• Kavat

    Allergitråden

    Frisören skrev 2010-02-04 18:55:12 följande:
    Hej! Jag hoppar gärna in här om det är ok? (Hej, Blå Myran ) Jag har två atopiker. Min lilla tjej H, har det riktigt tufft och hitintills har vi bara bekräftad äggallergi- luftburen sådan. Så vi har anapen mm t henne. Hon har fler allergier men vilka vet vi inte än. I dagsläget står hon på en basdiet och vi ska introducera ett födoämne i taget för att få någon klarhet i vilka allergener det kan röra sig om. Hon får Aerius så gott som dagligen. Trist, men iom. basdieten har iaf magen kommit igång. Hon är snart 16 mån. Hennes symptom är förstoppning, dålig viktkurva, eksem (kraftiga), klåda ff i ögon och nässelutslag.
    Hej och välkommen hit!
    Skönt att det är bättre på basdiet.
    Har ni fått göra patchtest/lapptest? För i och med att du skriver att hon har kraftiga eksem så bör det ju visa på ett sådant.
  • Kavat
    Frisören skrev 2010-02-04 22:36:17 följande:
    Hej! Nej, det har vi inte. Prick och RAST är det som gjorts. Ett nytt RAST taget i tisdags. Man vet ju inte heller om eksemen beror på allergi så, eller om det bara är så? Hon har haft sina eksem från och till sedan födseln och även under sommaren. För dem går vi på hud och allergierna på ALB:s lung och allergimottagning. Vi har gått dit i 9 månader nu eftersom hon också har svår astma. Men jag funtar lite på om hon är kvalsterallergisk. Hon tycks alltid bli mer snuvig i sin säng... klådan är också värst i ögonen nattetid. Kan de vara de vid så späd ålder? Sedan undrar jag om någon av er har använt lusmedel på era barn? Det går nämligen löss på Fsk. Jag är helnojjig BLÄ! Men hur som så fick jag, gratis faktiskt dom tycker så synd om oss på apoteket hihi ett naturpreparat mot löss som tydligen ska kväva lössen. Men den kan ju vara allergen fast det är naturligt tänker jag. Så om ni har använt- vad har ni använt och hur? Det är inte aktuellt för oss idag, men kan bli...
    Då bör de kolla kvalster också, görs väl både på prick och RAST? (osäker men tror jag sett det på pappret). Har tyvärr inte koll när det kan komma, men är det det så kan man få hjälpmedel som kvalsterskydd osv. Så det är ju bra att kolla upp ordentligt så ni får rätt hjälp.

    Angående patchtest/lapptest, så låter det som att ni ska be att få remiss om det med. Här står hur det går till, man kan göra själv och hur det går till:
    www.familjeliv.se/Bloggar-4-7/b99793p1074702.html , men för att få "läkarbevis" behöver man ofta en utbildad läkare som gör det. Linköping/Norrköping bör väl vara närmaste ställena jag känner till uppåt dig.

    Tyvärr är det så att läkarna ofta är kunniga inom sitt gebit. Våra barns läkare sa att det finns inga andra tester att göra som kan visa någon allergi på din son. Han var jätte dålig och läkaren sa att det inte var sädesslag, som var min misstanke.
     Sen visade det sig att det fanns en privat allergiläkare här i stan som gjorde lapptest (något som vår läkare alltså inte ens nämnt.) När vi fick gjort det så fick vi svaret att det faktiskt var havre/vete som sonen var allergisk mot. Så det är lite revirpinkeri på många ställen.
    Och det är väl bättre att göra ett test så ni får lite hjälp på traven att rikta misstankarna på rätt håll. Visst måste det inte visa  trots allergi (som i t.ex Blå Myrans dotters fall, men hon har heller inga eksem).

    Jag tror att de flesta eksem beror på allergi, eller åtminstonde kan bli bättre utan vissa födoämnen. Min dotter får eksem av de flesta frukter t.ex, speciellt citrus och äpple, men det är genom uteslutning provocering vi kommit fram till det, inget de testar vanligtvis och inget jag tror hade visat på tester heller.
  • Kavat
    Kavat skrev 2010-02-05 11:38:33 följande:
    Då bör de kolla kvalster också, görs väl både på prick och RAST? (osäker men tror jag sett det på pappret). Har tyvärr inte koll när det kan komma, men är det det så kan man få hjälpmedel som kvalsterskydd osv. Så det är ju bra att kolla upp ordentligt så ni får rätt hjälp. Angående patchtest/lapptest, så låter det som att ni ska be att få remiss om det med. Här står hur det går till, man kan göra själv och hur det går till: www.familjeliv.se/Bloggar-4-7/b99793p1074702.... , men för att få "läkarbevis" behöver man ofta en utbildad läkare som gör det. Linköping/Norrköping bör väl vara närmaste ställena jag känner till uppåt dig. Tyvärr är det så att läkarna ofta är kunniga inom sitt gebit. Våra barns läkare sa att det finns inga andra tester att göra som kan visa någon allergi på din son. Han var jätte dålig och läkaren sa att det inte var sädesslag, som var min misstanke.  Sen visade det sig att det fanns en privat allergiläkare här i stan som gjorde lapptest (något som vår läkare alltså inte ens nämnt.) När vi fick gjort det så fick vi svaret att det faktiskt var havre/vete som sonen var allergisk mot. Så det är lite revirpinkeri på många ställen. Och det är väl bättre att göra ett test så ni får lite hjälp på traven att rikta misstankarna på rätt håll. Visst måste det inte visa  trots allergi (som i t.ex Blå Myrans dotters fall, men hon har heller inga eksem). Jag tror att de flesta eksem beror på allergi, eller åtminstonde kan bli bättre utan vissa födoämnen. Min dotter får eksem av de flesta frukter t.ex, speciellt citrus och äpple, men det är genom uteslutning provocering vi kommit fram till det, inget de testar vanligtvis och inget jag tror hade visat på tester heller.
    Tillägg på allergier av födoämen: kvalster, damm, ja, saker man är allergisk mot kan ju givetvis också orsaka eksem!
  • Kavat
    Frisören skrev 2010-02-05 13:03:45 följande:
    K Kavat: Tack för ditt svar. Men vi går hos barnallergologerna på Astrid Lindgrens borde inte de kunna göra lapp/patch? Iaf väldigt värt att kolla upp. Tack för dina tankar igen!
    Osäker, men jag vet att de INTE gör det på Drottning Silvias på Östra i Gbg, och de är ju stora och "kända". Och när jag pratade med dem så verkade de inte ens känna till det. Och det är ju ändå en av de största i sverige.
    Så vet de inget så får du be om remiss, och stå på dej angående det för de är inte alltid så sugna på att remittera.. Inte alla läkare anser att det är ett "bra" test. Men vi, liksom många andra har fått jätte hjälp av testet och kan det hjälpa er så är det ju värt det.
    Astman kan ju också bli värre genom mat de inte tål, så det kanske förbättrar flera problem, om ni får reda på vad det är hon inte tål.
  • Kavat
    Blå Flygare skrev 2010-02-05 14:59:01 följande:
    När jag sa till östra att vi gjort lapptest sa de att de aldrig hört talas om det o undrade om det var samma sp, patch-test.
    Då kände den personen till det i alla fall. Jag försöker säga/skriva både ock för säkerthets skull.
  • Kavat
    EL I skrev 2010-02-05 14:32:00 följande:
    Kan man kolla veteallergi på annat sätt än patchtest? Finns det pricktest eller RAST?
    Ja, det finns på både ock. Men i och med att veteallergi ofta är en sen reaktion (eksem, magont) så visar det sällan på prick och RAST.
    Min son är ju superkänslig mot vete och det visade inte på RAST.
  • Kavat
    EL I skrev 2010-02-05 15:58:29 följande:
    vad tycker ni att jag bör "propsa" på att de tar för tester på min son, ang hans utslag i ansiktet? Några förslag? Jag är mest inne på ägg och vete, nåt mer? Ska ju dit på tisdag, tänkte vara lite påläst
    Absolut soja! Och ägg och vete. Lika bra att de tar mjölk när de ändå tar (intressant om det visar för att kunna kolla i framtiden). Och så tycker jag jordnöt bör kollas (sojaallergi - finns koppling och jordnöt kan man få andnöd av)
    Sen när ni lika gärna håller på kan de väl ta fisk (torsk) också. Där har du den vanliga födoämnespanelen och de absolut vanligaste allergierna på barn.

    Men som du vet så eksem är ofta sen reaktion så då behöver ni troligtvis patchtest/lapptest...

    Har ni tagit bort alla sojasläktingar nu? Ger det något resultat?
  • Kavat
    EL I skrev 2010-02-05 15:58:29 följande:
    vad tycker ni att jag bör "propsa" på att de tar för tester på min son, ang hans utslag i ansiktet? Några förslag? Jag är mest inne på ägg och vete, nåt mer? Ska ju dit på tisdag, tänkte vara lite påläst
    Havre är väl också intressant, men tillhör inte de vanliga. Så på vissa ställen tar de bara de sakerna som de har förberett. Så ring i tid och berätta vilka saker ni vill ha test på. Så att ni inte kommer dit och de bara har t.ex soja och ägg, men inte vete. För då får ni komma dit igen... Helt i onödan. Så ring och lämna en lista på misstänkta saker som ni vill testa.
  • Kavat
    Mela78 skrev 2010-02-05 16:59:42 följande:
    Orkar någon av er hänvisa till en bra översikt/förklaring till olika slags allergitester? Det pratas om så många olika att jag är lost! Prick, lapp, patch, RAST, finns det fler?
    Hoppas på att Miralicia har någon bra länk eller liknande. Men om inte så återkommer jag.
  • Kavat
    EL I skrev 2010-02-05 17:15:34 följande:
    Om jag får gissa, så blir han så illröd direkt till 3 timmar efter han fått det i sig eller på sig. Men det är en ren gissning med tanke på hur min son reagerar.

    Man kan reagera senare också naturligtvis, och har han redan eksem, så visst blir han rödare om han kommer ut i kyla, blåst, men just eksem av mat/kontakt tror jag kommer rättså omedelbart till några timmar efter intag/kontakt.

    Vad åt han på dagis idag innan du hämtade honom?
Svar på tråden Allergitråden