• rikkan

    Vi som har prematura sammandragningar

    Är i v 23 och har varit sjukskriven i 2 v pga prematura sammandragningar (hade dock ingen cervixpåverkan).
    Tyvärr går min sjukskrivning ut imorgon. Jag ska träffa min BM och jag är jätterädd att jag inte kommer att få förlängt.
    Läkaren som sjukskrev mig arbetade på förlossningsakuten och han var toppen.
    Jag har fortf regelbundna smärtsamma sammandragningar som inte ger sig trots vila.
    Har ni nga tipps vad jag ska säga imorgon för att de ska förstå vad jag menar?Hur har ni forklarat er situation?

    Mvh/ rikkan

  • rikkan

    Happy A och Räser: Tack för att ni delgett er historia och gett mig lite kött på benen inför dagens möte med BM.

    Kram/rikkan

  • rikkan

    Hej igen!
    Var hos BM idag. Hon tyckte definitivt att jag skulle fortsätta vara hemma eftersom jag har så pass ont. Däremot så hade ingen läkare tid at träffa (trots att jag ringt 2 ggr och påkallat att jag borde träffa en läkare ang mitt sjukintyg som går ut idag).
    Så nu går jag hemma utan läkarintyg till nästa tors då jag får träffa en läkare.

    Jag känner mig heldum som är hemma utan intyg (känns liksom inte befogat att vara hemma) samt att jag har inte den blekaste om F-kassan beviljar min 1:a sjukskrivning.
    VARFÖR ska det behöva vara så kronligt bara för att man har ont.

    Hur ska detta gå???????

  • rikkan

    aman: Jag hade ingen cevixpåverkan men har smärtsamma sammandragningar regelbundet ändå. Det är just pga jag inte har cervixpåverkan som jag är osäker på om F-kassan beviljar mitt intyg.
    Min BM sa att det är jättevanligt att man har sammandragningar from v 23-26, sedan kommer de tillbaka i slutet av graviditeten.

    /rikkan

  • rikkan

    HappyA: Förstod inte rikt vad du menade. Menar du att det är stor risk att jag inte får ngn sjukpenning beviljad eftersom jag inte har ngn cervixpåverkan, eller? Jag får väl vänta och se, det är ju en handläggningstid på 30 dagar, helt sjukt!
    Ja, jag får väl plocka ut nga semesterdagar som jag hade kvar sedan förra året i så fall, jag har ju inte haft ngt annat val än att vara hemma.
    Men, jag tror F-kassan kommer skärpa sig med tanke på all kritik de har fått i media på sistone,eller vad tror ni andra....

    /rikkan

  • rikkan

    Hejsvejs!
    Jag var hos BM och läkare idag. Det var inget att disk enligt dem, jag fick förlängd sjukskrivn pga de smärtsamma sammandragningarna samt foglossning.
    Ni som är sjukskriven pga sammandragningar, vet ni om föräldrapenningen påverkas av att man är sjukskriven?
    Jag vet att jag inte har ngt val, men man kan ju inte låta bli att tänka på att ekonomin blir påverkad av att man är sjukskriven och bara får 80% av lönen.
    Jag har dessutom inte fått svar från F-kassan om min sjukskrivning är beviljad.
    Har ngn av er blivit nekad sjukpenning pga sammandragningar?

    /rikkan

  • rikkan

    Smyger in här då det verkar finnas gott om erfarenheter och förståelse.
    Jag har tillbringat helgen på förlossningen med Bricanyldropp + Metradosil (motverka sammandragningarna) och 2 st doser kortison (till bebbens lungor OM den skulle komma innan Bf).
    Jag har ingen cervixpåverkan, enbart olidligt smärtsamma sammandragningar.
    Undrar om ngn varit i samma sits?
    Känns mysko att proppa i sig massa medicin när bebbe är sååå liten.
    Jag har fått suverän vård där personal varit rak och tydlig hela tiden.
    Jag vill nog bara ventilera lite med ngn......

  • rikkan

    linelus04-Tack för stöttande ord.
    Jag har inte den blekaste aning om vad mina värden/skala låg på. De konstaterade enbart att det var ovanligt regelbundna sammandr. Deras teori är att jag har en lättpåverkad livmoder och eftersom barnet är "livligt" så kan det göra ont och sätta igång sammandragnngar. (Moderkakan ligger i bakvägg???)
    De skulle göra en viktuppskattning men det gick inte för bebbe sprattlade runt för fullt.
    OM det hade satt igång i fred (v 27) så hade jag fått åkt till Umeå eftersom Ö-sund inte har lika mkt resurser här, men OM det skulle starta nu då jag är i v 28 så blir jag kvar i Ö-sund OM barnet mår bra.
    Ngn som vet vad som händer /odds med barn so föds i v 28?

  • rikkan

    SandraLindholm: Tack för rak och kort info.
    Pilea: Hur mycket vägde din son då han föddes?

    Härligt att ha så många att bolla och ventilera med nu när man sitter hemma och grubblar, är uttråkad, har ont men samtidigt LÄNGTAR såååå otroligt till Bf och få hålla lilla "knyttet".

    Kram till er alla!!!!

  • rikkan

    Pilea: Vad det var värdefullt att få se bilden på din son. Det går ju ALDRIG att föreställa sig hur barnen ser ut då de är såååå små. Hur mycket man än googlar, läser och forskar så fattar man inte.
    Jag fick en helt annan bild då jag såg bilden på din son. Jag såg förhoppning och ngt vackert, inte lika skrämmande som jag trott.

    SandraLindholm: Jag har lämnat ett medd på din inbox, din berättelse var verkligen rörande. Ett stort Tack till att du delar med dig, det hjälper andra som är i samma sits eller om man bara befinner sig i en stor bubbla av oro, som jag ex.

  • rikkan

    elaisa: Jag fick Betapred 2 ggr förra helgen då jag var inlagd. Jag frågade om det hade en negativ effekt om bebbe inte föds nu, dvs har man gett kortison i onödan då? Enligt läkaren så finns det inga biverkningar oavsett om den föds nu eller väljer att ligga kvar i magen.
    aprilfamilj: Ja, vad säger man. Jag har oxå sammandragningar som gör att all energi går åt till att hålla modet öppet och försöka glädjas åt varje dag som går. Det tär ngt enormt på krafterna. Värmedyna hjälper lite faktiskt. Bara att kämpa vidare. Jag har tidigare sagt att det känns så härligt att kunna ventilera här för man vet att ni som finns här vet exakt vad man genomgår.


    Sköt om er allihopa/ kram rikkan

  • rikkan

    Jag har en fråga till er som har fått veta att er cervix är påverkad.
    Förutom era sammandragningar, har ni känt ngn annan påtaglig smärta (typ i ryggen, nedre delen av livmodern el ngt annat)?

    Jag låg ju inne förra helgen, men cervix var opåverkad. Fick Bricanyl och Betapred. Lugnade ned sig nga dagar.
    Nu har samandr kommit tillb och jag har fruktansvärt ont i nedre delen av magen (påminner om mensont fast värre), vissa stunder kan jag inte gå upprätt. Har även ont i ryggslutet och en "ilande" känsla mot ändtarmen. Har otrolikt mkt flytningar, men inget avvikande i utseende.
    Jag har ju blivit så grundligt undersökt man kan bli, men jag är orolig för att cervix har blivit påverkad under denna korta tid jag nu har haft ont (kanske ologiskt, men så känner jag iaf). Det tar emot att kontakta förlossningen ÄNNU en gng så nära inpå.

    Ngn som känner igen detta??????

  • rikkan

    Pilea, aprilfamilj och Gersemi: TACK för era råd och framför allt era egna erfarenheter.

    Jag ska till BM idag , jag ska höra med henne om hon kan kolla tappen (hon har gjort det 1 ggn och då var den stängd och hon hade rätt). Men frågan är om det är samma sak som att den är påverkad, ngn????


    Hörs snart. KRAM rikkan

  • rikkan

    Jaha, då har jag varit hos BM. Hon kände på min tapp eftersom jag hade så ont igår kväll och hade som önskemål att hon skulle känna. Det  är svårt att minnas exakt vad hon sa men jag vill minnas at hon sa att den kändes annorlunda än förra gången. Den var ngt "mjukare" men INTE öppen. Möjligt kunde hon "komma in " 1 cm (fattade inte rikt det).
    Hon sa att det är inte "akut" att uppsöka förlossningen, MEN får jag ont igen ska jag genast ringa dem. Vissa får ha "klippkort" på förlossningen och det är bara att acceptera. Livmodertappen kan förändras bara på ngn dag så det är viktigt att man inte nonchalerar det hela.
    Så här sitter jag och grubblar och tänker att jag ringer dem inte nu, enbart om jag får ont igen. Hur skulle ni ha gjort?

Svar på tråden Vi som har prematura sammandragningar