• Kavat

    Allergitråden

    dendär skrev 2010-01-29 12:51:32 följande:
    Hej! Jag hakar på här för att sälla mig till de som kanske har lite bättre koll än mig. Jag känner mig helt lost. Sonen har sedan introduktionen av modersmjölksersättning och välling haft väldigt mycket problem med magen, sömnen och humöret. Tydliga tecken på allergi eller överkänslighet, tolkade vi det som. I och med hans uppsvullna mage tog vi bort all gluten ur kosten vilket gav positiv reaktion, svullnaden gick ner och sömnen förbättrades. Bingo trodde vi... ...tills problemen började komma tillbaka, de nattliga uppvaken blev fler och fler, diarréperioder avlöste perioder av förstoppning. Ungefär där befinner vi oss nu...och jag misstänker att det kan vara så att han inte tål mjölk heller. Därför ska vi nu, fram till läkarbesöket om två veckor, försöka oss på en både gluten- och mjölkfri kost. (Eller ska vi det? Kan det ha negativ effekt på proverna?) Jag är så förvirrad av trötthet, vad sjutton ska man ge honom för mat? Finns det välling som är både gluten- och laktosfri? Eller har någon något bra recept på mättande sådan? Gröt? Vore så oerhört tacksam om någon ville hjälpa mig på rätt spår!
    Hej och välkommen hit!
    En jätte viktig fråga:
    Tog ni bort gluten på eget bevåg eller har ni en läkare bakom beslutet?

    Nu är det väldigt ovanligt att små bebisar visar på glutenintolerans på tester, för de måste få i sig gluten på egen hand för att det ska visa på glutentest. Dvs. har de bara levt på bröstmjölk och man testar för glutenintolerans så visar det inget. Magen läker så för att det ska visa på en ev. glutenintolerans (celiaki) så MÅSTE man äta gluten innan blodprov och gastro (går ner i magen med kamera oftast och knipsar en bit av tarmen som de gör undersökningar på). Annars läker kroppen sakta och det visar inte på vare sig blodprov eller gastroskopi.

    MEN som jag skrev så är det ovanligt att bebisar visar på glutenintolerans direkt när man börjar med gluten-mat. Men sädesslagsallergi, eller veteallergi, havreallergi är nog troligare om det sker en direkt reaktion.

    Sen är mjölkproteinallergi den vanligaste allergin bland bebisar följt av ägg, soja, vete (havre), fisk och nötter.

    Kombination av allergier är vanligt. Min son tål vare sig mjölk, ägg, soja eller vete, havre.
    Men även en glutenintolerans (som inte är en allergi utan en livslång intolerans) är ofta i kombination men mjölkproteinallergi eller laktosintolerans. (Jag är själv gluten och laktosintolerant.)

    Angående frågan om ni även ska ta bort mjölk. Mitt svar hade blivit ja, för en ev. mjölkallergi kommer visa på tester om två veckor oavsett om ni tar bort eller inte, OM det ens visar något (visar bara på en del av de som testar sig på pricktest och RAST).
    Men däremot är mina funderingar om det kommer att visa på glutenintolerans, om det skulle vara så, eftersom ni tagit bort det ur kosten. Däremot så kan det visa på veteallergi. Men samma där inte alltid att det visar på tester. Visar inte på prick/RAST på vare sig vete, mjölk eller soja på min son och han är superallergisk mot vete.

    Fler frågor: Hur gammal är han?
    Hur länge har han ätit glutenfritt?

    Angående välling mm beror på ovanstående svar.
  • Kavat
    dendär skrev 2010-01-29 13:28:50 följande:
    Tack Amulett för ditt svar! Det som gör att jag anar glutenallergi är den uppsvullna magen som försvann på ett kick när vi slutade med gluten....Men det låter ändå klokt att köra strikt mjölkfritt i två veckor. Hoppas det räcker för att ge tillförlitligt utslag på glutenprovet!?
    Läs mitt svar ovan.
    Om det visar på ett glutenprov beror på hur länge han har varit utan gluten och om det ens är glutenintolerans? Kan även vara veteallergi. Risken är att det inte visar på något test och då brukar man gå på uteslutning/provocering eller ev. göra ett lapptest/patchtest.

    Att han äter mjölkPROTEINfritt i två veckor  nu påverkar inga prover. Mer än att ni ser om han mår bättre.

    OBS! Jätte viktigt att veta skillnaden mellan mjölkprotein och laktos. Alla laktosfria produkter gjorda av mjölk innehåller mjölkprotein.
    Kolla i trådstarten så är det länkat till mjölkproteintråden, där finns mer info om just mjölkproteinallergi.

    Svara gärna på mina frågor i mitt förra inlägg, så ska du få lite mer svar på välling och gröt frågorna.
  • Kavat
    dendär skrev 2010-01-29 14:45:59 följande:
    Oj, såg inte ditt inlägg, K Kavat. Gluten togs bort i samråd med bvc-sköterska och barnläkare. Är en riktig rookie på området märker jag när jag läser det du skriver. Ja, då låter sädesslagsallergi troligare då det var en rätt så snabb reakion ~ 1 - 2 v. (Är rätt arg på mig själv för att jag inte dokumenterat allt, såhär i efterhand är det lite halvluddig ang vad som dök upp när och i samband med vad) Ok, du menar alltså att det kan röra sig om mjölkprotein-allergi även fast testet inte utvisar något? Finns det annars någon "högre instans" i form av tester göra? Hur kom ni fram till att din son är allergisk fast testerna inte visar på det? Vi ska härmed börja med strikt mjölkfri kost, men tillåta gluten, dels för att se om det blir någon förändring och dels för att bädda för ett korrekt provresultat. Låter det som en bra idé? Sonen är 9 månader och har ätit glutenfritt i ganska precis 3 veckor. Tack för att du tar dig tid!
    Men om det är läkare som sagt ok, så betyder det att du inte bör få några större problem sen med livsmedelshänvisning osv, hoppas jag.

    Min son mådde jätte kasst, skrek massor, spydde, hade magsmärtor, sov aldrig, ja, han mådde piss. Men ingen trodde på oss på bvc, utan tyckte allt var sååå normalt. Efter 6 månader fick jag nog och vände mig direkt till barnmottagningen och fick rådet att ta bort mjölk, ägg och soja+ släktingar. På RAST visade det sig att han var allergisk mot ägg.  Sen blev han något bättre, men sen sämre igen. Då kom vi tillsist på själva att det var vete och havre. Läkaren trodde oss inte, så jag tog faktiskt bort det på eget bevåg. Hade då redan gjort glutentest samt kollat veteallergi på RAST, som inte visade något. Han började sova bättre redan första dygnet och sen fixade jag en ny läkare som gjorde lapptest/patchtest (står i min sädesslagsblogg) och där såg vi att han var allergisk mot havre och vete.

    Rast och pricktest visar oftast vid snabba reaktioner. Lapptest/patchtest visar oftare på bebisar och på långsamma reaktioner som eksem, magont mm är. Det görs tyvärr bara på fåtal ställen i landet och kräver då oftast remiss från läkaren.

    Egentligen så tycker jag att ni ska prata med läkaren först, om ni ska provocera med vete nu. Jag misstänker att 2 veckor med vete inte gör något för ett ev. glutentest. Vad jag hört är att man ska äta minst 2-3 månader vid uppehåll för att det ska visa.  Så risken är att ni bara ger honom "i onödan". Men det är just det som jag tycker ni bör prata med läkaren om. Samt att jag tror att det är bättre att ni tar bort mjölkprotein först för att se om han blir bra och därefter ev. provocerar.

    Men att ta bort mjölkprotein nu tycker jag låter som en smart idé. Det påverkar inte ett provresultat om ni testar för mjölkallergi.

    Sen är även frågan om läkaren tycker att ni ska provocera innan ni kommer dit. Om det nu inte skulle visa på testerna och han mår bra/bättre så bör ni få Nutramigen, Profylac, Althera eller någon av de andra ersättningarna utskrivna för att kunna göra egen välling och gröt. Ännu viktigare om han nu inte tål sädesslag, för då är utbudet minimalt. . Eftersom han är såpass gammal så tror jag det blir svårt att få i honom Nutra, Profylac sägs vara lite godare (men fortfarande inte gott!) så jag tror det hade varit lättast att få honom att acceptera smaken på Althéra.

    Om jag hade varit er, så hade jag nog bara tagit bort mjölkprotein till en början och sett hur han mår på gluten och mjölkfritt. Sen om ni ska provocera så provocerar ni med en sak i taget  och väntar flera dagar emellan och var jääääätte försiktig. Egentligen så ska man vara utan det man inte tål MINST 2 veckor innan man provocerar. Ibland märker man att de blir bättre över dagen, men ibland tar det tid.
    Här tog det 2 månader innan sonen slutade spy av allt. Han spydde alltså sådant han tålde också för att magen var så skadad. Även om han sov mycket bättre direkt.
  • Kavat
    JPL skrev 2010-01-29 18:21:18 följande:
    hur reagerar era barn på fiskallergi? är det skillnad på fisksorterna? någon som reagerar på vitlök?
    Vi har ju ingen konstaterad fiskallergi, men sonen tål lax utan problem. Äter han annan fisk så blir han superkass i magen och allmänna allergisymtpom, klåda, rastlös, sover dåligt mm, så vi ger bara lax än så länge.
  • Kavat
    dendär skrev 2010-01-29 19:45:42 följande:
    Du menar med livsmedleshänvisning helt enkelt hjälp med att hitta alternativ till den mat som han reagerar på? Pratade med min bvc-sköterska och hon tyckte absolut att vi skulle ge honom enago-välling, så det har vi inhandlat och introducerat. Alltså inte avhållit oss från gluten mer. Vilket jag vid närmre eftertanke tycker är helt galet, om det nu är gluten så kan han ju få fruktansvärda obehag av detta! En bvc-sköterska kanske inte har rätt kunskap på området? Kanske inte skulle lytt hennes råd utan att dubbelkolla med läkare? Nu blev jag väldigt orolig igen..... Än har det inte gett något resultat som tur är! Vilken kamp du har fört! Vad gör man inte för sina barn liksom...Stackar din lille son, måste ha varit en fruktansvärt tung period! Du ska ha en eloge för att du gör ditt för att hjälpa andra i liknande sits, som mig till exempel! När jag ringde och bokade läkartid sades inget om provokation inför testerna. Det sades inget särskilt, kanske har jag missuppfattat det hela och att testerna ska göras vid ett senare tillfälle. Känner mig verkligen inte tagen på allvar. Inställningen hos våra vårdgivare, både bvc-sköterskan och läkarna, verkar vara som du skrev, att det är "sååå normalt" Inte FAN är det normalt att vakna och vrida sig i kramp på natten, aldrig ha "normal" avföring, STÄNDIG snuva osv.....fan vad jag känner mig nonchalerad! Ursäkta min uppbrusning. Men du vet förmodligen hur frustrerande detta kan kännas. Hoppas verkligen nu att glutenet inte skapar kaos. Ska lägga Althéra på minnet och kanske akutköpa det imorn om det skiter sig (bokstavligen;). har kollat runt och hittat några intressanta recept på "välling" man kan blanda till. Stackars barn. Jag tycker att sjukvården borde samordna sina riktlinjer för hur man hanterar dessa fall!
    Pust och stön. Bvc-tanter brukar tyvärr inte vara så kunniga inom allergier. Inte ens säkert att de är det på en barnmottagning tyvärr. Har varit med om och hört en hel del inkompetenta människor inom vården som gett rakt felaktiga råd tyvärr om saker som de uppenbarligen inte kan något om.

    Men ja, nu har du ju redan börjat så då kan du ju lika gärna fortsätta och se. Det finns ju faktiskt en chans att det "bara" är mjölkproteinallergi han har och i så fall så borde Enago funka bra.
    Svullen mage kan man få även av mjölkproteinallergi så jag tycker att det första rådet du fick att ge glutenfritt var lite konstigt. Det är inte det första man brukar ta bort och misstänka, utan det är mjölkproteinallergi, som är så mycket vanligare.

    Tänk bara på att Enago innehåller både havre och vete, som inte är så snällt för känsliga magar... Så ta det försiktigt.
    Och extra viktigt är det att ge olja i all mat. ca 1 tsk per dl bör man ge och i all mat, välling, gröt mm.

    Förstår att du blir upprörd, det blir jag med. Det är väl därför jag hänger här för att hjälpa andra.
    Men tyvärr är okunskapen stor på många håll, även om det naturligtvis finns jätte bra läkare och vårdpersonal .

    Ja, som i vår sons fall så finns det inte ens livsmedel att gå tag i en affär.
    En livsmedelshänvisning innebär t.ex att du får köpa modersmjölksersättning från Apoteket som ska räcka i 1-2 månader för 120:-. Annars så kostar det ca 200:- och uppåt per burk, beroende på sort. Och då drar det snabbt iväg i kostnad. Så det är alltså till för att du ska kunna ge ditt barn mjölkfritt utan att bli ruinerad på kuppen.

    Mitt råd är att läs på så mycket du kan här i trådarna. (är ju länkat till bl.a mjölktråden i trådstarten) och i bloggar och annat som är länkat. Ju mer du kan desto bättre. Skriv upp frågor och ring och fråga dem hur de har tänkt att det ska gå till och vad som ska göras. Ju mer kunskap du har desto fortare kommer det gå att få honom bra.

    Tänk på att inte byta ut mjölk mot soja. (Kolla gärna min sojablogg också.)

    Hoppas det blir bättre nu och ni kommit på vad det är  så han får må bra! Kram!
  • Kavat
    Lillasnigel07 skrev 2010-01-29 19:49:57 följande:
    K KAVAT!!! Vet du var i Kungsbacka man kan få tag i den där risgrädden på sprayflaska o e den god?
    Nej, mina tål den ju inte. Blå Myran har testat vet jag, men gillade den inte om jag minns rätt.
    Men jag har för mig jag sett den på Ica Kungsmässan långt upp på höger sida i en av "mjölkersättningsdiskarna". Soytoo tror jag den heter. Men inte helt säker.. Ring och kolla!
  • Kavat
    Kavat skrev 2010-01-29 20:10:15 följande:
    Nej, mina tål den ju inte. Blå Myran har testat vet jag, men gillade den inte om jag minns rätt. Men jag har för mig jag sett den på Ica Kungsmässan långt upp på höger sida i en av "mjölkersättningsdiskarna". Soytoo tror jag den heter. Men inte helt säker.. Ring och kolla!
    Soyatoo
  • Kavat
    Kavat skrev 2010-01-29 20:11:24 följande:
    Soyatoo
    Hm, nu hittar jag bara sojagrädde Soyatoo.. Hm, ska kolla lite och återkommer.
  • Kavat
    Kavat skrev 2010-01-29 20:14:14 följande:
    Hm, nu hittar jag bara sojagrädde Soyatoo.. Hm, ska kolla lite och återkommer.
    www.familjeliv.se/Forum-3-39/m44906811.html

    Läs Blå Myrans inlägg, bör vara soyatoo. Men eftersom de har sojagrädde också så är jag tveksam till Ica nu.. Focus lär väl ha den, men det är ju en bit. Ring och fråga.
  • Kavat
    EL I skrev 2010-01-31 09:03:39 följande:
    Fattar ingenting. Fick ju pannkakor i går, men inte rödare på kinderna, däremot var han vaken 2½ timme på natten vilket han inte varit på 4-5 nätter nu... hmm Äh känns som om man bara får låta det vara hur sjutton ska man ta reda på vad det är??
    Man får testa sig fram länge och skriva matdagbok så man kan gå tillbaks till den.
    Sen måste man utesluta den produkten helt MINST 2 veckor för att sedan testa igen.

    Han kan vara allergisk mot flera saker. Han kan få ont i magen av ägg som håller honom vaken, medans han får röda kinder av soja och sen får han eksem av havre osv. Så det är jätte svårt att komma på om det är flera saker han inte tål. Det enda sättet är att vara konsekvent, skriva matdagbok och utesluta och provocera.
    Om han får ont i magen efter att ha ätit pannkaka till middag flera gången så ta bort ägg HELT ur kosten. Sen provar ni att ta bort t.ex sojasläktingar/baljväxter och SAMTIDIGT ägg i MINST 2 veckor och ser hur han blir och sen provocerar ni osv.
Svar på tråden Allergitråden