• Kavat

    Allergitråden

    Vi kommer sällan från Öppna förskolan eller om vi varit hemma hos någon annan utan att han får dessa röda eksem. MEN, nu har vi lyckats flera dagar i rad, hemma hos Blå Myran (som även hon har en sädesslagsallergiker), hemma hos min bästis som alltid städar extra och lagar allt så att vi kan äta (alltså inga mackor eller annat i luften) och hemma hos min mamma och idag åts inga smörgåsar. Så fort det äts smörgås i närheten brukar han bli så där...

  • Kavat
    EL I skrev 2010-01-07 20:03:23 följande:
    ok men har era barn varit såhär från början? Detta kom ju plötsligt för min son, på en dag bara. jag trodde först det berodde på att han hade feber för det kom i samband med det om jag inte minns fel, men det försvann inte. Då läste jag att den där "femte sjukan" kan ha röda kinder men när det inte försvann efter några veckor så la jag även det åt sidan. Inte tillstymmelse till eksem innan detta...har nu haft det VARJE dag i 3 månaders tid.
    Det kom när han var runt 9 månader, om jag minns rätt. Kom från ingenstans. Fanns också där bara en dag och försvann aldrig helt men lugnade sig, blossade upp och höll på så.
  • Kavat
    EL I skrev 2010-01-07 20:07:29 följande:
    och det är vete allergin alltså? reagerade han på nåt annat sätt innan typ magont eller dålig sömn eller nåt sånt?
    Vete och havre!
    Därför han blev sämre när jag började med mjölkfritt..

    Men som sagt, det behöver ju inte vara sädesslag för er. Kan ju vara ägg eller något annat som gör att han reagerar på liknande sätt.

    Får han i sig så spyr han, får ont i magen, blir gnällig, sover dåligt och hade svårt att somna, sov inte så länge innan han vill äta för att han hade ont i magen osv...

    Får han det bara på sig så reagerar han inte så mycket, mer än att det kliar ibland och han har rivit hål på det och vi är ju sjuka jämt, så immunförsvaret påverkas i allra högsta grad.
  • Kavat
    EL I skrev 2010-01-07 20:16:30 följande:
    tack alla för råden! ska nog testa att ta bort ägg först, verkar ju enklast i alla fall... blå myran: är jättedålig på det här med krämer eftersom varken jag eller mina barn hafat problem med det tidigare, någon tjock kräm som är bra? körde miniderm först i några veckor utan nån effekt, men det kanske tar längre tid? En ytterligare fråga till er med barn med samma slags eksem. Min son har några "outklarade" problem eller vad man nu ska kallade. Han har varit JÄTTEROSSLIG sedan han var nyfödd. Speciellt när han äter eller dricker, men det finns där jämt, men blir sämre när han äter o dricker. Något ni känner igen? Har frågat på bvc men de verkar inte vilja ta tag i det utan tycker att jag ska söka barn mott, men jag tycker inte han har nåt problem med själva andningen utan "bara" är rosslig o därför har jag avvaktat. Han  är sedan väldigt "grinig" i perioder. Det är SÄLLAN han är riktigt nöjd. Vissa dagar är ok, men andra är outhärdliga. Svårt att veta om det är hans personlighet eller nåt annat. Han vaknar 8 av 10 nätter, och skriker panikartat men det verkar inte vara magont för när han fått mjölk i sig o får ont i magen så kryper han ihop som en boll och skriker mkt längre tid. Han HATAR vagn, bil osv, som INTE gör att man bär på honom istort sätt. Kan detta höra ihop eller är han bara "tjurig"??
    Allergi på fråga 1, 2 och 3.
    Förmodligen gör det han äter och dricker att han svullnar lite i halsen och/eller blir slemmig, så det kan försvinna om ni får bort det han inte tål. Men sen är ju vissa barn sådana av andra orsaker också.

    Vi bar jämt på min son i bärsjal fram tills vi fick bort allt han inte tålde. Han var jätte grinig och jag kunde aldrig sätta honom på golvet, babysittern, i vagnen, bilen eller någon annanstans utan att han skrek efter några sekunder. Detta höll på fram tills han var 10 månader och vi fick bort allt han inte tålde.
    Så jag tror inte att din son har dåligt humör, jag tror han har ont för att han är allergisk.
  • Kavat
    Blå Flygare skrev 2010-01-07 20:55:50 följande:
    Kortison först för att få bort det röda (om han äter något han tål kommer eksemet tillbaka igen när man slutar med kortisonet). Mildison är en sån kortison, är receptfri och mild. Alltid den man börjar med. Den smörjer man med 2 ggr/dag första veckan och en gång per dag andra veckan (finns flera olika scheman, men detta är lätt nog för oss att komma ihåg). Utöver kortison behöver man smörja några ggr/dag med mjukgörande och ev. något skyddande. Mildison är enn bra mjukgörande. Behöver man något fett som lägger sig utanpå som skyddande lager är repair eller försvarets hudsalva bra. Finns säkert massa mer att säga, men det är så långt vi har behövt lära oss, tjejen har bara haft allergiskt eksem några ggr när hon fått i sig av misstag i början och sen ett par ggr utan att vi vet varför.
    Locobase Repair är toppen, den använder vi som sagt som skyddande lager här hemma. Märker skillnad efter ett par timmar om vi inte smörjt på morgonen.
  • Kavat
    saffe skrev 2010-01-07 21:08:42 följande:
    Jag väntar till nästa vecka när jag ska till barnmottagningen och frågar dom.. Men är lite orolig att jag får kämpa lika mycket med lilltjejen som jag gjorde med J. Ingen trodde mig ju eftersom det inte visade nåt på pricktest eller RAST. Jag hoppas att dom ska ha "lärt sig en läxa" med tanke på att det visade på många allergier på lapp-testet, men man vet ju aldrig.. Minnet är kort hos en del...
    Det är bara att påminna dem och stå på dig tjejen!
    Egentligen ska de ju tro på dig även om det vore första barnet, men nu har du ju levande "bevis".
  • Kavat
    EL I skrev 2010-01-07 21:07:49 följande:
    Glömde fråga en sak. OM det är nåt han inte tål så borde man alltså kunna testa det lite så...att om  eksemen kommer tillbaka när man kört denna kur så borde det vara nåt han äter som han inte tål? Men kommer det INTE tillbaka så är det bara nåt "vanligt" eksem?! eller har jag fattat helt fel?
    Testa och sel pavsett om ni samtidigt tar bort t.ex ägg så behöver troligtvis eksemen hjälp på traven med att försvinna.  Men grinighet, sömnsvårigheter mm beror inte på "vanligt" eksem.

    Sen om eksemen försvinner så drar man ner på smörjningarna, kommer de då tillbaks direkt så är det nog att han fortfarande får i sig/på sig något han inte tål. Men kommer det inte tillbaks så har ni troligtvis prickat rätt i er gissning och då kan man när man ser att han är eksemfri och förhoppningsvis en gladare liten kille provocera för att se om eksemen kommer tillbaks.

    Jag tycker dock att det låter som ni borde försöka få ett lapptest för att få lite mer hjälp på traven.  Vart bor ni?
  • Kavat
    EL I skrev 2010-01-08 17:08:25 följande:
    Jag gjorde ett litet "test" i dag. Nästan "alla" tror att det är pga kylan men det är nåt som säger mig att det inte är det. MEd "alla" menar jag de runtomkring mig i min närhet. I går var han KNALLRÖD på kinderna 3-4 timmar efter att vi hade varit ute. Då var det - 10 grader och allt vi hade varit ute var att gå mellan bil och affär och bil och hem, det är ca 50 meter. Så allt som allt var han kanske ute 1-2 minuter åt gången. I dag satt han i vagnen i 45 minuter då det var -24 grader ute. Han var röd när vi kom in men det var ändå MINDRE rött än i går efter 3-4 timmar och efter 5 minuter var det bara liten röd rodnad. I går hade han ätit pannkakor 2 ggr och i dag inget med ägg i... eller han hade ätit EN biff som jag hade haft ägg i, men det var ju plus minus noll då jag hade ett ägg på ca 600 g färs med tanke på skillnaden mellan 2 portioner pannkakor o en liten biff. Vad tror ni om mitt icke vetenskapliga test haha Det verkar i alla fall inte vara kylan med andra ord.
    Mmmm, kylan fanns ju inte för 3 månader sedan. I alla fall inte denna kylan som är nu.

    Om jag inte minns fel så har du även vetemjöl i pannkakorna i går. Hur mycket vete har han ätit idag? Har du ströbröd i biffarna? Vad åt ni till?

    Angående Örebro, så är det fel sida landet för mig. Men även däruppåt borde ju finnas något. Men om man kollar med Linköping/norrköping som gör lapptest, så kanske det vet . Eller om någon här har koll?
  • Kavat
    EL I skrev 2010-01-08 18:52:40 följande:
    ja jag hade ägg, vetemjöl, havremjölk o bacon i maten i går. hallonsylt till. i dag i biffarna hade jag köttfärs, (1) ägg, lök, havremjölk, salt och vitpeppar...inget ströbröd eller havregryn i. Åt makaroner och kokta morötter till. Både i går och i dag så åt han en macka till frukost och det är vetemjöl i det brödet. I övrigt har han inte ätit någon vete i dag. Jo föresten, gör ju välling av 7 mått nutra och 3 msk enago grötpulvet o det är ju vete i...det får han 1 gång per dag, på kvällen, någon gång kan han få en flaska på tidig morgon men varken i går morse eller i morse har han fått det... så skillnaden mellan i går och i dag är ju vetemjölen i pannkakorna och mängden ägg i maten.
    Pasta är ju vete, så då stämmer inte det riktigt heller att han åt mycket mer vete igår. Men dock mycket mer havre. Och då ägg.

    Ja, du får väl se hur det går när ni äter äggfritt om det försvinner. Dock lite lurigt då de kan reagera luftburet på ägg. Alltså att det räcker om du knäcker ett ägg i huset och han befinner sig i flera rum bort med stängd dörr. Men då får man vara jätte känslig.
    Vete och havre reagerar ju min son på luftburet, så det går ju tyvärr det med.

    Skriv gärna upp exakt vad du ätit, tider, när han blir röd och inte osv. Vilka dagar/nätter han är gnälligare. Hur bajset är och när, ja du fattar. Så är det så mycket lättare att kunna klura ut när de uppstår och sedan räkna ut vad det kan vara.
  • Kavat
    Miralicia skrev 2010-01-08 19:43:45 följande:
    Jag har roat mig med att bla göra glassstrutar som är utan allt idag: utanallt.blogspot.com/2010/01/glassstrutar-oc... (i butik har jag bara hittat med minst något av följande i: vetestärkelse, guar, mjölk, ägg, sojalecitin och vanligt vetemjöl i olika varianter)
    Attans att vi inte bor grannar!
Svar på tråden Allergitråden