• Äldre 22 Dec 13:06
    265364 visningar
    1289 svar
    1289
    265364

    Viktig info om förlossningen som din bm inte brukar ta upp.

    I den  här tråden  tar vi upp viktig info som mvc- och förlossningspersonal inte brukar ta upp, främst avnavlingsfrågan.

    Fyller på med info så snart jag hinner. Under  tiden rekommenderar jag den gamla tråden,  Sen avnavling - Barnets födslorätt (8:e tråden)   www.familjeliv.se/Forum-2-13/m47483576.html

    Alla, både gamla och nya besökare,  är välkomna att ställa frågor och dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-13 16:14
    Nu kommer så trådpresentationen, som trots att den skulle bli kort, inte alls blev det. Ni som vill fördjupa er kan öppna länkarna, annars går det bra att bara läsa igenom texten.

    ?When a thing is new, people say ?It is not
    true.? Later, when its truth becomes
    obvious, they say ?It is not important.?
    Finally, when its importance cannot be
    denied, they say, ?Anyway, it is not new.?? -- William James

    För inte många decennier sen blev nyfödda opererade utan narkos eftersom man då trodde att så små barn inte kände något utan bara skrek reflexmässigt för att ?vädra lungorna? .
    Mammor fick neurosedyntabletter under graviditeten, vilket vi nu vet var katastrofalt.
    Nyfödda blev hårt lindade eftersom man trodde att benen annars inte skulle räta ut sig.
    Alla barn fick rutinmässigt lapis droppat i ögonen direkt vid födseln. Inte förrän en barnmorska själv råkade få det i ögonen och kände hur fruktansvärt ont det gjorde bestämde man att sluta med det (hmm, konstigt egentligen, barnen kände ju inget på den tiden??) .
    De barn som inte skrek meddetsamma när de föddes hölls upp-och-ner i fötterna och daskades i stjärten. De vägdes, mättes och tvättades innan de fullt påklädda och inlindade i filt lades på mammas arm en stund. Sen fick de ligga på barnsalar på BB och skrika efter sina mammor (?vädra lungorna?) medan mammorna var tvungna att ta sömntabletter för att kunna sova. Mor och barn fick bara träffa varandra under amningstiderna, vart fjärde timme, då barnet vägdes före och efter , de fick varken äta för mycket eller för lite, och ofta var de så slut av skrikandet att de utmattade somnade vid bröstet utan att orka äta. Och när man åkte hem från BB fick man stränga förhållningsorder att inte amma annat än vart fjärde timme. Klart att nästan ingen fick amningen att fungera på den tiden!! Och detta vansinne började för nästan 100 år sen. Jag själv, född 1950, och mina barn, födda 71 och 82, tillhör dessa offer för amningsexperternas ?goda råd?, vilka oftast var manliga barnläkare helt utan egen erfarenhet av amning .
    Och på 60-talet var det modernt att inte amma alls, utan då ?mådde barnen bäst? av modersmjölksersättning .

    Barn har navlats av tidigt p.g.a. gulsotsrisken under en herrans massa år trots att det aldrig funnits några bevis för att sen avnavling ökar risken för behandlingskrävande gulsot. Däremot har nu avnavlingsstudien i Halmstad kommit fram till att det INTE gör det abstrakt.sls.se/viewSam.asp (för höga bilirubinhalter vid 2-3 dagars ålder innebär behandlingskrävande gulsot)

    Och utan några undersökningar för att fastställa den optimala dosen av K-vitamin, och utan forskning för att undersöka om ökade koagulationsfaktorer faktiskt kan orsaka olika problem för en nyfödd (polycytemi t.ex.?), gjorde läkarna som rutinpraxis att injicera alla nyfödda med en dos av K-vitamin 20.000 gånger den normala nivån för en nyfödd. Denna praxis har förblivit i stort sett oförändrad sedan 1944, utan adekvat uppföljd forskning. www.gentlebirth.org/archives/vitKvgf.html

    Vi har överanvändning av EDA (se inlägg 207 på den här sidan www.familjeliv.se/Forum-2-13/m47483576-20.html ) , värkstimulerande dropp (se denna tråd www.familjeliv.se/Forum-2-13/m45275145.html ), ultraljud www.motherandchildhealth.com/Prenatal/sarah/ultrasound.html, rutinmässig användning av livmodersammandragande medel (enligt den internationellt kände obstetrikern Michel Odent så är det livmodersammandragande medel som gör att moderkakan kan fastnar community.midwiferytoday.com/blogs/jan/archive/2009/03/08/trapped-placenta-or-myth.aspx ) , m.m. utan att egentligen veta vad allt det här kan få för konsekvenser, eftersom man börjar använda det utan att veta om det är ofarligt , och slutar inte med det förrän det bevisats vara skadligt..

    Och avnavlingen har aldrig skett så tidigt som nu, sedan navelsträngsblod blev eftertraktat inom stamcellsforskningen, och trots att WHO och IFOG, liksom svenska riktlinjer www.lakartidningen.se/07engine.php , rekommenderar sen avnavling så fortsätter många sjukhus att klampa tidigt.

    Och det smusslar bakom ryggen på intet ont anande blivande föräldrar. Ingen talar om att barnet ?somnar? i magen av EDA, att värkstimulerande dropp är en vanlig orsak till att barnen blir medtagna och föds med syrebrist. Inte heller får man veta att man har rätt att begära sen avnavling på de sjukhus som inte följer riktlinjerna.

    Obstetriken har verkligen ingen vacker historia, vilket Marsden Wagner, förre chefen för WHOs mödra- och barnavårdsenhet, pratar om på det här klippet ur Business Of Being Born.



    Och fortfarande är det väldig få inom förlossningsvården som vet något om bonding

    ,

    , eller att de barn som tar mest skada av att navlas av tidig är de som föds medtagna och behöver livräddning, utan de navlas av meddetsamma trots att det går att göra HLR med intakt navelsträng www.cordclamp.org/Iatrogenic%20Resuscitationxx.htm , vilket t.ex. Darlington Memorial Hospital i England gör.

    Men det är oftast barnmorskor som inser vad som är fel, och läkare i allmänhet tenderar att ignorera fakta när det kommer från ?fel? källa. academicobgyn.com/2009/12/03/delayed-cord-clamping-should-be-standard-practice-in-obstetrics/

    Om det inte funnits eldsjälar som kämpat för att sätta stopp för det som är fel, skulle det inte ske några förändringar. Så snälla, motarbeta mig inte, utan hjälp mig istället att sprida den här informationen!!!

    Mer viktig info finns på sid 1-3 i den här tråden www.familjeliv.se/Forum-2-13/m47483576-1.html

    Läs även min tråd om donation av navelsträngsblod www.familjeliv.se/Forum-2-115/m49012210.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-14 11:36
    Interventionskaskaden vid barnafödande måste ifrågasättas , av Ulla Waldenström
    www.lakartidningen.se/includes/07printArticle.php

    Den bästa video jag vet om avnavling
    www.metacafe.com/watch/2870183/we_can_be_much_kinder/

    En film som vänder sig till blivande pappor
    theothersideoftheglassthefilm.blogspot.com/

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-23 17:01
    World News. Manila Filippinerna 25 november 2009 - Läkare introducerar ny metod att ta hand om nyfödda, vilket skulle kunna få ner barnadödligheten till hälften. Man har upptäckt att nuvarande praxis för hantering av nyfödda, såsom tidig avnavling och att tvätta barnet direkt efter födseln, faktiskt bidrar till såväl sjukdomar som den höga barnadödligheten.

    newsinfo.inquirer.net/breakingnews/nation/view/20091125-238231/Newborn-care-key-to-babys-survivalDoH

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-22 12:39
    Länk till nya tråden
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m51523086.html

  • Svar på tråden Viktig info om förlossningen som din bm inte brukar ta upp.
  • bumsis mamma
    Äldre 6 Jan 22:32
    #11

    Har en vännina som är gravid och har börjat på föräldrarkurs på mvc i Halmstad. Hon tog upp frågan om sen avnavling och fick svaret att de har inte det som rutin vid förlossningen pga det inte har visat sig ha några fler possitiva egenskaper än de tidiga avnavlingarna. F-n vad sur jag blir nu....

  • bumsis mamma
    Äldre 6 Jan 22:34
    #12

    De har tom haft Studie i Halmstad där det visade på enbart possitiva reaktioner på Barnet vid sen avnavling och ingen större risk än annars att bebisen skulle få gulsot.

  • Lotlas
    Äldre 6 Jan 22:37
    #13

    Inflikar, trots att ni säkert redan vet, att på Akademiska sjukhuset i Uppsala är det rutin med sen avnavling sedan drygt ett år tillbaka!

  • Fossa
    Äldre 6 Jan 23:11
    #14
    Lotlas skrev 2010-01-06 22:37:43 följande:
    Inflikar, trots att ni säkert redan vet, att på Akademiska sjukhuset i Uppsala är det rutin med sen avnavling sedan drygt ett år tillbaka!
    Aha! Då kanske man ska hoppas på att det är fullt på DS
  • Asia1
    Äldre 7 Jan 22:05
    #15

    tass och puff!

  • Äldre 7 Jan 23:06
    #16
    bumsis mamma skrev 2010-01-06 22:32:12 följande:
    Har en vännina som är gravid och har börjat på föräldrarkurs på mvc i Halmstad. Hon tog upp frågan om sen avnavling och fick svaret att de har inte det som rutin vid förlossningen pga det inte har visat sig ha några fler possitiva egenskaper än de tidiga avnavlingarna. F-n vad sur jag blir nu....

    Vad håller de egentligen PÅ MED, där  på Halmstads förlossning!?!?

    Det här rapporterades om Halmstadstudien på Perinataldagarna i höstas:

    ”P12. SEN AVNAVLING MINSKAR RISKEN FÖR NEONATAL ANEMI HOS FULLGÅNGNA
    SVENSKA BARN


    KONKLUSION: Sen avnavling förbättrar Hb och EVF samt minskar risken för neonatal anemi hos svenska, fullgångna barn, utan att ge någon skillnad i kliniska symptom eller bilirubinvärde vid 2-3
    dygns ålder . ”  (för höga bilirubinvärden är alltså behandlingskrävande gulsot)
    http://www.blf.net/program/Abstracts_PNmote09.pdf

  • Äldre 7 Jan 23:16
    #17
    Lotlas skrev 2010-01-06 22:37:43 följande:
    Inflikar, trots att ni säkert redan vet, att på Akademiska sjukhuset i Uppsala är det rutin med sen avnavling sedan drygt ett år tillbaka!
    Hej Lotta!  Det är jättebra när det kommer såna här rapporter, även om det finns risk att flera som läser tråden redan vet om det. Men det kommer ständigt nya besökare ,  och det är förstås bra för dem att få veta..

    Det har faktiskt varit uppe flera gånger tidigare att Akademiska har "sen avnavling". Men universitetssjukhusen (där det är stor efterfrågan på blodfyllda moderkakor bland forskarna) har något mellanting och klampar av efter 30 sek - 1 minut, istället för att låta det pulsera färdigt, och skyller på gulsotsrisken, trots att det aldrig funnits några bevis för att sen avnavling ökar risken för behandlingskrävande gulsot.

    Men man har rätt att kräva att de väntar med klampningen tills navelsträngen slutat pulsera, jag t.o.m. efter att moderkakan kommit ut (det är inte ens bråttom då).
     Och det är viktigt att medföljaren bevakar det här, och även säger till alla som sticker in näsan i rummet att det inte får klampas förrän navelsträngen är vit och slapp och tömd på blod..
  • Äldre 7 Jan 23:23
    #18
    Fossa skrev 2010-01-06 23:11:06 följande:
    Aha! Då kanske man ska hoppas på att det är fullt på DS
    Åker du till Uppsala då alltså?  Men kom ihåg att du har rätt att begära att de väntar med klampningen tills det slutat pulsera, alltså även på DS.

    Kanske Stockholmssjukhusen redan har börjat med insamling av navelsträngsblod, så att uskorna inte längre kan ta pH från pulserande navelsträng, utan "sticker sig i fingrarna"?  I så fall är det bara att avsäga sig pH-provet eftersom det inte är till för barnets skull, utan för personalens.

    Det är jättebra  om ni kan hjälpa till att ta reda på det, t.ex. genom att fråga på informationsmötena, och sen rapporetera här i tråden. Alltså om Stockholmssjukhusen har återgått till klampning före första andetaget.
  • Äldre 7 Jan 23:25
    #19
    Asia1 skrev 2010-01-07 22:05:09 följande:
    tass och puff!
    Tack för att du hjälper till att puffa

    Har fortfarande väldigt mycket på annat håll, men hoppas att jag snart ska få sinnesnärvaro att lägga in mer info här.
  • Fossa
    Äldre 7 Jan 23:33
    #20
    abuelita skrev 2010-01-07 23:23:06 följande:
    Åker du till Uppsala då alltså?  Men kom ihåg att du har rätt att begära att de väntar med klampningen tills det slutat pulsera, alltså även på DS.
    Jag åker gärna till Uppsala bara jag slipper KS igen. Har skrivit i mitt förlossningsbrev om sen avnavling och min sambo är helt med på noterna. Har dessutom skrivit att jag själv vill klippa navelsträngen (sambon har ju redan klippt två ) så jag har lite kontroll på det också.

    Det skulle vara jättebra med en överskådlig lista på hur de olika sjukhusen förhåller sig till avnavling men det kanske är för beroende av vilken bm man får?
Svar på tråden Viktig info om förlossningen som din bm inte brukar ta upp.