Forum Internet - Fritid & hobby
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Har ditt barn, som är under 13 år, Facebook?

  Tis 19 jan 2010 19:07 Läst 16256 gånger Totalt 23 svar
  Tis 19 jan 2010 19:07

  Min 10-åriga dotter tjatar, tjatar och tjatar. "Jag vill också ha Facebook...."
  Nej, säger jag, för det känns inte som om så små barn ska vara där inne.
  Det går väl inte ens att göra ett konto med ett födelseår som är 1997 och uppåt väl?

  Men aaalla andra har ju det säger hon och tittar på mig först med stora valpögon tills hon inser att jag inte tänker ge vika alls.

  Hur är det.. har alla andra det och det kanske jag som överreagerar lite kanske.

  Omröstning
  Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
 • Tis 19 jan 2010 23:26 #11
  Vi har skaffat konto åt både nioåringen och åttaåringen. Jag vill mycket hellre att de hänger på Facebook än på andra sociala sajter, även de som är barnanpassade.
  Jag har svårt att se Facebook som en vuxensida egentligen - jag ser det mest som ett skal som man själv och de man är vän med fyller med innehåll. Jag menar min mans och min egen facebook-sida skiljer sig väldigt mycket på många sätt, både vad som finns på den och hur vi använder den. Sönernas sida blir ju en mix av det som de och deras kompisar gillar.


  På FB har man ju totalkoll på vem de är vän med och därmed kan chatta eller spela tillsammans med. Dessutom finns det gott om vuxna (de är vänner med många av kompisarnas föräldrar och jag är vän med mina barns kompisar i sin tur) som också ser vad som skrivs och sägs. 
  Ingen av dem är sökbar för alla utan bara vänners vänner kan ens se att de "finns" så risken att de skulle få något olämpligt meddelande är försvinnande liten.

  Jag tror att sociala sajter är en stor del av livet även framöver. Se bara på alla oss som "hänger" här på FL. Jag ser på mina brorsdöttrar som just kommit in i tonåren hur mycket de kommunicerar via MSN och SMS. Att tro att det blir annorlunda för mina barn känns ganska långsökt. 

  Nu är de intresserade att sitta och spela oskyldiga bondespel och mata fiskar i varandras akvarium och chattarna är roliga bara genom att man faktiskt "pratar". Nu är det jag och deras pappa som lär dem hur nätet funkar, netikett, vad man kan vara öppen med och var, vad man ska passa sig för osv. 
  Om några år är det inte längre så, då är det många andra saker som lockar på nätet och kompisarna som man lyssnar på istället. Den dagen vill jag att de ska ha lärt sig en del om att själva bedömma vad som är bra och dåligt.

 • Stårsc­han
  Visa endast
  Ons 20 jan 2010 08:44 #12

  Nej. Mina är 6 och 8. Facebook är väl mer till för oss gamlingar. Eller?


  Att tänka fritt är stort. Att tänka rätt är större.
 • Ons 20 jan 2010 08:55 #13

  Håller med lallamen, du skriver väldigt klokt. FB är ju verkligen bra på det sättet att det utestänger främmande människor.
  För ni tror väl inte att era kids inte kommer bli medlemmar på andra sajter? Det finns massa ungsomssajter, bra och mindre bra, där man diskuterar killar/tjejer, musik, film, dataspel, kyssar och sex. Ska ni då sitta och ha er trettonårings lösenord och ha koll på vad hon ställer för frågor om flytningar och onani? Nästan äckligt, hörrni.

 • Ons 20 jan 2010 09:03 #14

  Min 7 åring har det för att hon bad om det. Hon sitter aldrig själv vid datorn och sidan är helt spärrad så vi måste godkänna alla som vill komma in på den.


  Jag tycker att det är bättre att vi hjälper våra barn/ungdomar att lära sig datorvett och det gör vi lättast genom att introdusera dem istället för att förbjuda dem.
  Jag lär henne vad hon ska tänka på när hon addar vänner och när hon skriver inlägg, det tror jag kommer att sitta i senare i livet när jag inte längre kan sitta med hela tiden.
 • sataka­tse
  Visa endast
  Ons 20 jan 2010 09:03 #15

  Har hängt på netlog och facebook, facebook verkar ändå vara mer vettig. Jag får inga samlagserbjudanden mm från främligar på facebook i alla fall.
  kvinnor.bloggplatsen.se/2009/12/29/2342632-lektion-nr-2-om-hur-vi-kvinnor-inte-vill-ha/
  Så man vet ju inte vad barn får för något på netlog!

  Jag känner två varianter, där barnen är under 13. Ena får inte facebook andra har fått men mamman kollar mellan varven vad som sker på hans sida.

  Jag låter inte mina få. De får använda dator väldigt lite, de har tv spel när de vill spela. Och jag tycker att de kan leka oxå, inte bara hänga framför tv eller dator.

 • Ons 20 jan 2010 09:12 #16
  vindil skrev 2010-01-20 08:55:25 följande:
  Håller med lallamen, du skriver väldigt klokt. FB är ju verkligen bra på det sättet att det utestänger främmande människor. För ni tror väl inte att era kids inte kommer bli medlemmar på andra sajter? Det finns massa ungsomssajter, bra och mindre bra, där man diskuterar killar/tjejer, musik, film, dataspel, kyssar och sex. Ska ni då sitta och ha er trettonårings lösenord och ha koll på vad hon ställer för frågor om flytningar och onani? Nästan äckligt, hörrni.
  Vänta lite.. vad hade flytningar och onani med facebook att göra.
  Och i vilket fall som helst så är mina barn (än så länge) inte helt datoriserade, så jag är hetl övertygad om att dom kommer till mig eller deras pappa med sådana frågor.
  Jag ser min 14-åring som jag släppte loss både på facebook och msn. Jag ångrar det väldigt mycket faktiskt. Dels blev det mer msn och facebook före det som var viktigt, sen har hon väldigt svårt att slita sig. Det tas med tjafs o kiv hem och fortsätt på msn. Det gillar jag inte.
  Jag försöker lära dom i första hand att inte vara så himla naiva på nätet. Det tog lång tid. Jag håller med er om andra ställen och jag har förbjudit en del andra sidor också som ska vara till för barn, men som definitivt inte är barnvänligt. 

  Jag vet inte.. hon fick börja spela Stardoll vilket känns mer Barn. Där finns många av henns tjejkompisar och det finns spel.  Sen fick hon syn på den "vuxna" varianten av Stardoll och ville börja spela det. Nej, nej, nej!
 • Ons 20 jan 2010 09:29 #17

  Ja min 11 åring har fått det eftersom flera klasskompisar har det. Hon har det mest för att spela spel och gör inte så mycket annat där. Jag har full koll på vad hon gör eftersom hon bara får vara där när jag sitter brevid samt att jag kan hennes lösenord.


  Mamma till ♀-98, ♀-03, ♂-06 och ♂ oktober -08
 • Ons 21 nov 2012 22:25 #18

  Alltså, Facebook har en 13-årsgräns, och den borde väl följas i viss mån. Tycker man att ens barn är tillräckligt stor för att få ha Facebook, så är väl det helt okej.

  Jag tycker däremot inte att man ska ha för hård koll på sina barn eftersom det faktiskt står i barnkonventionen att barn har rätt till ett privatliv. Är det någon som gillar att bli tittad över axeln när man sitter vid datorn?

  Barn vill ofta kommunicera i forum med jämngamla på internet om saker man kanske inte riktigt vill prata om med föräldrarna allra först, fråga om råd och så.

 • Ons 21 nov 2012 22:33 #19

  Min son som är 10 år och går i 4an har inte ens frågat om facebook, och även om han skulle fråga nu, så skulle svaret bli att han får det den dagen han fyller 13 år.Finns väl en anledning att de har 13 års gräns på fejjan?
  Tror inte att några av hans kompisar heller har facebook. 

 • Fre 23 nov 2012 12:54 #20

  Nu har inte jag barn och är inte heller så gammal själv, men skulle det nu vara så att jag hade ett barn på 12 år så skulle jag inte tillåta Facebook. Jag har sett många som är under 13 och som har facebook men inte alls är mogen för det egentligen.
  Facebook är en sida där många tävlar om saker och ting. "Jag har 50 vänner mer än dig, jag är mer populär" eller att den ena har fått fler "likes" på en bild än den andre. Facebook förstör så mycket både vänskap och kärleksrelationer. Samtidigt som vi inte kan leva utan den... det är faktiskt skrämmande! Så nej, undvik Facebook så länge det går skulle jag råda...

 • Humlan­Mamma
  Visa endast
  Tis 25 dec 2012 21:24 #21

  Dax att bojkotta FB.
  MAN KAN INTE LITA PÅ FACEBOOK LÄNGE: FAST MAN ÄR ÄRLIG. HAR START UPP HUR MÅNGA KONTO SOM HELST FÖR DOM HAR STÄNGT NER MINA KONTO HELA TIDEN JU. DET STÅR SÅ HÄR LÅSES FÖR TILLFÄRLIG. KOMMER INTE ATT GER MIG. VILKEN FALL SOM HELST.
       


  BIM: 18/12
 • Ons 24 jun 2015 06:08 #22

  Jag fyller 13 år idag men jag fick inte skaffa Facebook när jag försökte alleldes nyss.

  Kanske för att det är tidigt på morgonen och att det fortfarande är 23 juni i USA.

 • Ons 24 jun 2015 08:10 #23

  Tonåringen fick Facebook som 11-åring för att hålla kontakt med kompisar. Han använder inte Facebook längre

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll