• Koloraturell

    Varför är folk så kräsna???

    Läser trådar om vad man kan och inte kan äta, vad man accepterar och inte, hur man gör i påhittade situationer.... Kan inte sluta skrämmas/förvånas av folks kräsenhet!!


    Åker ni hem till en kompis och blir bjudna på mat ska det vara något speciellt, för ni äter inte morötter, mjöl, margarin från Lätta, mjölk, kaviar, öl, hjorthornssalt, vanilj, choklad, jordgubbar, bananer, potatis, Cola light, oregano, kryddsmör, bearnaisessås, kokt fisk, älgkött, majs, ananas, rapsolja eller rättika..... Det VÄGRAR ni, för ni KLARAR INTE BARA aaaaav det!


    Hur fan är ni uppfostrade??? Okej om man verkligen inte får ner ett eller två livsmedel, men ni förväntar er alltså att alltid få det ni vill ha, annars får det vara, eller? Jag är i alla fall uppfostrad på det viset att blir man serverad något som inte är gott så äter man ändå, sedan kan man skylla på att man är mätt eller något när de vill att man ska ta om. Och om det serveras en blandsallad så sitter man inte och gallrar ut tomaterna och lägger tillbaka dem i skålen, utan man äter upp dom och biter ihop.


    Vad äter ni när ni blir bjudna på mat hemma hos någon? Får ni aldrig blickar som säger att ni är oförskämda??


    Försvaret brukar lyda "varför tvinga i sig saker man inte gillar??" Öh, artighet kanske? Sedan behöver man ju inte krusa falskt men man tar seden dit man kommer helt enkelt.


    Själv finns det en del saker som jag inte gillar, men allt kan jag äta ändå utom pommes frites - och jag skäms livet ur mig varje gång jag tackar nej till det hemma hos folk. Som tur är händer det ju inte speciellt ofta.


     


    Likadant med folk som utesluter andra människor pga de inte stämmer överens med deras egna värderingar. "En svart barnvagn drar åt sig värme på det lilla barnet, skulle min granne skaffa en sån slutar jag prata med henne". Och man menar allvar. Scary.


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-11 15:10
    Varför måste ni se allt i svartvitt? Som jag redan sagt - det kan finnas enstaka saker man inte får ner och då är det så. Jag fattar ändå inte hur folk har mage att bli bjudna på saker hos folk och sedan bli skitsura när värdinnan inte ställer sig och lagar en annan maträtt. En sak om man kan ta att man får gå hungrig istället, men många trådar handlar om att värdinnan var en bitch, eftersom hon inte sprang till affären och köpte lök för jag sa ju att jag ville ha löksoppa och ingenting annat. Att hon sedan lagt upp världens thaibuffé verkar sedan inte spela någon roll.

    Jag tycker inte man ska tvinga i barn mat de inte tycker om men man ska smaka på allt. Vi är stenhårda på det här hemma och faktiskt så äter vår son allt.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-12 09:30
    Ni som svarar i tråden att ni är veganer/vegetarianer, allergiska eller inte klara av 1-3 livsmedel, fattar ni inte att tråden inte vänder sig till er? Den vänder sig till alla som kräver att bli serverad något annat om maten inte passar, så gör man bara inte!

    Ni som vänder i dörren om värdinnan serverar fel mat, varför gör ni det?
  • Svar på tråden Varför är folk så kräsna???
  • Lilla Hjärtat

    Fast jag förstår inte TS. Med ditt resonemang borde du ju även snällt äta pommes frites? Eller tycker du bara att andra är konstiga för att de tackar nej till sånt som du skulle äta?

  • Joggi
    MetalNea skrev 2010-01-11 14:26:57 följande:
    Jag är uppfostrad med att i alla fall smaka. Jag tycker man kan ta lite av det man inte tycker om. Tycker själv det känns oerhört tråkigt när folk sitter och petar i maten som man har stått och lagat. Sen om det är något man kräks av att äta så får man gärna tala om det när man blir bjuden. Det kan ju inte vara mer än ett par saker så då kan värden/värdinnan anpassa maten därefter. Det har jag inga problem med.Jag personligen äter allt nästan. Så blir jag bjuden äter jag ALLTID det jag bjuds på, även om det inte är en favorit eller om jag inte tycker om det.Sen blir man faktiskt inte tjock av kolhydrater, det handlar om att äta lrätt mängd och göra av med mer än man stoppar i sig.
    Jag är oxå uppfostrad med att smaka maten, alltid. Även fast jag smakat förr. Det har resulterat i att jag äter allt...
    Oliver smakade jag för första gången i tonåren skulle jag tro. Smakade riktigt illa, verkligen riktigt riktigt illa! Men sen varje gång jag fick chansen att smaka en oliv så gjorde jag det, när jag va bortbjuden, fick i sallad osv. Det slutade med att jag satt med en skål oliver på kvällen när andra åt chips, haha=)
    Jag tror att man lär sig att äta det mesta om man bara vill. Och inte är så trångsynt..

    Det här med att verkligen bli itvingad stora portioner mat och därför inte gilla det sen kan jag inte uttala mig om då min mamma inte gjorde så. Eller nån annan. Däremot alltid smaka av allt.

    Fick magsjuka av kassler och ris som liten och har haft svårt för det men lärde mig att äta det igen, oh nu gillar jag det!
  • Lilla Hjärtat

    Och jag anser  f ö att det skulle vara hemskt att mina vänner sitter och tvingar i sig mat de inte gillar av ren artighet.
    Så pass bra kommunikation har vi med vänner som hälsar på att vi kollar av innan om det är nåt speciellt som vi har tänkt bjuda de inte gärna äter. Det tycker jag är artigt.
    Dessutom är ju mänga överkänsliga mot ditten & datten nu för tiden, eller vegetarianer, därav kollar jag alltid med gästerna innan jag lagar nåt.
    Att man är mer kräsen nu för tiden är väl för att man har möjlighet att bara välja det man gillar, vi är inte fattiga på det viset i Sverige längre.

  • 7Illyl1
    Joggi skrev 2010-01-11 14:33:29 följande:
    Jag är oxå uppfostrad med att smaka maten, alltid. Även fast jag smakat förr. Det har resulterat i att jag äter allt... Oliver smakade jag för första gången i tonåren skulle jag tro. Smakade riktigt illa, verkligen riktigt riktigt illa! Men sen varje gång jag fick chansen att smaka en oliv så gjorde jag det, när jag va bortbjuden, fick i sallad osv. Det slutade med att jag satt med en skål oliver på kvällen när andra åt chips, haha=) Jag tror att man lär sig att äta det mesta om man bara vill. Och inte är så trångsynt.. Det här med att verkligen bli itvingad stora portioner mat och därför inte gilla det sen kan jag inte uttala mig om då min mamma inte gjorde så. Eller nån annan. Däremot alltid smaka av allt. Fick magsjuka av kassler och ris som liten och har haft svårt för det men lärde mig att äta det igen, oh nu gillar jag det!
    Tycker det låter som att dina föräldrar hade en jättebra inställning till mat.
  • Cybele
    Stårschan skrev 2010-01-11 14:13:56 följande:
    Jag blev bara så paff att jag nog mest stod och gapade som en guldfisk. Och så hade han det väldigt besvärligt i livet just då att jag inte tyckte att det var värt att bråka om där och då.
    Vilket pinsamt sätt att bete sig på!

    Jag tillhör grönt-te-drickarna MEN det händer att jag dricker kaffe för att vara lite mer social, dricker svart te med mjölk om ingenting annat finnes och har ibland med mig extra tepåsar i handväskan för att inte ställa till med besvär.

     
  • mion

    Olika personer tycker om olika saker precis som du ts gillar inte pommes så  gillar andra inte heller vissa saker.....

  • SchumiFerrari

    Är jag bortbjuden ser jag till att äta det mesta... Man kan alltid (nästan iaf) ta en bit och svälja med drycken som serveras till..


    Muppen mars-08 Smurfen aug-09
  • Joggi
    7Illyl1 skrev 2010-01-11 14:37:42 följande:
    Tycker det låter som att dina föräldrar hade en jättebra inställning till mat.
    Tack, det tycker jag med=) Ska bli spännande att se hur det blir med den kommande bebisen och om man kommer att kunna sprida den inställningen vidare! Jag hoppas det!
  • Fru U

    Varför ska man äta mat man inte tycker om? För att vara snäll? Trevlig?

    Mat är inte nöje, mat är näring och således bör man äta för att man behöver äta och då äta sånt man inte ogillar (anser att annat är matslöseri)

    För mig som överkänslig och allergiker så händer det ofta att jag inte äter allt som serveras och jag pillar i maten (eller så tar jag inte av det jag inte tål).

    Om jag bjuder på mat så ser jag till att det är mat mina gäster gillar. Jag vill inte att mina gäster ska tvinga isäg maten, de ska tycka om det och äta för att de behöver mat just då.


    Svaren bor i hjärtat
  • SchumiFerrari
    Fru U skrev 2010-01-11 14:44:09 följande:
    Varför ska man äta mat man inte tycker om? För att vara snäll? Trevlig?Mat är inte nöje, mat är näring och således bör man äta för att man behöver äta och då äta sånt man inte ogillar (anser att annat är matslöseri)För mig som överkänslig och allergiker så händer det ofta att jag inte äter allt som serveras och jag pillar i maten (eller så tar jag inte av det jag inte tål).Om jag bjuder på mat så ser jag till att det är mat mina gäster gillar. Jag vill inte att mina gäster ska tvinga isäg maten, de ska tycka om det och äta för att de behöver mat just då.
    Mat är i allra högsta grad nöje, samvaro och en social händelse. Det är nästan bara här i sverige som det inte är så...
    Muppen mars-08 Smurfen aug-09
Svar på tråden Varför är folk så kräsna???