• JPL
    Äldre 26 Feb 14:49
    90117 visningar
    1316 svar
    1316
    90117

    Allergitråden

    tack för era svar. då vågar jag lita på min känsla.

  • JPL
    Äldre 28 Feb 17:51
    Snutten skrev 2010-02-28 11:32:50 följande:
    Hahaha! Jag "råkade" starta en tråd om dagisproblemet. Dvs "har dagis rätt att kräva schemaändringar två veckor i förväg?". Diskussionen spårade naturligtvis ur och det finns folk som på fullt allvar menar att de inte tycker att Siri ska gå på dagis för då får deras barn inte fisk och att vi ska flytta så hon kan gå på ett allergidagis. Däremot verkar det finnas ganska många ställen som har det kravet att man ska lämna in ändringar långt i förväg. Jag stör mig lite på att hos oss gäller det bara Siri och itne de andra barnen.
    Men det är väl klart att allergidagisen finns till för de friska barnens skull. Det är ju jättejobbigt för dem att behöva anpassa sig. Bättre om ni åker över hela stan så att dera barn får äta fisk. *ironi*
  • JPL
    Äldre 1 Mar 16:27

    Shit jag tål inte min säng. Vi har vänner som har hund och kommer hit ca en gång i veckan. jag duschar och byter kläder efter att de har gått och märker genast skillnaden. vi har köpt en luftrenare men inte fått den ännu. Men på något sätt har jag fått allergen i min säng fast jag bytit lakan upprepade  gånger. jag får ju dammsuga och samtidigt vädra såklart.  tvätta kuddarna också. Är det lönt att skaffa tex speciallakan för att skydda det som är under? Något annat jag bör tänka på för att minimera besvären framöver?

  • JPL
    Äldre 1 Mar 20:02
    JPL skrev 2010-03-01 16:27:21 följande:
    Shit jag tål inte min säng. Vi har vänner som har hund och kommer hit ca en gång i veckan. jag duschar och byter kläder efter att de har gått och märker genast skillnaden. vi har köpt en luftrenare men inte fått den ännu. Men på något sätt har jag fått allergen i min säng fast jag bytit lakan upprepade  gånger. jag får ju dammsuga och samtidigt vädra såklart.  tvätta kuddarna också. Är det lönt att skaffa tex speciallakan för att skydda det som är under? Något annat jag bör tänka på för att minimera besvären framöver?
    Jag är ledsen att jag var så otydlig. Jag menade att jag på något sätt måste ha fått in hundallergen i den. Inte bara i lakanen utan i bäddmadrass, kuddar osv.
  • JPL
    Äldre 11 Mar 10:15
    EL I skrev 2010-03-11 09:53:47 följande:
    Ni som har barn med veteallergi hur yttrar det sig? Har alla kontaktallergi? Läkaren funderade ju på veteallergi på sonen men både han och jag tyckte väl inte att det "var värt" att ta bort vete i nuläget. Jag undrar ändå om det är nån vits att ta bort så mycket vete som möjligt? T ex se till att han inte får pannkakor, mer potatis än pasta, minska på brödintag, vällingintag osv? Tror ni det skulle förbättra eller är det alltid nolltolerans som märks?
    Mina barn reagerar rätt så olika allergiskt men om jag ska ta en sak som är gemensam just för veteallergi skulle jag säga att de börjar att bajsa flera gånger per dag. Annars är de vädligt regelbundna på en bajsning per dag (och barn).
  • JPL
    Äldre 12 Mar 08:21
    Jag tänkte åka till Helsingör och handla D-droppar igen. Om någon är intresserad kan ni maila mig på jpl73@home.se .
  • JPL
    Äldre 12 Mar 11:47
    TheLove skrev 2010-03-12 09:34:01 följande:
    Får jag hoppa in och fråga er? Min 2åriga son har reagerat på tomat, röda äpplen och röd paprika, ringde bvc som inte vill skriva ut läkarintyg eller liknande för specialmat på dagis. Hon sa att hon skulle ringa dagis. Räcker det eller behövs intyg?
    Tycker det låter som en underlig manöver att ringa till dagis. I vilket fall som helst så är svaret på frågan att dagis har olika regler så du får ringa dem och kolla. Fast de flesta vill nog ha skriftligt.
  • JPL
    Äldre 14 Mar 10:52
    EL I skrev 2010-03-13 14:30:56 följande:
    Havreallergi ökar eftersom man ersätter mjölk med havre i så många produkter. Så jag tror att det beror på att havren överkonsumeras. Både jag och Blå Myran har barn som vi tror har fått allergi pga överkonsumering av havre. Jag tror att för att få ett bra resultat om du tar bort så ska du ta bort både ock.
    Om jag bara hade heft en havreallergiker så hade jag hållit med om teorin att det har med dosen att göra. Min äldste drack havremjölk och blev havreallergiker. Men samtidigt helammade jag mellankillen och han blev havreallergiker. Då fick jag enbart i mig havre genom att vi använde mycket Oatly iMat. Jag dricker inte "mjölk". Dosen han
    fick i sig måste därmed varit rätt liten om än regelbunden. Min misstanke är istället att mjölk- och gräddersättningarna innehåller havre i väldigt finmald form så att kroppen har svårare att hindra att den tar sig igenom barriärerna (tarmarna?). Och vissa har ju ätit havregrynsgört dagligen i alla tider utan att utveckla havreallergi.  
  • JPL
    Äldre 14 Mar 14:18
    Kavat skrev 2010-03-14 11:24:47 följande:
    Fick just meddelande om att denna tråd flyttats från "allergier" till "barn med speciella behov". Funderar på varför de har en allergi"grupp" om en tråd om allergier inte platsar där?
    Vilket skämt!
  • JPL
    Äldre 20 Mar 15:34
    Kavat skrev 2010-03-18 20:12:44 följande:
    Jag har bara hört när det inte visar på patchtest heller även om de är allergiska. Alltså inte tvärtom, att det visar på allergi men inte är det.
    Min äldste son har det på majs! Alltså falskt positivt. Har vänner som har det på sin dotter, också på majs konstigt nog ...
  • JPL
    Äldre 20 Mar 15:40

    Jag har haft problem med min mailadress så jag har inte handlat d-droppar ännu. Ni som kontaktat mig borde ha fått ett mail från mig idag. Annars maila igen på jpl73@home.se . Det är heller inte för sent för dem som missade mitt förra inlägg i frågan.

  • JPL
    Äldre 20 Mar 17:03
    Helle76 skrev 2010-03-20 15:44:32 följande:
    Igår kom beslutet om vårdbidrag och de godkänner inte det. De menar på att det inte är en merkostnad på mer än 7896 kronor per år för båda, det har de fått fram enligt konsumentverkets riktlinjer. Men de har inte förstått att det står på deras sida att man ska räkna den faktiska kostnaden. Sen för att få i sig den mängden kalcium de måste ha per dag så blir det en högra åtgång på mjölken än 2 dl per dag och barn.  Vet någon om det finns en sida där det står att soyaallergi och mjölkallerig ihop blir en extra kostnad? De menar på att det inte ska bli fördyrande med soyaallergi oxå. Men det hävdar jag då det är sojalectin i det mesta som de har tagit bort mjölken ur och våra barn reagerar på det.

    FK är så himla trista. Här är delar av mitt överklagande (hade också med ang kalciumtillskott men det var ändå nästan inga pengar, gäller ju bara att komma över gränsen ändå):


    "Enligt ref 3 sid 32 punkt 32 (Bilaga 2) skall hela kostnaden för rismjölk beaktas inte bara mellanskillnaden eftersom vanlig mjölk ingår i jämförelsekosten. Detta har även bekräftats i Konsumentverkets svar Dnr 2001/2025 (Bilaga 3). Kostnaden för risdrycken skall alltså vara de 18.60 kr/l som vi de facto betalar. Kostnad för per år är minst 660+72*18,60= 1999,20 per år och barn dvs 3998,40 för båda. I verkligheten är förbrukningen mycket högre."



    Ref 3. Vägledning vid vårdbidrag och handikappersättning, Svenska Celiakiförbundet, 2002


    Jag avslutade med:



    "Yrkanden


    Jag yrkar för att FKs beräkning uppdateras till 3998,40 kr för risdryck, 335,80 kr för kalciumtillskott samt 5100 kr för glutenfri kost. Dessa siffror motsvarar merkostnad för båda barnen. Enbart dessa poster är tillräckligt för att merkostnad skall beviljas varför jag yrkar att tidigare beslut avslag angående merkostnad skall ändras."


    Jag fick merkostnad!


     


    Lycka till

  • JPL
    Äldre 21 Mar 20:24
    Helle76 skrev 2010-03-21 14:53:50 följande:
    JPL: Tack för informationen. Var hittade du ref3, sid 32, punkt 32, bilaga 2?
    Ref 3 är: Vägledning vid vårdbidrag och handikappersättning, Svenska Celiakiförbundet, 2002 .
    Är inte säker på att de säljer den längre dock. Att det står bilaga 2 betyder att jag hade kopierat aktuell sida och bifogade den. För att vara övertydlig så att de inte skulle kunna bortse från informationen. Eftersom skriften inte finns längre kan jag ju skanna den och maila om du vill?
  • JPL
    Äldre 21 Mar 20:29
    saffe skrev 2010-03-21 18:11:20 följande:
    Fick du avslag på vårdbidraget eller bara merkostnaden? Måste man söka både vårdbidrag och merkostnad eller kan man söka bara merkostnad? Jag velar fram och tillbaka om jag ska söka VB på mina barn.. J (2 år) är allergisk mot mjölk, ägg, alla sädesslag och soja. E (8 mån) är allergisk mot mjölk, soja och eventuellt vete. Jag vet inte hur jag ska kunna få ihop en ansökan, jag vet inte vart jag ska börja. Vill inte lägga ner en massa tid och sen få avslag. Det kanske är lättare att bara få för merkostnad? Blir ju inte lika mycket att skriva då och några extra kronor i månaden kanske man får...Det är ju bättre än inget.
    Det som ger mest pengar är mertiden (det du kallar vårdbidrag) så satsa där. Jag får 200 kr i måanden för merkostanden, kanppt lönt allt besvär. Dessutom är det nog svårt att få till merkostnad om du inte har två barn som äter "glutenfritt". Och om jag minns rätt så är gränsen ännu högre för merkostnad om man inte har mertid också.
Svar på tråden Allergitråden