Inlägg från: Lallamen |Visa alla inlägg
  • Lallamen

    Har ditt barn, som är under 13 år, Facebook?

    Vi har skaffat konto åt både nioåringen och åttaåringen. Jag vill mycket hellre att de hänger på Facebook än på andra sociala sajter, även de som är barnanpassade.
    Jag har svårt att se Facebook som en vuxensida egentligen - jag ser det mest som ett skal som man själv och de man är vän med fyller med innehåll. Jag menar min mans och min egen facebook-sida skiljer sig väldigt mycket på många sätt, både vad som finns på den och hur vi använder den. Sönernas sida blir ju en mix av det som de och deras kompisar gillar.


    På FB har man ju totalkoll på vem de är vän med och därmed kan chatta eller spela tillsammans med. Dessutom finns det gott om vuxna (de är vänner med många av kompisarnas föräldrar och jag är vän med mina barns kompisar i sin tur) som också ser vad som skrivs och sägs. 
    Ingen av dem är sökbar för alla utan bara vänners vänner kan ens se att de "finns" så risken att de skulle få något olämpligt meddelande är försvinnande liten.

    Jag tror att sociala sajter är en stor del av livet även framöver. Se bara på alla oss som "hänger" här på FL. Jag ser på mina brorsdöttrar som just kommit in i tonåren hur mycket de kommunicerar via MSN och SMS. Att tro att det blir annorlunda för mina barn känns ganska långsökt. 

    Nu är de intresserade att sitta och spela oskyldiga bondespel och mata fiskar i varandras akvarium och chattarna är roliga bara genom att man faktiskt "pratar". Nu är det jag och deras pappa som lär dem hur nätet funkar, netikett, vad man kan vara öppen med och var, vad man ska passa sig för osv. 
    Om några år är det inte längre så, då är det många andra saker som lockar på nätet och kompisarna som man lyssnar på istället. Den dagen vill jag att de ska ha lärt sig en del om att själva bedömma vad som är bra och dåligt.

Svar på tråden Har ditt barn, som är under 13 år, Facebook?