Inlägg från: Prince or Princess |Visa alla inlägg
  • Prince or Princess

    Allergitråden

    Miralicia: tack för receptet på "yoghurt" gjord på pama minutris! Det ser ju PRECIS ut som yoghurt. Dessutom åt dottern upp allt första gången hon fick den! :) händer mkt sällan annars...

    Jag är så glad över att det verkar kunna funka med maten på dagis! Vi har en lista på FYRA A4-sidor på grejer hon inte tål (fast en del är "vet ej", typ sojasläktingar osv som vi inte hunnit testa än)
    Kokerskan verkar inte haft NÅGON koll innan, men vi satte oss och pratade och jag fick kolla igenom deras mat och visa mina listor (gav även en lista (1,5 A4-sida) på det hon tål....samt alternativa prod). Först verkade hon helförvirrad, men så pratade vi igår igen och hon hade verkligen kommit ihåg allt och stekt lite färs och lagt i frysen där för att ha i reserv om det skulle behövas, och beställt glass och lökpulver (en av få kryddor som funkar) och var jättetrevlig och positiv, ville verkligen att jag skulle testa färdigt hemma innan hon lagade nåt vi är lite osäkra på. Hon hade också pratat med pedagogerna på avdelningen dottern ska börja på, så att de var helt säkra på någon produkt osv! Vill fråga mig om varenda produkt för att vara helt säker!
    Känns så HIMLA bra!!! :) :) :)
    Jag som oroat mig så över att de skulle vara nonchalanta osv. Visst, det kan säkert bli fel nångång, det har det ju blivit här hemma med. Men efter allt man läst i bla denna tråd förväntade jag mig mer eller mindre att man skulle bli behandad som om man var överbeskyddande, löjlig och att ljuga typ.
    Men absolut inte alltså, de tog det på största allvar. Jippie!!

  • Prince or Princess

    mummy40: såg att du hade fått svar från Miralicia!


    Jag har spätt den med iMat (för att få den fetare, men den är ju tyvärr inte berikad) och även med havredryck, den blev som klister i början, så jag fick späda ganska mycket, men jag kokade kanske för länge?


    Var riktigt lyckat!

  • Prince or Princess
    Kavat skrev 2010-02-18 17:36:11 följande:
    Danmark. Jag har skickat bud med min kompis. JPL(?)  åkte dit en gång också.
    hmm.. okej. är det de dropparna som är från 2 mån-1 år? Såg på deras hemsida att man kan beställa via nätet. Men det kanske fanns för äldre barn med?
  • Prince or Princess
    Kavat skrev 2010-02-19 09:17:30 följande:
    Ou, *springer och kollar* Japp, stämmer. Fanns bara en sort vad jag vet. Vi har med kokosolja som "bas".
    men man kan likställa dem med våra svenska droppar då eller? (jag menar i vitamininnehåll) tänkte eftersom det står upp till ett år. Eller kanske de har andra regler i Danmark och bara ger upp till ett år där?
  • Prince or Princess

    hmmm..
    nu har vi varit hos dietisten för första gången med dottern som är 19 mån och har varit allergisk sen hon var 2 månader... Gav oss inte ett dugg kan jag säga. (hade ju behövt komma för ett år sen) Allt kunde jag ju sen innan (från denna tråden ffa! tack alla!), men det var två saker som hon sa som jag inte kunde släppa: (hon var förövrigt väldigt snäsig och trist :( )

    Att vi ska ge vår dotter saker hon inte tål fast hon får stora ( ca 5 x 5 cm) röda fläckar, (om hon nu inte märker av det själv och har besvär, typ att utslagen kliar). Låter jättekonstigt i mina öron, jag har fattat det som att man kan få värre allergi om man utsätts för saker man inte tål (i för hög dos alltså), men hon sa att det finns inget som tyder på det. ??????????????????

    Sen sa hon också att just mjölk får hon absolut inte få i sig, för det kan skada tarmarna (på samma sätt som gluten vid glutenintolerans typ), om hon fortfarande inte tål det, utan det måste läkaren säga till när vi kan provocera. har aldrig hört detta, kan det verkligen vara rätt?

    nån som vet om dessa två saker verkligen stämmer?

    vidare tyckte hon att jag skulle "slappna av" så att vår dotter får ro att äta (hon äter dåligt)
    bör det tilläggas att jag var helt frustrerad när vi gick därifrån?

  • Prince or Princess
    Snutten skrev 2010-02-24 21:24:49 följande:
    Å okej! Att hon blir lättare sjuk och sånt, det var bra att veta!

    Jag kan säga att jag hade nog inte följt dietistens råd i vilket fall, men det var skönt att läsa att ni inte håller med henne, för jag känner mig helt förvirrad...
  • Prince or Princess
    Kavat skrev 2010-02-24 21:35:38 följande:
    Vilken konstig och trist dietist! Angende att ge till en viss gräns. Skitsvårt. Håller helt med Snutten att det påverkar ju mer än vad du kanske märker för stunden. Hon kanske äter ännu sämre om ni ger saker hon inte tål för att hon får ont i magen (som hon inte kan berätta eller sätta ord på). Visst om mina barn får små små prickar runt munnen som i stort sett omedelbart hade gått bort och ingen annan reaktion så ja, och man var säker på det, ja, då hade de nog fått någon gång. Men mina barn reagerar båda två med ilska, aggressivitet, ont i magen och andra sena reaktioner och även som dotterns reaktion på citrus; hon kissade på sig hur många gånger som helst på samma dag, trots att hon varit helt blöjfri i ett år. Nu blir hon även rödlila i underlivet och det svider i flera dagar, så vi ger henne inte det.Angående mjölk. Ja, alla saker de är allergiska mot kan göra skada i magen. Men det är inte samma sorts skada som vid glutenintolerans. Och mjölk är inte speciellt farligare än något annat som man är allergisk mot, utan det beror i så fall mer på hur allergisk hon är mot sakerna. Att t.ex något man är jätte allergisk mot skadar mer än något man är lite allergisk mot.Hoppas Miralicia kommer med en lite mer vetenskaplig förklaring. Angående att du ska lugna ner dig.. Skit i henne! Klart man inte ska stressa barnen, men det är svårt att vara lugn om de aldrig äter. Har hon några favoriträtter? Kram!
    Men eller hur! Helkonstig!!

    Nä ska absolut inte göra nåt som hon föreslagit!

    Detta med mjölken: Jag sa att jag gett henne en droppe drickfärdig välling för att testa (men hon fick röda utslag), men är det bättre att försöka med uppvärmd mjölk då? (typ nåt bakat) (hon sa minuten tidigare att man lättare kan tolerera vissa saker i uppvärmd form, vilket jag visste sen innan).
    Och då svarade hon: nä mjölk ska ni INTE ge (dietisten vet inte hur hon reagerar på olika livsmedel, alltså att hon inte är mer känslig för mjölk än soja tex)

    Då blev jag lite full-i-fan och ställde henne mot väggen, (frågade inte trevligt och "normalt" utan lite tyket nästan för att jag var så irriterad redan)
    och frågade vad är det för skillnad på just mjölk och andra livsmedel???????
    då såg hon helt bestört ut och hummade en lång stund innan hon kläckte ur sig det att mjölk var "farligare"

    j-sus säger jag bara. Ska aldrig mer gå dit.

    Är faktiskt nöjd med vår läkare däremot, kände mig tveksam i höstas, men hon är faktiskt riktigt bra och verkligen på vår sida! Skriver ut det vi vill ha och inga problem med intyg mm, känns jätteskönt!! :)
  • Prince or Princess
    Snutten skrev 2010-02-24 21:48:23 följande:
    Förresten det där med maten är också svårt. I en period i höstas då Siri fick i sig en del som inte tål då de inte städade tillräkligt på dagis tappade hon aptiten och slutade äta. Så som K Kavat skriver så kan de få dålig matlust om de får i sig för mycket som de inte tål. Siri levde på nyposoppa och vällig i flera månader när hon var ca 1,5 år. Det gick över. Men hon är fortfarande periodare och äter bra i vissa perioder och sämre i andra. På bvc sa de att vi INTE skulle ge henne välling istället men det var det enda hon tog så det fick hon, iallafall två flaskor om dagen. Nu äter hon vanlig mat. Lägg bara upp lite på tallriken av sådant hon gillar kanske lite frukt eller grönsaker. Några makaroner och någon korvbit? Vi har upptäkt att Siri älskar kokt potatis med smör på och det är ju nyttigt och energirikt.
    Ja vi har det precis så nu!! äter superdåligt och jag har försökt göra mat som nåt mysigt och om hon ätit riktigt dåligt har vi satt oss i soffan med en flaska välling efter maten, så att inte hela matgrejen skall pajja igen (var ännu värre förut!) och så hon får nåt i sig (man ser hennes skelett överallt :(  )

    men detta fick vi inte göra för dietisten, känns som om hon håller på att tyna bort :´( blir bara tunnare och tunnare :( (har precis kollat gluten och det var det inte tack o lov)

    vi ger nästan bara det hon gillar, men försöker variera det så gott det går med alla allergier. pasta, ris, bröd, smör, kyckling, avokado, vindruvor älskar hon! så nåt får hon vid varje måltid, men hon äter så himla lite! öser fett över maten.

    potatis avskyr hon, kliar sig på tungan om det är "ren" potatis, däremot burken med majs-potatispuré som jag ibland serverar till, tillexempel till köttbullar som "mos" älskar hon (ibland) 

    har hittat en korv som kanske kanske funkar, var bara koriander i den som hon ev inte tål, håll tummarna att den funkar, hon har fått idag till middag!!

    Tack vad ni är gulliga här! Känns otroligt mycket lättare när man får lite stöd! :)
  • Prince or Princess
    Snutten skrev 2010-02-24 21:54:01 följande:
    Anledningen till att de blir mer sjuka om de får i sig sådant de inte tål är att immunförsvaret är upptaget med att ta hand om allergenerna och inte orkar med baciller och virus också.
    låter ju förståeligt!!!
Svar på tråden Allergitråden