• ewaulr­ica
    Äldre 10 Nov 18:08
    29100 visningar
    58 svar
    58
    29100

    Misstänkt utomkveds - men inget syns på VUL??

    Är mitt uppe i detta själv. Började blöda i v 5+6 i fredags, sökte akut och fick bekräftat att ingen graviditet fanns i livmodern, men dock förtjockade slemhinnor. Hcg:t låg på endast 150, vilket visade på att det var ett hotande missfall det var tal om.

    Blödde inte så mycket i helgen, har känt mig pissdålig igår och idag, var hemma från jobbet igår pga att jag kände som om jag skulle svimma i duschen. Blöder mycket periodvis under dagen, färskt blod med ytterst små klumpar. Känner mig som om jag har feber.

    Igår kväll började det göra ont i magen, typ som att det ömmar som ett blåmärke, fast jag har inget blåmärke just på den punkten. Det känns om jag står mot diskbänken eller liknande. Strålar ner mot ljumsken och efter att ha talat med sjukvårdsuppl så fick jag besked om att åka in, med risk för X, eller utomkveds...

    Åkte in idag, han ser inget tecken på grav i livmodern i dag heller, endast en äggblåsa (!) i äggledaren och något förtjockade slemhinnor. Har blödit så pass mycket att hcg:t nu borde vara obefintligt. Min icke-det hade stigit till 180... eftersom han hittade lite vätska i buken så kan det ju vara ett tecken på utomkveds, antagligen ett mycket tidigt sådant. Det jag undrar är vad som händer nu? Om det fortsätter att stiga så lever väl cellklumpen ff?! Då fortsätter det väl att växa?

    Ska tillbaka på torsdag så får vi väl se om det har ökat eller minskat, så nu är det JOBBIGT.

  • ewaulr­ica
    Äldre 10 Nov 18:09
    #10
    Mell skrev 2009-11-09 14:04:29 följande:
    Mitt x upptäcktes i v. 7, de trodde först att det var ett tidigt missfall men hcg steg under en vecka från 400 till 600 och då konstaterades det att det måste vara ett utomkveds. VUL visade ingenting, och de gjorde en titthålsoperation för att diagnostisera och åtgärda. De hittade en liten liten graviditet som växte i ena äggstocken, den var inte ens i närheten av att vara någon fara för mig. Så med så låga värden tror jag inte du behöver vara orolig!
    Återbildades den eller hur åtgärdade de det? Väntade ut den?
  • ewaulr­ica
    Äldre 10 Nov 18:11
    #11
    lia27 skrev 2009-11-09 21:59:12 följande:
    Hade X för 3v sen i v 5,2 dom skickade mig på ultra ljud hos specialist eftersom de ej kunde hitta ägget på vanlig vul. Doktorn hittade då graviditeten som var fullt utvecklat 1cm i ena äggledaren.Hcgn v5 ca 700 v 5,2 ca1400 nu förra veckan låg den på 10 nu i veckan kommer det säkert vara 0.Fick cellgift methotexat tro ja det hette så att celldelningen skulle stoppas och slippa opereras
    Är det oftast cellgifter man får så tidigt i grav? Hur hittade läkaren graviditeten? Genom titthål eller kollar man med ulj på nått sätt?
  • ewaulr­ica
    Äldre 10 Nov 18:12
    #12
    ewaulrica skrev 2009-11-10 18:11:20 följande:
    Är det oftast cellgifter man får så tidigt i grav? Hur hittade läkaren graviditeten? Genom titthål eller kollar man med ulj på nått sätt?
    ooops. såg att du fick gå på ulj hos en specialist...sorry. Undrar vad som är vanligast? Gör man nåt åt X i en tidig grav, om det fortsätter att växa så bör man väl göra det?
  • ewaulr­ica
    Äldre 11 Nov 17:26
    #19
    Quinny skrev 2009-11-10 19:59:16 följande:
    Ja visst är det jobbigt Jag blöder också mycket till och från, och kännt mig svimfärdig idag.... Va på fjärde undersökningen idag, med fjärde läkaren, han hittade inget han heller *suck* 380 låg mitt hcg på sist, så det har nog avstannat trodde han, nu håller vi tummarna på att hcg nvån sjunker så kroppen tar hand om det själv... Ska tillbaka på fredag igen för ett sjätte blodprov, och en ny undersökning på måndag med nytt vul.... Han pratade om både cellgifter, skrapning, och operation, men att kroppen kanske tar hand om det själv iom att hcg:t är så pass lågt som det är, så jag hoppas verkligen på det...Vi får följas åt här och se hur det går för oss! Håller mina tummar att det går så bra som möjligt, din kropp kanske också kan ta hand om det själv då ditt hcg va lågt det med.
    Idag slutade jag i stort sett blöda på morgonen/f.m. Men sen när jag gick på lunch så började jag helt plötsligt STORBLÖDA, jag verkligen kände hur det fullkomligt rann ur mig. Gick på toaletten och ut kom klumpar/trådar som såg ut som levrat blod ungefär. (jag undrar om det är såna man får om det är ett mf?) Det kan ju bra gärna inte vara livmoderslemhinnan, den var ju så låg ändå sa han igår.. Har idag lite mindre ont där jag hade ont i går ("blåmärket") men det är ff kvar. Jag har idag istället mer som "mensont" och så drar det i ryggen.

    Jag slutade i stort sett blöda igen efter någon timme, så förhoppningsvis så är det någon som nu har "sköljts" ut. Det var bra att du fått infon om att kroppen oftast tar hand om så här tidiga utomkvedes själv, speciellt vid lågt hcg, det hade jag ingen aning om. Det lugnar ju en lite, iaf. Helst vill jag bara att nivåerna ska ha sjunkit i morgon, vet ju att det kan ta ett tag, men så att det har sjunkit så att det tyder på mf och inte utomkveds. Men i båda fallen så måste det ju kallas ett mf i såna fall, även om jag inte har haft något i livmodern? Hur vet man då att det är ett "tidigt utomkveds som kroppen klarat av själv" eller inte? (!) Jag blir orolig, tänk om det blir typ några rester kvar?!
  • ewaulr­ica
    Äldre 11 Nov 22:01
    #24
    Quinny skrev 2009-11-11 20:50:32 följande:
    beklagar det du fått gå igenom...sådär ska det inte få gå till, och det är av just den anledningen jag vill att något ska göras NU, innan det är för sent... här är det heller ingen som med säkerhet kan säga vad det är eftersom de inget hittar, men allt pekar på utomkveds... sist fick jag till svars att jag får vänta innan det blir riktigt akut innan något görs, såsom operation... vaddå, ska jag gå omking här som en tickande bomb och känna oro konstant för vad som skulle kunna hända?? men på fredag ska jag tillbaka för ett nytt blodprov, då jag även får reda på vad hCG nivån låg på sist, HOPPAS den sjunkit!
    Men får du inte ta akut hcg?! Jag tar mitt akut, varannan dag, får svar efter två timmar...
  • ewaulr­ica
    Äldre 12 Nov 16:47
    #30

    Har fått svar på mitt hcg taget idag, det hade ökat. från 150 i fredags till 180 i tisdags och så 220 idag. Har ingen aning om vad det betyder, det är ju löjligt låga värden iaf. Gyn frågade mig om jag hade kunnat bli gravid senare än vad jag trott, men det har jag ju faktiskt ingen aning om. Då borde väl dessutom värderna ökat med mer än 70 enheter på nästan en vecka?!

    Ska tillbaka på måndag, han tänkte först ta in mig redan i morrn, men jag tror inte att det syns något nytt då. Det är ju ff definitivt inget liv i livmodern, tror jag, det är värdena för låga för...

    Det som slog mig är, om man har en gulkroppscysta som växer, borde inte den avge progesteron, dvs hcg-hormon? Jag börjar nästan undra om det inte är det jag har...Suck. Blir galen. Får vänta ända till måndag för att se om det äntligen börjat gå ner lite.

  • ewaulr­ica
    Äldre 12 Nov 17:14
    #32
    Quinny skrev 2009-11-12 17:08:46 följande:
    Jo då borde ditt hcg ökat mer än så på en vecka... det ska fördubblad varannan dag vid en normal graviditet... det gjorde mitt hcg i början, men sen sjönk det en aning o nu står stilla...hoppas det har sjunkit imorgon, ska dit imorrnbitti. Jag har en gulkroppscysta, eller graviditetscysta som de också kallade den, men ingen av de två sista jag träffade nämnde något om den, mer än att det är vanligt när man är gravid och den ska hjälpa till med graviditeten... men då kanske det är den som gör att gravhormonerna finns kvar...
    Ja, eller hur? Har hört något om att det kan vara så, har frågat min gyn typ 3 ggr, men han påstår att det inte kan vara så... Men vad lever annars en gulkroppscysta av?
  • ewaulr­ica
    Äldre 13 Nov 15:45
    #37
    Topdog skrev 2009-11-13 13:42:45 följande:
    Progesteron och hcg är två helt olika hormon. Hcg utsöndras från moderkakscellerna och finns därför bara när man är gravid.
    Nej, det där stämmer inte helt. Vissa andra sjukdomar, som tumörer, kan utsöndra hcg. Jag vet iof inte om värdena kommer upp i så mycket som 300 då...:)

    Men visst har du rätt i att progesteron och hcg inte är samma sak..Skrev mer än jag funderade..:)
  • ewaulr­ica
    Äldre 13 Nov 15:50
    #38
    lia27 skrev 2009-11-13 00:15:04 följande:
    idag efter lite över 4v är jag frisk förklarad efter mitt X och cellgiften...väntar på mens för att röntga ägg ledarna.....ewaulrica:Inte klok vad vissa inom vården är sega o inget kan..hoppas att allt löser sig snabbt.Har du ngt ont?Jag hade jätte ont kunde knappt sitta 2dar innan sprutan...
    Nej, jag har inte direkt ont. Jag var ordentligt "öm", som sagt på ett ställe i sidan några dagar, och nu har jag så att det känns som en tyngd i magen. Det drar en aning ner mot ljumsken och ryggen, bort mot höften nästan. Får jag mer ont än det så ska jag åka in, det har jag fått strikta order om..

    Uppenbarligen så litar de på att det isf är så "litet", det liv som blivit, att kroppen kommer försöka att krampa ut det av sig självt. Tyvärr så har jag varit lite småsnurrig idag, och har ont i brösten igen, så jag tvivlar på att den klarar det.. Får hoppas att det sker innan den/det har vuxit sig för stort iaf.. Har slutat blöda idag, blöder ingenting överhuvudtaget, inte ens brunt. Och hade det varit mf i tisdags, eller utomkveds som sköljdes ut, så borde jag nog ha blödit lite till? Känner mig som en tickande bomb faktiskt. Inte roligt att gå och vänta på att det ska börja blöda ordentligt...
  • ewaulr­ica
    Äldre 13 Nov 15:52
    #39
    Quinny skrev 2009-11-13 13:32:41 följande:
    Va tillbaka idag för ett nytt blodprov, och fick då reda på tisdagens blodprov, och det hade sjunkit radikalt på bara två dagar! från 380 till 290, detta var en aningens lättnad, så nu hoppas jag på att det fortsätter sjunka, får svar på dagens blodprov på måndag.så nu håller jag tummarna för att kroppen min tar tar hand om detta själv, i nuläget ser det ju ganska bra ut iaf då det sjunkit. :)
    Åh, vad skönt att höra!!! Då ligger vi på samma värde då nu ungefär.. Blöder du någonting än?
  • ewaulr­ica
    Äldre 13 Nov 17:22
    #41
    Topdog skrev 2009-11-13 17:10:27 följande:
    Jag vet att hcg även kan utsöndras av tumörer. Jag tyckte bara att det var onödigt att dra upp detta eftersom det är väldigt ovanligt men ändå kan oroa vissa. Hcg hos en kvinna i fertil ålder innebär i typ 999 fall av 1000 att hon är gravid och ingenting annat. Kanske ska tillägga att svagt förhöjda halter av hcg även kan finns naturligt hos kvinnor i klimakteriet, utan att de varken är gravida eller har någon tumör. Men gravtest kan för dessa kvinnor ge falska positiva utslag.Mitt inlägg kom sig av det felaktiga påståendet att progesteron och hcg är samma hormon. Dessa två hormoner har ingenting med varandra att göra.
    Ok..tack för infot!:) Du skriver "svagt förhöjda halter av hcg även kan finnas naturligt hos kvinnor i klimakteriet", har du någon aning om hur höga dessa halter kan bli? Jag menar i gravtest så är det ju 25 i värde, upp till 50... Jag kanske tillhör de som är i tidigt klimakterie då?!
  • ewaulr­ica
    Äldre 14 Nov 17:25
    #43

    Min status är lika med quo... Hade ont på vänster sida igår, rätt ordentligt på kvällen faktiskt... Blödde ingenting igår, ingenting i natt och ingenting på hela dagen idag.. Det tickar till ordentligt (hugger, ilar) på vänster sida.. var nästan på väg in till gynakuten idag igen, mår verkligen psykiskt dåligt av att inte veta ett jota. Ska jag börja störtblöda, är det över (har min kropp lyckats ordna detta på egen hand), kommer jag få ont om det är ett X som spricker? Det känns just nu vääääldigt lång till måndag då jag ska ta ett nytt hcg...

  • ewaulr­ica
    Äldre 17 Nov 16:24
    #46
    Quinny skrev 2009-11-16 20:18:09 följande:
    ÄNTLIGEN börjar vi se ett slut på detta... Som jag trodde o hoppades, så fick jag idag reda på undersökningen att min kropp tar hand om detta själv... Nu ska jag bara sluta blöda, vänta en mens, så kan vi uppta bebisverkstan igen Ska dock tillbaka om två veckor för ett sista blodprov, för att vara på den säkra sidan å se så hcg ligger på 0. Men om en vecka trodde han det borde gått ner så mkt o inte ge utslag på gravtest. Känns iaf SÅ SKÖNT att slippa operation, eller cellgifter som det var prat om. En oerhörd lättnad att det snart är över...
    Är så glad för din skull!!! Jag önskar såå att jag vore där själv...Jag var in idag, efter att hcg:t ökat ytterligare igår, för vul. Tyvärr så blir det en akutoperation i morgon, med titthål. Det är skönt att jag fick kvällen på mig hemma, och att jag ff kan åka in tidigt i morrn bitti, så jag hinner förbereda familj, arbete och skola. (speciellt när man ska vara kvar över natten sen också)

    Tydligen så syntes det nu ett utomkveds väldigt tydligt, som var betydligt större än vad hcg-värderna tydde på. Det var så pass stort att det var inte var någon idé att ens prata om cellgifter, vilket var det jag hade hoppats på. Det ser ju inte allt för lovande ut, hon pratade om att ev ena äggledaren skulle tas bort också... hur hon nu kan se det innan.

    Ja, ja. Jag och älsklingen firar 5 år på torsdag och då vaknar jag ensam på sjukhus. Men vad gör man inte för kärleken!;)
  • ewaulr­ica
    Äldre 20 Nov 12:16
    #48

    är hemma från sjh nu..och mycket riktigt så fick de ta hela ena äggledaren. Det var inte direkt någon enkel resa, som jag upplevde det..:( Det värsta var ju att bli sövd när man aldrig blivit det förut.. Sen fick jag problem med att kissa efteråt, så jag fick bli tömd och grejer, spydde som en galning och fick dropp och skit...

    Men nu är jag äntligen hemma, hade ont i magen litegrann igår, (har tre yttepytte ärr på magen, fantastiskt egentligen hur de kan gör det så litet) och ont i nacken pga gasen de sprutar in i magen.. Men oj vad skönt att vara hemma!:)

    Så nu blickar jag framåt och hoppas att det ska gå fort tills februari, för först då får vi börja försöka igen!:)

    Härligt att du äntligen slutat blöda.. Hoppas att din äl kommer igång igen snabbt också. För du vill väl fortfarande skaffa fler barn?

  • ewaulr­ica
    Äldre 20 Nov 19:32
    #50
    Quinny skrev 2009-11-20 13:26:10 följande:
    Oj, vilken jobbig resa du fått genomlida :( men nu är det bara att blicka framåt, du ska se att du snart blir bra och att din kropp återhämtas. tråkigt att de fick ta ena äggledaren, men då var den skadad och stor risk att det kan bli ännu ett x om man lämnar kvar en skadad äggledare... jag är lite rädd om min äggledare är lite skadad efter detta, eller att det fortfarande kan finnas rester kvar som ligger å "pyr" som läkaren sa... men det får vi verkligen hoppas att det inte gör!ohja, vi vill fortfarande ha barn, det blir ju isf min sambos första. vi har fuskat lite och upptagit bebisbakandet igen, om ännu lite försiktigt.. hoppas på ett plus i december o att det denna gången sitter på rätt plats!
    Du är i samma sits som mig alltså, med en ny kärlek som inte har barn.. jag hoppas verkligen att det kommer fungera sen, det måste jag nästan försöka utgå från att det gör, annars skulle jag klappa ihop helt..:)

    Har du kollat ditt hcg på ett tag nu då, jag menar, det är väl viktigt att det går ner till 0 helt och hållet? Det jag tycker att du/ni ska göra är att begära ett tidigt vul, det fick jag rådet om att göra. Man blir ju lite mer omhuldrad vid nästa graviditet har jag förstått... Och i ditt fall är det ju SPECIELLT viktigt, eftersom det lika gärna kan sätta sig på samma ställe igen, om det har varit något där...

    Vad häftigt om ni skulle få ett pluss så snart, det skulle vara skoj att få höra! :D Jag håller tummarna och så får du lova att komma hit och tala om hur det artar sig i framtiden! :)
  • ewaulr­ica
    Äldre 7 Dec 16:47
    #53

    Jo, nu är det äntligen ok!:) Har tyvärr åkt på en UVI efteråt, men har ätit penicillin i en vecka nu, så jag mår faktiskt otroligt bra!:) Hcg:t bör vara nere på 0 också, kollade med gravtest förra fredagen och det blev negativt.

    Tror att jag så smått börjar få äl igen, från att ha varit små diffusa streck på äl-staven så har strecket nu blivit starkt som 17, nästan, nästan lika starkt som det andra, jag typ lika starkt om jag får tro som jag vill!:) Det känns ju skönt. Känner i kroppen när jag har äl på g också, har lite mer lust och flytningarna blir större. Så jag tror att det är dags nu.. Det känns dock drag från vänster sida, så jag antar att äl kommer från den sidan där jag inte har någon äggledare kvar. Då kommer ju det ägget "försvinna ut i intet" typ. :(

    Ringde förresten till min gyn och frågade om inte jag kunde få ställa mig i remisskön till att göra en IVF, innan jag vet om det går att få barn för mig eller inte. Känns himla konstigt att vänta minst till efter sommaren om det inte fungerar (jag är 38,5 år då) och sedan få ställa sig i kö och vänta i 1,5 år. (om det nu skulle bli så..) då hinner jag nästan passera gränsen till hur länge man får hjälp ju.. Hon sa att det fanns en möjlighet för mig att få ställa mig i kön redan nu, det är ju bara att jag gå ur kön om jag skulle bli gravid av mig självt.. Så det hoppas jag på!:)

    Annars så har jag och gubben kollat upp fler alternativ, som privat IVF osv. Vi kommer inte vänta speciellt länge innan vi ber om hjälp, för vi har ju mer eller mindre försökt sen i februari och när det väl tog sig så satte det sig fel. Känns jobbigt att börja om från början igen, men vad gör man inte? Vad jag vet iaf är att jag kan inte vänta FÖR länge, för jag har tiden emot mig...

  • ewaulr­ica
    Äldre 28 Dec 20:23
    #55

    Nämen!!! ~GRATTIS~!! Vad kul!! Jag förstår att du är chockad! :) Men det var ju toppen nyheter! Och jo, ring och fråga gyn, för du har ju rätt till tidigt vul när det är som vi har haft det! Hoppas att det "bara" är oro du känner av, som förhöjer din smärta, och att allt ser toppen ut denna gången! Då bör du vara typ i v 5 eller liknande nu? Åh, vad glad jag blir för din skull! :)

    Har precis börjat med Apiforce (bidrottningsgelé) och grapefruktjuice, samt att jag har haft både en äl (kollade med stavar) den 9/12 och mens som tog slut igår. Det kom som en klocka så jag antar att allt börjar återgå till det normala igen! Har äl nästa vecka igen, så vi ska upp på hästen igen och hoppas på att det inte tar allt för lång tid.:) Vi ska annars börja kolla upp IVF alternativ, och testa fram till sommaren, och efter det ta hjälp. Men vad 17. Det är ett halvår dit, mycket hinner ju hända innan dess.. ;) Man ser ju på dig?! ;)

Svar på tråden Misstänkt utomkveds - men inget syns på VUL??