• abuelita

    Viktig info om förlossningen som din bm inte brukar ta upp.

    I den  här tråden  tar vi upp viktig info som mvc- och förlossningspersonal inte brukar ta upp, främst avnavlingsfrågan.

    Fyller på med info så snart jag hinner. Under  tiden rekommenderar jag den gamla tråden,  Sen avnavling - Barnets födslorätt (8:e tråden)   www.familjeliv.se/Forum-2-13/m47483576.html

    Alla, både gamla och nya besökare,  är välkomna att ställa frågor och dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-13 16:14
    Nu kommer så trådpresentationen, som trots att den skulle bli kort, inte alls blev det. Ni som vill fördjupa er kan öppna länkarna, annars går det bra att bara läsa igenom texten.

    ?When a thing is new, people say ?It is not
    true.? Later, when its truth becomes
    obvious, they say ?It is not important.?
    Finally, when its importance cannot be
    denied, they say, ?Anyway, it is not new.?? -- William James

    För inte många decennier sen blev nyfödda opererade utan narkos eftersom man då trodde att så små barn inte kände något utan bara skrek reflexmässigt för att ?vädra lungorna? .
    Mammor fick neurosedyntabletter under graviditeten, vilket vi nu vet var katastrofalt.
    Nyfödda blev hårt lindade eftersom man trodde att benen annars inte skulle räta ut sig.
    Alla barn fick rutinmässigt lapis droppat i ögonen direkt vid födseln. Inte förrän en barnmorska själv råkade få det i ögonen och kände hur fruktansvärt ont det gjorde bestämde man att sluta med det (hmm, konstigt egentligen, barnen kände ju inget på den tiden??) .
    De barn som inte skrek meddetsamma när de föddes hölls upp-och-ner i fötterna och daskades i stjärten. De vägdes, mättes och tvättades innan de fullt påklädda och inlindade i filt lades på mammas arm en stund. Sen fick de ligga på barnsalar på BB och skrika efter sina mammor (?vädra lungorna?) medan mammorna var tvungna att ta sömntabletter för att kunna sova. Mor och barn fick bara träffa varandra under amningstiderna, vart fjärde timme, då barnet vägdes före och efter , de fick varken äta för mycket eller för lite, och ofta var de så slut av skrikandet att de utmattade somnade vid bröstet utan att orka äta. Och när man åkte hem från BB fick man stränga förhållningsorder att inte amma annat än vart fjärde timme. Klart att nästan ingen fick amningen att fungera på den tiden!! Och detta vansinne började för nästan 100 år sen. Jag själv, född 1950, och mina barn, födda 71 och 82, tillhör dessa offer för amningsexperternas ?goda råd?, vilka oftast var manliga barnläkare helt utan egen erfarenhet av amning .
    Och på 60-talet var det modernt att inte amma alls, utan då ?mådde barnen bäst? av modersmjölksersättning .

    Barn har navlats av tidigt p.g.a. gulsotsrisken under en herrans massa år trots att det aldrig funnits några bevis för att sen avnavling ökar risken för behandlingskrävande gulsot. Däremot har nu avnavlingsstudien i Halmstad kommit fram till att det INTE gör det abstrakt.sls.se/viewSam.asp (för höga bilirubinhalter vid 2-3 dagars ålder innebär behandlingskrävande gulsot)

    Och utan några undersökningar för att fastställa den optimala dosen av K-vitamin, och utan forskning för att undersöka om ökade koagulationsfaktorer faktiskt kan orsaka olika problem för en nyfödd (polycytemi t.ex.?), gjorde läkarna som rutinpraxis att injicera alla nyfödda med en dos av K-vitamin 20.000 gånger den normala nivån för en nyfödd. Denna praxis har förblivit i stort sett oförändrad sedan 1944, utan adekvat uppföljd forskning. www.gentlebirth.org/archives/vitKvgf.html

    Vi har överanvändning av EDA (se inlägg 207 på den här sidan www.familjeliv.se/Forum-2-13/m47483576-20.html ) , värkstimulerande dropp (se denna tråd www.familjeliv.se/Forum-2-13/m45275145.html ), ultraljud www.motherandchildhealth.com/Prenatal/sarah/ultrasound.html, rutinmässig användning av livmodersammandragande medel (enligt den internationellt kände obstetrikern Michel Odent så är det livmodersammandragande medel som gör att moderkakan kan fastnar community.midwiferytoday.com/blogs/jan/archive/2009/03/08/trapped-placenta-or-myth.aspx ) , m.m. utan att egentligen veta vad allt det här kan få för konsekvenser, eftersom man börjar använda det utan att veta om det är ofarligt , och slutar inte med det förrän det bevisats vara skadligt..

    Och avnavlingen har aldrig skett så tidigt som nu, sedan navelsträngsblod blev eftertraktat inom stamcellsforskningen, och trots att WHO och IFOG, liksom svenska riktlinjer www.lakartidningen.se/07engine.php , rekommenderar sen avnavling så fortsätter många sjukhus att klampa tidigt.

    Och det smusslar bakom ryggen på intet ont anande blivande föräldrar. Ingen talar om att barnet ?somnar? i magen av EDA, att värkstimulerande dropp är en vanlig orsak till att barnen blir medtagna och föds med syrebrist. Inte heller får man veta att man har rätt att begära sen avnavling på de sjukhus som inte följer riktlinjerna.

    Obstetriken har verkligen ingen vacker historia, vilket Marsden Wagner, förre chefen för WHOs mödra- och barnavårdsenhet, pratar om på det här klippet ur Business Of Being Born.



    Och fortfarande är det väldig få inom förlossningsvården som vet något om bonding

    ,

    , eller att de barn som tar mest skada av att navlas av tidig är de som föds medtagna och behöver livräddning, utan de navlas av meddetsamma trots att det går att göra HLR med intakt navelsträng www.cordclamp.org/Iatrogenic%20Resuscitationxx.htm , vilket t.ex. Darlington Memorial Hospital i England gör.

    Men det är oftast barnmorskor som inser vad som är fel, och läkare i allmänhet tenderar att ignorera fakta när det kommer från ?fel? källa. academicobgyn.com/2009/12/03/delayed-cord-clamping-should-be-standard-practice-in-obstetrics/

    Om det inte funnits eldsjälar som kämpat för att sätta stopp för det som är fel, skulle det inte ske några förändringar. Så snälla, motarbeta mig inte, utan hjälp mig istället att sprida den här informationen!!!

    Mer viktig info finns på sid 1-3 i den här tråden www.familjeliv.se/Forum-2-13/m47483576-1.html

    Läs även min tråd om donation av navelsträngsblod www.familjeliv.se/Forum-2-115/m49012210.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-14 11:36
    Interventionskaskaden vid barnafödande måste ifrågasättas , av Ulla Waldenström
    www.lakartidningen.se/includes/07printArticle.php

    Den bästa video jag vet om avnavling
    www.metacafe.com/watch/2870183/we_can_be_much_kinder/

    En film som vänder sig till blivande pappor
    theothersideoftheglassthefilm.blogspot.com/

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-23 17:01
    World News. Manila Filippinerna 25 november 2009 - Läkare introducerar ny metod att ta hand om nyfödda, vilket skulle kunna få ner barnadödligheten till hälften. Man har upptäckt att nuvarande praxis för hantering av nyfödda, såsom tidig avnavling och att tvätta barnet direkt efter födseln, faktiskt bidrar till såväl sjukdomar som den höga barnadödligheten.

    newsinfo.inquirer.net/breakingnews/nation/view/20091125-238231/Newborn-care-key-to-babys-survivalDoH

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-22 12:39
    Länk till nya tråden
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m51523086.html

  • Svar på tråden Viktig info om förlossningen som din bm inte brukar ta upp.
  • abuelita
    vargaa skrev 2010-03-24 09:20:45 följande:
    Absolut! Jag har redan skrivit det i mitt förlossningsbrev att de inte ska hålla bebisen under placenta eller liknande utan ge det direkt till oss.Ang livmodersammandragande har jag även skrivit det att det inte får ges utan min eller sambons tillstånd och isf endast vid misstanke om blödning. Inte i förebyggande syfte. Men moderkakan lossnar alltså inte lättare med hjälp av det som barnmorskan sa?
    Jag tänkte väl det, att du inte ville att de ska "hålla på och hålla" i bebisen (komma här och komma!  ) ,  utan att ni vill ha honom/henne direkt.

    aha, var det så du undrade, alltså om moderkakan lossnar lättare om livmodersammadragande ges.    Så här har jag förstått det: Syntocinon, alltså syntetiskt oxytocin (livmodersammandragande)  hämmar frigörandet av kroppens eget oxytocin. Så om allt var helt normalt från början  är det olämpligt att ge syntocinon, eftersom det ökar risken för både blödning och kvarhållen  moderkaka.

    Men om läget  inte är normalt - mamma har fått diverse medicinsk smärtlindring, någon/några person i rummet har en hämmande inverkan (kan vara barnafadern) , plus en massa andra störningsmoment  under bondingen -  då tror jag absolut att moderkakan kommer ut lättare  med hjälp av syntetiskt oxytocin, eftersom kroppens eget då lyser med sin frånvaro.

    Märklig tråd att vara öppen länge {#lang_emotions_undecided}
  • vargaa
    abuelita skrev 2010-03-24 11:29:23 följande:
    Jag tänkte väl det, att du inte ville att de ska "hålla på och hålla" i bebisen (komma här och komma!  ) ,  utan att ni vill ha honom/henne direkt. aha, var det så du undrade, alltså om moderkakan lossnar lättare om livmodersammadragande ges.    Så här har jag förstått det: Syntocinon, alltså syntetiskt oxytocin (livmodersammandragande)  hämmar frigörandet av kroppens eget oxytocin. Så om allt var helt normalt från början  är det olämpligt att ge syntocinon, eftersom det ökar risken för både blödning och kvarhållen  moderkaka.Men om läget  inte är normalt - mamma har fått diverse medicinsk smärtlindring, någon/några person i rummet har en hämmande inverkan (kan vara barnafadern) , plus en massa andra störningsmoment  under bondingen -  då tror jag absolut att moderkakan kommer ut lättare  med hjälp av syntetiskt oxytocin, eftersom kroppens eget då lyser med sin frånvaro.Märklig tråd att vara öppen länge
    Jag förstår! Ja absolut, jag vill ha barnet i min famn direkt loch jag har tom skrivit att om navelsträngen är för kort så vill jag ha hjälp att sätta mig upp så att jag kan hålla barnet ändå med intakt navelsträng om möjligt.

    Ja justja, ny tråd nu. Kilar vidare dit. :)
    BF 25 april 2010 - www.vargaaa.blogspot.com
  • abuelita
    vargaa skrev 2010-03-24 11:44:47 följande:
    Jag förstår! Ja absolut, jag vill ha barnet i min famn direkt loch jag har tom skrivit att om navelsträngen är för kort så vill jag ha hjälp att sätta mig upp så att jag kan hålla barnet ändå med intakt navelsträng om möjligt.Ja justja, ny tråd nu. Kilar vidare dit. :)
    Vad jättebra att du tänkt på det med, att du vill ha hjälp att sätta dig upp om navelsträngen är för kort för att bebisen ska nå fram till bröstet.   
  • Monsterpannkaka

    Hej hörrni!
    En spännande dag lider mot sitt slut.
    har träffat min nya BM imorse som var jätte mysig och gullig och verkade vara sådär superglad över att träffa just Mig. HIhi.

    Men sen, på bildvisning med en barnmorska från förlossningen..

    Det hela började väldigt bra, de var mycket för hudkontakt och för bonding. Barnet kommer ut, de torkar snabbt av honom/henne med en handduk och sen direkt upp på bröstet. Sen vägs o mäts dem efter en timme eller två, inte innan.
    Det låter bra.

    Det livmoderssammandragande medlet får man Inte på rutin. Också bra.

    När hon inte nämnde någonting om avnavling var ju lilla jag tvungen att fråga.. hehe..

    Jag: "Hur ser era avnavlingsrutiner ut?"
    Hon: "Ja, det beror på hur du menar?"
    Jag:" Är det tidig eller sen avnavling?"
    Hon: " Det beror på barnmorskan."
    Jag:" Men vad betyder det? Är det 30 sekunder eller en minut eller fem minuter eller 30 minuter?"
    Hon:" Nähä! Inte 30 minuter iaf!"
    Jag:" Kan jag be om att få vara ifred i 30 minuter?"
    Hon: " Det beror helt på hur barnet mår. Om det är medtaget eller inte. Det finns faktiskt tillfällen då det är bättre att navla av tidigt än inte. "
    Jag:" När då?"
    Hon:" Om det är medtaget."
    Jag:" Som jag förstår det, så finns bebisens blod i moderkakan och när barnet kommer ut så finns det fortfarande syrefyllt blod kvar i moderkakan/navelsträngen. Om det får pulsera över klart så måste ju barnet få allt det blod den ska ha, med syre, och därför bli mindre medtaget?"
    Hon:" Det är bra att du skaffar information. Men all information är stämmer inte."
    Jag:" Så, ni har inga klarar rutiner på vad som gäller med avnavling?"
    Hon:" Vi gör som våra överläkare säger.Du får vända dig till dem eller till förlossningsläkarna."
    Jag: "Tack."

    Hehe..Alltså, jag kunde inte riktigt låta bli att fråga ut henne inför alla. Det gick inte att ltåa bli! Det kliar ju i kroppen på mig när folk blir provocerade av enkla frågor :)
    Sen försökte hon idiotförklara mig lite extra när jag kom fram och frågade mer i pausen.. men det gick tyvärr inte .Jag är fortfarande samma ;)

  • Monsterpannkaka

    Ja just det.. hon skulle läxa upp mig med gulsoten också..
    och jag frågar käckt tillbaka om det är de senaste forskningen som hon talar om och i sådana fall om hon kunde hänvisa den informationen till någon källa. (Så ska man inte heller säga inför 40 personer tydligen)

    och sen när jag skulle försöka bryta isen lite så sa jag(när det bara var vi)

    "Jag har en ganska klar bild av hur min drömförlossning kommer att bli, det är därför jag frågar och vill veta så mycket. " (säger jag med ett leende)

    Hon svarar:" Jag vill inte förstöra för dig. Det här säger jag endast för att Du inte ska bli besviken, men varje förlossning är unik. Det är ingen idé att du har allt uträknat i förväg, för det kommer ändå inte bli så."

    Haha, tror ni jag kommer byta barnmorska om jag får henne på förlossningen? JAJAMENSAN!

    Nu måste jag ju skriva ut all fakta och göra såna där fina markeringar och lägga i min förlossningspärm... :D

  • abuelita
    Monsterpannkaka skrev 2010-03-24 21:53:48 följande:
    Hej hörrni!En spännande dag lider mot sitt slut.har träffat min nya BM imorse som var jätte mysig och gullig och verkade vara sådär superglad över att träffa just Mig. HIhi.Men sen, på bildvisning med en barnmorska från förlossningen.. Det hela började väldigt bra, de var mycket för hudkontakt och för bonding. Barnet kommer ut, de torkar snabbt av honom/henne med en handduk och sen direkt upp på bröstet. Sen vägs o mäts dem efter en timme eller två, inte innan.Det låter bra.Det livmoderssammandragande medlet får man Inte på rutin. Också bra.När hon inte nämnde någonting om avnavling var ju lilla jag tvungen att fråga.. hehe.. Jag: "Hur ser era avnavlingsrutiner ut?"Hon: "Ja, det beror på hur du menar?"Jag:" Är det tidig eller sen avnavling?"Hon: " Det beror på barnmorskan."Jag:" Men vad betyder det? Är det 30 sekunder eller en minut eller fem minuter eller 30 minuter?"Hon:" Nähä! Inte 30 minuter iaf!"Jag:" Kan jag be om att få vara ifred i 30 minuter?"Hon: " Det beror helt på hur barnet mår. Om det är medtaget eller inte. Det finns faktiskt tillfällen då det är bättre att navla av tidigt än inte. "Jag:" När då?"Hon:" Om det är medtaget."Jag:" Som jag förstår det, så finns bebisens blod i moderkakan och när barnet kommer ut så finns det fortfarande syrefyllt blod kvar i moderkakan/navelsträngen. Om det får pulsera över klart så måste ju barnet få allt det blod den ska ha, med syre, och därför bli mindre medtaget?"Hon:" Det är bra att du skaffar information. Men all information är stämmer inte."Jag:" Så, ni har inga klarar rutiner på vad som gäller med avnavling?"Hon:" Vi gör som våra överläkare säger. Du får vända dig till dem eller till förlossningsläkarna."Jag: "Tack."Hehe..Alltså, jag kunde inte riktigt låta bli att fråga ut henne inför alla. Det gick inte att ltåa bli! Det kliar ju i kroppen på mig när folk blir provocerade av enkla frågor :)Sen försökte hon idiotförklara mig lite extra när jag kom fram och frågade mer i pausen.. men det gick tyvärr inte .Jag är fortfarande samma ;)
                 

    Du får stora A, 5:a, MVG, m.m.  och  GULDSTJÄRNA {#lang_emotions_sunny} 
  • abuelita
    Ziggystardust skrev 2010-04-14 21:21:20 följande:
    Familjeliv har öppnat upp alla gamla trådar så de har nu evigt liv! Man behöver inte starta nya trådar längre då om man inte vill.
    Tack för den informationen Ziggystardust!    Det var ju himla bra att man inte behöver starta nya trådar längre. 
  • Lia och bäbisen

    Kan vi inte strunta i denna och vara i den nyaste?? Så kan man ju ha denna tråden till att bara kolla tillbaka, men inte skriva mer...?? What do you think girls?

  • trållmor
    Abuelita: du som är TS kan skriva till en moderator och be dem stänga de gamla trådarna för svar, men då vill de ha en fullständig lista av dig på de gamla trådarna
    Mattis -06, Aliina & Timon -07, Neelah 3/12 -09
Svar på tråden Viktig info om förlossningen som din bm inte brukar ta upp.