• abuelita

    Viktig info om förlossningen som din bm inte brukar ta upp.

    I den  här tråden  tar vi upp viktig info som mvc- och förlossningspersonal inte brukar ta upp, främst avnavlingsfrågan.

    Fyller på med info så snart jag hinner. Under  tiden rekommenderar jag den gamla tråden,  Sen avnavling - Barnets födslorätt (8:e tråden)   www.familjeliv.se/Forum-2-13/m47483576.html

    Alla, både gamla och nya besökare,  är välkomna att ställa frågor och dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-13 16:14
    Nu kommer så trådpresentationen, som trots att den skulle bli kort, inte alls blev det. Ni som vill fördjupa er kan öppna länkarna, annars går det bra att bara läsa igenom texten.

    ?When a thing is new, people say ?It is not
    true.? Later, when its truth becomes
    obvious, they say ?It is not important.?
    Finally, when its importance cannot be
    denied, they say, ?Anyway, it is not new.?? -- William James

    För inte många decennier sen blev nyfödda opererade utan narkos eftersom man då trodde att så små barn inte kände något utan bara skrek reflexmässigt för att ?vädra lungorna? .
    Mammor fick neurosedyntabletter under graviditeten, vilket vi nu vet var katastrofalt.
    Nyfödda blev hårt lindade eftersom man trodde att benen annars inte skulle räta ut sig.
    Alla barn fick rutinmässigt lapis droppat i ögonen direkt vid födseln. Inte förrän en barnmorska själv råkade få det i ögonen och kände hur fruktansvärt ont det gjorde bestämde man att sluta med det (hmm, konstigt egentligen, barnen kände ju inget på den tiden??) .
    De barn som inte skrek meddetsamma när de föddes hölls upp-och-ner i fötterna och daskades i stjärten. De vägdes, mättes och tvättades innan de fullt påklädda och inlindade i filt lades på mammas arm en stund. Sen fick de ligga på barnsalar på BB och skrika efter sina mammor (?vädra lungorna?) medan mammorna var tvungna att ta sömntabletter för att kunna sova. Mor och barn fick bara träffa varandra under amningstiderna, vart fjärde timme, då barnet vägdes före och efter , de fick varken äta för mycket eller för lite, och ofta var de så slut av skrikandet att de utmattade somnade vid bröstet utan att orka äta. Och när man åkte hem från BB fick man stränga förhållningsorder att inte amma annat än vart fjärde timme. Klart att nästan ingen fick amningen att fungera på den tiden!! Och detta vansinne började för nästan 100 år sen. Jag själv, född 1950, och mina barn, födda 71 och 82, tillhör dessa offer för amningsexperternas ?goda råd?, vilka oftast var manliga barnläkare helt utan egen erfarenhet av amning .
    Och på 60-talet var det modernt att inte amma alls, utan då ?mådde barnen bäst? av modersmjölksersättning .

    Barn har navlats av tidigt p.g.a. gulsotsrisken under en herrans massa år trots att det aldrig funnits några bevis för att sen avnavling ökar risken för behandlingskrävande gulsot. Däremot har nu avnavlingsstudien i Halmstad kommit fram till att det INTE gör det abstrakt.sls.se/viewSam.asp (för höga bilirubinhalter vid 2-3 dagars ålder innebär behandlingskrävande gulsot)

    Och utan några undersökningar för att fastställa den optimala dosen av K-vitamin, och utan forskning för att undersöka om ökade koagulationsfaktorer faktiskt kan orsaka olika problem för en nyfödd (polycytemi t.ex.?), gjorde läkarna som rutinpraxis att injicera alla nyfödda med en dos av K-vitamin 20.000 gånger den normala nivån för en nyfödd. Denna praxis har förblivit i stort sett oförändrad sedan 1944, utan adekvat uppföljd forskning. www.gentlebirth.org/archives/vitKvgf.html

    Vi har överanvändning av EDA (se inlägg 207 på den här sidan www.familjeliv.se/Forum-2-13/m47483576-20.html ) , värkstimulerande dropp (se denna tråd www.familjeliv.se/Forum-2-13/m45275145.html ), ultraljud www.motherandchildhealth.com/Prenatal/sarah/ultrasound.html, rutinmässig användning av livmodersammandragande medel (enligt den internationellt kände obstetrikern Michel Odent så är det livmodersammandragande medel som gör att moderkakan kan fastnar community.midwiferytoday.com/blogs/jan/archive/2009/03/08/trapped-placenta-or-myth.aspx ) , m.m. utan att egentligen veta vad allt det här kan få för konsekvenser, eftersom man börjar använda det utan att veta om det är ofarligt , och slutar inte med det förrän det bevisats vara skadligt..

    Och avnavlingen har aldrig skett så tidigt som nu, sedan navelsträngsblod blev eftertraktat inom stamcellsforskningen, och trots att WHO och IFOG, liksom svenska riktlinjer www.lakartidningen.se/07engine.php , rekommenderar sen avnavling så fortsätter många sjukhus att klampa tidigt.

    Och det smusslar bakom ryggen på intet ont anande blivande föräldrar. Ingen talar om att barnet ?somnar? i magen av EDA, att värkstimulerande dropp är en vanlig orsak till att barnen blir medtagna och föds med syrebrist. Inte heller får man veta att man har rätt att begära sen avnavling på de sjukhus som inte följer riktlinjerna.

    Obstetriken har verkligen ingen vacker historia, vilket Marsden Wagner, förre chefen för WHOs mödra- och barnavårdsenhet, pratar om på det här klippet ur Business Of Being Born.



    Och fortfarande är det väldig få inom förlossningsvården som vet något om bonding

    ,

    , eller att de barn som tar mest skada av att navlas av tidig är de som föds medtagna och behöver livräddning, utan de navlas av meddetsamma trots att det går att göra HLR med intakt navelsträng www.cordclamp.org/Iatrogenic%20Resuscitationxx.htm , vilket t.ex. Darlington Memorial Hospital i England gör.

    Men det är oftast barnmorskor som inser vad som är fel, och läkare i allmänhet tenderar att ignorera fakta när det kommer från ?fel? källa. academicobgyn.com/2009/12/03/delayed-cord-clamping-should-be-standard-practice-in-obstetrics/

    Om det inte funnits eldsjälar som kämpat för att sätta stopp för det som är fel, skulle det inte ske några förändringar. Så snälla, motarbeta mig inte, utan hjälp mig istället att sprida den här informationen!!!

    Mer viktig info finns på sid 1-3 i den här tråden www.familjeliv.se/Forum-2-13/m47483576-1.html

    Läs även min tråd om donation av navelsträngsblod www.familjeliv.se/Forum-2-115/m49012210.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-14 11:36
    Interventionskaskaden vid barnafödande måste ifrågasättas , av Ulla Waldenström
    www.lakartidningen.se/includes/07printArticle.php

    Den bästa video jag vet om avnavling
    www.metacafe.com/watch/2870183/we_can_be_much_kinder/

    En film som vänder sig till blivande pappor
    theothersideoftheglassthefilm.blogspot.com/

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-23 17:01
    World News. Manila Filippinerna 25 november 2009 - Läkare introducerar ny metod att ta hand om nyfödda, vilket skulle kunna få ner barnadödligheten till hälften. Man har upptäckt att nuvarande praxis för hantering av nyfödda, såsom tidig avnavling och att tvätta barnet direkt efter födseln, faktiskt bidrar till såväl sjukdomar som den höga barnadödligheten.

    newsinfo.inquirer.net/breakingnews/nation/view/20091125-238231/Newborn-care-key-to-babys-survivalDoH

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-22 12:39
    Länk till nya tråden
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m51523086.html

  • Svar på tråden Viktig info om förlossningen som din bm inte brukar ta upp.
  • BlommyNess12

    Jag tror inte du behöver oroa dig för att det är den annlie du känner, jag sökte just på eniro på namnet och det finns två i sverige som heter så, ena bor i gbg och andra här i stan


  • abuelita
    BlommyNess12 skrev 2010-01-09 21:11:10 följande:
    Finns det någon sida där man kan kika på övriga saker som kan hända?Min son var oförklarligt medtagen efter förlossningen p.g.a extremlågt blodsocker och vi fick ligga med honom i intensivvård på neonatalen trots att han föddes fullgången. De kunde inte ens när vi blev utskrivna ge en förklaring till varför det hände, så jag blev lite nyfiken på om det kan påverka även blodsockret, för han blev omedelbart klampad.

    Har hittat lite om hypoglykemi  som obstetrikern George M Morley har skrivit. Morley(engelsman , men verksam i USA) är förmodligen den läkare i världen som har mest kunskap om  det här med avnavling . Han kom det hela på spåren strax innan han gick i pension  (för  drygt 10 år sen har jag för mig) och då hade som  uppgift att undersöka varför det är 4 ggr så många nyfödda barn som nyförlösta mammor som behöver blodtransfusion - trots att barnen inte blöder!!!  Och nu som pensionär ägnar  han all sin tid åt att både forska vidare inom det här området och att informera omvärlden.

    Jag kan tyvärr inte alla orden i texterna på svenska, och vissa vet jag inte heller vad de betyder på engelska, men fråga gärna om det är något ord du undrar över, för har vi tur så kan jag det, eller så kanske någon annan som läser här vet. Viktigt dock att veta att ICC är förkortning av Immediate Cord Clamping, alltså tidig avnavling :


    “Cord closure abruptly halts the placental supply of glucose to the brain (used in aerobic and anaerobic respiration); the neonatal liver (glycogen stores) must begin to maintain blood glucose levels. A major portion of the liver’s blood supply is from the hepatic portal vein that derives its blood from the mesenteric arteries. If the gut (and hence the liver) is not “copiously perfused,” hypoglycemia may result in a neonatal convulsion. Deficient perfusion of the liver may also be a factor in bilirubin excretion and “physiological” jaundice. “


    ”Hypoglycemia caused by deficient liver perfusion has already been mentioned. These signs and symptoms and their related pathology are present to some degree in practically every child admitted to the NICU. They are seldom recognized for what they are, because neonatologists are indoctrinated with the concept that placental transfusion is a pathological event and that an immediately clamped newborn has a normal blood volume. Many neonatologists have never seen a newborn that has closed its cord physiologically.”
    http://www.obgyn.net/pregnancy-birth/pregnancy-birth.asp?page=/pb/articles/neonatal-resuscitation

    “Sick neonates are one of the most heavily transfused groups of patients in modern medicine.” [13] “At risk” – sick neonates have routine ICC.  The symptoms and signs of nearly every child admitted to an NICU – pallor, weakness, inability to suckle, oliguria / anuria, hypotension, hypothermia, metabolic acidosis, anemia and hypoglycemia are those of hypovolemia and hypovolemic shock.  The retraction respirations (RR) of an ICC neonate are the same as those of an adult dying in hypovoelmic shock (air hunger).  RR fills the right heart with blood; it is in response to a very low central venous pressure.  Hyaline membranes form in adult shock lung and neonatal shock lung, IRDS, and in foals, puppies and newborn rabbits that lose blood volume at birth.

    http://www.cordclamp.org/ZICCthe%20PrimeInjury.htm

  • abuelita

    Det här är ett klipp ur filmen The Other Side Of The Glass, en film av L.Janel Martin som vänder sig till blivande pappor. Här intervjuar hon  en av de få KLOKA obstetrikerna här på jorden - Stuart Fischbein. Hoppas ni hänger med i vad hans säger trots att det inte är textat.
    ">





    Och i kväll kl 24.00  svensk tid ska  Janel  intervjua honom i direktsänd radio. Det här meddelandet la hon ut på Facebook i går:


    "Stuart Fischbein, MD/OB is LIVE tomorrow, Monday, January 11 at 5:00 central on KOPN 89.5 FM on "Thought Crime Radio: Voices for the Human Rights of Babies". We are talking about informed consent and history of misuse of drugs in obstetrics and the impact on women and babies. Stream it live on www.kopn.org. Podcasts of this and previous shows also on www.ThoughtCrimeRadio.blogspot.com."

    Ni som har möjlighet att lyssna har nu alltså några timmar på er att lista ut hur man gör för att lyssna live på det här live i natt.

  • CLT

    Frågan har säkert ställts innan men...Hur funkar sen avnavling och planerat snitt???

  • abuelita
    CLT skrev 2010-01-11 15:36:07 följande:
    Frågan har säkert ställts innan men...Hur funkar sen avnavling och planerat snitt???
    Hej CTL!   Ja  den frågan kommer upp då och då. Senast i förrgår, sid 9 inlägg 88.  Men det gör absolut ingenting att samma fråga ställs flera gånger, utan det är bara bra att viktiga frågor kommer upp ofta, så att ingen missar dem.
  • malush
    abuelita skrev 2010-01-10 23:41:55 följande:
    Nu hittade jag det som Varbergsbarnmorskan skrev, 12 dec 2008: "Hej ville bara informera om att i Varberg kör de skarpt läge med sen avnavling från och med i dag! Och Halmstad hänger kanske snart på, de gör en studie om det nu och ska utvärdera resultatet innan de beslutar sig. ”. Men det där med Halmstad blir jag verkligen inte klok på. Deras studie är ju tydligen klar nu och den visar att barnen mår bäst av sen avnavling, men ÄNDÅ så fortsätter de tydligen med tidig avnavling. Jag fattar ingenting!! Någon annan som fattar? Bl.a. står det så här i rapporten: "Sen avnavling medför högre Hb och EVF, samt minskar risken för neonatal anemi hos fullgångna svenska nyfödda barn, men resulterar inte i högre bilirubinvärden vid 2-3 dygns ålder ."   (för höga  bilirubinvärden  vid 2-3- dygn ålder innebär behandlingskrävande gulsot) Läs mer:  abstrakt.sls.se/viewSam.asp?nSamId=7910
    Tack "skarpt läge med sen avnavling" tror du det innebär att de låter det pulsera färdigt då?
  • CLT
    abuelita skrev 2010-01-11 15:46:47 följande:
    Hej CTL!   Ja  den frågan kommer upp då och då. Senast i förrgår, sid 9 inlägg 88.  Men det gör absolut ingenting att samma fråga ställs flera gånger, utan det är bara bra att viktiga frågor kommer upp ofta, så att ingen missar dem.
    Tack!
  • abuelita
    Smilla75 skrev 2010-01-09 19:15:44 följande:
     Klart är att merparten av barn mår bäst av att avnavlas sent, det är nog inte omstritt heller..
    Då är vi övenens här då alltså,  att det är fel att  rutinmässigt navla av alla barn tidig för att ta pH-provet, så som görs på sjukhusen i VG-regionen?

    Enligt Lena Granström, avdelningschef  på SÄS förlossning i Borås,  är  anledningen till att de navlar tidigt  för att kunna ta pH-provet, vilket de vill ha som ha som en kvalitetssäkring av vården, inget om att det är för att kunna sätta in rätt behandling om barnet mår dåligt, inte heller eller något om att provet blir säkrare vid tidig avnavling än om det tas från pulserande navelsträng.

    Ur artikeln SÄS går emot experternas rön om avnavling, i Borås Tidning : ”Vi tycker inte att expertgruppens slutsatser räcker. Vi har diskuterat det mycket. Tidig avnavling är vårt sätt att säkerställa hur vi har skött förlossningen. Det är en kvalitetskontroll som vi inte vill vara utan, säger Lena Granström. ” 

    Och enligt Maud Ankardal, verksamhetschef för Sahlgrenskas obstetrikenhet,  är  anledningen till tidig avnavling att det är tekniskt  svårt att ta provet från pulserande sträng, inget om att provet blir säkrare vid tidig avnavling, vilket jag förstått att du däremot menar att det blir.
     
    Följande är ett mail från Maud Ankardal till mig för ca en månade sedan, alltså långt efter det att Halmstadstudien redovisat att barnen mår bäst av sen avnavling : 

    ”På de tre förlossningsavdelningarna i Göteborg använder vi rutinerna med tidig avnavling eftersom det ännu inte finns publicerade data, från någon europeisk studie, att alternativet sen avnavling är bättre. Det är tekniskt mycket svårare att ta prov från icke klampad navelsträng och tekniken måste kvalitets¬granskas. Om patienten så önskar avstår vi från tidig avnavling.  PH-provet från navelsträngen har stort värde som kvalitetsvariabel och det är då viktigt att det tas på alla nyfödda. I dagsläget tas detta prov på cirka 96 % av de nyfödda. Om andelen barn med låga navelsträngs-pH är liten är detta en mått på hög kvalité på vården. För det enskilda barnet har värdet betydelse för diagnostik av eventuell asfyxi.”

    Så här står det i slutet av  de svenska riktlinjerna:

    "Amerikanska riktlinjer om bankning av navelsträngsblod, »cord blood banking«, har nyligen publicerats [34]. I rapporten rekommenderas att man inte bör ändra avnavlingsrutiner med hänvisning till insamling och bankning av navelsträngsblod."

    Man behöver alltså inte vara så himla listig för att klura ut att det är av samma anledning som sjukhusen i VG-regionen (där Nationella biobanken för bebisblod  ligger) inte följer riktlinjerna, eller hur  pH-provet i Stockholm och Skåne kommer att tas när navelsträngsblod ska samlas in där. Om det nu inte redan har börjat?  Det här smusslas det ju med bakom ryggen på intet ont anande blivande föräldrar, så man får därför inget veta.
  • abuelita
    malush skrev 2010-01-11 15:50:00 följande:
    Tack "skarpt läge med sen avnavling" tror du det innebär att de låter det pulsera färdigt då?
    Jag vet faktiskt inte. Säkrast att du garderar dig
  • malush
    abuelita skrev 2010-01-11 15:56:28 följande:
    Jag vet faktiskt inte. Säkrast att du garderar dig
    Ja det är nog det
Svar på tråden Viktig info om förlossningen som din bm inte brukar ta upp.