när dottern föddes. Han tittade då på bm och sade att det väl inte var något invigningsband som skulle av och att det väl var bättre om hon som var proffset klippte... Det fnissades en del då. Min karl är ruggigt...praktisk och naturlig. Men jag håller med de som skrivit att man inte behöver samla sig/vila sig när knodden är ute - det instinktiva är att få upp barnet på bröstet. Åtminstone upplevde jag det så och jag hade INTE en snabb förlossning, snarare tvärtom. (Men till skillnad från min sambo och mor som var helt färdiga efteråt hade jag lätt kunnat gå och jobba på en gång...)
    Hahaha vad roligt sagt! :)

    Nä det är mer personligen grej (mer en psykisk grej) och givetvis ett beslut jag och sambon har tagit ihop. Jag är nästan övertygad om att jag och bebisen kommer må bäst att den är i pappas trygga famn den första lilla tiden. Dom är ju liksom där!
    Jag förmodar att att dom inte kastar upp ungen i faderns famn utan den är ju fortfarande ihopkopplad med navelsträng och grejor.

    Den kommer ju väl hamna på magen tills den är fri så att säga och då vill jag att pappan får bebisen så fort som möjligt! Det handlar inte bara om min vilja utan en pappa som har längtat efter sin bebis också! Vi har inget behov av att den ligger just hos mig den första stunden.

    Vet att många mammor vill ha sin gullunge hos sig direkt mycket pga amning och andra orsaker men jag och sambon är inte lika inne på det! Dom är ju där, han springer ju inte iväg med bebisen! :)
  • MEAA
    Äldre 6 Nov 13:14
    #24
    Hanniz skrev 2009-11-06 13:07:01 följande:
    Attans, att du skulle fråga om det som jag inte varit med om! :) Jag gick och väntade på det du beskriver, att värkarna skulle komma, vattnet skulle gå osv. Som jag väntade!Dottern ville inte komma ut, så 14 dagar EFTER BF åkte vi in på överburenhetskontroll. Jag blev igångsatt. Alla förlossningar är ju olika men det var ju intressant att se hur en igångsättning gick till :)Själva förlossningen är klart jobbig men det är också en häftig upplevelse!Går man in i det med positiva tankar så tror jag det mesta löser sig.Hur lång tid har du kvar nu?
    Attans! Men någon annan får gärna svara! :)

    Ja en förlossning är verkligen något stort :) Hade du smärtlindring och så?

    Det är tio veckor kvar exakt nu :) Men alla vet att julen bara springer förbi. Dom senaste tio veckorna har bara rusat iväg och jag har så mycket att göra...både på jobb och hemma! Jobba heltid och det börjar bli tufft nu!
  • MEAA
    Äldre 6 Nov 14:09
    #28
    Hanniz skrev 2009-11-06 13:18:35 följande:
    Under min förlossning hade jag lustgas.En sak som jag lärt mig nu är att inte lyssna för mycket på allt negativt som sägs. När jag fortfarande var gravid så läste jag jättemycket, framförallt när jag gått över tiden och insåg att det nog skulle bli igångsättning.Alla pratade om att en igångsättning kan dra ut på tiden, göra förlossningen jobbigare osv.Så fel det var för mig! Vi blev igångsatta, värkarna kom igång så smått och på ingen tid alls var jag öppen 10 cm!Allt som allt tog det 3,5 timme! Jag fick bara lustgas (hann iofs inget annat heller) men det gick jättebra!
    Usch ja man kan läsa massa mardröms historier men jag försöker hålla mig till dom lite mer positiva...det är ju bra att förbereda sig om det skulle uppstå något men det känns bäst att vara lite omedveten om saker och låte BM vägleda och ta beslut.

    BM tar ju förhoppningsvis besluten utifrån barnets och min säkerhet och även om man är väldigt utlämnad så måste man nog våga lita på BM också! :)

    Ju mer tråkigt man läser ju räddare blir man...bara en vanlig förlossninsgberättelse gör att magen sitter i halsen :) Kan det vara möjligt att det är så här det ska gå till...varför ska den växa sig sååå stor när man är så liten haha...
    elinville skrev 2009-11-06 13:42:52 följande:
    Angående att du behöver samla dig/vila innan du får bebisen och att pappan skulle ha bebisen först hade INTE funkat för vår del. Min sambo var tröttare än jag Det tar på papporna också med all den psykiska stressen och såt och pusha på sin partner i fleeera timmar Jag däremot, kände mig pigg som en mört det första dygnet. Till skilllnad från papporna får vi en massa extra hormoner som piggar upp oss
    Ja jag kan tänka mig att sambon bara håller bebisen en liten stund för att sedan putta av mig från sängen också kommer jag stå där se för jävlig ut och pigg med en liten skrikig sak som bajsar ner hela mig när sambon sover helt utmattad haha....men då har det ändå blivit som vi vill ha det :)
  • MEAA
    Äldre 10 Nov 16:41
    #30

    Jag har tagit bort den delen med pappan då vi tar allt det då istället, blir mera så att jag får barnet på magen och sen kommer jag ge bebis till pappan istället!:)

    Så jag har läst och tänkt och haft mig igen så där är lite ändringar....gjort mig tydligare gällande vissa saker och tagit bort lite men nu känns det bra! JAg är helt nöjd med hur dte blev till slut!:)

    På fredag ska jag ge det till BM så hon kan skriva in det i journalen om hon går med på det!

  • MEAA
    Äldre 12 Nov 08:28
    #37

    Jag har också tänkt på att inte skriva för självklara saker men alla dom här förlossningsbreven är nog mer en förberedelse för sig själv! :)

    Jag tror inte att personalen tar det som hån men från att vara ett lära känna dig brev så verkar det som om vissa brev bara förvandlas till detta är jag, så här vill jag ha MIN förlossning i detalj och det borde du ta hänsyn till! Så det bryrs ju på hur man utformar sina brev också!

    Man är ju sårbar när man ska föda sitt barn och man behöver och måste få lov att förbereda sig på sitt eget vis och dom på BB har ju förståelse för det! (även om vissa verkar förvandlas till värsta kontrollfreak och ragator haha...)
    Men att skriva ett 4 sidigt brev om hur personal ska bete sig och ta hand om en kan ju vara för mycket för att dom ska kunna ta det på allvar och överhuvudtaget ha tid att läsa!

    Jag bryr mig inte så mycket om dom på BB läser detta om dom ändå frågar allt och så men är det första barnet vet man absolut inte vad som väntar en och då kan det vara skönt att jag och sambon vet att brevet ligger i plastfickan och han vet hur jag vill ha det på ett ungefär!

    Min idé är att ta med det till min söta BM(hon är så himla mysig) imorgon och då vet hon också att jag har tänkt på saker och kan informera mig lite och hon vet på ett ungefär vad som cirkulerar i mitt huvud också kan vi ha ett trevligt samtal i morgon!

    Detta brevet handlar ju om så mycket mer för mig i alla fall:

    1. Hunnit läsa och tagit reda på vad det är som sker...jag har hunnit tänka igenom hur jag ser på min egen förlossning. Tagit reda på känslor och tankar!
    2. Hjälper mig och min BM när vi pratar om dom kommande veckorna, hon vet vad jag tänker och hon kan ge info om vad hon vet om det BB som vi ska till.
    3. Sambon som vet noll om förlossning och förbereder sig på ett helt annat sätt än jag och i brevet vet han hur jag vill ha det.
    4. Jag har bara hört bra saker om det BB:et jag ska till och hoppas givetvis att dom tar hänsyn till hur jag vill ha min förlossning men innehållet i brevet är ju inget krav!

    P.S. Inte alls orolig för att spricka, är inte alls orolig för fysiska saker utan mer orolig över mig själv! Att jag ska misslyckas med att förlösa mitt eget barn och där sitter min ångest! Orolig att göra "fel"!

Svar på tråden Vad tycker DU om mitt förlossningsbrev?