• Kavat

    Allergitråden

    Blå Flygare skrev 2010-01-17 16:33:22 följande:
    Albin reagerar på ägg, mycket tydlig reaktion på stekt ägg. Men ugnsbakat reagerar han inte alls på så det tycker allergologen jag ska äta. Men vi ska inte ge honom något ägg att testa än ens ugnsbakat.
    Åååå, är ni äntligen friska? KRAM!
  • Kavat
    Amulett skrev 2010-01-17 20:23:34 följande:
    Jovisst brukar man få höra att "så är min också". "Skrattar" fortfarande åt minnet av när jag beskrev att det var så jobbigt att sonen kräktes så mycket. Fick höra från alla möjliga att deras barn minsann kräktes också, också sov oroligt, också skrek mycket, så att det var helt normalt. Sedan fick jag se dem sucka och torka bort en liten liten kräks ur mungipan på sin lilla sötnos. Själv torkade jag pölar på 2x2 dm eller mer från golvet ofta flera gånger/dag och bytte kläder på både mig och sonen titt som tätt ... och stod vid rinnande vatten halva natten för att han skulle kunna komma till ro i min gungande famn ... Lita på din instinkt och försöka att ta reda på vad som spökar, om inte annat så för att du själv ska få sinnesro. Har du tur har du letat i "onödan" och din kille börjar må bättre av sig själv, eller så hittar du förhoppningsvis problemet. Håller tummarna!
    Så bra sagt!
    Håller med fullständigt och känner igen mig.

    EL I, lita på dig själv!
    Om jag hade varit dig så hade jag gjort ett eget lapptest och satt på ryggen, med mjölk, ägg, soja, vete, havre, och en tom som är det man brukar sätta. Det står precis i min sädesslagsblogg hur man gör.
    Eftersom han får just eksem så tror jag att detta kommer att visa på det han inte tål, som orsakar eksemen. Visst hundra är det ju inte att det visar ändå, men du förlorar ju absolut inget på att göra det, mer än att du kanske får mer klarhet.
    Sen om du nu får något "bevis", så fota och skriv nogrannt upp på en lapp vad du satte var osv. Och sen tar du med bevisen i form av foto till läkaren. Men framförallt så får ni en nöjd och glad kille skulle jag tro, utan eksem...

    Du måste ju inte sätta mjölk och soja, men samtidigt kan det vara bra att sättta de för att se i vilken utsträckning han får eksem av de sakerna också. Han kanske är suuuuuperkänslig för något, som han hela tiden utsätts för i form av luftburet.
  • Kavat
    EL I skrev 2010-01-17 20:45:24 följande:
    tack alla, nu känner jag mig inte lika dum längre! amulett: har säkert det "enklare" än många andramed barn med allergi men jag "stör" mig också på det där med att "barn skriker" "barn kräks"mmm men min skrek i 10-15 timmar o jag var ensam hela dagarna, var färdig att slänga ut honom från fönstret önskade t o m att jag aldrig hade fått honom usch ryser av tanken! O kräkningarna ja... hmm ska inte prata om dem haha Ja jag kanske ska testa det i alla fall. Har upptäckt de där torra fläckarna på händerna o i nacken nu..lite rött men inte så mkt än men det är väl början antar jag... Jag har inte tagit kontakt med barn om hans eksem, bör jag göra det först eller tycker ni jag ska göra ett lapptest själv o sen ha det som underlag??
    Gör det samtidigt är mitt råd. Alltså sätt lapptest i morgon och sen lär det ju ta tid innan ni får en tid till barn och sen ska ni dit och därefter få en remiss till lapptest, om ni nu får det osv... Det kan ju ta flera månader om ni har otur. Så sätt direkt så har du lite mer att komma med när du går dit. Och han slipper må kasst lika länge. Kram!
  • Kavat
    Mela78 skrev 2010-01-18 11:47:40 följande:
    Läset om Lailas mjölmixar på deras hemsida. Där står det "Produkterna är registrerade hos Livsmedelsverket som särnär för glutenfritt och mjölkfritt." www.specialkost.se/Produkter.htm Någon som vet vad de menar med "särnär"?
    Att det är garanterat "rena" och behandlade, packade mm i en ren atmosfär från andra gluten och mjölkprodukter.
    I vissa fall mals ju t.ex majsmjöl i en kvarn med vete osv. Så produkten får innehålla tror det var 5% !? annat i sig utan att det behöver märkas. T.ex att bovete kan innehålla upp till 5% majs mm.

    Risenta och GoGreen har den märkningen på många utav deras produkter. Men Saltå Kvarn har det inte idag och vår son reagerade t.ex på Saltås majsmjöl som han reagerar på vete/havre. Så när jag kontaktade dem och frågade så kunde de inte garantera att majsmjölet var helt rent. Men tanken är att de ska få en särnärmärkning.
  • Kavat
    Jasusu skrev 2010-01-19 08:26:56 följande:
    Ni som är pålästa och kunniga. Vilka schampoon,balsam,tvålar,tandkräm och diskmedel använder ni? Finns det några som man absolut inte ska använda sig av?
    Hm, vi blandar lite. Nu har barnen apolivas från apoteket, men tänkte jag skulle köpa något från Urtekram,  Weleda eller något annat mer "naturligt" nästa gång. Finns lite här t.ex www.hedenborgs.se/default.aspx (kör ut i kba, gbg-trakten)
  • Kavat
    Blå Flygare skrev 2010-01-20 12:14:12 följande:
    Jah har ju glömt berätta något posivt! S har börjat äta nu På dagis åt hon all fisken i sin portion, en halv macka till mellis med 2 dl nyponsoppa, till kvällsmål en halv skinkschnitzel (!) med ris o sås och när pappan kom hem närmare vällingsdags så ville hon ha mer "fisk" Sen all välling på det. Superlycklig att hon äter ikapp! Jag som gjorde kött "för hon äter ju ändå inte" så åt hon till och med det. Så nu vet jag att hon kan tugga ordentligt.
    Vad skönt! Hoppas det håller i sig!
    Här får jag truga kött, fisk i dottern för det mesta, eller muta eller så skiter jag i det. Vill inte tjata, men när hon aldrig äter protein frivilligt... Men hoppas det löser sig på dagis.
    Som tur är så äter hon gärna köttfärssås och stekt bacon, så det äter vi många gånger i veckan nu.
  • Kavat
    Blå Flygare skrev 2010-01-20 13:42:46 följande:
    Här äter vi taccos en gång i veckan, för det äter S gärna av. Sen tycker jag det mesta är för S skull i kosten. Pytt-panna minst en gång i veckan, för det är populärt, nästan aldrig rent kött... Nu är jag så sugen på rent kött så jag blir knäpp. Måååste haa flääskfilééé I Lindome har de en köttaffär, tänkt vi ska åka dit o handla någon gång så man får fint kött. Det vi köper på coop eller willys får vi ofta slänga för det blir dåligt långt innan bäst före. Blir inte så mycket dyrare att köpa fint kött då. Har ni börjat inskolningen nu? *springer o hämtar på dagis*
    Japp, inskolning denna veckan. Egentligen hade hon kunnat börja "på riktigt" för det går superbra, men köket är inte redo så vi får vänta tills på måndag.
    Kokerskan i deras kök verkar dock toppen! Lätt att prata med och trevlig så jag hoppas att det löser sig bra. Nu kommer hon ju bara äta lunch och den maten kommer från ett annat ställe, så man får hoppas att de har koll där med...
  • Kavat
    saffe skrev 2010-01-20 13:59:03 följande:
    Spännande med dagisstart! Om du inte har något emot att jag frågar: Hur gammal är hon nu och hur mycket ska hon gå på dagis? Ska du fortsätta vara hemma med sonen? Jag bävar tills det är dags att skola in, just när det gäller maten.. När inte ens närmaste släktingar kan hålla reda på vad hon inte tål, hur ska det gå då.. Visst man lämnar ju intyg och så, men just att inte kunna ha stenhård koll på vad hon äter, så man vet vad som kan ha varit orsaken till: eksem, diarré osv... Ja,ja min 2-åring får va hemma ett tag till. Lillasyster är ju bara 6 månader...
    Hon är 4,5 år och har rätt bra koll själv på läget nu. Skäller på mormor när hon tar med fingrarna i hennes mat osv. Hon har ju hört mig och mormor är hopplös ibland... Fast världens bästa mormor ändå.
    I går var hon med sonen på öppna förskolan när jag var med på inskolningen och han hade fått skinka utan att det fanns någon innehållsförteckning! Jag skällde på henne och sa att hon inte fick ge om hon inte visste att det var ok. (Hon har absolut ingen koll på guar m.fl heller, men det är väl oftare mjölk i skinka än vete och annat. Han reagerar ju mest på ägg och sädesslagen..) Hon sa till sitt försvar : Men det såg ut som helt vanlig skinka.. Suck!
    Han var helstissig i går och hade klåda, men det är svårt att veta om det var från skinkan eller inte... Pust!

    Til saken ja. Hon ska gå 15 h/v och lilleman är 2,5 år och han hade jag inte vågat lämna på dagis än... Förmodligen kommer han att inskolas till hösten, men det blir i så fall bara 15 h/v för vi ska ha en liten till i slutet på juli.
    Känns toppen för då kan jag ta hem honom om det inte funkar t.ex. Men tanken är just nu iaf att han ska börja. Blir samma tider som dottern blir det då. De äter bara smörgås till soppa högst en gång i veckan på lunch och det fanns en annan kille som reagerade på ägg luftburet, så då bör det ju kunna fixas. Att man undviker ägg och smörgås-dagar alltså. Då slipper man ju värsta kontakt-risken... ?

    Maten ska de ju kunna fixa. Men vi får se. Han är ju betydligt känsligare än dottern... Så vi får väl se hur det funkar för henne först också innan jag ropar "hej". Å andra sidan så  har hon ju mycket annat typ E202, frukter och så som hon inte kan äta.
    Men eftersom hon har sådan koll själv, så tror jag aldrig att hon kommer att äta en ärta och inte ens äta på den tallriken om någon skulle lägga en ärta på den. Osynligt i maten har hon ju inte koll, men synligt, lär de inte kunna "lura" henne. Lillebror hade nog glatt stoppat i sig..
  • Kavat
    Jasusu skrev 2010-01-20 15:57:34 följande:
    Tack för svaren om vad ni använder. Vet ju att det finns några tvålar med mjölk. Jag har frågat detta flera gånger,men jag glömmer hela tiden bort svaret. angående trygghansa. När får man ut ersättning från dom? Hur mycket vårdbidrag måste man fått beviljat?
    Minst 1/4 vb på ETT barn.
  • Kavat

    Tack alla!
    Jo, visst vågar man försöka igen. Jag hoppas och tror i mitt stilla sinne att det blir bättre med nästa.
    I och med att jag numera är glutenintolerant (vilket jag med största sannorlikhet varit länge utan att jag haft så mycket symptom) så tror jag att det kan spela in i sammanhanget.
    Vi kommer åtminstonde inte ha en nyfödd som inte tål vete eller havre.
    Funderar lite i banorna hur jag ska göra i övrigt. Den största gemensamma allergin för båda barnen är ägg. Maken var äggallergisk som liten, så det är inte mina gener. Hur stor risk/chans är det egentligen att nästa skulle tåla det? Funderar på om jag ska vara äggfri eller inte från början. Har ju inte ens ägg hemma och fika finns det ju ändå aldrig som jag kan äta, i stort sett, så det är väldigt enkelt för mig att undvika ägg. Lite för enkelt kanske.... Hur har/hade ni gjort?

    Sen gissar ju jag att det går lite fortare än 10 månader innan man kommer på ev. allergier, men jag vill verkligen ha en bebis som får vara bebis lite denna gång och inte bara ha ont. *önskar*

Svar på tråden Allergitråden