• abuelita

    Viktig info om förlossningen som din bm inte brukar ta upp.

    I den  här tråden  tar vi upp viktig info som mvc- och förlossningspersonal inte brukar ta upp, främst avnavlingsfrågan.

    Fyller på med info så snart jag hinner. Under  tiden rekommenderar jag den gamla tråden,  Sen avnavling - Barnets födslorätt (8:e tråden)   www.familjeliv.se/Forum-2-13/m47483576.html

    Alla, både gamla och nya besökare,  är välkomna att ställa frågor och dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-13 16:14
    Nu kommer så trådpresentationen, som trots att den skulle bli kort, inte alls blev det. Ni som vill fördjupa er kan öppna länkarna, annars går det bra att bara läsa igenom texten.

    ?When a thing is new, people say ?It is not
    true.? Later, when its truth becomes
    obvious, they say ?It is not important.?
    Finally, when its importance cannot be
    denied, they say, ?Anyway, it is not new.?? -- William James

    För inte många decennier sen blev nyfödda opererade utan narkos eftersom man då trodde att så små barn inte kände något utan bara skrek reflexmässigt för att ?vädra lungorna? .
    Mammor fick neurosedyntabletter under graviditeten, vilket vi nu vet var katastrofalt.
    Nyfödda blev hårt lindade eftersom man trodde att benen annars inte skulle räta ut sig.
    Alla barn fick rutinmässigt lapis droppat i ögonen direkt vid födseln. Inte förrän en barnmorska själv råkade få det i ögonen och kände hur fruktansvärt ont det gjorde bestämde man att sluta med det (hmm, konstigt egentligen, barnen kände ju inget på den tiden??) .
    De barn som inte skrek meddetsamma när de föddes hölls upp-och-ner i fötterna och daskades i stjärten. De vägdes, mättes och tvättades innan de fullt påklädda och inlindade i filt lades på mammas arm en stund. Sen fick de ligga på barnsalar på BB och skrika efter sina mammor (?vädra lungorna?) medan mammorna var tvungna att ta sömntabletter för att kunna sova. Mor och barn fick bara träffa varandra under amningstiderna, vart fjärde timme, då barnet vägdes före och efter , de fick varken äta för mycket eller för lite, och ofta var de så slut av skrikandet att de utmattade somnade vid bröstet utan att orka äta. Och när man åkte hem från BB fick man stränga förhållningsorder att inte amma annat än vart fjärde timme. Klart att nästan ingen fick amningen att fungera på den tiden!! Och detta vansinne började för nästan 100 år sen. Jag själv, född 1950, och mina barn, födda 71 och 82, tillhör dessa offer för amningsexperternas ?goda råd?, vilka oftast var manliga barnläkare helt utan egen erfarenhet av amning .
    Och på 60-talet var det modernt att inte amma alls, utan då ?mådde barnen bäst? av modersmjölksersättning .

    Barn har navlats av tidigt p.g.a. gulsotsrisken under en herrans massa år trots att det aldrig funnits några bevis för att sen avnavling ökar risken för behandlingskrävande gulsot. Däremot har nu avnavlingsstudien i Halmstad kommit fram till att det INTE gör det abstrakt.sls.se/viewSam.asp (för höga bilirubinhalter vid 2-3 dagars ålder innebär behandlingskrävande gulsot)

    Och utan några undersökningar för att fastställa den optimala dosen av K-vitamin, och utan forskning för att undersöka om ökade koagulationsfaktorer faktiskt kan orsaka olika problem för en nyfödd (polycytemi t.ex.?), gjorde läkarna som rutinpraxis att injicera alla nyfödda med en dos av K-vitamin 20.000 gånger den normala nivån för en nyfödd. Denna praxis har förblivit i stort sett oförändrad sedan 1944, utan adekvat uppföljd forskning. www.gentlebirth.org/archives/vitKvgf.html

    Vi har överanvändning av EDA (se inlägg 207 på den här sidan www.familjeliv.se/Forum-2-13/m47483576-20.html ) , värkstimulerande dropp (se denna tråd www.familjeliv.se/Forum-2-13/m45275145.html ), ultraljud www.motherandchildhealth.com/Prenatal/sarah/ultrasound.html, rutinmässig användning av livmodersammandragande medel (enligt den internationellt kände obstetrikern Michel Odent så är det livmodersammandragande medel som gör att moderkakan kan fastnar community.midwiferytoday.com/blogs/jan/archive/2009/03/08/trapped-placenta-or-myth.aspx ) , m.m. utan att egentligen veta vad allt det här kan få för konsekvenser, eftersom man börjar använda det utan att veta om det är ofarligt , och slutar inte med det förrän det bevisats vara skadligt..

    Och avnavlingen har aldrig skett så tidigt som nu, sedan navelsträngsblod blev eftertraktat inom stamcellsforskningen, och trots att WHO och IFOG, liksom svenska riktlinjer www.lakartidningen.se/07engine.php , rekommenderar sen avnavling så fortsätter många sjukhus att klampa tidigt.

    Och det smusslar bakom ryggen på intet ont anande blivande föräldrar. Ingen talar om att barnet ?somnar? i magen av EDA, att värkstimulerande dropp är en vanlig orsak till att barnen blir medtagna och föds med syrebrist. Inte heller får man veta att man har rätt att begära sen avnavling på de sjukhus som inte följer riktlinjerna.

    Obstetriken har verkligen ingen vacker historia, vilket Marsden Wagner, förre chefen för WHOs mödra- och barnavårdsenhet, pratar om på det här klippet ur Business Of Being Born.



    Och fortfarande är det väldig få inom förlossningsvården som vet något om bonding

    ,

    , eller att de barn som tar mest skada av att navlas av tidig är de som föds medtagna och behöver livräddning, utan de navlas av meddetsamma trots att det går att göra HLR med intakt navelsträng www.cordclamp.org/Iatrogenic%20Resuscitationxx.htm , vilket t.ex. Darlington Memorial Hospital i England gör.

    Men det är oftast barnmorskor som inser vad som är fel, och läkare i allmänhet tenderar att ignorera fakta när det kommer från ?fel? källa. academicobgyn.com/2009/12/03/delayed-cord-clamping-should-be-standard-practice-in-obstetrics/

    Om det inte funnits eldsjälar som kämpat för att sätta stopp för det som är fel, skulle det inte ske några förändringar. Så snälla, motarbeta mig inte, utan hjälp mig istället att sprida den här informationen!!!

    Mer viktig info finns på sid 1-3 i den här tråden www.familjeliv.se/Forum-2-13/m47483576-1.html

    Läs även min tråd om donation av navelsträngsblod www.familjeliv.se/Forum-2-115/m49012210.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-14 11:36
    Interventionskaskaden vid barnafödande måste ifrågasättas , av Ulla Waldenström
    www.lakartidningen.se/includes/07printArticle.php

    Den bästa video jag vet om avnavling
    www.metacafe.com/watch/2870183/we_can_be_much_kinder/

    En film som vänder sig till blivande pappor
    theothersideoftheglassthefilm.blogspot.com/

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-23 17:01
    World News. Manila Filippinerna 25 november 2009 - Läkare introducerar ny metod att ta hand om nyfödda, vilket skulle kunna få ner barnadödligheten till hälften. Man har upptäckt att nuvarande praxis för hantering av nyfödda, såsom tidig avnavling och att tvätta barnet direkt efter födseln, faktiskt bidrar till såväl sjukdomar som den höga barnadödligheten.

    newsinfo.inquirer.net/breakingnews/nation/view/20091125-238231/Newborn-care-key-to-babys-survivalDoH

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-22 12:39
    Länk till nya tråden
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m51523086.html

  • Svar på tråden Viktig info om förlossningen som din bm inte brukar ta upp.
  • Monsterpannkaka
    abuelita skrev 2010-01-08 19:54:37 följande:
    Precis. Och det är ju behjärtansvärt. Men man kan faktiskt inte ta sig rätten att beröva nyfödda bebisar  upp till hälften av deras blod (vuxna blodgivare får  lämna  högst 10 % !!!) och dessutom ge föräldrarna  vilseledande information, som chefen för nationella biobanken för navelsträngsblod gör:"Kan mitt barn påverkas av att navelsträngsblod sparas?Nej, det finns inga risker för ditt barn eller dig att donera blodet. Moderkakan och navelsträngen fyller ingen funktion för ditt barn eller dig efter att du har fött ditt barn utan moderkaka och navelsträng slängs i vanliga fall" . Detta är ju ren lögn!!!Nästan inga av de övriga kraven för att bli blodgivare stämmer in på nyfödda. Man måste t.ex. vara 18 år och väga minst 50 kg.Vill man som nybliven förälder göra en insats här kan man istället, efter vuxet moget övervägande,  anmäla sig själv till benmärgsregistret (Tobiasregisteret). Eller varför inte  bli blodgivare, om man inte redan är det.Det finns dessutom mycket som tyder på att patienter som behandlas med stamceller från navelsträngsblod aldrig skulle fått sina sjukdomar om de bara fått behålla sitt  eget navelsträngsblod vid födseln.
    Åh.. men så obehagligt. Jag är med i tobiasregistret("såklart") men vill inte att min bebis ska få utstå vilka risker det nu kan medföra, bara för att de inte informerar mig ordentligt. Obehagligt.
    Så, jag ska alltså be dem att inte klampa navelsträngen förrän den har slutat pulsera? Finns det något tidsperspektiv på det här eller ska jag säga till när jag tror att bebisen fått allt blod?
    Hm.. men vänta förresten, nu dök det upp fler frågor..
    Finns det så mycket blod i själva moderkakan o navelsträngen alltså, precis efter födseln?
    Oj oj, mycket att lära mig (:

    Tacksam för era svar

    Mvh
    Anna
  • abuelita
    AlexandraK skrev 2010-01-09 18:19:30 följande:
    Vill gärna skriva en liten sak om vad som hände mig. När jag skulle föda i februari var det babybom och sjukhuset (Lund) hade mycket att göra. Dom läste inte ens min journal! Jag hade inte skrivit förlossningsbrev och tur var väl det... Det hade dom väl ännu mindre läst. Så när jag sa att jag ville ha epidural så blev dom förvånade över att jag inte sagt det innan. Jag trodde dom läst det i min journal och det var nästan för sent för mig att få den! Så säg till tidigt vad du vill ha.  
    Tack Alexxia , för viktig information
  • Monsterpannkaka

    Har ni kunniga i den här tråden förövrigt några boktips, helst på svenska.. för oss nykläckta i bebisvärlden?

  • Toppen9

    "I den  här tråden  tar vi upp viktig info som mvc- och förlossningspersonal inte brukar ta upp, främst avnavlingsfrågan."

    Är det mer än avnavlingen som de inte brukar ta upp?

  • SgtWaffle

    Jag ska föda snart och har varit inne och kollat hur de olika klinikerna ställer sig till avnavling och de flesta verkar faktiskt vara för så sen avnavling som möjligt, men vissa vill ändå ha möjlighet att ta prov och navlar därför av straxt innan pulseringen avtar.

    Det är väl ändå positivt att det har ändrats så pass.

  • abuelita
    Monsterpannkaka skrev 2010-01-09 18:29:07 följande:
    Åh.. men så obehagligt. Jag är med i tobiasregistret("såklart") men vill inte att min bebis ska få utstå vilka risker det nu kan medföra, bara för att de inte informerar mig ordentligt. Obehagligt.Så, jag ska alltså be dem att inte klampa navelsträngen förrän den har slutat pulsera? Finns det något tidsperspektiv på det här eller ska jag säga till när jag tror att bebisen fått allt blod?Hm.. men vänta förresten, nu dök det upp fler frågor..Finns det så mycket blod i själva moderkakan o navelsträngen alltså, precis efter födseln?Oj oj, mycket att lära mig (:Tacksam för era svarMvhAnna
    Ja det här är faktiskt obehagligt.

    Be att de väntar med klampningen tills navelsträngen slutat pulsera och är vit och slapp och tömd på blod. Egentligen behöver man inte klampa då heller utan man kan vänta tills moderkakan kommit ut, och det är inte sna bråttom då, men förlossningspersonal brukar vara så pigga på att klampa att det nästan inte går att få dem att vänta så länge, trots att det inte finns någon vettig anledning till att ha bråttom med detta.

    Du ska förstås inte behöva ha koll på det här själv när du föder barn, utan det är medföljarens ansvar att övervaka det här. Och han/hon måste säga till alla som sticker in näsan i rummet, och sen vakta navelsträngen som en hök, Det har nämligen hänt  flera gånger att det blivit tidig klamping änså, på ren rutin.
  • abuelita

    Hej Sodapropp!
    Vi har tagit upp bonding också.
    Tyvärr har jag inte hunnit lägga in mer info i trådstarten än, eftersom jag har fullt upp på annat håll samtidigt som jag försöker hinna svara på frågor i den här tråden   och i en tråd till här på FL. Men kolla i min gamla tråd så länge (sen länk i presentationen).  Bl. a riskerna med värkstimulerande dropp och EDA hade jag tänkt ta upp.

    Här är en gammal tråd om värkstimulerande dropp som är väldigt bra. Presentationen är visseligen lång men jag rekommenderar att ni läser den, för det här är viktig information. 
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m45275145.html

  • Ekorrfamiljen
    Toppen9 skrev 2010-01-09 18:38:45 följande:
    "I den  här tråden  tar vi upp viktig info som mvc- och förlossningspersonal inte brukar ta upp, främst avnavlingsfrågan."Är det mer än avnavlingen som de inte brukar ta upp?
    Det är ju inte alltid de berättar hur mamma (och barn) kommer att reagera både fysiskt och psykiskt på vissa former av bedövning t.ex.
    kakdeg skrev 2010-01-09 15:28:32 följande:
    Har jag förstått det rätt att det kan ta 2-5 minuter innan navelsträngen slutat pulsera? Och under den tiden, måste barnet ligga på en nivå under moderkakan då för att underlätta för blodet att pumpas från moderkakan till barnet, eller kan barnet läggas direkt på mammans mage under den tiden?
    Min son kom direkt upp på mitt bröst och det tog närmare 6 minuter innan navelsträngen slutat att pulsera helt. Jag bad att få känna själv och när bm tyckte att det var klart kände jag fortfarande pulsationer så hon fick avvakta en stund till och när jag inte kände något alls märkte hon också skillnaden. Då först fick hon klippa av navelsträngen.
    Tin 950103, Saga 961003, Vendel 060504, Vemund 091111
  • abuelita
    SgtWaffle skrev 2010-01-09 18:39:57 följande:
    Jag ska föda snart och har varit inne och kollat hur de olika klinikerna ställer sig till avnavling och de flesta verkar faktiskt vara för så sen avnavling som möjligt, men vissa vill ändå ha möjlighet att ta prov och navlar därför av straxt innan pulseringen avtar.Det är väl ändå positivt att det har ändrats så pass.
    Hej AgtWaffle. Vilka sjuhus är det du har frågat på?

    Sa de vad det är för prov som  de måste navla av för att ta?  pH-provet , som tas på de flesta kliniker , går att ta med spruta från pulserande navelsträng, så att man alltså inte behöver navla av förrän det slutat pulsera.
  • Smilla75
    abuelita skrev 2010-01-09 18:06:08 följande:
    Att det 10-30% av barnets blod som blir kvar i moderkakan vid omedelbar avnavling är det visst bara svenska läkare och barnmorskor som uppger.  Det mesta  jag läst på engelska står det  30-50%.Angående att barnen kan riskera att  cp-skador m.m.  om man inte tar pH-rovet, så litar jag mer på uppgifterna på de här webbsidorna. www.birth-brain-injury.org/www.autism-end-it-now.org/ Alltså att  autism, cp m.m.  är orsakat av för tidig avnavling av redan medtagna eller prematura barn.” In adults, a stroke is caused by loss of blood flow to part of the brain.  In the newborn, insufficient blood flow damages those parts of the brain that are actively growing.  When a large amount of the child’s blood is clamped in the placenta, blood flow in the brain is impaired and injury results. “  Ganska logiskt, eller hur?
    Jag har inte hittat någon seriös vetenskaplig skrift där någon annan siffra anges dock.
    Sidorna du länkade till var inte precis någon vetenskap vad jag förstår.

    Klart är att merparten av barn mår bäst av att avnavlas sent, det är nog inte omstritt heller. Att riktigt medtagna barn mår bäst av att avnavlas direkt och få vård verkar också oomstritt, även om någon här kan ha en annorlunda syn. Jag kan dock inte bortse från problemet att man kan missa de där halvpåverkade barnen och att det kan få medicinska konsekvenser. För det känner jag oro.
Svar på tråden Viktig info om förlossningen som din bm inte brukar ta upp.