• Sinnik­a
    Äldre 25 Jan 12:34
    531059 visningar
    9675 svar
    9675
    531059

    Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare

    Såg att någon nämnt sötsug...DETTA JÄKLA SÖTSUG GÖR MIG GALEN!!!


    Är i v. 33+1 nu så det är inte långt kvar men nu börjar sötsuget sätta in på riktigt! Och till råga på allt så ligger jag alltmer sällan lågt så jag kan inte passa på att äta sött lika ofta. Att ta extra insulin för att kunna äta sötsaker är inte att tala om, det blir nästan aldrig bra numera utan jag hamnar skithögt och det är det ju inte värt.
    Jag drömmer om kakor och bakelser, skriver listor över vilket godis som måste med till BB och planerar den sötaste påsken i mannaminne (för då är ju bebisen redan ute). Så läste jag att en del inte kan äta choklad när de ammar för att bebis får ont i magen! Slår vad om att detta öde drabbar oss!
    Och varför måste det vara semlesäsong just nu? Går ju och dreglar så fort jag är på stan! Hoppas på att få sänka doserna mot slutet av graviditeten, då blir det ju lättare att klämma in lite bakverk! Sockerfritt godis är jag inte så förtjust i, försöker undvika onödigt sötningsmedel nu, och frukt stiger jag lika mycket på som godis. Ett glas pepsi max då och då är min enda räddning : )
    Någon som har några tips?
  • Sinnik­a
    Äldre 27 Jan 10:13
    #92
    kim86 skrev 2010-01-27 07:00:09 följande:
    blahnda.. Men då ringer jag nog idag.. Mycket tydligt streck nu, så jag kan inte ha inbillat mig iaf.. hihi men då ringde du till din diab ssk, o sen själv till spec mvc? trodde att det var ngt samarbete däremellan.. =) ser man ngt vid ul på 7+3? Var så dumt, jag har en ledig dag den 10/2, men då verkar det som jag bara är i 6+5. Tror du man kan se ngt så tidigt?
    Gjorde ett vul i v. 7+1 och då såg man hjärtat slå och gulesäcken. Läkaren kunde säga att det såg bra ut, en fin gulesäck brukar visst indikera att barnet växer som det ska. Skulle inte vilja gå på vul tidigare, är så många som de då inte direkt kan se något på (enbart en förstorad livmoder) och det måste ju ge en viss oro tills nästa försök!
  • Sinnik­a
    Äldre 27 Jan 13:20
    #98
    ebyl skrev 2010-01-27 12:32:32 följande:
    Ni som varit på tidiga ul/vul; Är det standard för diabetiker där ni bor? Jag har inte fått göra någonting sen v.9 då jag var på inskrivning på spec.mvc.  Där pratades det bara också. Är nu i v. 18+2 å har inte tid på spec.mvc förrän 9/3 å då lyssna på hjärtljuden. De har slutat göra det innan ul eftersom de anser det onödigt att utsätta barnet för onödiga ul-vågor (eller vad det är). Förutom ett läkarbesök hos diab.läk å ett hos diab.ssk. Det har jag varje månad, träffar dem varannan gång. Så i praktiken skulle jag kunna inbilla mig.. Förutom med tanke på utebliven mens å gigantisk kula då! Wille: Prova soppan jag la in receptet på härom veckan, om det inte var gamla soppor som du redan hade vill säga.. Jag älskar också soppor!!
    Här (Norrköping) är det standard med ett tidigt vul vid inskrivningen för att fastställa graviditeten. Sedan inget mer förrän i v. 12 då alla, friska som diabetiker, erbjuds ett ul för kub-test. Sedan erbjuds alla ytterligare ett ul runt v. 16-17. Det första specialist ul hade jag i v. 24
  • Sinnik­a
    Äldre 27 Jan 13:22
    #99
    tredjejuli skrev 2010-01-27 12:49:06 följande:
    Hej allihopa! Nån som varit med  om följande; Jobbar rullande schema inom äldrevården. Blev sjukskriven mina nätter sedan  den 30  nov eftersom jag ska ha så fasta rutiner som möjligt och det funkar ju inte att sova hela dagarna, äta oregelbundet osv när man ¨är gravid. Jobbad däremot mina dagar och kvällar. Idag fick jag brev från försäkringskassan, avslag, jag är tydligen inte så pass sjuk att jag skall  få ersättning föratt jag är sjukskriven mina nätter?!? VA????????
    Sitter precis och oroar mig för samma sak, att få avslag på min sjukskrivning. jag har dock inget alternativ, jobbar som ensam personlig assistent till en ung kvinna och sovande jour ingår i mitt arbetspass. Jag har inte möjlighet att byta pass då hon inte har behov av personal andra tider och jag är anställd enbart hos henne. Har du haft möjlighet att byta till enbart dagpass eller vet du varför du fick avslag???
  • Sinnik­a
    Äldre 27 Jan 16:54
    Masarin skrev 2010-01-27 16:21:18 följande:
    Åh såg just en artikel på aftonbladet.se där rubriken lyder: För lågt blodsocker farligt för diabetiker. Låter läskigt tycker jag. Vad tycker ni andra? Visst det står om typ 2 men varför skulle det inte gälla typ 1?? Usch kanske en onödig sak att kika på nu när man ändå är nervig inför en kommande förlossning... (snitt)
    Läste precis artikeln. Visst, det är alltid farligt med lågt blodsocker speciellt om man hör till de som inte vaknar om de får lågt på natten osv. Men i just denna studie tror jag mest det berodde på att det var främst äldre som var med i studien samt att dessa inte är lika vana vid insulin, man måste ju lära sig känna igen symptomen på lågt blodsocker ordentligt så man kan äta i tid... Och diabetesvården utomlands (studien var ju från Storbritannien) är inte densamma. De flesta får inte gratis stickor och blodsockermätare lika frikostigt som vi, tyvärr. och du såg väl bilden? De tar insulinet i överarmen...blää...!
    Men visst, diabetes är ju klassad som en farlig sjukdom, annars skulle vi ju inte kvalificera oss för att få medicin och hjälpmedel gratis. Tror man får det mesta gratis om man inte skulle kunna leva mer än 3 veckor utan det eller nåt sånt...gammal, förenklad riktlinje tror jag. Och där passar vi ju in. Samt att det skulle bli dyrare för staten att INTE ge oss medicin med tanke på alla komplikationer.
  • Sinnik­a
    Äldre 28 Jan 16:35

    Tror alla diabetiker oroar sig för höga värden i början av graviditeten. Men det enda som räknas är ditt hba1c!! Ligger det bra så är ju sockret bra över lag. 


    Visst är de 12 första veckorna viktigast, det är ju då hela bebisen bildas och ligger man dåligt när man blir gravid (över 7,5% i hba1c) så är det en ökad risk för missbildningar av främst hjärtat. Ingen kan sänka sitt hba1c så snabbt att man kan ordna till det på den korta tiden, ofta vet man ju inte att man är gravid förrän i vecka 4-5. Det är därför det är så viktigt för diabetiker att ligga bra redan när bebisen planeras, men vi är ju bara människor!
  • Sinnik­a
    Äldre 29 Jan 15:16
    tredjejuli skrev 2010-01-29 13:29:15 följande:
    en fråga till! Har det stämt på er bebis att höga hjärtljud är flicka och låga (under 140) är kille? Leonard hade under 140 så det stämde. Nu har bebisen i magen drygt 150 så jag är ju lite nyfiken ifall det kan vara en tjej
    Jag väntar en flicka och har haft följande hjärtljud:
    v. 15+1 140 slag/min
    v. 19+1 138 (barnmorskan trodde då att barnet sov)
    v. 23+1 144
    v. 26+5 150
    v. 30+2 152
    Så i mitt fall kanske det stämmer?
  • Sinnik­a
    Äldre 30 Jan 19:08

    Någon som vet vart Fridlyst har tagit vägen förresten?

  • Sinnik­a
    Äldre 3 Feb 16:45
    blehnda skrev 2010-02-03 13:17:47 följande:
    ebyl: har jag haldrig tänkt på faktiskt. vi har en sån där "snösläde" eller vad det heter som skuter framför sig, så magen tar ju i när jag måste trycka på liksom, det är det som gör det så jäkla tungt. plus att det är backe...hatar snö just nu. ena dörren till liggahllen hade blåst upp så det var ju lika mycket snö inne hos hästarna, så då fick jag vackert skotta där inne också...suck nu ska jag göra en stooor kopp varm choklad och slöa lite innan jag ger mig ut för resten. ush vad bitter jag lät=) tänkte på en helt annan lite knasig sak också, mina naglar! jag har aldrig någonsin haft några naglar. dels för att jag biter eller river bort dem utan att jag själv vet om det och dels för att jag är i stallet jämt. men nu, nu växer dom som ogräs! tok knasigt, känns jätte konstigt! kan det var ahormonerna eller? så naglarna växer som tusan medans mina annars så stubbiga ben nästan inte har nåt hår alls, knasigt hur kroppen funkar ibland!  Kram på er
    Fick också jättestarka, långa naglar helt plötsligt. Äter du folsyra så kan det vara den, den gör så att naglarna växer! Men både hår o naglar blir ofta tjockare "bara" av graviditeten också. Dock märker jag att mina naglar börjar bli lite tunnare igen nu, är i v. 35...
  • Sinnik­a
    Äldre 5 Feb 14:07
    kim86 skrev 2010-02-05 10:00:45 följande:
    Fick hemskickat mitt Hba1c igår. 5,3. =) Väldigt nöjd, det är det lägsta jag har haft någonsin. Dock vaknat 2 ggr inatt med 2,7 i bs. då är man trött på dagen sen. En fråga till er. Jag är ju bara i v 6, men inatt när jag hade lågt bs så hade jag värk i magen, typ som mensvärk. Någon som kännt av detta? farligt?
    Håller med m att det låter som växtvärk, hade det de första veckorna också, främst på kvällar o nätter. Det är väl då man ligger stilla o känner efter! Det var t.o.m. mitt första symptom på att jag var gravid, redan efter 3 v och några dagar så satte det igång fast då fattade jag ju inte vad det var och oroade mig för utomkveds istället...alltid ska man oroa sig för nåt! Det känns inget skönt men jag har läst att en del läkare ser det som ett gott tecken, att embryot är livsdugligt o starkt!
Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare