Inlägg från: Emsingen76 |Visa alla inlägg
  • Emsingen76
    abuelita skrev 2010-01-13 13:18:35 följande:
    För inte många decennier sen blev nyfödda  opererade utan narkos eftersom man då trodde att så små barn "inte kände något" utan bara skrek reflexmässigt för att ”vädra lungorna” . Mammor fick neurosedyntabletter under graviditeten, vilket vi  nu  vet  var fullkomligt katastrofalt.  Nyfödda blev hårt lindade eftersom man trodde att benen annars inte skulle räta ut sig. Fram till för drygt 20 år sen fick alla barn rutinmässigt lapis droppat i ögonen direkt vid födseln. Ville man  att ens barn skulle slippa  det var båda föräldrarna tvungna att skriva på papper där man garanterade att man inte hade gonorré (min man och jag var tvungna  att göra det ).  Inte förrän en barnmorska  själv råkade få det i ögonen och kände hur fruktansvärt  ont det gjorde bestämde man att sluta med det (hmmm, konstigt egentligen, barnen kände ju inget på den tiden??) .  De barn som inte skrek meddetsamma  när de föddes hölls upp-och-ner i fötterna och daskades i stjärten. De vägdes,  mättes, tvättades  innan de  fullt påklädda  och inlindade i filt lades på mammas arm en stund. Sen fick de ligga  på barnsalar på BB och skrika  efter sina  mammor  (”vädra lungorna”)  medan mammorna var tvungna att ta sömntabletter för att kunna sova. Mor och barn fick bara träffa varandra under amningstiderna, fjärde timme,  då barnen  vägdes före och efter, och ofta var så slut av skrikandet att de utmattade somnade vid bröstet utan att orka äta. Och när man åkte hem från BB fick man stränga förhållningsorder att inte amma annat än vart fjärde timme. Klart  att nästan ingen fick amningen att fungera  på den tiden!  Jag  själv, född 1950, och mina barn, födda 71 och 82,  tillhör  dessa offer för  amnings experternas  ”goda råd”, vilka oftast var manliga barnläkare helt utan egen erfarenhet av amning . Och på 60-talet var det modernt att inte amma alls, utan då ”mådde barnen bäst”  av  modersmjölksersättning . Och nu har vi överanvändning av EDA, värkstimulerande dropp,  ultraljud,  m.m. utan att egentligen veta vad allt det här  kan få  för konsekvenser, eftersom man  inom obstetriken ofta börjar använda saker utan att veta om det är ofarligt , och slutar inte med det förrän det bevisats vara skadligt..  Och avnavlingen har aldrig skett så tidigt som nu, sedan navelsträngsblod blev eftertraktat  inom stamcellsforskningen, och trots att WHO och IFOG, liksom svenska riktlinjer, rekommenderar sen avnavling så fortsätter många sjukhus att klampa tidigt. Och det smusslar bakom ryggen på intet ont anande blivande föräldrar. Ingen talar om att barnet ”somnar” i magen av EDA,  att värkstimulerande dropp är en vanlig orsak till att barnen blir medtagna och  föds med syrebrist. Inte heller får man veta  att  man har rätt att begära sen avnavling på de sjukhus som inte följer riktlinjerna. 
    Väldigt bra skivet!

    Jag tror också att det är detta det handlar om.
  • Emsingen76

    Jag har fått uppfattningen om att det finns förlossningspallar på varenda förlossningsavdelning. Hört många BM som förespråkar dem.

    Däremot missade min BM på senaste förlossningen att jag var intresserad av en sån trots att jag skrivit det i mitt brev. Eller så kanske det var för att jag skrivit att jag ville bli guidad till en förlossningsställning där jag inte spack så mycket som jag hade gjort vid den första förlossningen. *spekulerar*

    Hur som helst födde jag stående på knä, lutat mot en uppfälld sänggavel båda gångerna och har spruckit ganska mycket båda gångerna. Sist tog det 45 min för 3 BM att sy ihop mig. Det var någon "flik" som inte ville som som de ville.

    Men hon hade i alla fall läst brevet för jag fick sen avnavling som jag begärt. Detta var i feb 2008 på SÖS.

  • Emsingen76

    Fråade sist jag var hos BM om sen avnavling och de sa att det var en självklarhet hos dem. Jag går på Södra BB i Stockholm. Men det skall ju vara ett "naturligare" sätt att föda på hos dem...

    Angående bollen, fick jag låna en sån på förlossningen sist (SÖS som sagt) att sitta och vagga på men jag tyckte att den var BLÄ. Jag ville stå upp och röra mig... Det såg ut som en vanlig pilatesboll...

  • Emsingen76
    abuelita skrev 2010-01-27 13:04:11 följande:
    Jag har också hört från flera håll att Södra BB har sen avnavling. Men jag vet inte om de väntar tills det slutar pulsera om man inte särskilt säger till om det. Angående bollen, så tänkte jag främst på att en sån kanske kunde vara bra att ha hemma och träna på under graviditeten, för att förebygga bristningar.  Finns förstås många övningar man kan göra för att träna upp bäckenbottenmuskulaturen utan att använda bollen. Men jag tror det är bra att sitta mycket på huk.
    BM sa till mig att de absolut inte har någon brådska med att navla av. Men är väl lika bra att säga till att man vill att navelsträngen får pulsera klart när det väl blir dags. Är lite drygt 3 månader kvar för mig.

    Tror att den hade pulserat klart för dottern i feb 2008 för BM sa att nu är den vit och slapp. Jag tänkte inte så mycket på det utan tyckte att det var nog bra. Sen fick jag klippa. Min man vill absolut inte göra det så det har blivit mitt jobb. =) Dottern var i alla fall väldigt rosig och fin till skillnad från många andra bebbar.
  • Emsingen76
    abuelita skrev 2010-01-27 19:29:12 följande:
    Kanske det var för att du bad om sen avnavling som de väntade tills det slutade pulsera, med tanke på att din dotter var finare i färgen än  andra bebbar? Eller menade du  bebbar som  inte var födda på Södra BB?Vet du något om hur de gör om barnet föds medtaget?Vad skönt att det är samma personal på mvc och  förlossningen, så att man redan känner varandra när det blir dags att föda . Så borde det verkligen vara överallt. Dessutom kan man då lita  på att svaren stämmer när man ställer frågor på mvc om rutinerna på förlossningen, hur de gör med avnavling t.ex.
    Hon är tyvärr inte född på Södra BB. Vi var inskrivna där men när det väl var dags att föda fick vi inte plats. =( Hoppas jag får det nu.

    Färgen jämförde jag med bebbar i allmänhet. Och att alla sa att hon var så brun.
  • Emsingen76
    abuelita skrev 2010-01-27 20:08:33 följande:
    Ursäkta att jag läser så slarvigt. Du har ju skrivit flera gånger att du födde på SÖS
    Det är inte så lätt. Södra BB ligger ju dessutom i (säger man i?) SÖS...
  • Emsingen76

    Jag har tagit sterila kvaddlar under båda mina förlossningar och räknar med att göra det även på kommande. Det har varit suveränt.

    Visserligen har det gjort ont när de sätter dem men de gör ju det i en värk när man ändå har ont. Jag har velat föda utan medecinsk smärtlindring och kvaddlarna räknas inte som medecinsk smärtlindring.

    Nu kan de ju tydligen sättas djupare och det skall ju inte göra lika ont. Men det får jag veta i maj...

  • Emsingen76
    Elijza skrev 2010-02-04 23:16:30 följande:
    Sterila kvaddlar är den enda smärtlindring jag tänkt använda mig av om det behövs!Så då antar jag att den är att rekommendera?
    Jag kan varmt rekomendera dem! Massage var bra också. Tog även akupunktur första förlossningen men tyckte inte att det hjälpte.
  • Emsingen76
    Blgebo skrev 2010-02-15 15:10:17 följande:
    Har fött en dotter i natt! Pappa tog emot, och vi band om navelsträngen en halvtimme efter att moderkakan kommit ut och lilla tösen hunnit äta lite Kanonförlossning - den bästa och smidigaste jag själv upplevt - och sett! Inga spår av high-tech eftersom vi födde hemma i sängen Full Apgar, jag fick minimal blödning och inga bristningar Nu ska jag bara njuta!!
    GRATTIS!!!
Svar på tråden Viktig info om förlossningen som din bm inte brukar ta upp.