• Bebbe2006

    Min dotter hade sönder ett annat barns glasögon. Vem har ansvaret?

    Min dotter som precis fyllt 3 år har puttat en jämnårig kamrat på förskolan så att dennes glasögon gått sönder, och nu vill mamman att vi ska betala ett par nya glasögon.

    Vad gäller?

    Det måste väl vara förskolans ansvar att se efter barnen då de är där? Min dotter har precis fyllt 3 år, så det går inte heller att fråga henne exakt vad som hände, eller varför hon gjorde det. Hon Har ju liksom inte gjort något med uppsåt, utan mer som något som ingår i leken.

    Självklart är det jättetråkigt det som hänt, men jag tycker att förskolan måste ha ansvar för så små barn när de är där. Det vore annat om det vore en 14-åring som med flit pajas någon glasögon. Då skulle jag eventuellt kunna tycka att föräldrarna faktiskt får ta sitt ansvar, men min dotter fattar inte ens vad hon har gjort.  
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-19 23:55
    Oj, gick in och kollade och nu har de blivit massor av svar här i tråden. Hinner inte läsa alla nu.

    Hursom helst så var jag i kontakt med dagis idag, och det finns ingen vuxen som har sett vad som hände så det är tydligen inte ens säkert att det var min dotter som puttade. Det var bara barnet som blev puttat som anklagade min dotter, men ingen vet exakt hur det gick till.

    Jag anser dock fortfarande att det är förskolan som mest bär ansvaret för detta. Barn puttas både på bus och på lek i denhär åldern, och man får räkna med att det händer saker ibland. Jag måste arbeta, och jag kan inte sitta på jobbet och ansvara för hur min 3-åriga dotter leker på dagis.

    Jag har inte själv varit i kontakt med det andra barnets föräldrar, utan bara hört genom dagispersonalen att de tyckte att vi skulle betala nya glasögon. Egentligen är jag inte främmande för att göra det, men jag funderar över var gränsen går. Mina ungar får också endel kläder förtörda på dagis,och det är säkert andra barn inblandade i det ibland. Ska jag kräva deras föräldrar på pengar då?
  • Svar på tråden Min dotter hade sönder ett annat barns glasögon. Vem har ansvaret?
  • pinglis

    Som vanligt är det vi förskolepersonal som pekas ut som ouppmärksamma. Jag tror att om ni tänker efter själva, så händer en "olycka" fortare än ni anar, och det spelar i vissa fall ingen roll om vi står precis bredvid ett barn, så kan man inte förutse allt som kan hända.
    Ni vet säkert också att vi omöjligtvis kan vara precis bredvid alla barn hela tiden, det är ju inte ens ni föräldrar med era egna barn heller.
    Men på något sätt så är det alltid ok att gnälla på oss personal som har dålig koll på alla barns omärkta kläder som kommer bort, som ringer hem barn som visst är fullt friska, som aldrig berättar om era barns dagar på förskolan, som bara fikar hela tiden, osv osv osv.....
    Tack och lov finns det några här som ändå skriver gott om oss ibland :)
    Att ett barns glasögon går sönder i en lek, är såklart jättetråkigt. Jag tror det är olika regler i våra kommuner, så att höra med förskolechefen är nog bäst. Hoppas att det löser sig.

  • Kajsan
    pinglis skrev 2010-01-19 08:19:02 följande:
    Som vanligt är det vi förskolepersonal som pekas ut som ouppmärksamma. Jag tror att om ni tänker efter själva, så händer en "olycka" fortare än ni anar, och det spelar i vissa fall ingen roll om vi står precis bredvid ett barn, så kan man inte förutse allt som kan hända. Ni vet säkert också att vi omöjligtvis kan vara precis bredvid alla barn hela tiden, det är ju inte ens ni föräldrar med era egna barn heller. Men på något sätt så är det alltid ok att gnälla på oss personal som har dålig koll på alla barns omärkta kläder som kommer bort, som ringer hem barn som visst är fullt friska, som aldrig berättar om era barns dagar på förskolan, som bara fikar hela tiden, osv osv osv..... Tack och lov finns det några här som ändå skriver gott om oss ibland :) Att ett barns glasögon går sönder i en lek, är såklart jättetråkigt. Jag tror det är olika regler i våra kommuner, så att höra med förskolechefen är nog bäst. Hoppas att det löser sig.
    Oj, jag har följt tråden och jag har inte alls uppfattat det som du
    Jo just det!
  • Höst flickan

    dagis o skola måste ha en försäkring för detta.
    Tror absolut inte du ska behöva inblanda dig ens i detta.


    Allt tyder på att det blir en lillasyster♥
  • Tate

    Självklart ska inte du betala. Att barn leker och puttas ingå när de går på dagis, det måste man ta med i beräkningen.  Om de lekt tafatt och krockat med varandra, vems fel skulle det vara då?  Om barnet med glasögonen just lekt med dem och inte satt på dem ordentligt och någon just då sprang förbi så hon tappade dem? Om de kastat boll till varandra och barnet med glasögonen inte fångade bollen så att den träffade henne i huvudet?

    Det är tråkigt att glasögonen gick sönder, men så länge ditt barn inte medvetet snott galsögonen under vilan, smygit iväg och kört över dem med dagisfrökens bil så kan jag inte se hur någon skulle kunna hållas ansvarig. Du som förälder var inte där, ditt barn uppförde sig antagligen som vilket barn som helst, och fröknarna kan kanppast vara överallt samtidigt.

    Hade ditt barn puttat ett annat barn utan glasögon så hade det ju inte varit något problem. Hade räckt med en ursäkt och att en fröken förklarat att så gör man inte. Att det ska bli större konsekvenser på grund av att barnet har glasögon är inte rimligt. Ska de andra barnen lära sig att behandla barn med glasögon mer försiktigt? Det kan knappast gynna det barnet. Ska det vara okej att barnet med glasögon puttar andra barn i leken - men om de puttas tillbaka får de betala?

  • mammamutilltre

    Jag tycker inte att du ts ska betala, sen kanske man hade erbjudit sig...eller kanske inte, men jag tycker inte du ska betala. Och sen så är det INTE PERSONALENS FEL ! Herrregud liksom!!? hur ksulle det kunna vara det. I en gruppp med ca 20 barn skulle det krävas 20 förskolelärare/barnskötare för att inget nånsin skulle hända, barn puttas mm det går inte at höka över dem.
     Om jag som personal får mina glasögon kvaddade på mitt jobb så kan jag väl inte kräva föräldrarna på ersättning? Skulle inte ens tänka tanken.
    Och inte får jag nån ersättning från jobbet heller, tyvärr är det så att om man har glasögon så får man ju räkna med att de kan gå sönder.

  • versan

    Jag hade kollat vad för sorts försäkring dagiset om det täcker in en sådan här olycka, eller om föräldrarna har.
    träder dom ej in så hade jag betalat självrisken om förädrarna hade en försäkring på glasögonen.
    Sen hade jag sett till att vi har en Drulleförsäkring på mitt barnet också.
    (det har vi på våran 4-åring)

  • chrissandra

    Jag hade självklart erbjudit mig att betala för glasögonen!
     Att personalen skulle kunna hålla sådan koll att det aldrig förekom knuffar är en utopi!

    Jag förstår faktiskt inte alls hur så pass många "sätter sig på tvären" och säger att de aldrig skulle betala.

    Om ett barn knuffade ditt så vinteroverallen (1500-2000 fastnar och rivs sönder hur skulle ni vilja att det hanterades?

    Men hur som helst tycker jag att kommunen borde ha sådana försäkringar att det täcker denna typ av olyckor på dagis.

  • Flissi

    Jag jobbar som skadereglerare & dyker på detta då & då.
    Kommunens/skolans/förskolans försäkring tar sällan eller aldrig denna typ av skada såvida det inte är läkarbesök inblandat. 
     
    Barn kan man säga är en förlängd del av dig själv, orskakar barnet en skada på en annans glasögon räknas det som "du" gjort det. 

    I första hand använder man objektets försäkring. (glasögonförsäkring eller deras drulleförsäkring) Då brukar oftast den som förstörde betala självrisken, men det får man göra upp själva.
    Finns ingen sådan kan man ersätta skadan på hemförsäkringens ansvars del på den hemförsäkring som tillhör det barn som orsakade skadan.
    Självrisken ligger ju oftast på 750-1500kr sen kan det bli åldersavdrag.

    Oftast tycker jag den som har objektet står för skadan själv.
    Som nån skrev, nästa gång är det mitt barn som förstör.
    Det handlar ju om olycklig händelse så sällan som "parterna" brukar bråka om detta.

  • Kajsan
    chrissandra skrev 2010-01-19 09:16:46 följande:
    Jag hade självklart erbjudit mig att betala för glasögonen!  Att personalen skulle kunna hålla sådan koll att det aldrig förekom knuffar är en utopi! Jag förstår faktiskt inte alls hur så pass många "sätter sig på tvären" och säger att de aldrig skulle betala. Om ett barn knuffade ditt så vinteroverallen (1500-2000 fastnar och rivs sönder hur skulle ni vilja att det hanterades? Men hur som helst tycker jag att kommunen borde ha sådana försäkringar att det täcker denna typ av olyckor på dagis.
    Om mitt barns overall skulle gå sönder på dagis så skulle jag anse att det var sånt som händer , att försöka luska reda på om det var något annat barn inblandat i det som jag kunde mjölka pengar från skulle inte ens finnas på kartan.
    Jo just det!
Svar på tråden Min dotter hade sönder ett annat barns glasögon. Vem har ansvaret?