• Äldre 15 Dec 20:07
    10594 visningar
    18 svar
    18
    10594

    engelsk julmat, recept tack!

    Går det bra med recept på engelska, eller vill du helst ha dem på svenska?

    Tillbehör har de många till julmiddagen: stuffing (lagas ofta separat och inte nödvändigtvis i kalkonen) chippolatas (småkorvar inlindade i bacon), lite olika grönsaksrätter (brysselkål som i Sverige, men även tex ugnsrostad palsternacka i lönnsirap eller honun så att det blir kladdigt och gott)

  • Äldre 15 Dec 22:53
    #4

    Har tyvärr inga recept på svenska, men de engelska är inte så krångliga så här kommer lite länkar på olika förslag.

    Recept för kalkonen
    www.deliaonline.com/how-to-cook/chicken-and-other-poultry/how-to-roast-turkey.html

    Ugnstekt potatis rostas traditionellt i gåsfett till jul, men det går minst lika bra att använda smör eller olja. Det
    www.bbcgoodfood.com/recipes/1303/the-ultimate-roast-potatoes

    Såsen
    www.bbc.co.uk/food/recipes/database/gravy_2812.shtml

    Mapel-roast parsnips. Funkar även med honung istället för lönnsirap
    www.bbc.co.uk/food/recipes/database/mapleroastparsnips_84758.shtml

    Brysselkål tillagas ofta med bacon eller panchetta
    www.bbc.co.uk/food/recipes/database/baconbutteredbrussel_84617.shtml

    Stuffing finns i en massa olika varianter. Den här med korvkött och salvia är vanlig
    www.bbc.co.uk/food/recipes/database/sagesausagestuffing_8912.shtml

    Här är en annan variant utan kött, med kastanjer och aprikoser som också är rätt vanlig
    www.bbc.co.uk/food/recipes/database/christmasapricotandc_73428.shtml

    Man brukar förrestern oftast ha både ugnstekt potatis och potatismos - fråga mej inte varför, har inte kunnat få något vettigt svar av släkten, men det har nog något att göra med att det är olika konsistens på dem.

  • Äldre 15 Dec 22:55
    #5

    Hoppsan, skickade visst iväg det innan jag skrivit klart. Tänkte skriva att när det gäller den ugnstekta potatisen så är det viktigaste att fettet värms i ugnsformen till rätt hög värme innan man lägger i potatisen, så att den blir riktigt krispig.

  • Äldre 15 Dec 23:30
    #11
    Mealla skrev 2009-12-15 23:18:44 följande:
    Men det ar lika vanligt att ata en roast i England som en kalkon, dvs gora egen god rostbiff som serveras au jus med rostad potatis och andra rotsaker, haricot vertes och yorkshire puddings (som ar fantastiskt gott). Jag tycker aven att cranberry sauce/kompott hor till kalkon, men det ar kanske for amerikanskt? Hojta till ifall du vill ha recept. I USA brukar green bean casseole serveras till kalkon ocksa, dvs haricot vertes som ungsrostas som man har karamelliserad charlottenlok och rostad flagad mandel till, jattegott.
    Cranberry sauce kör de med här i UK oxå, hur kunde jag glömma det! Fast vi brukar köra med lingonsylt om vi varit på Ikea, tycker det smakar ganska lika.

    Mealla - Har du recept på grean bean casserole får du gärna hojta till, det lät gott.
  • Äldre 17 Dec 01:01
    #18

    Paté är också vanligt till förrätt. Lite grövre lever/lantpaté på oatcakes eller rostat bröd med caramelized red onions eller tranbärsgelé tex.

Svar på tråden engelsk julmat, recept tack!