• loppan182

    Vi med blödarsjuka barn 10

    Hej allihop och god fortsättning!!
    Ni har alla många kloka tankar kring det här med port-a-cath. Jag har inboxat dig MimmiBoss angående våra erfarenheter kring porten. Men jag glömde skriva att efter op tog det bara en dag sen var Wilmer precis som vanligt igen. Han var trött och kräktes en del op dagen, mkt beroende på cyklokapron som han fick iv det första dygnet men så fort han kunde äta lite var han som vanligt igen. Han fick panodil regelbundet de första dagarna och hade inte alls ont.

    Håller med 4mirakel ang att man, med en port, har en säker intravenös infart om det skulle hända något akut.

    Vi har inte börjat sticka Wilmer i porten än, väntar på att antikropparna ska sjunka men jag kan tänka mig att det blir lite struligt i början just för att man är så "nära" honom när man sticker. Tidigare stack vi i fötterna just för att han var lite friare då.

    Hoppas ni kommer fram till någon bra lösning, MimmiBoss. Jobbigt när det strular så mycket...

  • loppan182

    Det var verkligen tråkigt att höra, grodunge. Vet inte riktigt vad jag ska skriva.

    Det är trots allt bra att det är en låg halt antikroppar. Då har han fortfarande skydd av faktor 8 eftersom ni ska fortsätta behandlingen??

    Förstår att det är jobbigt. Vi har ju kämpat med vetskapen om antikroppar nu i två månader och på något sätt så hittar man en vardag i det också. Vår räddning blev att inte tänka för långt framåt i tid utan verkligen leva i nuet och ta en dag i taget. Det går inte att oroa sig för allt som kan hända. Då blir man knäpp (jag skulle bli det iallafall).

    Tänker på er.

  • loppan182

    Känner så väl igen mig i det du skriver. Och det är så fruktansvärt jobbigt!!! Man vill ju bara att allt ska flyta när det händer sådana saker. Men ibland är det så att det bara ska krångla så mycket som möjligt. Det ska ifrågasättas och dubbelkollas. Visst, det är väl bra men ibland kan jag känna att man inte blir riktigt trodd som förälder. Personalen vågar inte riktigt lita på vad vi vet. För det är ju så att vi vet mer än vad de gör och det känns nog jobbigt för dem. Det gäller att ladda med tålamod men det är inte lätt...

    Trist att babysimmet fick en sådan avslutning. Hoppas dock att korven smakade bra. Lillkillen är väl värd sin välling och hoppas ni slipper sånt här i fortsättningen.

  • loppan182
    grodunge skrev 2010-01-20 10:25:01 följande:
    Åh, jag får lite ont i magen när jag läser att det är så viktigt med hygienen och att det är lätt att få infektioner i porten. Min spontana tanke var " men herreguuud vi har ju typ mest stökigt och smutsigt av alla vi känner" (låter nog värre än vad det, men med slipdamm, övrigt byggskräp, husdjur med mera så har vi inte det mest kliniska hem som går att uppbåda). Det blir ju såklart bättre ju mer vi får ordning på hemma men det är låååångt kvar på vårt STORA renoveringsobjekt....En kompis tyckte att "damm får man ju inte infektioner av" då måste ju miljön på dagis vara värre? Är det så att bakterier i livsmiljön kan ställa till det? Eller är det "bara" hudbakterierna som är farliga? Räcker det att tvätta sina händer och sprita sig på den som sticker och sedan badda huden vid själva porten?Nu känns port plötsligt jätteläskigt! En "öppen motorväg rätt in i blodet" för alla bakterier. Scary!!
    Förstår att det känns läskigt med porten pga allt som kan hända men jag tycker inte du ska vara rädd för att använda den. Jag håller med 4mirakel att det är supernoga med hygienen. Men om man är medveten om det och har respekt för det man gör så är det inte så farligt som det kanske låter.

    Jag är också sjuksköterska och när vi under utbildningen fick lära oss att använda port-a-cath blev vi rent ut sagt ordentligt uppskrämda av alla komplikationer som kan ske (jag var riktigt nervös första gången jag använde en port). Detta kan jag tycka är fel men syftet var ju att få in säkerhetstänkandet och att ha respekt för det man gör. Trots allt är ju en port-a-cath ett fantastiskt hjälpmedel och inte alls särskilt svår att använda.
  • loppan182
    grodunge skrev 2010-01-20 11:56:57 följande:
    Hm, port känns fortfarande läskigt men för sonens skull blir det nog väldigt bra så slipper han alla kämpiga gånger då det inte funkar som det ska. Vi får säkert en bra utbildning på hur vi ska bete oss med hygien och sånt. Sterila handskar kanske är värt att kräva? Jag visste inte ens att såna fanns... Är det såna man har vid operationer?
    Ni kommer att lära er detta så att ni kan det i sömnen, var inte orolig. Ni behöver ju inte göra det hemma förrän ni känner er helt säkra men visst blir det väl skönt att kunna sköta det själv och slippa åka in varje gång...

    Sterila handskar är handskar som används vid sterila ingrepp ex operation eller katetersättning. Detta är inget måste när man är i hemmiljö (värre på sjukhus, där finns ju en helt annan bakterieflora än vad man har hemma) men det kan ju kännas tryggt att ha dem. Man ska dock tvätta och sprita sina händer även innan man tar på sig handskarna. Sprit kan man inte få för mycket av...iallafall inte i detta sammanhang.
  • loppan182

    Vad liten man känner sig när man läser om det du skriver. Detta är ju inte klokt. Fattar att ni är arga!!!! Man känner sig så maktlös. Det är bra att ni ska kämpa. Ge er inte. Vi hejar på!!! Jag tror att med din erfarenhet och kämparvilja kommer ni att klara det. (Synd bara om de människor som inte har samma förutsättningar). Blir så arg när jag läser detta att jag inte vet vad jag ska skriva.

    Kämpa på!!

  • loppan182
    grodunge skrev 2010-01-26 18:51:54 följande:
    Hopp och förtvivlan, sorg och glädje, tvära kast osv... Det är inte helt lätt att hänga med i svängarna rent känslomässigt. Idag fick vi samtal från "vår" läkare på koagulation i malmö. Vi har ju stått i princip "stand by" hela tiden ifall vi skulle få tid för operation så Vide skulle få sin port. Operation för port skjuts upp åtminstone 1 mån eftersom de senaste två proverna inte visat några antikroppar ALLS. Det har även tidigare varit så att halten växlat mellan 0.5, 0 och 1. För vissa med låga halter kan tydligen antikropparna försvinna nästan av sig självt, eller fortsätta att pendla upp och ner. Nu tror de att en operation skulle vara otaktiskt pga att kroppens immunförsvar triggas och att det i sin tur skulle kunna sätta igång antikroppsproduktionen igen. Så vi avvaktar med allt och fortsätter pendla till sjukhuset 3 ggr i veckan. Hm, goda nyheter såklart. Men inte tusan VÅGAR man vara glad på allvar...
    Även vi håller våra tummar för er. Hoppas det positiva beskedet håller i sig. Livet blir onekligen lite enklare utan antikroppar. Förstår att det är svårt att hänga med känslomässigt. Hela livet är ju en berg-och-dalbana.
  • loppan182
    Rintintin skrev 2010-01-28 19:35:18 följande:
    Z har ff inte återhämtat sig efte tisdagens vaccination... Vi gav honom benefix en kvart innan och har inte sett några symptom på muskelblödning. Men han kan fortfarande inte stödja på benet .Jag har ringt både koagulationsmottagningen och till informationen för vaccinationen. Koag trodde det var biverkningar av vaccinationen och iom att vi inte ser några blånader/svullnader tror vi det samma. Vårdguidens (är det kanske inte, men det var där jag hittade tfn.nr.) trodde det samma, men vågade så klart inte säga något. Dock är det så att andra vaccinationen kan ge betydligt kraftigare reaktioner än första... (han hade hög feber som gick ned först idag).Lillebror har inte haft några reaktioner alls! Konstigt.
    Vad jobbigt för honom. Hoppas att det går över fort. Det är inte kul när de inte kan springa som vanligt. Hemskt att stå vid sidan om och se när de har ont.

    Wilmer fick en blödning i foten i onsdags och kan inte heller stödja. Man lider så med dem när sådant händer. Och så rasar man ner några pinnhål igen...
  • loppan182
    grodunge skrev 2010-02-08 19:23:21 följande:
    Förstår att ni är nervösa!!! Vi fick vår kallelse idag. Vi har ingen aning om vad man behöver ha med sig? Borde det inte stå i kallelsen egentligen?  I vår kallelse stod det "parkering kostar 6 kr/tim" och inte mycket mer, inte om någon info om hur det går till, vad vi föräldrar gör/övernattar osv. Är inte det lite dåligt? Ju mer info man skriver, ju färre telefonsamtal får de och ju mer hinner de jobba, eller? Vi ska ner den 4:e mars kl 10 och den 5 mars blir operationsdag. Men man undrar vem som tyckte att kl 10 var en bra idé? Vi har ju 30 mil ner och med vår bångstyriga grabb som inte vill åka bil brukar det bli ganska många stopp eftersom han måste "rasa av sig" ordentligt för att kunna sitta still... Blir till att gå upp mitt i natten i så fall....
    Känn inte någon stress för att vara där kl 10. När vår son fick sin port strax innan jul fick vi också kallelse till kl 10 men det händer inte så mycket första dagen så om ni pratar med dem så är det självklart OK att komma senare.

    Det som ska göras på torsdagen är liten "läkarundersökning" (lyssna på hjärtat, kolla öron osv), det ska tas ett kapillärt blodprov och göras en narkosbedömning vilket vi gjorde per telefon. På kvällen blir det duschning inför op och ev sättas nål.

    Vi tog med vår egen resesäng till Wilmer, de har bara stålsängar där med vanliga låga spjälskydd.

    Mitt tips annars är att förbereda er och ladda mentalt så mycket ni kan. Förbered er också på att det blir mycket dötid dagarna efter op.

    Lycka till och fråga gärna om det är något ni undrar. 
  • loppan182

    Vår son är inne på sin andra hjälm. Jag har själv laborerat en hel del med extra skydd osv för att den ska sitta optimalt hela tiden. Huvudet växer ju lite i etapper, ibland på längden och ibland på bredden verkar det som. Precis när den sitter bra ska man justera igen. Jag bad om att få extra skydd så att jag kan klippa till och limma fast.

    Vi hade även en utehjälm som tillverkades efter mössan men detta fungerade sådär. Mössan kasade under hjälmen osv. Vi använder istället cykelhjälm och det fungerar bra. Till nästa vinter (när det förmodligen blir tuffare tag i pulkabacken) ska vi köpa hockeyhjälm.

    Eftersom barnen har på sig hjälmarna i stort sett hela tiden tycker jag också att det är viktigt att de är fina. Förstår dig grodunge att du blir besviken över detta. Vår sons andra hjälm var ganska skavd när den levererades till oss så efter ett brev till ortopedtekniska kom det en ny som var fin, så all heder åt dem. De är toppen, verkligen tillmötesgående.

    Jag oroar mig också för sommaren. Någon som har något tips. Aldrig att jag tar av sonen hjälmen, inte med tanke på hans antikroppar. Men det lär bli varmt. Han har också skor inomhus för att skydda fotlederna och blir redan nu svettig om fötterna men jag får väl hitta sandaler med hög vrist.

Svar på tråden Vi med blödarsjuka barn 10