• Bebbe2006

    Min dotter hade sönder ett annat barns glasögon. Vem har ansvaret?

    Min dotter som precis fyllt 3 år har puttat en jämnårig kamrat på förskolan så att dennes glasögon gått sönder, och nu vill mamman att vi ska betala ett par nya glasögon.

    Vad gäller?

    Det måste väl vara förskolans ansvar att se efter barnen då de är där? Min dotter har precis fyllt 3 år, så det går inte heller att fråga henne exakt vad som hände, eller varför hon gjorde det. Hon Har ju liksom inte gjort något med uppsåt, utan mer som något som ingår i leken.

    Självklart är det jättetråkigt det som hänt, men jag tycker att förskolan måste ha ansvar för så små barn när de är där. Det vore annat om det vore en 14-åring som med flit pajas någon glasögon. Då skulle jag eventuellt kunna tycka att föräldrarna faktiskt får ta sitt ansvar, men min dotter fattar inte ens vad hon har gjort.  
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-19 23:55
    Oj, gick in och kollade och nu har de blivit massor av svar här i tråden. Hinner inte läsa alla nu.

    Hursom helst så var jag i kontakt med dagis idag, och det finns ingen vuxen som har sett vad som hände så det är tydligen inte ens säkert att det var min dotter som puttade. Det var bara barnet som blev puttat som anklagade min dotter, men ingen vet exakt hur det gick till.

    Jag anser dock fortfarande att det är förskolan som mest bär ansvaret för detta. Barn puttas både på bus och på lek i denhär åldern, och man får räkna med att det händer saker ibland. Jag måste arbeta, och jag kan inte sitta på jobbet och ansvara för hur min 3-åriga dotter leker på dagis.

    Jag har inte själv varit i kontakt med det andra barnets föräldrar, utan bara hört genom dagispersonalen att de tyckte att vi skulle betala nya glasögon. Egentligen är jag inte främmande för att göra det, men jag funderar över var gränsen går. Mina ungar får också endel kläder förtörda på dagis,och det är säkert andra barn inblandade i det ibland. Ska jag kräva deras föräldrar på pengar då?
  • Svar på tråden Min dotter hade sönder ett annat barns glasögon. Vem har ansvaret?
  • varmchoklad

    Bra inlägg av AnnaKanna!! Jag har själv haft glasögon sedan barndomen och mina glasögon har klarat att bli släpade i gruset efter en häst, få fotbollar på sig, hamna längst ner i skolväskan under alla böcker utan fodral med mera! Barnglasögon SKA vara tåliga för stötar och lek. Mina senaste glasögon har överlevt fyra år, och då inräknat att jag har en två-årig unge som älskade att slita av mig glasögonen och kasta dem samt annan omild behandling (hon förstår nu att man inte får). SERIÖST: Glasögon är inter super-duper ömtåliga om det inte är skitdålig kvalité eller de var trasiga redan sedan innan.

    Jag tycker att det är föräldrarna till det glasögonbärande barnet som är skyldiga att se till dels att glasögonen är försäkrade, dels att de ersätts om de går sönder. Skulle själv aldrig drömma om att avkräva en annan förälder pengar för en sådan sak. Fy skam, folk är så giriga och snåla idag så det är inte sant.

    Stå på dig TS. Du ska INTE betala glasögon till någon annans barn!!!

  • Skorpan2

    Vad gäller rent juridiskt? Detta måste ju finnas reglerat i en lag någonstans vart ansvaret ligger i en sånn här situation? Rent spontant skulle jag säga att juridiskt borde ansvaret ligga på förskolan i ett sånt här läge och att de har en frsäkring som täcker detta. Finns det ingen som vet???


    Natanael 070702
  • tamate
    071001 skrev 2010-01-19 12:07:10 följande:
    Det kallas tystnadsplikt och nån slags regel är det, kanske kallas det lag. Säkert nån som vet mer exakt här i tråden.
    det är lite olika med hur dom utnyjar tystnadsplikten har jag märkt i olika trådar på fl.
    på vårt dagis berättar dom vem som gjorde vad. men på många dagis säger dom bara vad som hände men inte vems om gjorde vad.
  • Tjollabolla
    Mamma 03 09 skrev 2010-01-19 12:20:48 följande:
    hade mina barn haft glasögon och något barn puttade det så dom gick sönder varesej det var i förskolan eller inte så hade jag hoppats på barnets förädrar skulle betala för nya, precis som jag skulle göra om mitt barn hade sönder någon annans glasögon.
    Jag tycker det är föräldrarnas ansvar att ha en försäkring som täcker sånt här om man har ett barn som har glasögon.
    ♥ Milo 22/2 2007 ♥ Lillasyster Feb 2010 ♥ milosblogg.blogspot.com
  • Lavish

    Jag hade betalat. Men jag tycker det är fräckt av de andra föräldrarna att kräva det. Hade min 3 årings glasögon gått sönder vid lek på dagis hade tanken aldrig föresvävat mig att kräva ersättning. Finns det några vittnen? VEM säger att det var din dotter som puttade så att de gick sönder? Är det måntro den lilla flickan som är rädd att mamma o pappa ska bli arga att hon haft sönder sina glasögon?

  • 071001

    tamate, samma här, den del säger vem som rivit Siri andra inte. Dock är det alltid samma barn så jag vet ändå vem som gjort det. Men grundregeln är att de inte ska säga det har jag tolkat det som.

  • Umbrageous

    Det ingår i försäkringen som man har undertiden som man är på skolans område och på skoltid.

    Eller har de ändrat?

  • Matruskan77
    Kajsan skrev 2010-01-18 19:21:37 följande:
    Hur vet föräldrarna att det var ditt barns fel? Aldrig att jag skulle betala det! Det kan ju ha hänt vad som helst, och ditt barn kanske inte ens är inblandat. Och oavsett, om jag har en fin tröja på mitt barn på dagis och ett annat barn kladdar färg på tröjan skulle jag SJÄLVKLART inte ens tänka tanken att få ersättning
    Fast det är lite skillnad på en tröja och glasögon, ett par brillor kan faktiskt kosta flera tusen kronor.
  • Umbrageous
    Matruskan77 skrev 2010-01-19 12:34:40 följande:
    Fast det är lite skillnad på en tröja och glasögon, ett par brillor kan faktiskt kosta flera tusen kronor.
    var sjutton köper man glasögon då ?
  • Dezzie

    min son fick sina glasögon förstörda på dagis och dagis stod för försäkringen. 

Svar på tråden Min dotter hade sönder ett annat barns glasögon. Vem har ansvaret?