• Äldre 22 Dec 13:06
    265288 visningar
    1289 svar
    1289
    265288

    Viktig info om förlossningen som din bm inte brukar ta upp.

    I den  här tråden  tar vi upp viktig info som mvc- och förlossningspersonal inte brukar ta upp, främst avnavlingsfrågan.

    Fyller på med info så snart jag hinner. Under  tiden rekommenderar jag den gamla tråden,  Sen avnavling - Barnets födslorätt (8:e tråden)   www.familjeliv.se/Forum-2-13/m47483576.html

    Alla, både gamla och nya besökare,  är välkomna att ställa frågor och dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-13 16:14
    Nu kommer så trådpresentationen, som trots att den skulle bli kort, inte alls blev det. Ni som vill fördjupa er kan öppna länkarna, annars går det bra att bara läsa igenom texten.

    ?When a thing is new, people say ?It is not
    true.? Later, when its truth becomes
    obvious, they say ?It is not important.?
    Finally, when its importance cannot be
    denied, they say, ?Anyway, it is not new.?? -- William James

    För inte många decennier sen blev nyfödda opererade utan narkos eftersom man då trodde att så små barn inte kände något utan bara skrek reflexmässigt för att ?vädra lungorna? .
    Mammor fick neurosedyntabletter under graviditeten, vilket vi nu vet var katastrofalt.
    Nyfödda blev hårt lindade eftersom man trodde att benen annars inte skulle räta ut sig.
    Alla barn fick rutinmässigt lapis droppat i ögonen direkt vid födseln. Inte förrän en barnmorska själv råkade få det i ögonen och kände hur fruktansvärt ont det gjorde bestämde man att sluta med det (hmm, konstigt egentligen, barnen kände ju inget på den tiden??) .
    De barn som inte skrek meddetsamma när de föddes hölls upp-och-ner i fötterna och daskades i stjärten. De vägdes, mättes och tvättades innan de fullt påklädda och inlindade i filt lades på mammas arm en stund. Sen fick de ligga på barnsalar på BB och skrika efter sina mammor (?vädra lungorna?) medan mammorna var tvungna att ta sömntabletter för att kunna sova. Mor och barn fick bara träffa varandra under amningstiderna, vart fjärde timme, då barnet vägdes före och efter , de fick varken äta för mycket eller för lite, och ofta var de så slut av skrikandet att de utmattade somnade vid bröstet utan att orka äta. Och när man åkte hem från BB fick man stränga förhållningsorder att inte amma annat än vart fjärde timme. Klart att nästan ingen fick amningen att fungera på den tiden!! Och detta vansinne började för nästan 100 år sen. Jag själv, född 1950, och mina barn, födda 71 och 82, tillhör dessa offer för amningsexperternas ?goda råd?, vilka oftast var manliga barnläkare helt utan egen erfarenhet av amning .
    Och på 60-talet var det modernt att inte amma alls, utan då ?mådde barnen bäst? av modersmjölksersättning .

    Barn har navlats av tidigt p.g.a. gulsotsrisken under en herrans massa år trots att det aldrig funnits några bevis för att sen avnavling ökar risken för behandlingskrävande gulsot. Däremot har nu avnavlingsstudien i Halmstad kommit fram till att det INTE gör det abstrakt.sls.se/viewSam.asp (för höga bilirubinhalter vid 2-3 dagars ålder innebär behandlingskrävande gulsot)

    Och utan några undersökningar för att fastställa den optimala dosen av K-vitamin, och utan forskning för att undersöka om ökade koagulationsfaktorer faktiskt kan orsaka olika problem för en nyfödd (polycytemi t.ex.?), gjorde läkarna som rutinpraxis att injicera alla nyfödda med en dos av K-vitamin 20.000 gånger den normala nivån för en nyfödd. Denna praxis har förblivit i stort sett oförändrad sedan 1944, utan adekvat uppföljd forskning. www.gentlebirth.org/archives/vitKvgf.html

    Vi har överanvändning av EDA (se inlägg 207 på den här sidan www.familjeliv.se/Forum-2-13/m47483576-20.html ) , värkstimulerande dropp (se denna tråd www.familjeliv.se/Forum-2-13/m45275145.html ), ultraljud www.motherandchildhealth.com/Prenatal/sarah/ultrasound.html, rutinmässig användning av livmodersammandragande medel (enligt den internationellt kände obstetrikern Michel Odent så är det livmodersammandragande medel som gör att moderkakan kan fastnar community.midwiferytoday.com/blogs/jan/archive/2009/03/08/trapped-placenta-or-myth.aspx ) , m.m. utan att egentligen veta vad allt det här kan få för konsekvenser, eftersom man börjar använda det utan att veta om det är ofarligt , och slutar inte med det förrän det bevisats vara skadligt..

    Och avnavlingen har aldrig skett så tidigt som nu, sedan navelsträngsblod blev eftertraktat inom stamcellsforskningen, och trots att WHO och IFOG, liksom svenska riktlinjer www.lakartidningen.se/07engine.php , rekommenderar sen avnavling så fortsätter många sjukhus att klampa tidigt.

    Och det smusslar bakom ryggen på intet ont anande blivande föräldrar. Ingen talar om att barnet ?somnar? i magen av EDA, att värkstimulerande dropp är en vanlig orsak till att barnen blir medtagna och föds med syrebrist. Inte heller får man veta att man har rätt att begära sen avnavling på de sjukhus som inte följer riktlinjerna.

    Obstetriken har verkligen ingen vacker historia, vilket Marsden Wagner, förre chefen för WHOs mödra- och barnavårdsenhet, pratar om på det här klippet ur Business Of Being Born.



    Och fortfarande är det väldig få inom förlossningsvården som vet något om bonding

    ,

    , eller att de barn som tar mest skada av att navlas av tidig är de som föds medtagna och behöver livräddning, utan de navlas av meddetsamma trots att det går att göra HLR med intakt navelsträng www.cordclamp.org/Iatrogenic%20Resuscitationxx.htm , vilket t.ex. Darlington Memorial Hospital i England gör.

    Men det är oftast barnmorskor som inser vad som är fel, och läkare i allmänhet tenderar att ignorera fakta när det kommer från ?fel? källa. academicobgyn.com/2009/12/03/delayed-cord-clamping-should-be-standard-practice-in-obstetrics/

    Om det inte funnits eldsjälar som kämpat för att sätta stopp för det som är fel, skulle det inte ske några förändringar. Så snälla, motarbeta mig inte, utan hjälp mig istället att sprida den här informationen!!!

    Mer viktig info finns på sid 1-3 i den här tråden www.familjeliv.se/Forum-2-13/m47483576-1.html

    Läs även min tråd om donation av navelsträngsblod www.familjeliv.se/Forum-2-115/m49012210.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-14 11:36
    Interventionskaskaden vid barnafödande måste ifrågasättas , av Ulla Waldenström
    www.lakartidningen.se/includes/07printArticle.php

    Den bästa video jag vet om avnavling
    www.metacafe.com/watch/2870183/we_can_be_much_kinder/

    En film som vänder sig till blivande pappor
    theothersideoftheglassthefilm.blogspot.com/

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-23 17:01
    World News. Manila Filippinerna 25 november 2009 - Läkare introducerar ny metod att ta hand om nyfödda, vilket skulle kunna få ner barnadödligheten till hälften. Man har upptäckt att nuvarande praxis för hantering av nyfödda, såsom tidig avnavling och att tvätta barnet direkt efter födseln, faktiskt bidrar till såväl sjukdomar som den höga barnadödligheten.

    newsinfo.inquirer.net/breakingnews/nation/view/20091125-238231/Newborn-care-key-to-babys-survivalDoH

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-22 12:39
    Länk till nya tråden
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m51523086.html

  • Svar på tråden Viktig info om förlossningen som din bm inte brukar ta upp.
  • Schumi­Ferrar­i
    Äldre 9 Jan 19:57
    #71
    Smilla75 skrev 2010-01-09 19:15:44 följande:
    Jag har inte hittat någon seriös vetenskaplig skrift där någon annan siffra anges dock. Sidorna du länkade till var inte precis någon vetenskap vad jag förstår. Klart är att merparten av barn mår bäst av att avnavlas sent, det är nog inte omstritt heller. Att riktigt medtagna barn mår bäst av att avnavlas direkt och få vård verkar också oomstritt, även om någon här kan ha en annorlunda syn. Jag kan dock inte bortse från problemet att man kan missa de där halvpåverkade barnen och att det kan få medicinska konsekvenser. För det känner jag oro.
    Jag tycker det är mer logiskt att de halvpåverkade barnen klarar sig bättre omde får sen avnavling. Att de inte får blod och syrebrist som de får när man avnavlar tidigt...
    Muppen mars-08 Smurfen aug-09
  • Äldre 9 Jan 20:03
    #72
    Smilla75 skrev 2010-01-09 19:15:44 följande:
    Jag har inte hittat någon seriös vetenskaplig skrift där någon annan siffra anges dock. Sidorna du länkade till var inte precis någon vetenskap vad jag förstår. Klart är att merparten av barn mår bäst av att avnavlas sent, det är nog inte omstritt heller. Att riktigt medtagna barn mår bäst av att avnavlas direkt och få vård verkar också oomstritt, även om någon här kan ha en annorlunda syn. Jag kan dock inte bortse från problemet att man kan missa de där halvpåverkade barnen och att det kan få medicinska konsekvenser. För det känner jag oro.
    Det är ju ändå ganska självklara saker som står på de där sidorna, om man använder sitt sunda förnuft.

    Duger den här sidan då, med tillhörande länkar om forskning?
    http://academicobgyn.com/2009/12/03/delayed-cord-clamping-should-be-standard-practice-in-obstetrics/

    Du glömde förresten svara på om du tillhör den där "högre hierarkin" som tar sig rätten att bestämma att barnmorskorna ska  klampa tidigt  mot sin vilja.
  • Äldre 9 Jan 20:43
    #73
    Smilla75 skrev 2010-01-09 19:15:44 följande:
     Att riktigt medtagna barn mår bäst av att avnavlas direkt och få vård verkar också oomstritt, även om någon här kan ha en annorlunda syn.
    Det är INTE oomstitt. Det är nämligen de medtagna barnen, liksom prematurerna, som tar mest skada av att utsättas för denna kraftiga bloförlust och syrebrist.

    jag har en hel de jag kan visa dig, om du är intresserad, men börjar med det här som den engelske obstetrikern David Hutchon har skrivit om hur de gör HLR med intakt navelsträng vid snitt, på hans sjukhus som navlar av ALLA barn sent, alltså även de medtagna.:

    “At the Darlington Memorial Hospital we have had a written policy to delay cord clamping for over a year. This was, as far as we know the first formal guideline in the UK. We have developed a practice to allow resuscitation of the newborn infant at caesarean section while the cord is still intact which means the cord circulation can continue until it ceases at about three minutes. The details were presented at the RANZCOG meeting in Nelson, New Zealand in 2005 and at the British Congress in Obstetrics and Gynaecology in London July this year. It is important that the newborn baby does not get cold and the paeditrician has the full facilities normally availble for effective resuscitation if necessary. It requires preparation but virtually no additional cost. A recent survey suggested very few units have a policy of delayed clamping.Every unit in the country should have the facilities to put this in place and adopt a policy of delayed cord clamping for every delivery.”  David Hutchon,

  • SgtWaf­fle
    Äldre 9 Jan 20:45
    #74
    abuelita skrev 2010-01-09 18:59:07 följande:
    Hej AgtWaffle. Vilka sjuhus är det du har frågat på? Sa de vad det är för prov som  de måste navla av för att ta?  pH-provet , som tas på de flesta kliniker , går att ta med spruta från pulserande navelsträng, så att man alltså inte behöver navla av förrän det slutat pulsera.
    Jag tror faktiskt att det var någon tidning (typ allt för föräldrar) som hade gjort en lista på hur kliniker ställde sig till det.

    Eller så var det en lista på någon websida. Klinikcheferna hade ivarjefall fått uttala sig.
  • Blommy­Ness12
    Äldre 9 Jan 20:48
    #75

    Vilka effekter kan det få på barnet vid tidig avnavling?


  • Fossa
    Äldre 9 Jan 20:48
    #76
    Smilla75 skrev 2010-01-09 09:23:58 följande:
    Dock är det så att 50 % av barn med så dåliga värden att de behöver specialvård har haft en helt normal förlossning och det är oförklarligt varför de drabbats av syrebrist. Många av dessa hittar man inte om navelsträngen inte klampas eftersom provet från det pulserande blodet inte visar om de varit utsatta för långvarig syrebrist under förlossningen utan endast kortvarig.
    Nu har jag läst rapporten du refererade till. Förstod förstås inte allt men jag tolkade det som att om provet togs inom 30 sekunder från pulserande navelsträng skulle det vara lika bra som ett prov från klampad navelsträng?
  • Schumi­Ferrar­i
    Äldre 9 Jan 20:53
    #77
    BlommyNess12 skrev 2010-01-09 20:48:33 följande:
    Vilka effekter kan det få på barnet vid tidig avnavling?
    Den största är anemi dvs blodbrist
    Muppen mars-08 Smurfen aug-09
  • Blommy­Ness12
    Äldre 9 Jan 21:11
    #78
    SchumiFerrari skrev 2010-01-09 20:53:14 följande:
    Den största är anemi dvs blodbrist
    Finns det någon sida där man kan kika på övriga saker som kan hända?
    Min son var oförklarligt medtagen efter förlossningen p.g.a extremlågt blodsocker och vi fick ligga med honom i intensivvård på neonatalen trots att han föddes fullgången. De kunde inte ens när vi blev utskrivna ge en förklaring till varför det hände, så jag blev lite nyfiken på om det kan påverka även blodsockret, för han blev omedelbart klampad.
  • Schumi­Ferrar­i
    Äldre 9 Jan 21:14
    #79
    BlommyNess12 skrev 2010-01-09 21:11:10 följande:
    Finns det någon sida där man kan kika på övriga saker som kan hända?Min son var oförklarligt medtagen efter förlossningen p.g.a extremlågt blodsocker och vi fick ligga med honom i intensivvård på neonatalen trots att han föddes fullgången. De kunde inte ens när vi blev utskrivna ge en förklaring till varför det hände, så jag blev lite nyfiken på om det kan påverka även blodsockret, för han blev omedelbart klampad.
    Det borde påverka det oxå. Jag är dock inte 100% på det. TS kan mer men just nu tror jag att TS är lite trött på en del människor på FL så hon tar en liten paus.
    Muppen mars-08 Smurfen aug-09
  • Äldre 9 Jan 21:16
    #80
    SgtWaffle skrev 2010-01-09 20:45:34 följande:
    Jag tror faktiskt att det var någon tidning (typ allt för föräldrar) som hade gjort en lista på hur kliniker ställde sig till det.Eller så var det en lista på någon websida. Klinikcheferna hade ivarjefall fått uttala sig.
    I nlägg 906, sid 90  i  den här tråden har jag skrivit om  artikeln du säkert menar. Senaste numret av Vi Föräldrar Gravid.
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m47483576-90.html
Svar på tråden Viktig info om förlossningen som din bm inte brukar ta upp.