• abuelita

    Viktig info om förlossningen som din bm inte brukar ta upp.

    I den  här tråden  tar vi upp viktig info som mvc- och förlossningspersonal inte brukar ta upp, främst avnavlingsfrågan.

    Fyller på med info så snart jag hinner. Under  tiden rekommenderar jag den gamla tråden,  Sen avnavling - Barnets födslorätt (8:e tråden)   www.familjeliv.se/Forum-2-13/m47483576.html

    Alla, både gamla och nya besökare,  är välkomna att ställa frågor och dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-13 16:14
    Nu kommer så trådpresentationen, som trots att den skulle bli kort, inte alls blev det. Ni som vill fördjupa er kan öppna länkarna, annars går det bra att bara läsa igenom texten.

    ?When a thing is new, people say ?It is not
    true.? Later, when its truth becomes
    obvious, they say ?It is not important.?
    Finally, when its importance cannot be
    denied, they say, ?Anyway, it is not new.?? -- William James

    För inte många decennier sen blev nyfödda opererade utan narkos eftersom man då trodde att så små barn inte kände något utan bara skrek reflexmässigt för att ?vädra lungorna? .
    Mammor fick neurosedyntabletter under graviditeten, vilket vi nu vet var katastrofalt.
    Nyfödda blev hårt lindade eftersom man trodde att benen annars inte skulle räta ut sig.
    Alla barn fick rutinmässigt lapis droppat i ögonen direkt vid födseln. Inte förrän en barnmorska själv råkade få det i ögonen och kände hur fruktansvärt ont det gjorde bestämde man att sluta med det (hmm, konstigt egentligen, barnen kände ju inget på den tiden??) .
    De barn som inte skrek meddetsamma när de föddes hölls upp-och-ner i fötterna och daskades i stjärten. De vägdes, mättes och tvättades innan de fullt påklädda och inlindade i filt lades på mammas arm en stund. Sen fick de ligga på barnsalar på BB och skrika efter sina mammor (?vädra lungorna?) medan mammorna var tvungna att ta sömntabletter för att kunna sova. Mor och barn fick bara träffa varandra under amningstiderna, vart fjärde timme, då barnet vägdes före och efter , de fick varken äta för mycket eller för lite, och ofta var de så slut av skrikandet att de utmattade somnade vid bröstet utan att orka äta. Och när man åkte hem från BB fick man stränga förhållningsorder att inte amma annat än vart fjärde timme. Klart att nästan ingen fick amningen att fungera på den tiden!! Och detta vansinne började för nästan 100 år sen. Jag själv, född 1950, och mina barn, födda 71 och 82, tillhör dessa offer för amningsexperternas ?goda råd?, vilka oftast var manliga barnläkare helt utan egen erfarenhet av amning .
    Och på 60-talet var det modernt att inte amma alls, utan då ?mådde barnen bäst? av modersmjölksersättning .

    Barn har navlats av tidigt p.g.a. gulsotsrisken under en herrans massa år trots att det aldrig funnits några bevis för att sen avnavling ökar risken för behandlingskrävande gulsot. Däremot har nu avnavlingsstudien i Halmstad kommit fram till att det INTE gör det abstrakt.sls.se/viewSam.asp (för höga bilirubinhalter vid 2-3 dagars ålder innebär behandlingskrävande gulsot)

    Och utan några undersökningar för att fastställa den optimala dosen av K-vitamin, och utan forskning för att undersöka om ökade koagulationsfaktorer faktiskt kan orsaka olika problem för en nyfödd (polycytemi t.ex.?), gjorde läkarna som rutinpraxis att injicera alla nyfödda med en dos av K-vitamin 20.000 gånger den normala nivån för en nyfödd. Denna praxis har förblivit i stort sett oförändrad sedan 1944, utan adekvat uppföljd forskning. www.gentlebirth.org/archives/vitKvgf.html

    Vi har överanvändning av EDA (se inlägg 207 på den här sidan www.familjeliv.se/Forum-2-13/m47483576-20.html ) , värkstimulerande dropp (se denna tråd www.familjeliv.se/Forum-2-13/m45275145.html ), ultraljud www.motherandchildhealth.com/Prenatal/sarah/ultrasound.html, rutinmässig användning av livmodersammandragande medel (enligt den internationellt kände obstetrikern Michel Odent så är det livmodersammandragande medel som gör att moderkakan kan fastnar community.midwiferytoday.com/blogs/jan/archive/2009/03/08/trapped-placenta-or-myth.aspx ) , m.m. utan att egentligen veta vad allt det här kan få för konsekvenser, eftersom man börjar använda det utan att veta om det är ofarligt , och slutar inte med det förrän det bevisats vara skadligt..

    Och avnavlingen har aldrig skett så tidigt som nu, sedan navelsträngsblod blev eftertraktat inom stamcellsforskningen, och trots att WHO och IFOG, liksom svenska riktlinjer www.lakartidningen.se/07engine.php , rekommenderar sen avnavling så fortsätter många sjukhus att klampa tidigt.

    Och det smusslar bakom ryggen på intet ont anande blivande föräldrar. Ingen talar om att barnet ?somnar? i magen av EDA, att värkstimulerande dropp är en vanlig orsak till att barnen blir medtagna och föds med syrebrist. Inte heller får man veta att man har rätt att begära sen avnavling på de sjukhus som inte följer riktlinjerna.

    Obstetriken har verkligen ingen vacker historia, vilket Marsden Wagner, förre chefen för WHOs mödra- och barnavårdsenhet, pratar om på det här klippet ur Business Of Being Born.



    Och fortfarande är det väldig få inom förlossningsvården som vet något om bonding

    ,

    , eller att de barn som tar mest skada av att navlas av tidig är de som föds medtagna och behöver livräddning, utan de navlas av meddetsamma trots att det går att göra HLR med intakt navelsträng www.cordclamp.org/Iatrogenic%20Resuscitationxx.htm , vilket t.ex. Darlington Memorial Hospital i England gör.

    Men det är oftast barnmorskor som inser vad som är fel, och läkare i allmänhet tenderar att ignorera fakta när det kommer från ?fel? källa. academicobgyn.com/2009/12/03/delayed-cord-clamping-should-be-standard-practice-in-obstetrics/

    Om det inte funnits eldsjälar som kämpat för att sätta stopp för det som är fel, skulle det inte ske några förändringar. Så snälla, motarbeta mig inte, utan hjälp mig istället att sprida den här informationen!!!

    Mer viktig info finns på sid 1-3 i den här tråden www.familjeliv.se/Forum-2-13/m47483576-1.html

    Läs även min tråd om donation av navelsträngsblod www.familjeliv.se/Forum-2-115/m49012210.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-14 11:36
    Interventionskaskaden vid barnafödande måste ifrågasättas , av Ulla Waldenström
    www.lakartidningen.se/includes/07printArticle.php

    Den bästa video jag vet om avnavling
    www.metacafe.com/watch/2870183/we_can_be_much_kinder/

    En film som vänder sig till blivande pappor
    theothersideoftheglassthefilm.blogspot.com/

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-23 17:01
    World News. Manila Filippinerna 25 november 2009 - Läkare introducerar ny metod att ta hand om nyfödda, vilket skulle kunna få ner barnadödligheten till hälften. Man har upptäckt att nuvarande praxis för hantering av nyfödda, såsom tidig avnavling och att tvätta barnet direkt efter födseln, faktiskt bidrar till såväl sjukdomar som den höga barnadödligheten.

    newsinfo.inquirer.net/breakingnews/nation/view/20091125-238231/Newborn-care-key-to-babys-survivalDoH

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-22 12:39
    Länk till nya tråden
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m51523086.html

  • Svar på tråden Viktig info om förlossningen som din bm inte brukar ta upp.
  • BlommyNess12
    abuelita skrev 2010-01-11 11:49:42 följande:
    Har hittat lite om hypoglykemi  som obstetrikern George M Morley har skrivit. Morley(engelsman , men verksam i USA) är förmodligen den läkare i världen som har mest kunskap om  det här med avnavling . Han kom det hela på spåren strax innan han gick i pension  (för  drygt 10 år sen har jag för mig) och då hade som  uppgift att undersöka varför det är 4 ggr så många nyfödda barn som nyförlösta mammor som behöver blodtransfusion - trots att barnen inte blöder!!!  Och nu som pensionär ägnar  han all sin tid åt att både forska vidare inom det här området och att informera omvärlden.Jag kan tyvärr inte alla orden i texterna på svenska, och vissa vet jag inte heller vad de betyder på engelska, men fråga gärna om det är något ord du undrar över, för har vi tur så kan jag det, eller så kanske någon annan som läser här vet. Viktigt dock att veta att ICC är förkortning av Immediate Cord Clamping, alltså tidig avnavling : “Cord closure abruptly halts the placental supply of glucose to the brain (used in aerobic and anaerobic respiration); the neonatal liver (glycogen stores) must begin to maintain blood glucose levels. A major portion of the liver’s blood supply is from the hepatic portal vein that derives its blood from the mesenteric arteries. If the gut (and hence the liver) is not “copiously perfused,” hypoglycemia may result in a neonatal convulsion. Deficient perfusion of the liver may also be a factor in bilirubin excretion and “physiological” jaundice. “ ”Hypoglycemia caused by deficient liver perfusion has already been mentioned. These signs and symptoms and their related pathology are present to some degree in practically every child admitted to the NICU. They are seldom recognized for what they are, because neonatologists are indoctrinated with the concept that placental transfusion is a pathological event and that an immediately clamped newborn has a normal blood volume. Many neonatologists have never seen a newborn that has closed its cord physiologically.”www.obgyn.net/pregnancy-birth/pregnancy-birth...“Sick neonates are one of the most heavily transfused groups of patients in modern medicine.” [13] “At risk” – sick neonates have routine ICC.  The symptoms and signs of nearly every child admitted to an NICU – pallor, weakness, inability to suckle, oliguria / anuria, hypotension, hypothermia, metabolic acidosis, anemia and hypoglycemia are those of hypovolemia and hypovolemic shock.  The retraction respirations (RR) of an ICC neonate are the same as those of an adult dying in hypovoelmic shock (air hunger).  RR fills the right heart with blood; it is in response to a very low central venous pressure.  Hyaline membranes form in adult shock lung and neonatal shock lung, IRDS, and in foals, puppies and newborn rabbits that lose blood volume at birth. www.cordclamp.org/ZICCthe%20PrimeInjury.htm
    Hej, tack så jättemycket för all info, har inte riktigt tid att läsa nu men jag tänkte göra det senare ikväll eller så.  Jag är verkligen jätteglad att jag hittat denna tråd, men jag har trots det värk i magen över att allt blev som det blev. Jaq kommer ihåg att jag på slutet började fundera på  sen avnavling utan att direkt söka upp fakta om risker, utan bara att det skulle vara "naturligare" (ville ha en väldigt naturlig förlossning) , diskuterade det lite med min sambo och sedan lät vi ämnet vara, och när förlossningen sedan väl var ett faktum så var det ingen som öht tänkte på det där, jag var ju helt slut efteråt och orkade inte hålla kol, och dessutom visste jag inte vad det fanns för risker med tidig avnavling, jag visste bara att det fanns "risker" med sen avnavling. Har grubblat på detta hela natten nu och tvångskramat min son några extra gånger idag.

    Som sagt, jag ska läsa länkarna senare, nu måste jag plocka ur gratängen ur ugnen.
  • abuelita
    BlommyNess12 skrev 2010-01-11 16:43:06 följande:
    Hej, tack så jättemycket för all info, har inte riktigt tid att läsa nu men jag tänkte göra det senare ikväll eller så.  Jag är verkligen jätteglad att jag hittat denna tråd, men jag har trots det värk i magen över att allt blev som det blev. Jaq kommer ihåg att jag på slutet började fundera på  sen avnavling utan att direkt söka upp fakta om risker, utan bara att det skulle vara "naturligare" (ville ha en väldigt naturlig förlossning) , diskuterade det lite med min sambo och sedan lät vi ämnet vara, och när förlossningen sedan väl var ett faktum så var det ingen som öht tänkte på det där, jag var ju helt slut efteråt och orkade inte hålla kol, och dessutom visste jag inte vad det fanns för risker med tidig avnavling, jag visste bara att det fanns "risker" med sen avnavling. Har grubblat på detta hela natten nu och tvångskramat min son några extra gånger idag.Som sagt, jag ska läsa länkarna senare, nu måste jag plocka ur gratängen ur ugnen.
    Förstår att du grubblat på detta i natt och haft värk i magen och tvångskramat sonen. Sån himla tur att han klarade sig så bra ändå.

    Enligt George Morley har i princip alla barn på NICU (neonatal intensive care unit) hamnat där p.g.a. för tidig avnavling. Om de barn som mår dåligt vid födseln bara får sitt syrerika moderkaksblod först så behöver de i regel inte ens någon upplivning utan piggnar till på egen hand, eftersom Moder natur har tänkt ut hur det här ska gå till, alltså att moderkakan ska fortsätta försörja barnet med syre och blod under de första kritiska minuterna i livet.

    Ta hand om gratängen du, så går jag ut till hönshuset
  • Blgebo
    abuelita skrev 2010-01-11 17:00:13 följande:
    Förstår att du grubblat på detta i natt och haft värk i magen och tvångskramat sonen. Sån himla tur att han klarade sig så bra ändå. Enligt George Morley har i princip alla barn på NICU (neonatal intensive care unit) hamnat där p.g.a. för tidig avnavling. Om de barn som mår dåligt vid födseln bara får sitt syrerika moderkaksblod först så behöver de i regel inte ens någon upplivning utan piggnar till på egen hand, eftersom Moder natur har tänkt ut hur det här ska gå till, alltså att moderkakan ska fortsätta försörja barnet med syre och blod under de första kritiska minuterna i livet. Ta hand om gratängen du, så går jag ut till hönshuset
    Att alla barn på neointensiven skulle vara där pga. tidig avnavling är jag skeptisk till. De barn jag såg där hade andra fel. Infektioner (GBS eller annat), blodförlust pga. moderkakan släppt för tidigt innan barnet var framfött (antingen under krystskedet eller före förlossningen, hade inget m dropp eller avnavling att göra), för tidigt födda, missbildningar, skador som uppkommit genom att modern fått havandeskapsförgiftning etc. Nu vet jag inte om den avdelningen var unik, men jag kan ju alltid fråga en gammal klasskompis som är barnssk på neo, vad den vanligaste orsaken till intagning är. Däremot är barn till den "lägre klassen" i samhället överrepresenterad på neo. Många problem hör ju tyvärr ihop med dålig kost, missbruk, risker i hemmiljön osv.
  • Snuvan

    Jag vill bara fråga lite av ren nyfikenhet. Min son föddes den 22 dec och när jag krystat fram huvudet så visade det sig att han hade navelsträngen 2 varv runt halsen så barnmorskan klippte av, den satt så hårt virat runt halsen att hon var tvungen att klippa av båda varven för det gick inte att linda upp. När jag krystat ut hela pojken så satt navelsträngen ett varv runt kroppen också så det hade ju blivit som en strypeffekt när huvudet klämdes ut. Han andades inte alls och dom sprang iväg med honom till akutrummet, pappan följde naturligtvis med. Där satte de mask på honom och blåste in syre, efter några gånger så började han hosta och dra korta korta andetag, de skrubbade honom för att få upp blodcirkulationen eftersom han var helt grå.
    Det tog 20 minuter innan pappan kom tillbaka med pojken i famnen och la honom hos mig. Nu gick ju allting bra och jag kände mig hela tiden väl omhändertagen.
    Nu till frågan, hur skulle det ha kunnat hjälpa att dom inte klippte navelsträngen?
    Tänker på citatet
    "Om de barn som mår dåligt vid födseln bara får sitt syrerika moderkaksblod först så behöver de i regel inte ens någon upplivning utan piggnar till på egen hand, eftersom Moder natur har tänkt ut hur det här ska gå till, alltså att moderkakan ska fortsätta försörja barnet med syre och blod under de första kritiska minuterna i livet."

    Tycker du alltså att jag skulle ha krystat ut honom ändå eller?
    Bara lite nyfiken.

  • abuelita
    Snuvan skrev 2010-01-11 17:53:26 följande:
    Jag vill bara fråga lite av ren nyfikenhet. Min son föddes den 22 dec och när jag krystat fram huvudet så visade det sig att han hade navelsträngen 2 varv runt halsen så barnmorskan klippte av, den satt så hårt virat runt halsen att hon var tvungen att klippa av båda varven för det gick inte att linda upp. När jag krystat ut hela pojken så satt navelsträngen ett varv runt kroppen också så det hade ju blivit som en strypeffekt när huvudet klämdes ut. Han andades inte alls och dom sprang iväg med honom till akutrummet, pappan följde naturligtvis med. Där satte de mask på honom och blåste in syre, efter några gånger så började han hosta och dra korta korta andetag, de skrubbade honom för att få upp blodcirkulationen eftersom han var helt grå.Det tog 20 minuter innan pappan kom tillbaka med pojken i famnen och la honom hos mig. Nu gick ju allting bra och jag kände mig hela tiden väl omhändertagen.Nu till frågan, hur skulle det ha kunnat hjälpa att dom inte klippte navelsträngen? Tänker på citatet "Om de barn som mår dåligt vid födseln bara får sitt syrerika moderkaksblod först så behöver de i regel inte ens någon upplivning utan piggnar till på egen hand, eftersom Moder natur har tänkt ut hur det här ska gå till, alltså att moderkakan ska fortsätta försörja barnet med syre och blod under de första kritiska minuterna i livet."Tycker du alltså att jag skulle ha krystat ut honom ändå eller?Bara lite nyfiken.
    Hej Snuvan. Jaså du är bara lite nyfiken du

    Tyvärr så finns det ju situationer som denna då det inte går att göra annat än att klippa. Men många gånger när barnet har navelsträngen runt halsen så kan man faktiskt använda en metod som kallas "kullerbyttamaövern", som de flesta barnmorskor och förlossningsläkare  tyvärr  inte känner till. Jag återkommer med den när jag letat fram den. Ska äta först.

    Och  att de här smartingarna som är ansvariga för förlossningsvården ännu inte har kommit på att det går att dra upp blod från moderkakan  och fylla det i en dropp-påse och ge barnet sitt eget blod meddetsamma övergår mitt förstånd.
    När mitt äldsta barnbarn, som är 8 år i dag, förlöstes med  katastrofsnitt på grund av att en klantig läkare hade sönder navelsträngen i samband hinnsprängning, fick han omedelbar blodtransfusion (vilket ALLA tidigt avnavlade barn borde få) och klarade sig därför helt utan men. Men det hade förstås varit mycket bättre om han fått sitt eget blod istället för från en vuxen donator.

    Är du säker på att din son fick syrgas , så det inte var rumsluft han ventilerades med? Studier visar nämligen att syrgas gör mer skada än nytta när det inte finns blod i lungorna. Vid omedelbar avnavling måste man vänta med syrgas till det hunnit komma lite blod i lungorna, av det lilla som barnet har i kroppen. Resterande 30-50%  finns ju i moderkakan...
  • Blgebo
    Snuvan skrev 2010-01-11 17:53:26 följande:
    Jag vill bara fråga lite av ren nyfikenhet. Min son föddes den 22 dec och när jag krystat fram huvudet så visade det sig att han hade navelsträngen 2 varv runt halsen så barnmorskan klippte av, den satt så hårt virat runt halsen att hon var tvungen att klippa av båda varven för det gick inte att linda upp. När jag krystat ut hela pojken så satt navelsträngen ett varv runt kroppen också så det hade ju blivit som en strypeffekt när huvudet klämdes ut. Han andades inte alls och dom sprang iväg med honom till akutrummet, pappan följde naturligtvis med. Där satte de mask på honom och blåste in syre, efter några gånger så började han hosta och dra korta korta andetag, de skrubbade honom för att få upp blodcirkulationen eftersom han var helt grå. Det tog 20 minuter innan pappan kom tillbaka med pojken i famnen och la honom hos mig. Nu gick ju allting bra och jag kände mig hela tiden väl omhändertagen. Nu till frågan, hur skulle det ha kunnat hjälpa att dom inte klippte navelsträngen? Tänker på citatet "Om de barn som mår dåligt vid födseln bara får sitt syrerika moderkaksblod först så behöver de i regel inte ens någon upplivning utan piggnar till på egen hand, eftersom Moder natur har tänkt ut hur det här ska gå till, alltså att moderkakan ska fortsätta försörja barnet med syre och blod under de första kritiska minuterna i livet." Tycker du alltså att jag skulle ha krystat ut honom ändå eller? Bara lite nyfiken.
    Man brukar alltid börja med att ventilera med rumsluft, det räcker oftast. Fast det kan vara svårt för en utomstående att se, man har samma mask, och syrgasslangen är inkopplad så man snabbt kan övergå till att ge syrgas (blandat med rumsluft) vid behov. Alla tider, och vad man gör minut för minut skrivs upp, och borde finnas i journalen så du kan se i efterhand vad som gjordes.
  • abuelita

    Snuvan, här kommer "kullarbyttamanövern" (somersault maneuver)

    a. Om navelsträngen är slak, lirka den över barnets huvud.

    b. Om den är för stram för att kunna glida över kroppen men inte sitter hårt runt halsen, lirka den över axlarna samtidigt som kroppen glider ut och låt barnet födas fram igenom navelsträngen

    c. Om navelsträngen är för stram för att kunna glida över axlarna, men ändå har lite kvar att ge, gör så här :

    1. Låt båda axlarna födas fram sakta utan att navelsträngen påverkas.

    2. Medan axlarna föds fram, vrid barnets huvud så att ansiktet trycks mot mammans ena lår.

    3. Håll barnets huvud mot mellangården medan kroppen föds fram i kullerbyttaställning.

    4. Vira bort navelsträngen

    Eftersom de här “kullerbyttabarnen” ofta är medtagna och har dålig färg är det viktigt att hålla dem lägre än moderkakan och "mjölka" navelsträngen, så att de så snabbt som möjligt får i sig blod och syre. De återhämtar sig då förstås snabbare och slipper (förhoppningsvis) navlas av och rusas ut till återupplivningsrummet, utan kan istället stanna kvar och vila ut hos mamma, hud mot hud..

    (lämpligt att skriva in i förlossningsbrevet)

  • abuelita
    Blgebo skrev 2010-01-11 17:36:38 följande:
    Att alla barn på neointensiven skulle vara där pga. tidig avnavling är jag skeptisk till. De barn jag såg där hade andra fel. Infektioner (GBS eller annat), blodförlust pga. moderkakan släppt för tidigt innan barnet var framfött (antingen under krystskedet eller före förlossningen, hade inget m dropp eller avnavling att göra), för tidigt födda, missbildningar, skador som uppkommit genom att modern fått havandeskapsförgiftning etc. Nu vet jag inte om den avdelningen var unik, men jag kan ju alltid fråga en gammal klasskompis som är barnssk på neo, vad den vanligaste orsaken till intagning är. Däremot är barn till den "lägre klassen" i samhället överrepresenterad på neo. Många problem hör ju tyvärr ihop med dålig kost, missbruk, risker i hemmiljön osv.
    Naturligtvis finns det barn på intensiven som inte bara hamnat där p.g.a. tidig avnavling, men de hade naturligtvis mått mycket bättre om de blivit sent avnavlade, eller åtminstone fått navelsträngen mjölkad och samtidigt hållas lågt i 30 sekunder, och många av dessa barn kanske inte ens hade behövt hamna där alls om de sluppit  utsättas för den kraftiga blodförlust och syrebrist som tidig avnavling innebär, utan vårdas på vanlig neonatalavdelning istället..

    När jag själv jobbade på neonatalavdelning under större delen av 80-talet  kom en nerknarkad prostituerad kvinna och lämnade in sitt nyfödda barn , som hon hade i en väska. Hon hade i knarkpåverkat tillstånd helt ensam fött barnet hemma , och eftersom hon inte ville ha mer med barnet att göra lämnade hon bara in det på sjukhuset och drog  själv iväg därifrån. Vi som arbetade där förundrades över att barnet mådde så bra. Förutom abstinensbesvär verkade det för övrigt helt OK. Långt senarere förstod jag att denna nerdrogade mamma förstås inte hade navlat av förrän långt efter det att navelstängen slutat pulsera, säkert inte förrän efter att moderkakan kommit ut. Barnet hade därför naturligtvis fått i sig allt sitt  moderkaksblod och syre, och blev därmed skyddat från de skador det säkerligen skulle fått om det hade fötts på sjukhus och blivit hastigt avnavlat. För det är ju just barn till missbrukare, för tidig födda, extra medtagna efter förlossningen och andra särskilt svaga barn som löper risk att få bestående skador av för tidig avnavling.
  • gofoten

    Tack för ditt arbete med tråden, verkligen samhällsnytta du utför! Jag har fött 2 barn (2004 och 2006). Då hörde jag aldrig talas om detta med sen avnavling. Mina barn är födda hemma och har pga av en medveten BM fått sen avnavling utan att jag själv noterade det. Mina bebisar var båda väldigt gula ;o).

    Nu ska jag föda mitt 3:e barn, men på sjukhus denna gång. Har infört krav om sen avnavling i förlossningsbrevet men känner mig ändå inte säker att navelsträngen får vara ifred. Är rädd för att jag blir som en "varghona" och slänger ut personalen om de närmar sig. Är ju inte van att ha obeknata nära i detta läge... En fråga jag har är ang läget som anges för bebisen efter födseln. Jag har inte legat ner varken under krystningen eller efteråt utan haft barnet i famnen då jag sitter upp i skräddarställning. Tror det blir samma denna gång men är det något jag ska tänka vad gäller läget för att bebisen ska "hinna" få allt blod?

  • abuelita
    gofoten skrev 2010-01-11 21:07:10 följande:
    Tack för ditt arbete med tråden, verkligen samhällsnytta du utför! Jag har fött 2 barn (2004 och 2006). Då hörde jag aldrig talas om detta med sen avnavling. Mina barn är födda hemma och har pga av en medveten BM fått sen avnavling utan att jag själv noterade det. Mina bebisar var båda väldigt gula ;o). Nu ska jag föda mitt 3:e barn, men på sjukhus denna gång. Har infört krav om sen avnavling i förlossningsbrevet men känner mig ändå inte säker att navelsträngen får vara ifred. Är rädd för att jag blir som en "varghona" och slänger ut personalen om de närmar sig. Är ju inte van att ha obeknata nära i detta läge... En fråga jag har är ang läget som anges för bebisen efter födseln. Jag har inte legat ner varken under krystningen eller efteråt utan haft barnet i famnen då jag sitter upp i skräddarställning. Tror det blir samma denna gång men är det något jag ska tänka vad gäller läget för att bebisen ska "hinna" få allt blod?
    Hej Gofoten!  Tack för att du uppskattar vad jag gör. Det värmde verkligen {#lang_emotions_sunny}

    Men vad roligt att höra att du fött hemma 2 gånger och att dina barn då blivit sent avnavlade  

    Eftersom du redan fött två gånger utan att någon styrt och ställt över dig  (antar jag) så gissar jag att du inte kommer ha några problem att följa dina instinkter och föda i den ställning som känns rätt för dig, och ta barnet i famnen igen som du gjorde när du födde hemma.
    Moder natur har sett till så att transfusionen från placentan går precis i rätt  takt och att barnet får precis rätt mäng blod, utan att man behöver hålla barnet lägre först. Det är bara om barnet mår dåligt man ska göra så, så att det får i sig blodet och syret fortare, för att snabbare kvickna till. 

    Frågan är bara om du kommer kunna  låta bli att lyssna på personalen, om de styr och ställer, så att du tappar fokus på dig själv och din kropps signaler. 

    Jag undrar ju förstås varför du inte tänker föda hemma även denna gång?
Svar på tråden Viktig info om förlossningen som din bm inte brukar ta upp.