• Kolora­turell
    Äldre 11 Jan 13:40
    29702 visningar
    307 svar
    307
    29702

    Varför är folk så kräsna???

    Läser trådar om vad man kan och inte kan äta, vad man accepterar och inte, hur man gör i påhittade situationer.... Kan inte sluta skrämmas/förvånas av folks kräsenhet!!


    Åker ni hem till en kompis och blir bjudna på mat ska det vara något speciellt, för ni äter inte morötter, mjöl, margarin från Lätta, mjölk, kaviar, öl, hjorthornssalt, vanilj, choklad, jordgubbar, bananer, potatis, Cola light, oregano, kryddsmör, bearnaisessås, kokt fisk, älgkött, majs, ananas, rapsolja eller rättika..... Det VÄGRAR ni, för ni KLARAR INTE BARA aaaaav det!


    Hur fan är ni uppfostrade??? Okej om man verkligen inte får ner ett eller två livsmedel, men ni förväntar er alltså att alltid få det ni vill ha, annars får det vara, eller? Jag är i alla fall uppfostrad på det viset att blir man serverad något som inte är gott så äter man ändå, sedan kan man skylla på att man är mätt eller något när de vill att man ska ta om. Och om det serveras en blandsallad så sitter man inte och gallrar ut tomaterna och lägger tillbaka dem i skålen, utan man äter upp dom och biter ihop.


    Vad äter ni när ni blir bjudna på mat hemma hos någon? Får ni aldrig blickar som säger att ni är oförskämda??


    Försvaret brukar lyda "varför tvinga i sig saker man inte gillar??" Öh, artighet kanske? Sedan behöver man ju inte krusa falskt men man tar seden dit man kommer helt enkelt.


    Själv finns det en del saker som jag inte gillar, men allt kan jag äta ändå utom pommes frites - och jag skäms livet ur mig varje gång jag tackar nej till det hemma hos folk. Som tur är händer det ju inte speciellt ofta.


     


    Likadant med folk som utesluter andra människor pga de inte stämmer överens med deras egna värderingar. "En svart barnvagn drar åt sig värme på det lilla barnet, skulle min granne skaffa en sån slutar jag prata med henne". Och man menar allvar. Scary.


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-11 15:10
    Varför måste ni se allt i svartvitt? Som jag redan sagt - det kan finnas enstaka saker man inte får ner och då är det så. Jag fattar ändå inte hur folk har mage att bli bjudna på saker hos folk och sedan bli skitsura när värdinnan inte ställer sig och lagar en annan maträtt. En sak om man kan ta att man får gå hungrig istället, men många trådar handlar om att värdinnan var en bitch, eftersom hon inte sprang till affären och köpte lök för jag sa ju att jag ville ha löksoppa och ingenting annat. Att hon sedan lagt upp världens thaibuffé verkar sedan inte spela någon roll.

    Jag tycker inte man ska tvinga i barn mat de inte tycker om men man ska smaka på allt. Vi är stenhårda på det här hemma och faktiskt så äter vår son allt.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-12 09:30
    Ni som svarar i tråden att ni är veganer/vegetarianer, allergiska eller inte klara av 1-3 livsmedel, fattar ni inte att tråden inte vänder sig till er? Den vänder sig till alla som kräver att bli serverad något annat om maten inte passar, så gör man bara inte!

    Ni som vänder i dörren om värdinnan serverar fel mat, varför gör ni det?
  • Svar på tråden Varför är folk så kräsna???
  • Lyckli­gtSlut
    Äldre 11 Jan 14:19
    #31

    Håller med till viss del angående maten, men det jag tycker är riktigt allvarligt bland folk är inställningen TS skriver om i slutet av inlägget. Att man dumpar folk utan anledning, för att de röstar på fel parti, gillar fel musik, inte är vegetarian osv. Det är en sjuk intolerans som sprider sig. Vet inte HUR många vänner jag har med inställningen "Jag skulle ALDRIG vara ihop med någon som äter kött!" Sedan blir de det ändå och plågar livet ur honom med tjat.

  • Äldre 11 Jan 14:21
    #32
    mosterYster skrev 2010-01-11 14:12:24 följande:
    Men eh, tror inte att ts menar att man ska sitta och tvinga i sig 10 köpta köttbular (om man nu inte äter det). Jag tror att hon syftar på folk som kommer hem till någon och där kräver att få typ kycklingfilé och den ska vara tillagad utan dragon ädelost lufttorkad skinka koriander lime pepparrot fet grädde paprika osv osv osv. Det är en sak att vara allergisk. En annan att vara så kräsen att man bara äter makaroner, kyckling utan skinn och grillad korv. Typ.
    Jag kräver aldrig att få någonting tillagat eller något annat istället för. Jag låter bara bli att äta det jag inte tycker om. Jag är vad folk kallar "kräsen" men det grundar sig i att jag blivit tvingad att äta en massa saker under uppväxten och nu har en form av fobi.

    Så jo, jag äter bara precis det jag tycker om och det är inte mycket. Prova saker gör jag hemma när jag känner mig trygg. Det är väl inget att döma folk för. Som jag sa innan så förväntar jag mig att folk låter bli att äta saker dom inte tycker om hemma hos mig med.
  • moster­Yster
    Äldre 11 Jan 14:22
    #33
    nickefiki skrev 2010-01-11 14:18:01 följande:
    Man måste inte. Vet du varför många är lite småmulliga? För att de är rädda att säga nej tack. De tror att de sårar andras känslor. De sätter sig själv i sista hand.
    Men om du blir bjuden på oxfilé, gräddsås och potatisgratäng är det enkelt för dig att hoppa över potatisen, eller hur? Det är väl ingen stor sak. Jobbigare med någon som tycker att oxfilén  är oätlig för att den är marinerad i rosmarin och timjan, potatisgratängen förstörd eftersom den inehåller vitlök OCH att såsen är äcklig för att den är smaksatt med cognac eller innehåller svamp. Då blir det liksom lite jobbigt för värdinnan.
  • moster­Yster
    Äldre 11 Jan 14:25
    #34
    BängtRagnhild skrev 2010-01-11 14:21:23 följande:
    Jag kräver aldrig att få någonting tillagat eller något annat istället för. Jag låter bara bli att äta det jag inte tycker om. Jag är vad folk kallar "kräsen" men det grundar sig i att jag blivit tvingad att äta en massa saker under uppväxten och nu har en form av fobi. Så jo, jag äter bara precis det jag tycker om och det är inte mycket. Prova saker gör jag hemma när jag känner mig trygg. Det är väl inget att döma folk för. Som jag sa innan så förväntar jag mig att folk låter bli att äta saker dom inte tycker om hemma hos mig med.
    Om du kom hem till mig på middag och jag bjöd på... låt säga lammfärsbiffar fyllda med chèvre, skulle jag inte ta illa upp om du inte gillade chèvre oh därförbara åt köttet. Men jag skulle ta illa upp om du inte kunde äta av något av tillbehören heller. Vem gillar varken chèvre, lammfärs, potatisgratäng eller sallad, liksom?
  • Äldre 11 Jan 14:26
    #35

    Min åsikt är att det är helt ok att inte äta om man verkligen inte gillar det som serveras. Däremot tycker jag inte det är ok att som gäst tala om för värden vad han/hon ska servera. Inte heller är det ok att sitta vid bordet och ifrågasätta hur andra kan äta vissa saker som är sååå äcklig osv.

    Så med andra ord: Ät inte om maten inte passar, men avstå lite diskret! 

    Obs! Är man allergisk så är det givetvis ok att tala om för värden vad man isåfall inte kan äta!

  • MetalN­ea
    Äldre 11 Jan 14:26
    #36

    Jag är uppfostrad med att i alla fall smaka. Jag tycker man kan ta lite av det man inte tycker om. Tycker själv det känns oerhört tråkigt när folk sitter och petar i maten som man har stått och lagat.

    Sen om det är något man kräks av att äta så får man gärna tala om det när man blir bjuden. Det kan ju inte vara mer än ett par saker så då kan värden/värdinnan anpassa maten därefter. Det har jag inga problem med.

    Jag personligen äter allt nästan. Så blir jag bjuden äter jag ALLTID det jag bjuds på, även om det inte är en favorit eller om jag inte tycker om det.

    Sen blir man faktiskt inte tjock av kolhydrater, det handlar om att äta lrätt mängd och göra av med mer än man stoppar i sig.

  • Äldre 11 Jan 14:28
    #37
    nickefiki skrev 2010-01-11 14:18:01 följande:
    Man måste inte. Vet du varför många är lite småmulliga? För att de är rädda att säga nej tack. De tror att de sårar andras känslor. De sätter sig själv i sista hand.

    Folk är småmulliga för att de äter mer än vad det gör av med.
    Tror inte att folk är bortbjudna varje dag på en massa pasta och vittbröd som gör att de nu är småmulliga utan att det snarare är pizzan, McDonalds, chips, läsk och chokladbitarna mellan bjudningarna som gör dem överviktiga.

    Nu vet inte jag vad folk får när de är bortbjudna, men de gånger vi är borta eller har folk hemma så finns det kött/fisk/fågel, någon form av potatis/pasta/ris, sås, bröd samt sallad och grönsaker att välja på. Har svårt för att se hur man skulle känna sig tvingad till att äta och bli tjock av det. Kött och grönsaker blir man i nte tjock av om man tar en normal portion.
    Jag blir mer sårad om folk sitter och petar i maten än om de tar mycket av det som de tycker om. Oavsett om det är salladen eller filén.

    Fast generation "gammal" med sina 7 sorters kakor kanske det är svårt att tacka nej till då den generationen är världsmästare på att böna och be om att man ska ta en kaka till


    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
  • Äldre 11 Jan 14:28
    #38
    mosterYster skrev 2010-01-11 14:25:16 följande:
    Om du kom hem till mig på middag och jag bjöd på... låt säga lammfärsbiffar fyllda med chèvre, skulle jag inte ta illa upp om du inte gillade chèvre oh därförbara åt köttet. Men jag skulle ta illa upp om du inte kunde äta av något av tillbehören heller. Vem gillar varken chèvre, lammfärs, potatisgratäng eller sallad, liksom?
    Jag skulle ta av salladen om det inte är svamp i den... Potatisgratäng kan jag äta. Kött nej. Men varför ta illa upp? Det hade inte jag gjort.
  • 7Illyl­1
    Äldre 11 Jan 14:28
    #39

    Jag har en fråga förresten;


    är lite curlig av mig och vill inte uppfostra barnet med tvång.
    Så hur gör man för att inte fostra ett egofixerat kravmonster just i matväg? Det måste ju finnas andra alternativ än att antingen tvinga å ena sidan, eller å andra sidan ha inställningen "känner jag inte för att äta ost så kan jag kräva att värden/värdinnan lagar specialmat just till mig".
  • psycho­candy
    Äldre 11 Jan 14:29
    #40

    Jag tycker inte att det är oartigt att avstå från mat som man av någon anledning har väldigt svårt för, det som är oartigt är att ställa till med en massa väsen kring det och kräva speciell mat. Tycker inte att man ska tvinga sig att äta något som får en att må dåligt, det skulle jag som värdinna inte vilja att någon av mina gäster gjorde.

Svar på tråden Varför är folk så kräsna???