Inlägg från: Anaiah |Visa alla inlägg
  • Anaiah

    Viktig info om förlossningen som din bm inte brukar ta upp.

    abuelita skrev 2009-12-21 13:06:59 följande:
    "Kan mitt barn påverkas av att navelsträngsblod sparas?
    Nej, det finns inga risker för ditt barn eller dig att donera blodet. Moderkakan och navelsträngen fyller ingen funktion för ditt barn eller dig efter att du har fött ditt barn utan moderkakan slängs i vanliga fall.?

    I den här vilseledande informationen från chefen för nationella biobanken, som delas ut till till gravida i Göteborg, är det kanske inte bara det där om att moderkaka och navelsträng inte längre har någon funktion efter att barnet har fötts som inte stämmer, utan kanske det inte heller stämmer att moderkakan slängs i vanliga fall ???
    Jag undrar nämligen vad det är för moderkakor och navelsträngar det här handlar om, och om föräldrarna verkligen har skrivit under på att det får användas till forskning?
    Tänkte svara på en grej jag tänkt på från förra tråden.

    Jag tror nog inte att det ljugs om att moderkakorna slängs om man inte skrivit på donationspappret, i så fall skulle de ju inte behöva en underskrift utan de skulle lika gärna kunna ta moderkakorna hur som helst utan att fråga (i några fall).

    Nu var det visserligen ett bra tag sedan jag erfor vården i Västra Götaland, men i de fall man i Stockholmstrakten tagit blodprover och haft hand om mina journaler osv så har man varit VÄLDIGT noga med att man gett sitt medgivande till att journaler, blodprover och liknande delats mellan olika vårdinstanser och likaså när de tog PUK-proverna från sonen när han var nyfödd.

    Det är ett allvarligt lagbrott att registrera och spara prover och annat utan patientens medgivande så jag tror nog inte att man ska vara allt för orolig för det. Däremot kan jag hålla med om att det är besvärande med påtryckningarna som blivande föräldrar utsätts för i VG angående just donationen av moderkakan, navelsträngsblodet och undanhållandet av informationen kring skillnaden mellan tidig och sen avnavling och förhållningssättet mot de som begär sen avnavling.
  • Anaiah

    Lia och bäbisen skrev 2009-12-27 21:43:03 följande:


    Jag med! Förresten, har en vän som hade läst att sen avnavling dels gav gulsot (vilket jag ju vet inte finns några belägg för) men även att det kunde ge andningssvårigheter? Skrev o frågade om det hade med artiklen i föräldratidningen att göra, och undrar i så fall vad det stod om det? Har aldrig hört talas om det nämligen, och har inte läst den artiklen. Förstår inte riktigt HUR det skulle kunna ge upphov till det!?! Vad kan hon mena?
    Låter som en ren skröna. Navelsträngsblodet hjälper ju lungorna att utvidgas snabbare och bättre och därför lider ju sent avnavlade barn i mindre utsträckning av just syrebrist (av dubbla anledningar, dels det extra syret som finns i navelsträngsblodet och dels för att lungorna förbereds bättre för att andas).
  • Anaiah
    BlommyNess12 skrev 2010-01-10 20:06:09 följande:
    Ja, jag tror det skulle ta rätt hårt om vi gick ut i media med hur min son mådde och tog skada, och att vi fick ingen som helst förklaring till varför det kunde vara på det sättet, utan fick bara axelryckningar, TROTS att riktlinjerna presenterades dagen efter, dvs samma dag han blev inlagd för intensivvård.. Det vore jättekul om du kunde hitta den kommentaren, min barnmorska som skötte detta var Annelie Parlment (stavning?) och hon klampade t.o.m innan jag fick upp mitt barn på bröstet. Det värsta av allt var att ingen förklarade hur det kunde komma sig att det blev som det blev, när han var 12 timmar sprang de bara iväg medhonom från oss på BB och la in hono på Neo, tillslut fick vi ett rum så vi fick vara på samma avdelning som honom men vi fick inte träffa honom eller vara med honom på nästan ett dygn  framåt eftersom det krävdes så pass intensiv vård för att han skulle komma igång igen och få upp blodsockret.. :/ Och ingen sa ett ljud, de kunde bero på en bakterinfektion, men när proverna var negativa ryckte de bara på axlarna och sa "shit happens" ungefär..
    Förlåt att jag frågar, men var bor du? Och hur gammal upplevde du att din barnmorska var? Jag "känner" nämligen en Annelie Parment från mellan- högstadiet i Göteborg. Hoppas att det inte är samma person.
  • Anaiah
    BlommyNess12 skrev 2010-01-11 08:59:45 följande:
    Jag födde på sundsvalls sjukhus för lite drygt ett år sedan. Jag uppskattar att hon var mellan 25-40 (väldigt grov gissning, men jag minns inte riktigt hur mycket rynkor och fina linjer hon hade, jag var lite upptagen ) Hon hade rött hår, rätt slarvigt uppsatt, hon såg ut lite som att hon hade en annorlunda, dvs alternativ klädstil privat, med sitt smink och det där röda håret.
    Ok, då är det i alla fall inte samma person. Visserligen passar åldern (den Anneli jag känner borde vara 27-28), men varken stad, hårfärg eller annan beskrivning passar in.

    I vilket fall som helst beklagar jag den situation ni hamnade i, det är så fruktansvärt frustrerande när ingen verkar ha svaret på varför något inom sjukvården blev som det blev. Ibland känns det onekligen som att de mest gissar sig fram och tar komplikationerna i åtanke först efteråt. För sjukvården är vi patienter bara parametrar och procent, inte individer och det retar mig något otroligt!
Svar på tråden Viktig info om förlossningen som din bm inte brukar ta upp.