• Mr Kliste­r
    Äldre 11 Aug 15:56
    37097 visningar
    60 svar
    60
    37097

    Varför är alla pappor så jälva ovuxna och martyrer???

    Det är helt enkelt inte så lätt att vara man idag!

    Det är många roller den moderna mannen skall fylla. Han förväntas vara som den gamla tidens man i yrkeslivet, alltså lika framgångsrik, fast inte jobba lika många timmar. Han skall dela alla familjeuppgifter lika och vara engagerad och närvarande för sina barn, samtidigt som han skall vara en riktig man och en hingst och kvinnokarl, fast monogam. Dessutom pratas det inte tillnärmelsevis så mycket om mäns moderna livssituation som det gör om kvinnors. Det är egentligen lite skamligt att vara man eftersom vi alla bär ett historiskt kollektivt ansvar för patriarkatet, ungefär som att tyskar fortfarande bär ansvar för det nazisterna gjorde på 40-talet.

    Jag bryr mig faktiskt inte. Jag bryr mig inte ett uns om vad andra än min fru och mina barn har för syn på mig som pappa. Men det tar tid att komma dithän.

    Kvinnor har en hel radda myter att leva upp till de också och har inte alls så nära kontakt med andra mammor som man hade förr vilket gör att många är ängsliga, främst vid första barnet, hur de skall agera. På samma sätt har många, för att inte säga de flesta, män mycket vaga bilder av föräldraskap när det väl blir aktuuellt. Hela vårdapparaten kring barn är dessutom inriktad på två saker; kvinnan och fel. Är du man och det inte föreligger några fel med dina barn har de helt enkelt inte särdeles mycket att säga.

    Jag har pratat med väldigt många föräldrar och de flesta har diverse mer eller mindre hårresande berättelser om BVC. Barnmorskorna gör ofta ett kanonjobb på sjukhusen men när man väl kommer till BVC blir det väldigt ofta fel. Sen skall man hantera input från TV, tidningar, internet, mor- och farföräldrar med en massa tyckanden....det är helt enkelt inte så lätt.

    I sak kan jag dock hålla med TS om mycket. Det är på tok för många fäder som inte ser sitt ansvar och inte förstår att de är precis lika mycket förälder som mamman men det är nog tyvärr s att det är en utveckling som skyndar långsamt. Vi är inte där ännu att det är naturligt för alla att dela lika på ansvaret för hem och barn. Vi är inte där ännu att vi nått jämställdhet.

    Ta ett steg tillbaka så tror iallafall jag att det ser bättre ut idag än för 20 år sedan. Så länge det blir bättre och bättre tror jag det är viktigt att även lyfta fram det som är positivt.

    Det gnälls för mycket!

    Vad gäller Marcus Birro kan jag bara konstatera att det är jättebra att han tar hjälp. Fler borde ta hjälp oftare med barnen. Alla vinner på det. Barnen får fler vuxna runt omkring som ger dem kärlek och omvårdnad. Föräldrarna får avlastning vilket stärker dem och gör dem till bättre föräldrar. Att inte hans pappa kom istället för hans mamma beror kanske helt enkelt på att hon har mera erfarenhet och kunskap om små barns behov. Hans pappa tillhör ju en generation där det inte alls var lika naturligt för en pappa att byta blöjor. Men kan läsa en text på olika sätt och jag är nog mera benägen att läsa in det som är bra snarare än det som är dåligt.

    Snälla, sluta gnälla, ingen här blir hjälpt av det. Ingen här blir glad av det. Var lycklig och tacksam över att du har en bra relation med en klok kvinna som har vett på att släppa in dig i din föräldraroll. Var glad att du har en inre drivkraft som gör dig till en närvarande och engagerad pappa. Försök vara en inspiration och föregå med gott exempel istället för att ge fäder som gör andra livsval onda ögat för att de inte gör som du. Uppmuntra dem omkring dig när de gör bra saker istället för att argt muttra när de gör fel. Det är det bästa du kan göra för dig, dina barn och din omgivning.

    Lev väl och frodas!


    The quest for nonsense never ends!
Svar på tråden Varför är alla pappor så jälva ovuxna och martyrer???