• Äldre 22 Dec 13:06
    261852 visningar
    1289 svar
    1289
    261852

    Viktig info om förlossningen som din bm inte brukar ta upp.

    I den  här tråden  tar vi upp viktig info som mvc- och förlossningspersonal inte brukar ta upp, främst avnavlingsfrågan.

    Fyller på med info så snart jag hinner. Under  tiden rekommenderar jag den gamla tråden,  Sen avnavling - Barnets födslorätt (8:e tråden)   www.familjeliv.se/Forum-2-13/m47483576.html

    Alla, både gamla och nya besökare,  är välkomna att ställa frågor och dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-13 16:14
    Nu kommer så trådpresentationen, som trots att den skulle bli kort, inte alls blev det. Ni som vill fördjupa er kan öppna länkarna, annars går det bra att bara läsa igenom texten.

    ?When a thing is new, people say ?It is not
    true.? Later, when its truth becomes
    obvious, they say ?It is not important.?
    Finally, when its importance cannot be
    denied, they say, ?Anyway, it is not new.?? -- William James

    För inte många decennier sen blev nyfödda opererade utan narkos eftersom man då trodde att så små barn inte kände något utan bara skrek reflexmässigt för att ?vädra lungorna? .
    Mammor fick neurosedyntabletter under graviditeten, vilket vi nu vet var katastrofalt.
    Nyfödda blev hårt lindade eftersom man trodde att benen annars inte skulle räta ut sig.
    Alla barn fick rutinmässigt lapis droppat i ögonen direkt vid födseln. Inte förrän en barnmorska själv råkade få det i ögonen och kände hur fruktansvärt ont det gjorde bestämde man att sluta med det (hmm, konstigt egentligen, barnen kände ju inget på den tiden??) .
    De barn som inte skrek meddetsamma när de föddes hölls upp-och-ner i fötterna och daskades i stjärten. De vägdes, mättes och tvättades innan de fullt påklädda och inlindade i filt lades på mammas arm en stund. Sen fick de ligga på barnsalar på BB och skrika efter sina mammor (?vädra lungorna?) medan mammorna var tvungna att ta sömntabletter för att kunna sova. Mor och barn fick bara träffa varandra under amningstiderna, vart fjärde timme, då barnet vägdes före och efter , de fick varken äta för mycket eller för lite, och ofta var de så slut av skrikandet att de utmattade somnade vid bröstet utan att orka äta. Och när man åkte hem från BB fick man stränga förhållningsorder att inte amma annat än vart fjärde timme. Klart att nästan ingen fick amningen att fungera på den tiden!! Och detta vansinne började för nästan 100 år sen. Jag själv, född 1950, och mina barn, födda 71 och 82, tillhör dessa offer för amningsexperternas ?goda råd?, vilka oftast var manliga barnläkare helt utan egen erfarenhet av amning .
    Och på 60-talet var det modernt att inte amma alls, utan då ?mådde barnen bäst? av modersmjölksersättning .

    Barn har navlats av tidigt p.g.a. gulsotsrisken under en herrans massa år trots att det aldrig funnits några bevis för att sen avnavling ökar risken för behandlingskrävande gulsot. Däremot har nu avnavlingsstudien i Halmstad kommit fram till att det INTE gör det abstrakt.sls.se/viewSam.asp (för höga bilirubinhalter vid 2-3 dagars ålder innebär behandlingskrävande gulsot)

    Och utan några undersökningar för att fastställa den optimala dosen av K-vitamin, och utan forskning för att undersöka om ökade koagulationsfaktorer faktiskt kan orsaka olika problem för en nyfödd (polycytemi t.ex.?), gjorde läkarna som rutinpraxis att injicera alla nyfödda med en dos av K-vitamin 20.000 gånger den normala nivån för en nyfödd. Denna praxis har förblivit i stort sett oförändrad sedan 1944, utan adekvat uppföljd forskning. www.gentlebirth.org/archives/vitKvgf.html

    Vi har överanvändning av EDA (se inlägg 207 på den här sidan www.familjeliv.se/Forum-2-13/m47483576-20.html ) , värkstimulerande dropp (se denna tråd www.familjeliv.se/Forum-2-13/m45275145.html ), ultraljud www.motherandchildhealth.com/Prenatal/sarah/ultrasound.html, rutinmässig användning av livmodersammandragande medel (enligt den internationellt kände obstetrikern Michel Odent så är det livmodersammandragande medel som gör att moderkakan kan fastnar community.midwiferytoday.com/blogs/jan/archive/2009/03/08/trapped-placenta-or-myth.aspx ) , m.m. utan att egentligen veta vad allt det här kan få för konsekvenser, eftersom man börjar använda det utan att veta om det är ofarligt , och slutar inte med det förrän det bevisats vara skadligt..

    Och avnavlingen har aldrig skett så tidigt som nu, sedan navelsträngsblod blev eftertraktat inom stamcellsforskningen, och trots att WHO och IFOG, liksom svenska riktlinjer www.lakartidningen.se/07engine.php , rekommenderar sen avnavling så fortsätter många sjukhus att klampa tidigt.

    Och det smusslar bakom ryggen på intet ont anande blivande föräldrar. Ingen talar om att barnet ?somnar? i magen av EDA, att värkstimulerande dropp är en vanlig orsak till att barnen blir medtagna och föds med syrebrist. Inte heller får man veta att man har rätt att begära sen avnavling på de sjukhus som inte följer riktlinjerna.

    Obstetriken har verkligen ingen vacker historia, vilket Marsden Wagner, förre chefen för WHOs mödra- och barnavårdsenhet, pratar om på det här klippet ur Business Of Being Born.



    Och fortfarande är det väldig få inom förlossningsvården som vet något om bonding

    ,

    , eller att de barn som tar mest skada av att navlas av tidig är de som föds medtagna och behöver livräddning, utan de navlas av meddetsamma trots att det går att göra HLR med intakt navelsträng www.cordclamp.org/Iatrogenic%20Resuscitationxx.htm , vilket t.ex. Darlington Memorial Hospital i England gör.

    Men det är oftast barnmorskor som inser vad som är fel, och läkare i allmänhet tenderar att ignorera fakta när det kommer från ?fel? källa. academicobgyn.com/2009/12/03/delayed-cord-clamping-should-be-standard-practice-in-obstetrics/

    Om det inte funnits eldsjälar som kämpat för att sätta stopp för det som är fel, skulle det inte ske några förändringar. Så snälla, motarbeta mig inte, utan hjälp mig istället att sprida den här informationen!!!

    Mer viktig info finns på sid 1-3 i den här tråden www.familjeliv.se/Forum-2-13/m47483576-1.html

    Läs även min tråd om donation av navelsträngsblod www.familjeliv.se/Forum-2-115/m49012210.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-14 11:36
    Interventionskaskaden vid barnafödande måste ifrågasättas , av Ulla Waldenström
    www.lakartidningen.se/includes/07printArticle.php

    Den bästa video jag vet om avnavling
    www.metacafe.com/watch/2870183/we_can_be_much_kinder/

    En film som vänder sig till blivande pappor
    theothersideoftheglassthefilm.blogspot.com/

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-23 17:01
    World News. Manila Filippinerna 25 november 2009 - Läkare introducerar ny metod att ta hand om nyfödda, vilket skulle kunna få ner barnadödligheten till hälften. Man har upptäckt att nuvarande praxis för hantering av nyfödda, såsom tidig avnavling och att tvätta barnet direkt efter födseln, faktiskt bidrar till såväl sjukdomar som den höga barnadödligheten.

    newsinfo.inquirer.net/breakingnews/nation/view/20091125-238231/Newborn-care-key-to-babys-survivalDoH

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-22 12:39
    Länk till nya tråden
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m51523086.html

  • Svar på tråden Viktig info om förlossningen som din bm inte brukar ta upp.
  • Blommy­Ness12
    Äldre 10 Jan 20:24
    abuelita skrev 2010-01-10 20:17:19 följande:
    Jag bli verkligen frustrerad när jag hör sånt här. FATTAR inte varför förlossningspersonal är så okunniga och inte håller sig ajour med vad som händer inom deras område!!! Men det är därför jag lägger ner så mycket tid och energi på att informera blivande föräldrar och att försöka nå ut till de ansvariga inom och över förlossningsvården och till media..Jag hittade inte mitt blogginlägg med kommentaren från Sundsvallspappan men jag hade sparat hans kommentar bland andra positvia förlossningberättelser. Jag vet alltså inte när hans barn föddes, men jag gissar att det var närmare ett år innan riktlinjerna presenterades:"Jag fick mitt tredje barn för 2 veckor sedan och bad då personalen att avvakta med avnavlingen tills pulseringen slutat, vilket de gjorde. Hon kände inte till något om att det skulle vara farligt men gjorde ändå som jag bad.Dagen efter fanns en artikel i vår lokalblaska om ämnet som jag naturligtvis klippte ut och överlämnade till barnmorskan som faktiskt blev uppriktigt upprörd över att sådana frågetecken fanns utan att man tagit det på allvar. Sundsvalls barnmorskor tar nu detta på fullaste allvar och avvaktar med avnavlingen tills pulsering avstannat, bara för att vara säker på att inte skada barnet."
    Detta innebär alltså att de uttalat att de INTE sak utföra tidig avnavling/klampning, och sedan ändå fortsatt med det? Detta är ju inte riktigt klokt. Jag är så lycklig och glad över att min son faktiskt mår bra i dagens läge, men jag blir ändå förbannad. Det vore intressant att få kontakt med denna Sundsvallspappa, om du har hans mailadress så kanske jag skulle kunna få maila honom och fråga vilken BM de hade, och vilken barnmorska han pratat med, så att jag kan ringa och prata med den personen som gjort uttalandet, och fråga varför det inte blev någon "utlovad" förändring. Men det är självklart helt upp till dig om du vill lämna ut den eller inte, i min inbox då såklart.
  • Äldre 10 Jan 20:42
    BlommyNess12 skrev 2010-01-10 20:24:36 följande:
    Detta innebär alltså att de uttalat att de INTE sak utföra tidig avnavling/klampning, och sedan ändå fortsatt med det? Detta är ju inte riktigt klokt. Jag är så lycklig och glad över att min son faktiskt mår bra i dagens läge, men jag blir ändå förbannad. Det vore intressant att få kontakt med denna Sundsvallspappa, om du har hans mailadress så kanske jag skulle kunna få maila honom och fråga vilken BM de hade, och vilken barnmorska han pratat med, så att jag kan ringa och prata med den personen som gjort uttalandet, och fråga varför det inte blev någon "utlovad" förändring. Men det är självklart helt upp till dig om du vill lämna ut den eller inte, i min inbox då såklart.
    Nu hittade jag mitt inlägg där han kommenterat och det var från 7 april 08. Alltså måste hans barn ha fötts ca 24 mars. Jag har inte hans mailadress, bara länken till hans blogg  Där kan du kontakta honom. Jag inboxar länken.
  • Blommy­Ness12
    Äldre 10 Jan 20:45
    abuelita skrev 2010-01-10 20:42:16 följande:
    Nu hittade jag mitt inlägg där han kommenterat och det var från 7 april 08. Alltså måste hans barn ha fötts ca 24 mars. Jag har inte hans mailadress, bara länken till hans blogg  Där kan du kontakta honom. Jag inboxar länken.
    Tack så jättemycket! Vi får se vart detta leder då..
  • Äldre 10 Jan 21:46

    För er som inte redan vet det så har jag en till tråd igång här på FL , som heter "Bor du i Göteborgsområdet och funderar på att donera ditt barns navelsträngsblod ? Läs det här först!!! "
    www.familjeliv.se/Forum-2-115/m49012210.html

    Det är en ganska intressant diskussion där just nu; Vitulina, en agent från Nationella biobanken för navelsträngsblod i Göterborg, bekräftar att insamling av navelsträngsblod ska börja/har börjat i Stockholm, och snart även i Skåne. Men hon kan inte svara på om detta redan har trätt i kraft eller vilket/vilka sjukhus det rör sig om, eller hur det blir med avnavlingsrutinerna då.

  • Äldre 10 Jan 21:54

    Vet ni vad rutinen för detta är på Varbergs sjukhus?

  • Äldre 10 Jan 22:06
    malush skrev 2010-01-10 21:54:35 följande:
    Vet ni vad rutinen för detta är på Varbergs sjukhus?
    Hej!
    Enligt en barnmorska som jobbar på Varbergs sjukhus, och som deltagit här på FL, så började de med sen avnavling i december 08. Men jag vet inte om de låter det pulsera färdigt helt eller om de har någon standard efter 2-3 minuter som vissa sjukhus med "sen avnavling" har. Men  du har rätt att begära att de  väntar tills det slutat pulsera och navelsträngen är vit och slapp och helt tömd på blod.
  • Äldre 10 Jan 22:08
    abuelita skrev 2010-01-10 22:06:42 följande:
    Hej! Enligt en barnmorska som jobbar på Varbergs sjukhus, och som deltagit här på FL, så började de med sen avnavling i december 08. Men jag vet inte om de låter det pulsera färdigt helt eller om de har någon standard efter 2-3 minuter som vissa sjukhus med "sen avnavling" har. Men  du har rätt att begära att de  väntar tills det slutat pulsera och navelsträngen är vit och slapp och helt tömd på blod.
    Ok ska se till att läsa på ordentligt kring detta innan. Tack!
  • Äldre 10 Jan 22:33
    BlommyNess12 skrev 2010-01-10 20:06:09 följande:
    Ja, jag tror det skulle ta rätt hårt om vi gick ut i media med hur min son mådde och tog skada, och att vi fick ingen som helst förklaring till varför det kunde vara på det sättet, utan fick bara axelryckningar, TROTS att riktlinjerna presenterades dagen efter, dvs samma dag han blev inlagd för intensivvård.. Det vore jättekul om du kunde hitta den kommentaren, min barnmorska som skötte detta var Annelie Parlment (stavning?) och hon klampade t.o.m innan jag fick upp mitt barn på bröstet. Det värsta av allt var att ingen förklarade hur det kunde komma sig att det blev som det blev, när han var 12 timmar sprang de bara iväg medhonom från oss på BB och la in hono på Neo, tillslut fick vi ett rum så vi fick vara på samma avdelning som honom men vi fick inte träffa honom eller vara med honom på nästan ett dygn  framåt eftersom det krävdes så pass intensiv vård för att han skulle komma igång igen och få upp blodsockret.. :/ Och ingen sa ett ljud, de kunde bero på en bakterinfektion, men när proverna var negativa ryckte de bara på axlarna och sa "shit happens" ungefär..
    Förlåt att jag frågar, men var bor du? Och hur gammal upplevde du att din barnmorska var? Jag "känner" nämligen en Annelie Parment från mellan- högstadiet i Göteborg. Hoppas att det inte är samma person.
  • Äldre 10 Jan 23:41
    malush skrev 2010-01-10 21:54:35 följande:
    Vet ni vad rutinen för detta är på Varbergs sjukhus?

    Nu hittade jag det som Varbergsbarnmorskan skrev, 12 dec 2008:
    "Hej ville bara informera om att i Varberg kör de skarpt läge med sen avnavling från och med i dag! Och Halmstad hänger kanske snart på, de gör en studie om det nu och ska utvärdera resultatet innan de beslutar sig. ”.

    Men det där med Halmstad blir jag verkligen inte klok på. Deras studie är ju tydligen klar nu och den visar att barnen mår bäst av sen avnavling, men ÄNDÅ så fortsätter de tydligen med tidig avnavling. Jag fattar ingenting!! Någon annan som fattar?

    Bl.a. står det så här i rapporten: "Sen avnavling medför högre Hb och EVF, samt minskar risken för neonatal anemi hos fullgångna svenska nyfödda barn, men resulterar inte i högre bilirubinvärden vid 2-3 dygns ålder ."   (för höga  bilirubinvärden  vid 2-3- dygn ålder innebär behandlingskrävande gulsot)

    Läs mer: 
    http://abstrakt.sls.se/viewSam.asp?nSamId=7910

  • Blommy­Ness12
    Äldre 11 Jan 08:59
    Anaiah skrev 2010-01-10 22:33:50 följande:
    Förlåt att jag frågar, men var bor du? Och hur gammal upplevde du att din barnmorska var? Jag "känner" nämligen en Annelie Parment från mellan- högstadiet i Göteborg. Hoppas att det inte är samma person.
    Jag födde på sundsvalls sjukhus för lite drygt ett år sedan. Jag uppskattar att hon var mellan 25-40 (väldigt grov gissning, men jag minns inte riktigt hur mycket rynkor och fina linjer hon hade, jag var lite upptagen )

    Hon hade rött hår, rätt slarvigt uppsatt, hon såg ut lite som att hon hade en annorlunda, dvs alternativ klädstil privat, med sitt smink och det där röda håret.
Svar på tråden Viktig info om förlossningen som din bm inte brukar ta upp.