• Äldre 18 Jan 18:49
    85103 visningar
    702 svar
    702
    85103

    Min dotter hade sönder ett annat barns glasögon. Vem har ansvaret?

    Min dotter som precis fyllt 3 år har puttat en jämnårig kamrat på förskolan så att dennes glasögon gått sönder, och nu vill mamman att vi ska betala ett par nya glasögon.

    Vad gäller?

    Det måste väl vara förskolans ansvar att se efter barnen då de är där? Min dotter har precis fyllt 3 år, så det går inte heller att fråga henne exakt vad som hände, eller varför hon gjorde det. Hon Har ju liksom inte gjort något med uppsåt, utan mer som något som ingår i leken.

    Självklart är det jättetråkigt det som hänt, men jag tycker att förskolan måste ha ansvar för så små barn när de är där. Det vore annat om det vore en 14-åring som med flit pajas någon glasögon. Då skulle jag eventuellt kunna tycka att föräldrarna faktiskt får ta sitt ansvar, men min dotter fattar inte ens vad hon har gjort.  
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-19 23:55
    Oj, gick in och kollade och nu har de blivit massor av svar här i tråden. Hinner inte läsa alla nu.

    Hursom helst så var jag i kontakt med dagis idag, och det finns ingen vuxen som har sett vad som hände så det är tydligen inte ens säkert att det var min dotter som puttade. Det var bara barnet som blev puttat som anklagade min dotter, men ingen vet exakt hur det gick till.

    Jag anser dock fortfarande att det är förskolan som mest bär ansvaret för detta. Barn puttas både på bus och på lek i denhär åldern, och man får räkna med att det händer saker ibland. Jag måste arbeta, och jag kan inte sitta på jobbet och ansvara för hur min 3-åriga dotter leker på dagis.

    Jag har inte själv varit i kontakt med det andra barnets föräldrar, utan bara hört genom dagispersonalen att de tyckte att vi skulle betala nya glasögon. Egentligen är jag inte främmande för att göra det, men jag funderar över var gränsen går. Mina ungar får också endel kläder förtörda på dagis,och det är säkert andra barn inblandade i det ibland. Ska jag kräva deras föräldrar på pengar då?
  • Svar på tråden Min dotter hade sönder ett annat barns glasögon. Vem har ansvaret?
  • Äldre 18 Jan 19:08
    #9

    Om det hade varit på fritiden så hade det varit helt annorlunda. Då hade jag sett mitt ansvar, men jag måste lita på att dagispersonalen ser efter mina barn när de är där.


    Klart att jag tycker synd om barnet som fick sina glasögon förstörda, men jag anser fortfarande att det är förskolans ansvar. Hur ska jag kunna lämna mina barn där om de inte ansvarar  för dem? Vad bli det nästa gång?

  • Äldre 18 Jan 19:11
    #10

    Dessutom vet jag ju inte vad som hände eftersom jag inte själv var där. Varför hon puttade, eller om hon verkligen gjorde det osv.

  • Äldre 18 Jan 20:12
    #34

    Jag vet ju inte alls hur det gick till egentligen, utan går bara på vad jag har hört. Det var min man som hämtade vid dagis, så jag har inte ens pratat med personalen. Tror inte ens att den personal som var med när det hände var kvar när min man hämtade, så jag har verkligen fått en historia som gått genom många munnar.

  • Äldre 18 Jan 20:18
    #38
    luvah33 skrev 2010-01-18 19:40:42 följande:
    Nä, alltså jag förstår hur du menar. Men samtidigt så borde en treåring veta att man inte får knuffas och att man inte ska vara så hårdhänt..? Sen får man ju väga in att en treåring i allra högsta grad växer och kanske inte alltid har koll på sin egen styrka.. men att man inte får knuffas! Det vet en treåring.
    Nåja, jag förmodar att du inte är särskilt van vid treåringar?

    Självklart vet de någonstans innerst inne att man inte får puttas, men det gör de iallafall emellanåt. Ibland kanske av bus, men ibland av ren lek. Man kan inte hålla en treåring skylidg på samma sätt som ett större barn, utan det som en treåring åstadkommer får i princip ses som olyckshändelse. Alternativ som slarv från ansvariga vuxna, och det måste ju ändå vara dagispersonalen.

    Jag KAN verkligen ansvara för vad min treåring gör på dagis, och jag kaninte heller klassa mig själv som dålig förälder som har gett min treåring endålig uppfostran för att hon puttas. Det är normalt att de gör så. Tyvärr.

    Om jag ska vara ansvarig för vad min treåring gör så måste jag vara med henne hela tiden. Vad gänder nästa gång? Tänk om hon kastar något på en dyr bil som de går förbi när de är på utflykt med dagis. Ska jag betala omlackering då? Var går gränsen?

    Jag vill återigen påpeka att jag självklart tycker synd om det andra barnet, och jag skulle själv vara galen omdet hände mitt barn, men det är svårt att lägga skuld på en treåring, eller på mig som vuxen som inte ens var där. Det måste vara förskolan som tar ansvar.
  • Äldre 18 Jan 20:24
    #41
    Kajsan skrev 2010-01-18 20:14:33 följande:
    Precis! Och oavsett så har ju personalen tystnadsplikt och får inte säga nåt till er alls om det.Så du har bara den andra förälderns ord på att ditt barn har puttat deras barn ( vilket de inte heller har sett utan det är 3 åringarnas ord ).
    Jag vet inte om det andra barnets förälder vet vilka vi är, eller om hon bara sagt till personalen att hon vill att detbarnets föräldrar ska betala.

    Jag funderade också på detdär med tystnadsplikt, men jag vet att de andra ungarna på dagis snackar och det var säkert fler som såg vad som hände. Det var inte personalen som sa det till min man först, utan när min man kom till dagis var det en unge som stod utanför som berättade för min man vad som hänt. Kändes otroligt obehagligt.

    Jag kommer att ringa till dagis first thing imorgon och fråga hur de hanterar detta egentligen. Min dotter ska inte på något sätt bli kollektivt bestraffad av andra barn för detta. Det går jag inte med på.
  • Äldre 18 Jan 20:29
    #48
    luvah33 skrev 2010-01-18 20:22:36 följande:
    Haha, du får tro vad du vill om min vana med treåringar. Jag vet åtminstone att en treåring kan följa de regler som finns uppsatta även om det blir fel ibland. När jag som vuxen gör fel är det jag som får ta ansvar för mina handlingar, när ett barn gör fel är det målsman som får ta ansvar. 
    Det ÄR normalt att treåringar puttar varandra. När de gör de är det vi vuxna som ska tala dem till rätta,och det gör vi, men det är inte förrän de är äldre man verkligen kan avkräva ansvar av dem. Man måste först under några år pränta in i dem att de inte får puttas.

    Om jag hade varit med, eller om det hade hänt på fritiden hade det varit annorlunda. På fritiden ansvarar jag för vad mina barn gör, men när jag jobbar ansvarar jag för mitt arbete och för att dra in levebröd till familjen bl.a. och då överlämnar jag tillfällig ansvaret till andra vuxna som har betalt för att axla det ansvaret över mina barn. Så småningom kan barn i viss mån förväntas ansvara för sina handlingar, men vid treårsåldern är det för tidigt.
  • Äldre 18 Jan 20:35
    #52
    luvah33 skrev 2010-01-18 20:32:59 följande:
    Jag tycker det är dumt att dumförklara barn på det viset! Om man förutsätter att dom inte vet bättre så är det självklart att dom inte vet bättre. Och jo, jag vet att man inte kan kräva att en treåring ska följa alla regler. Men det är fortfarande regler och dom bryts fortfarande, och då är målsman fortfarande ansvarig.. i mitt tycke.
    Jag dumförklarar inte barn, jag är realistisk. Det är STOR skillnad. =)
  • Äldre 18 Jan 20:55
    #60
    Prinsessan Leia skrev 2010-01-18 20:51:02 följande:
    på dagis borde det ju finnas försäkring..själv hade jag betalt om det va min dotter, iaf halva..som god gärning för hade det hänt mig hade jag velat samma goda vilja
    Jag är inte alls främmande för att betala av god vilja, men jag vill ändå veta vad som gäller, och jag vill att dagis ska ta sitt ansvar, för om de inte gör det så är det verkligen helt värdelöst.
  • Äldre 18 Jan 21:07
    #62
    ahlcec skrev 2010-01-18 21:02:40 följande:
    Jag skrev längre upp, att det inte är ditt ansvar och att fskl har en försäkring genom kommunen. De betalar, inte du. Det är ju löjligt för fan, vilken jävla diskussion. Ja, du kan möjligen snacka med det barnets päron och säga att oj vad olyckligt det här blev och hoppas ersättning kommer fort så ni kan köpa nya glojärn. Och så kan du ju säga att du pratat med ditt barn om att man inte får knuffa, för det antar jag att du gjort. Sen plopp, behöver du inte göra mer.Det är ju som att bli arg på bitbarnets föräldrar! Lika fånigt, vafan ska föräldern göra åt det?
    Jo, jag håller med dig. Mina barn kommer hem då och då med rivmärken och så, och det har varit bitbarn på dagis också. Jag har aldrig tänkt tanken på att skylla på någons föräldrar. Det är ju sådant som händer.

    Eftersom det ju var en ur personalen som sa till min man att barnets förälder ville att vi skulle betala så blev jag tveksam. Hon borde ju veta vad som gäller angående försäkringar och så.

    Men jag ska som sagt ringa dit imorgon och ta reda på vad som egentligen har hänt.
  • Äldre 18 Jan 21:57
    #66
    Cat3 skrev 2010-01-18 21:14:51 följande:
    Jag har inte läst hela tråden men jag skulle då aldrig ha MAGE att begära att föräldrarna till en TREÅRING skulle betala mitt barns glasögon som gått sönder under lek.Däremot skulle jag kanske bli glad om den andra föräldern erbjöd sig om det var en tumg utgift för mig. Dock bara halva.
    Du skriver att du "kanske" hade blivit glad om den andra förälderna erbjöd sig att betala, och det är precis så jag också känner.

    Jag vet inte ens om jag skulle ta emot betalningen, utan mer kanske tänka inom mig att nästa gång kanske det är min unge som ställer till med något, för det är ju så det är.
  • Äldre 18 Jan 21:59
    #67
    Lilly80 skrev 2010-01-18 21:56:43 följande:
    Varför är det personalens fel?, bli förvånad över att både TS och många andra anklaga personalen att dom inte hade bra uppsikt, hur sjutton ska man kunna förhindra att ett barn inte putta ett annat barn?. Om man nu inte har personal för varje barn och stå bredvid dem hela tiden så att man kan förhindra olyckor.
    Då måste ju förskolan ha en förskring för om något inträffar. Om personalen inte har ansvar så kan jag ju lika gärna lämna mina ungar hemma själva när jag åker till jobbet. Iallafall i teorin. För var går gränsen?
  • Äldre 19 Jan 23:59
    evaoregon skrev 2010-01-19 22:07:22 följande:
    Det håller jag med om!  Jag vill gärna veta hur det gått!
    Se uppdaterad TS
Svar på tråden Min dotter hade sönder ett annat barns glasögon. Vem har ansvaret?