• Äldre 18 Dec 20:17
    3508 visningar
    24 svar
    24
    3508

    Napp?

    Jag kom hem med min lilla tös i september - hon är nu 13 månader. När vi var i Vietnam provade jag att ge henne napp men den tog hon inte då - hon snuttade på snuttetrasor när hon skulle sova.

    Nu har hon helt slutat att snutta på tyg men jag tycker att hon har ett stort sugbehov. Hon använder nappflaskan till det - vällingen verkar inte vara det viktigaste utan det är själva sugandet hon vill åt. Eller - hon älskar sin välling och dricker den när hon ska somna men hon vaknar 1-3 gånger varje natt och då verkar det viktigaste vara att hon får flaskan i munnen. Det är ju i och för sig inte något problem med det, men jag funderar ändå på om hon skulle sova bättre om hon hade napp. Jag tror säkert att hon skulle ta den nu om jag provade men samtidigt så känns det ju lite dumt att introducera napp när hon är så "stor" som hon ändå är.

    Eftersom hon äter och sover gott och blir nöjd med sin flaska så vet jag inte varför jag funderar på det men jag får en känsla av att hon "behöver" få snutta mer.
    Någon som har några åsikter om detta?

  • Svar på tråden Napp?
  • Äldre 18 Dec 20:25
    #1

    Vår son var likadånt. Efter han började på dagis där andra barn hade napp, ville han plötsligt ha napp. Han ville ha det i ungefär 2 dagar, sedan var han klar med det...

    Han ville också suga mycket på flaskan när han var mellan 14 månader och c:a 2,5 år. Vi bytte till flasknappar med pyttesmå hål (för nyfödda, storlek 1 för mjölk och storlek 2 för fullkornsvälling som går för övrigt utmärkt att dricka ifrån), då det tog lite längre tid att dricka upp en flaska. Det vore kanske något för dig? Annars tycker jag inte det är någon stor fara med att börja med napp. Hon verkar behöver tröst, och det är lika bra hon får det, tycker jag.

  • Thi 08
    Äldre 18 Dec 22:31
    #2

    Min har tuttat på fingrarna tills de liknar russin.....när hon ska sova och när hon är hungrig. Då har fingrarna åkt in. Däremot har hon inget behov alls av flaskan längre.....vill bara ha flaskan på morgonen, kvällsvällingen får jag nu hoppa över och ta ett rejälare kvällsmål istället. Det är väl bra i aig att barnet slutar med flaskan så småningom, men jag har ju haft det som "säkerhetslina" när hon druckit dåligt en dag.

    Jag skulle inte introducera napp, för den kommer bli svår att vänja sig av med. Men det är ju svår fråga. Jag hade napp jättelänge och mina tänder blev sneda, fick tandställning. Det är svårare när barnen tuttar på fingrarna, de kan man ju inte bara kapa av

  • Thi 08
    Äldre 18 Dec 22:35
    #3

    Fast tryggheten går före tänderna......såklart.

  • Äldre 18 Dec 22:54
    #4

    Ja... och jag känner ju att hon har trygghet ändå - hon är ju helt nöjd med flaskan men den är väl inte så bra för tänderna den heller...
    Och om inte annat så slappnar hon av i min famn - oavsett om hon har flaskan eller ej...

    Hmm, vi får se - tack för era svar båda två.

    (jag sög på tummen - länge - men tänderna klarade sig )

  • Josefi­na
    Äldre 18 Dec 23:09
    #5

    En så stor tjej behöver ju inte äta på natten så testar du ge henne nappen kanske hon sover hela nätter i stället. Jag hade hellre testat det. 2 av mina barn börja m napp sent och alla ojjade sig såå hur jag kunde göra det då det skulle bli stört omöjligt att få dem till att sluta men de sluta vid 3 års ålder båda två utan problem. .. pinsamt nog kan jag erkänna att min dotter som nu är 6 år åt välling på natten tills hon var 4 år :) Dock fick hon berömm för sina tänder hos tandl förra veckan för de var så fina så vällingen har inte gjort skada. Lycka till med din dotter och finn det sätt som känns tryggast för henne..och dej!

  • Ethi
    Äldre 18 Dec 23:17
    #6

    Äldsta sonen var precis så! Han var så undernärd när vi fick honom att han tyckte att vanliga nappar var värdelösa eftersom det inte kom mat ifrån dem... Tills han var 10 månader, kubformad och precis som du beskriver fortfarande med ett stort sugbehov. Då tog han napp och vi tyckte det var bra. Jag tycker fortfarande att det var rätt beslut, även om det ÄR svårt för dem att sluta sen. Han hade napp tills han var 3,5 år och vi i samförstånd bytte napparna mot värsta playmobilpiratskeppet. Det var ändå väldigt jobbigt för honom att sluta, han visste varför och förstod det men han tyckte ju bara så mycket om sina nappar. Det kändes hemskt, men samtidigt vet jag fortfarande inte hur vi hade löst det annars... För det har kommit väldigt mycket mer gott ur napparna än de varit svårt att sluta med, tycker jag fortfarande.

  • Josefi­na
    Äldre 18 Dec 23:26
    #7

    Ethi: muta är världens bästa för att sluta m napp. Vår dotter lämna napparna till tomten på våren och vips stod där en chockrosa cyckel utanför dörren och napparna borta. Hon sov med cyckeln men napparna sa hon inte ett knyst om. *S*

  • Äldre 19 Dec 04:16
    #8

    Ethi skrev : "Tills han var 10 månader, kubformad och precis som du beskriver fortfarande med ett stort sugbehov. Då tog han napp och vi tyckte det var bra."
    - Napp kan vara fantastiskt rogivande och tillfredsställa ett sugbehov som särskilt adopterade barn kanske inte fått förut eftersom barnen på barnhem ofta matas med mugg från mycket tidig ålder dvs de får inte "suga färdigt" .... Napp gör att barn med en viss oro på insidan kan komma till ro och slappna av ....

    "Jag tycker fortfarande att det var rätt beslut, även om det ÄR svårt för dem att sluta sen."
    - Nej då, om tiden är den rätta så slutar alla barn alldeles frivilligt med napp. Svårt blir det om föräldrarna bestämmer att det är dags att sluta och lurar barnen (som inte kan förstå vidden av det hela) att ge nappen till kattungarna på skansen eller till tomten!

    "Han hade napp tills han var 3,5 år och vi i samförstånd bytte napparna mot värsta playmobilpiratskeppet."
    - Och hade du väntat ngt år till så hade du sluppit investera i playmobil ... väldigt få skolbarn suger på napp frivilligt!

    "Det var ändå väldigt jobbigt för honom att sluta, han visste varför och förstod det men han tyckte ju bara så mycket om sina nappar. Det kändes hemskt, men samtidigt vet jag fortfarande inte hur vi hade löst det annars... "
    - Låtit det få ta sin tid tycker jag är det bästa .... vem är jag att bestämma när det är "färdignappat"? Hos oss har barnen slutat mellan 2 - 6 år, utan minsta tår eller muta! Men i samförstånd! Och ingen av dem som slutade sent har behövt tandställning. Förvisso "napphål" mellan käkarna men det har rättat till sig själv och resulterat i perfekta tandrader som tonåringar/vuxna!

    "För det har kommit väldigt mycket mer gott ur napparna än de varit svårt att sluta med, tycker jag fortfarande."
    Absolut - nappar är bara av godo!

  • Ethi
    Äldre 19 Dec 11:32
    #9

    en glad skrev 2009-12-19 04:16:05 följande:


    Och ingen av dem som slutade sent har behövt tandställning. Förvisso "napphål" mellan käkarna men det har rättat till sig själv och resulterat i perfekta tandrader som tonåringar/vuxna!
    Ja, det där är ju svårt att veta... Hade man haft facit i hand från början så hade beslutet varit lättare I vårt fall var det tandläkaren som sa ifrån, att vi bara måste sluta med napp snart eftersom hans bett blivit så öppet och det blir mindre troligt att det rätta till sig av sig självt i takt med att barnet blir äldre. Fast då var han ju bara 3,5 år. Var den där gränsen går visste ju inte vi på förhand... Och då hade vi redan från ca 3 år bantad ned nappanvändandet till att bara vara när han skulle sova (och så runt att han fick lillebror så fick han ha den så mycket han ville), och det var absolut inga problem. Det var lätt för honom och han var helt redo för det.

    Så vi pratade med sonen och lade fram förslaget att sluta helt med napp några gånger. Vänners barn fick en tuff bilracerbana och den idén gillade sonen, men ville inte ge upp nappanvändandet för det. Efter ett par månader hade han nog ändå vant sig vid tanken och hittade piratskeppet som han ville ha. Men det var ändå tufft för honom... Jättetufft, en stor sorg. Och nog hade jag hellre sett att han fick vänja sig av med det alldeles på eget initiativ och att det bara fått växa bort! Men vi vågade inte, med tanke på hans tänder... För tänk om han skulle behöva tandställning (och det är jobbigt, jag har själv haft det fast inte pga napp-/tumsugning utan taskiga gener ) i framtiden enbart för att vi inte vågat ta steget att sluta med napp. Men jag vet inte... Det blev mycket jobbigare för honom än vi hade trott i förväg, och hade vi vetat det så tror jag inte att vi hade slutat då när vi gjorde ändå. Han dricker i alla fall fortfarande välling ur nappflaska och DET kommer han helt få bestämma över!
  • Äldre 19 Dec 12:57
    #10

    Ethi skrev : "I vårt fall var det tandläkaren som sa ifrån, att vi bara måste sluta med napp snart eftersom hans bett blivit så öppet och det blir mindre troligt att det rätta till sig av sig självt i takt med att barnet blir äldre."
    - Tandläkare uttalar sig sällan ur ett trygghets- och anknytningsperspektiv. De ser bara till tandraden och för mig (som har facit i hand) är det väldigt sekundärt!

    "Fast då var han ju bara 3,5 år. Var den där gränsen går visste ju inte vi på förhand... Och då hade vi redan från ca 3 år bantad ned nappanvändandet till att bara vara när han skulle sova (och så runt att han fick lillebror så fick han ha den så mycket han ville), och det var absolut inga problem."
    - Precis! Banta ner användandet är helt ok - det gjorde vi också! Men att sluta abrubt över dagen (natten) och med hjälp av något "lur" om kattungar eller tomten tycker jag närmast är ett övergrepp!

Svar på tråden Napp?