• Äldre 18 Jan 18:49
    84623 visningar
    702 svar
    702
    84623

    Min dotter hade sönder ett annat barns glasögon. Vem har ansvaret?

    Min dotter som precis fyllt 3 år har puttat en jämnårig kamrat på förskolan så att dennes glasögon gått sönder, och nu vill mamman att vi ska betala ett par nya glasögon.

    Vad gäller?

    Det måste väl vara förskolans ansvar att se efter barnen då de är där? Min dotter har precis fyllt 3 år, så det går inte heller att fråga henne exakt vad som hände, eller varför hon gjorde det. Hon Har ju liksom inte gjort något med uppsåt, utan mer som något som ingår i leken.

    Självklart är det jättetråkigt det som hänt, men jag tycker att förskolan måste ha ansvar för så små barn när de är där. Det vore annat om det vore en 14-åring som med flit pajas någon glasögon. Då skulle jag eventuellt kunna tycka att föräldrarna faktiskt får ta sitt ansvar, men min dotter fattar inte ens vad hon har gjort.  
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-19 23:55
    Oj, gick in och kollade och nu har de blivit massor av svar här i tråden. Hinner inte läsa alla nu.

    Hursom helst så var jag i kontakt med dagis idag, och det finns ingen vuxen som har sett vad som hände så det är tydligen inte ens säkert att det var min dotter som puttade. Det var bara barnet som blev puttat som anklagade min dotter, men ingen vet exakt hur det gick till.

    Jag anser dock fortfarande att det är förskolan som mest bär ansvaret för detta. Barn puttas både på bus och på lek i denhär åldern, och man får räkna med att det händer saker ibland. Jag måste arbeta, och jag kan inte sitta på jobbet och ansvara för hur min 3-åriga dotter leker på dagis.

    Jag har inte själv varit i kontakt med det andra barnets föräldrar, utan bara hört genom dagispersonalen att de tyckte att vi skulle betala nya glasögon. Egentligen är jag inte främmande för att göra det, men jag funderar över var gränsen går. Mina ungar får också endel kläder förtörda på dagis,och det är säkert andra barn inblandade i det ibland. Ska jag kräva deras föräldrar på pengar då?
  • Svar på tråden Min dotter hade sönder ett annat barns glasögon. Vem har ansvaret?
  • Äldre 18 Jan 19:15
    #11

    Barnen är v'l förs'krade å¨dagis? De är iaf min son. Då ska man inte behöva betala. Be försäkringsbolaget gå in och betala dem.

  • IssaBL
    Äldre 18 Jan 19:15
    #12

    Även om du lämnar ditt barn på förskolan så är det väl ändå du som förälder som har ansvaret för ditt barn. Förskolelärarna har inte ögon i nacken. Kolla upp om du har en allriskförsäkring, då täcker det säkert.

  • Blommy­Ness12
    Äldre 18 Jan 19:17
    #13
    Bebbe2006 skrev 2010-01-18 19:08:09 följande:
    Om det hade varit på fritiden så hade det varit helt annorlunda. Då hade jag sett mitt ansvar, men jag måste lita på att dagispersonalen ser efter mina barn när de är där. Klart att jag tycker synd om barnet som fick sina glasögon förstörda, men jag anser fortfarande att det är förskolans ansvar. Hur ska jag kunna lämna mina barn där om de inte ansvarar  för dem? Vad bli det nästa gång?
    Du som förälder ALLTID är YTTERST ansvarig för ditt barn, även på förskolan?
  • Heldig­grisen
    Äldre 18 Jan 19:18
    #14
    Miew skrev 2010-01-18 19:02:14 följande:
    Jag skulle ha betalat nya glasögon. Om det var mitt barn som gjorde så att de gick sönder så är det självklart mitt ansvar att se till så den andra flickan får nya. Skulle du gjort det om det var i en lekplats på fritiden?Om det går på deras försäkring så skulle jag betalat självrisken.
    Då hade man ju själv haft koll. Det känns enligt mig helt fel att ts ska betala när det kanske beror på fröknarnas ouppmärksamhet. Jättekonstigt att ni ska betala dem. Jag trodde inte ens att förskolan fick berätta vem som hade sönder dem...
  • Jambos­ana
    Äldre 18 Jan 19:18
    #15

    De har väl en hemförsäkring? Okej om ett större barn hade sönder dem med flit, men nu är det en 3-åring det gäller. Kolla förskolans försäkring, annars kanske ni kan bidra lite till självrisken?  

  • Äldre 18 Jan 19:18
    #16

    Jag tycker att det låter märkligt att du ska betala men det är säkert så...men säkert olika i olika kommuner. Min dotter och en tjej klippte sönder varandras tröjor när de var 2.5år men vi fick köpa ny tröja och lämna kvitto till förskolan så fick vi pengar. Så hör med förskolan. Annars kanske det andra barnets föräldrar har någon försäkring som täcker (men troligtvis inte eftersom de kräver er på pengar) Jag tycker det rimligaste är att förskolan skulle stå för det men, men....


    Storken kom till mig två gånger....
  • ahlcec
    Äldre 18 Jan 19:20
    #17

    Nej, jag har svårt att se att du blir betalningsansvarig. Fskl har med all säkerhet en försäkring som täcker.


  • luvah3­3
    Äldre 18 Jan 19:21
    #18
    Heldiggrisen skrev 2010-01-18 19:18:11 följande:
    Det känns enligt mig helt fel att ts ska betala när det kanske beror på fröknarnas ouppmärksamhet.
    Men hur ouppmärksamma fröknarna än må ha varit så var det fortfarande ts barn som puttade. Man får inte puttas, och man ska inte leka så våldsamt att barnen ramlar o skadar sig (eller sina saker). Man bär som sagt alltid det yttersta ansvaret för sitt eget barn..
  • Äldre 18 Jan 19:21
    #19

    Hur vet föräldrarna att det var ditt barns fel? Aldrig att jag skulle betala det! Det kan ju ha hänt vad som helst, och ditt barn kanske inte ens är inblandat.
    Och oavsett, om jag har en fin tröja på mitt barn på dagis och ett annat barn kladdar färg på tröjan skulle jag SJÄLVKLART inte ens tänka tanken att få ersättning


    Jo just det!
  • Äldre 18 Jan 19:22
    #20
    luvah33 skrev 2010-01-18 19:21:13 följande:
    Men hur ouppmärksamma fröknarna än må ha varit så var det fortfarande ts barn som puttade. Man får inte puttas, och man ska inte leka så våldsamt att barnen ramlar o skadar sig (eller sina saker). Man bär som sagt alltid det yttersta ansvaret för sitt eget barn..
    Men hur vet du det? Det är alltså det puttade barnet som påstår det?
    Jo just det!
Svar på tråden Min dotter hade sönder ett annat barns glasögon. Vem har ansvaret?