• Bebbe2006

    Min dotter hade sönder ett annat barns glasögon. Vem har ansvaret?

    Min dotter som precis fyllt 3 år har puttat en jämnårig kamrat på förskolan så att dennes glasögon gått sönder, och nu vill mamman att vi ska betala ett par nya glasögon.

    Vad gäller?

    Det måste väl vara förskolans ansvar att se efter barnen då de är där? Min dotter har precis fyllt 3 år, så det går inte heller att fråga henne exakt vad som hände, eller varför hon gjorde det. Hon Har ju liksom inte gjort något med uppsåt, utan mer som något som ingår i leken.

    Självklart är det jättetråkigt det som hänt, men jag tycker att förskolan måste ha ansvar för så små barn när de är där. Det vore annat om det vore en 14-åring som med flit pajas någon glasögon. Då skulle jag eventuellt kunna tycka att föräldrarna faktiskt får ta sitt ansvar, men min dotter fattar inte ens vad hon har gjort.  
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-19 23:55
    Oj, gick in och kollade och nu har de blivit massor av svar här i tråden. Hinner inte läsa alla nu.

    Hursom helst så var jag i kontakt med dagis idag, och det finns ingen vuxen som har sett vad som hände så det är tydligen inte ens säkert att det var min dotter som puttade. Det var bara barnet som blev puttat som anklagade min dotter, men ingen vet exakt hur det gick till.

    Jag anser dock fortfarande att det är förskolan som mest bär ansvaret för detta. Barn puttas både på bus och på lek i denhär åldern, och man får räkna med att det händer saker ibland. Jag måste arbeta, och jag kan inte sitta på jobbet och ansvara för hur min 3-åriga dotter leker på dagis.

    Jag har inte själv varit i kontakt med det andra barnets föräldrar, utan bara hört genom dagispersonalen att de tyckte att vi skulle betala nya glasögon. Egentligen är jag inte främmande för att göra det, men jag funderar över var gränsen går. Mina ungar får också endel kläder förtörda på dagis,och det är säkert andra barn inblandade i det ibland. Ska jag kräva deras föräldrar på pengar då?
  • Svar på tråden Min dotter hade sönder ett annat barns glasögon. Vem har ansvaret?
  • Skorpan2
    Matruskan77 skrev 2010-01-19 12:34:40 följande:
    Fast det är lite skillnad på en tröja och glasögon, ett par brillor kan faktiskt kosta flera tusen kronor.
    Visst är det, men samtidigt kan det ju vara så att förälder till barnet som hade sönder glasögonen inte har 3000 kronor. Har man inte pengar så har man i så fall inte råd att ha sitt barn på dagis för ett par glasögon kan ju råka gå sönder.
    Natanael 070702
  • 071001

    Umbrageous, jag köpte mina senaste på Synsam, barnbågar och glas gick på nästan 5000 kr. Det är vad det kostar.

  • Matruskan77
    Kajsan skrev 2010-01-18 19:43:31 följande:
    Men det är ju ingen som vet om 3 åringen har knuffats heller De kan ha lekt och glasögonbarnet snubblat, TS dotter står bredvid , eller hade just nuddat glasögonbarnet eller whatever...
    Det står ju i TS att hennes barn knuffat, varför då hålla på och påstå att ingen vet, hur vet du att ingen vet? Personal kan ha sett men inte hunnit ingripa. Men nu skriver TS att det är så  så varfår tjafsa om att ingen vet om TS barn knuffat.
  • Skorpan2

    Var jag fick just 3000 kronor ifrån i mitt förra inlägg vet jag inte. Var bara en siffra som jag tog i luften, i fall nån undrar.


    Skorpan2 skrev 2010-01-19 12:38:11 följande:
    Visst är det, men samtidigt kan det ju vara så att förälder till barnet som hade sönder glasögonen inte har 3000 kronor. Har man inte pengar så har man i så fall inte råd att ha sitt barn på dagis för ett par glasögon kan ju råka gå sönder.
    Natanael 070702
  • 071001

    ..eller vad det kan kosta kanske är ett bättre uttryck då det finns billigare ställen som Specsavers.

  • sjuttiofyran

    Barnen är försäkrade under tiden på förskolan. Föräldrarna till barnet med glasögonen borde kunna få en försäkringslapp att fylla i från föreståndaren/rektorn på förskolan.

  • Umbrageous
    071001 skrev 2010-01-19 12:38:35 följande:
    Umbrageous, jag köpte mina senaste på Synsam, barnbågar och glas gick på nästan 5000 kr. Det är vad det kostar.
    Oj, mina har aldrig kostat över 400 spänn men jag bryr mig inte om märken.

    Men barnglasögon är kanske så mycket dyrare.
  • Jennifer83

    Om min dotter hade gjort sönder ett annat barns glasögon på dagis, med vilje eller inte, så hade jag tyckt att det var mitt ansvar att betala det andra barnets föräldrar för glasögonen om nu dagis inte har nån slags försäkring för sånt.

  • Dezzie

    Min glasögon kostade 8500:- Sonens är barnglasögon men de går ändå på 2000:-. Så kostar gör det.

  • Matruskan77
    Kajsan skrev 2010-01-18 20:12:29 följande:
    Vaddå ifrågasätter dig? Det är väl inte du som är TS? Jag ifrågasätter inte TS, jag menar på att det kanske gör skillnad för henne om hennes barn verkligen är den skyldiga, och att hon ju inte kan veta det om hon inte sett det själv och därför borde utgå från det när hon bestämmer sig för att betala eller ej. Självklart får det stå för mig att jag inte hade betalat, vem annars? Det är lite svårt att sätta gränser tycker jag, om en förälder satt på sitt barn en vit tröja för 500 kr på dagis som min son råkar snubbla över med blåbärssoppa i famnen så hade jag inte betalt det heller.
    Men om min 3-åriga brorsdotter repar eran bil under lek skulle du även då inte tycka att de skulle ersätta skadorna. Sätter man på en 500-kronorströja på ungen på dagis så kanske man får skylla sig själv, om man är rädd om den men ett par glasögon är inte bara en fin sak man har på sig utan något nödvändigt för att kunna leva normalt. var går gränsen? Ska man bara ersätta det som förstörs med flit? Inte det som förstörs genom en olyckshändelse. Om någon av mina ungar hade sönder någons glasögon. kläder etc skulle jag ersätta det, olyckshändelse eller med flit.
Svar på tråden Min dotter hade sönder ett annat barns glasögon. Vem har ansvaret?