• Koloraturell

    Varför är folk så kräsna???

    Läser trådar om vad man kan och inte kan äta, vad man accepterar och inte, hur man gör i påhittade situationer.... Kan inte sluta skrämmas/förvånas av folks kräsenhet!!


    Åker ni hem till en kompis och blir bjudna på mat ska det vara något speciellt, för ni äter inte morötter, mjöl, margarin från Lätta, mjölk, kaviar, öl, hjorthornssalt, vanilj, choklad, jordgubbar, bananer, potatis, Cola light, oregano, kryddsmör, bearnaisessås, kokt fisk, älgkött, majs, ananas, rapsolja eller rättika..... Det VÄGRAR ni, för ni KLARAR INTE BARA aaaaav det!


    Hur fan är ni uppfostrade??? Okej om man verkligen inte får ner ett eller två livsmedel, men ni förväntar er alltså att alltid få det ni vill ha, annars får det vara, eller? Jag är i alla fall uppfostrad på det viset att blir man serverad något som inte är gott så äter man ändå, sedan kan man skylla på att man är mätt eller något när de vill att man ska ta om. Och om det serveras en blandsallad så sitter man inte och gallrar ut tomaterna och lägger tillbaka dem i skålen, utan man äter upp dom och biter ihop.


    Vad äter ni när ni blir bjudna på mat hemma hos någon? Får ni aldrig blickar som säger att ni är oförskämda??


    Försvaret brukar lyda "varför tvinga i sig saker man inte gillar??" Öh, artighet kanske? Sedan behöver man ju inte krusa falskt men man tar seden dit man kommer helt enkelt.


    Själv finns det en del saker som jag inte gillar, men allt kan jag äta ändå utom pommes frites - och jag skäms livet ur mig varje gång jag tackar nej till det hemma hos folk. Som tur är händer det ju inte speciellt ofta.


     


    Likadant med folk som utesluter andra människor pga de inte stämmer överens med deras egna värderingar. "En svart barnvagn drar åt sig värme på det lilla barnet, skulle min granne skaffa en sån slutar jag prata med henne". Och man menar allvar. Scary.


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-11 15:10
    Varför måste ni se allt i svartvitt? Som jag redan sagt - det kan finnas enstaka saker man inte får ner och då är det så. Jag fattar ändå inte hur folk har mage att bli bjudna på saker hos folk och sedan bli skitsura när värdinnan inte ställer sig och lagar en annan maträtt. En sak om man kan ta att man får gå hungrig istället, men många trådar handlar om att värdinnan var en bitch, eftersom hon inte sprang till affären och köpte lök för jag sa ju att jag ville ha löksoppa och ingenting annat. Att hon sedan lagt upp världens thaibuffé verkar sedan inte spela någon roll.

    Jag tycker inte man ska tvinga i barn mat de inte tycker om men man ska smaka på allt. Vi är stenhårda på det här hemma och faktiskt så äter vår son allt.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-12 09:30
    Ni som svarar i tråden att ni är veganer/vegetarianer, allergiska eller inte klara av 1-3 livsmedel, fattar ni inte att tråden inte vänder sig till er? Den vänder sig till alla som kräver att bli serverad något annat om maten inte passar, så gör man bara inte!

    Ni som vänder i dörren om värdinnan serverar fel mat, varför gör ni det?
  • Svar på tråden Varför är folk så kräsna???
  • Anouschka
    SchumiFerrari skrev 2010-01-11 15:00:59 följande:
    hmmm jag hållerinte riktigt med dig där. Södra europa är mat en stor social del och man umgås kring maten. Tror inte att de har fler överviktiga än vad vi har. Det har varit samma sak i sverige. man samlas kring matbordet. Problemet i sveerige är att vi sitter stilla för mycket
     Samma här i Schweiz - mat och socialt umgänge är mycket starkt föranktrat här - och folk är definitivt smalare här än i Sverige vilket även konstaterats kring en av alla dessa listor som publiceras arligen.
  • Koloraturell
    mosterYster skrev 2010-01-11 14:12:24 följande:
    Men eh, tror inte att ts menar att man ska sitta och tvinga i sig 10 köpta köttbular (om man nu inte äter det). Jag tror att hon syftar på folk som kommer hem till någon och där kräver att få typ kycklingfilé och den ska vara tillagad utan dragon ädelost lufttorkad skinka koriander lime pepparrot fet grädde paprika osv osv osv. Det är en sak att vara allergisk. En annan att vara så kräsen att man bara äter makaroner, kyckling utan skinn och grillad korv. Typ.
    exakt, att kräva en annan maträtt när man är bortbjuden! eller att laga fem olika maträtter till sex personer... Det håller ju inte i längden. Vi är fem i familjen och jag lagar inte ens två rätter. Alla äter allt, so far so good. 
  • Fru U

    Vi äter väl fel här i norden då

    Men ärligt, varför måste mat vara en social grej? Handla om umgänge osv. Varför kan det inte bara få vara det som det verkligen är - dvs näring.


    Svaren bor i hjärtat
  • SchumiFerrari
    Fru U skrev 2010-01-11 15:04:23 följande:
    Kan vara så. I vilket fall som helst så måste vi acceptera att mat inte har samma funktion idag. Dvs att man kanske får umgås utan ett större näringsintag.
    varför det? vi har istället valt att röra på oss mer i vår vardag likosom de flesta av våra vänner. vi älskar att umgås över en god bit mat, gärna tre rätter..
    Är det inte bättre att folk i allmänhet lär sig röra på sig mera? Inte bilen överallt, utan gå istället..Träna någon/några ggr i veckan..
    Muppen mars-08 Smurfen aug-09
  • Koloraturell
    Lilla Hjärtat skrev 2010-01-11 14:30:06 följande:
    Fast jag förstår inte TS. Med ditt resonemang borde du ju även snällt äta pommes frites? Eller tycker du bara att andra är konstiga för att de tackar nej till sånt som du skulle äta?

    Det är det enda i hela världen jag inte kan äta, och det är precis som någon annan i tråden för att jag blev itvingad det tills jag spydde som ettåring. Inget jag minns men har fått det berättat för mig. Något undermedvetet antar jag.


     


    Folk är konstiga när de kräver att värdinnan gör en annan maträtt än den hon ställt på bordet, för annars "tänker de minsann inte bjuda tillbaka!"

  • 7Illyl1
    bridezilla skrev 2010-01-11 15:01:10 följande:
    Laga mat den mat du tänkt, tvinga inte barnet att äta det h*n inte vill men laga ingen specialmat? Med barn är det väl oftast perioder, en period vill de inte äta tomat men sen går det över. Och många vägrar ju äta saker som de sedan lär sig äta i vuxen ålder. Så länge man inte gör en stor grej av det (tvingar eller lagar specialmat) så tror jag det löser sig av sig självt för det mesta. Man vet ju inte alltid varför barnet inte vill äta just en sorts mat heller, smaklökarna förändras ju medan man växer upp så ett tag kanske ngt smakar vedervärdigt men när smaklökarna blivit lite avtrubbade så smakar det inte på samma sätt längre. Jag tror faktiskt det är mer det det handlar om när man "lär sig äta ngt", att smaklökarna förändrats och inte att man på ngt sätt lyckats kuva sig själv till att tycka om ngt man tyckte illa om från början.
    Tack! {#lang_emotions_sunny}
    Det låter både vettigt och enkelt.
  • 7Illyl1
    Koloraturell skrev 2010-01-11 15:16:34 följande:
     Folk är konstiga när de kräver att värdinnan gör en annan maträtt än den hon ställt på bordet, för annars "tänker de minsann inte bjuda tillbaka!"
    {#lang_emotions_surprised}
    Låter helt sjukt.
  • Fru U
    SchumiFerrari skrev 2010-01-11 15:16:10 följande:
    varför det? vi har istället valt att röra på oss mer i vår vardag likosom de flesta av våra vänner. vi älskar att umgås över en god bit mat, gärna tre rätter.. Är det inte bättre att folk i allmänhet lär sig röra på sig mera? Inte bilen överallt, utan gå istället..Träna någon/några ggr i veckan..
    Att röra på sig är bra men jag tror ändå vi äter fel (sett utifrån våra kroppars behov, inte för att jag tror att stenålderskost är lösningen) och att vi ser på mat som mer än det är.
    Svaren bor i hjärtat
  • Koloraturell
    ToLmamma skrev 2010-01-11 15:04:39 följande:
    Har inte orkat läsa alla inlägg men är det inte lite roligt att TS säger nej till pommes frites om hon blir bjuden, är inte det exakt samma sak som att göra det hon klagar på ?? Är denna tråden bara ett skämt? Det spelar väl ingen roll vad man säger nej till, tomater eller pommes frites, eller varför anser du TS att det är mindre oförskämt att säga nej tack till detta?

    Jag säger till skillnad från de flesta? andra inte nej till 90% av sakerna i folks skafferi!


    Plus att alla mina vänner vet att jag inte gillar pommes frites och när jag blir bjuden till nya vänner så är oddsen att de bjuder på just det väldigt små.


     


    Ja, det är mindre oförskämt att inte ta av salladen än att rata salladen, köttet, potatisen och drycken.

  • redneck girl
    Koloraturell skrev 2010-01-11 15:13:11 följande:
    exakt, att kräva en annan maträtt när man är bortbjuden! eller att laga fem olika maträtter till sex personer... Det håller ju inte i längden. Vi är fem i familjen och jag lagar inte ens två rätter. Alla äter allt, so far so good. 
    vi är 10 st i familjen.skulle aldrig falla mig in att laga flera rätter.passar det inte ,så är man utan.enkelt.
Svar på tråden Varför är folk så kräsna???