• Bebbe2006

    Min dotter hade sönder ett annat barns glasögon. Vem har ansvaret?

    Min dotter som precis fyllt 3 år har puttat en jämnårig kamrat på förskolan så att dennes glasögon gått sönder, och nu vill mamman att vi ska betala ett par nya glasögon.

    Vad gäller?

    Det måste väl vara förskolans ansvar att se efter barnen då de är där? Min dotter har precis fyllt 3 år, så det går inte heller att fråga henne exakt vad som hände, eller varför hon gjorde det. Hon Har ju liksom inte gjort något med uppsåt, utan mer som något som ingår i leken.

    Självklart är det jättetråkigt det som hänt, men jag tycker att förskolan måste ha ansvar för så små barn när de är där. Det vore annat om det vore en 14-åring som med flit pajas någon glasögon. Då skulle jag eventuellt kunna tycka att föräldrarna faktiskt får ta sitt ansvar, men min dotter fattar inte ens vad hon har gjort.  
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-19 23:55
    Oj, gick in och kollade och nu har de blivit massor av svar här i tråden. Hinner inte läsa alla nu.

    Hursom helst så var jag i kontakt med dagis idag, och det finns ingen vuxen som har sett vad som hände så det är tydligen inte ens säkert att det var min dotter som puttade. Det var bara barnet som blev puttat som anklagade min dotter, men ingen vet exakt hur det gick till.

    Jag anser dock fortfarande att det är förskolan som mest bär ansvaret för detta. Barn puttas både på bus och på lek i denhär åldern, och man får räkna med att det händer saker ibland. Jag måste arbeta, och jag kan inte sitta på jobbet och ansvara för hur min 3-åriga dotter leker på dagis.

    Jag har inte själv varit i kontakt med det andra barnets föräldrar, utan bara hört genom dagispersonalen att de tyckte att vi skulle betala nya glasögon. Egentligen är jag inte främmande för att göra det, men jag funderar över var gränsen går. Mina ungar får också endel kläder förtörda på dagis,och det är säkert andra barn inblandade i det ibland. Ska jag kräva deras föräldrar på pengar då?
  • Svar på tråden Min dotter hade sönder ett annat barns glasögon. Vem har ansvaret?
  • Grönsåpa
    luvah33 skrev 2010-01-18 20:27:40 följande:
    Man har alltid det yttersta ansvaret för ens avkommor! På förskolan finns även andra vuxna som ska ansvara, men det yttersta ansvaret ligger alltid på målsmans axlar.
    Så händer det en olycka när barnet är på förskolan så är det mitt fel eftersom jag bar ansvaret att förhindra det men jag var inte där?

    Dra den där om rödluvan också du..
  • luvah33
    Grönsåpa skrev 2010-01-18 20:40:12 följande:
    Så händer det en olycka när barnet är på förskolan så är det mitt fel eftersom jag bar ansvaret att förhindra det men jag var inte där? Dra den där om rödluvan också du..
    Du kan inte förhindra det när du inte är där, nej. Ditt ansvar ligger i att ditt barn vet att det är fel & att du står för konsekvenserna. Du får stå för konsekvenserna eftersom ditt barn är för litet att göra det. 
  • sommarenärbäst

    Den största anledningen till att små barn är på förskola är ju för att man inte anser att de kan ta ansvar för sig när föräldrarna jobbar, och då lämnar föräldrarna de till andra vuxna, fröknar, som ska ta ansvar för dem tills föräldrarna hämtar igen. 

  • Klotlisa

    Jag skulle faktiskt erbjuda mig att betala för glasögonen, för även om det var en olyckhändelse så var mitt barn orsaken. förskolan kan inte hållas ansvarig för sådant tycker jag.

  • Bebbe2006
    Prinsessan Leia skrev 2010-01-18 20:51:02 följande:
    på dagis borde det ju finnas försäkring..själv hade jag betalt om det va min dotter, iaf halva..som god gärning för hade det hänt mig hade jag velat samma goda vilja
    Jag är inte alls främmande för att betala av god vilja, men jag vill ändå veta vad som gäller, och jag vill att dagis ska ta sitt ansvar, för om de inte gör det så är det verkligen helt värdelöst.
  • ahlcec

    Jag skrev längre upp, att det inte är ditt ansvar och att fskl har en försäkring genom kommunen. De betalar, inte du.
    Det är ju löjligt för fan, vilken jävla diskussion. Ja, du kan möjligen snacka med det barnets päron och säga att oj vad olyckligt det här blev och hoppas ersättning kommer fort så ni kan köpa nya glojärn. Och så kan du ju säga att du pratat med ditt barn om att man inte får knuffa, för det antar jag att du gjort. Sen plopp, behöver du inte göra mer.

    Det är ju som att bli arg på bitbarnets föräldrar! Lika fånigt, vafan ska föräldern göra åt det?


  • Bebbe2006
    ahlcec skrev 2010-01-18 21:02:40 följande:
    Jag skrev längre upp, att det inte är ditt ansvar och att fskl har en försäkring genom kommunen. De betalar, inte du. Det är ju löjligt för fan, vilken jävla diskussion. Ja, du kan möjligen snacka med det barnets päron och säga att oj vad olyckligt det här blev och hoppas ersättning kommer fort så ni kan köpa nya glojärn. Och så kan du ju säga att du pratat med ditt barn om att man inte får knuffa, för det antar jag att du gjort. Sen plopp, behöver du inte göra mer.Det är ju som att bli arg på bitbarnets föräldrar! Lika fånigt, vafan ska föräldern göra åt det?
    Jo, jag håller med dig. Mina barn kommer hem då och då med rivmärken och så, och det har varit bitbarn på dagis också. Jag har aldrig tänkt tanken på att skylla på någons föräldrar. Det är ju sådant som händer.

    Eftersom det ju var en ur personalen som sa till min man att barnets förälder ville att vi skulle betala så blev jag tveksam. Hon borde ju veta vad som gäller angående försäkringar och så.

    Men jag ska som sagt ringa dit imorgon och ta reda på vad som egentligen har hänt.
  • Cat3

    Jag har inte läst hela tråden men jag skulle då aldrig ha MAGE att begära att föräldrarna till en TREÅRING skulle betala mitt barns glasögon som gått sönder under lek.

    Däremot skulle jag kanske bli glad om den andra föräldern erbjöd sig om det var en tumg utgift för mig. Dock bara halva.

  • Grönsåpa
    luvah33 skrev 2010-01-18 20:49:26 följande:
    Du kan inte förhindra det när du inte är där, nej. Ditt ansvar ligger i att ditt barn vet att det är fel & att du står för konsekvenserna. Du får stå för konsekvenserna eftersom ditt barn är för litet att göra det. 
    Men driver du med oss?

    Det handlar inte om att hälsa på hos en vän och således ta ansvar för att något går sönder. Det handlar om att förskolan har ansvar över barnen som befinner sig på förskolan.

    Det blir bara pinsamt om du fortsätter påstå något som inte har den minsta verklighetsförankring..
Svar på tråden Min dotter hade sönder ett annat barns glasögon. Vem har ansvaret?