• Äldre 24 Jan 14:50
    531000 visningar
    9675 svar
    9675
    531000

    Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare

    Usch, jag är så orolig... ligger för högt i bs hela tiden. I bästa fall (som inte ens är bra!) ligger jag på runt 7,4-7,8 innan en måltid, efteråt är det i princip ALDRIG mindre än 11-12! Ligger runt 13-14 efter måltider, trots att jag hela tiden höjer insulindoserna.

    Usch, det känns inte alls bra... är så orolig att det ska bli några fosterskador. Är i vecka 6+3.

  • Äldre 24 Jan 16:35
    #22

    kim86: Stort grattis!! :)

    Vilda Tiger: Jag är  typ 2:a och har tidigare endast tagit tabletter, förutom vid de andra två graviditerna, då har jag också behövt insulin.

    Jag slutade med tabletterna så fort jag testat plus, det är för två veckor sedan. Jag fick börja med insulin 5 dagar efter jag testat plus...

    Jag fick börja med små doser, endast 4 enheter... men nu har jag successivt fått öka ungefär varannan/var tredje dag, så nu är jag uppe i 16 enheter till frukost, 10 till lunch, 14 till middag och till natten 14 enheter Insulatart. I morgon ska jag dock öka alla doser med 2 enheter.

    Jag minns i slutet av sista graviditeten, vilka doser jag fick ta! Jag tog runt 55-60 enheter till bland annat frukost!

    Jag förstår inte hur jag kunnat klara mig utan insulin sista tiden, som ogravid. Mitt HbA1c var ju 7,1 % sist och det tyder alltså på för höga värden. Min husläkare som skött min diabetes har hela tiden hävdat att det endast är förevärdet innan måltider som är väsentligt´- och det har tidigare legat nästan inom normalgränsen. Strax över bara. Men eftervärdena, 1,5 timma efter måltiider, har han aldrig frågat om!

    När jag nu fick träffa medicinläkaren på SMVC sa hon att jag förmodligen kommer behöva insulin även efter denna gravve och ingenting mig emot!

    Hoppas jag får ner mina värden snart.

  • Äldre 24 Jan 18:06
    #24

    Vilda Tiger: Ja, jag hoppas också innerligt att mitt HbA1c sjunker! Det har stigit under de senaste åren... när min diabetes upptäckte, i  samband med min första gravve, då hade jag ett HbA1c på runt 4,8. Sen har det bara stigit som sagt... :(

    I och med mitt höga blodsocker törs jag ju inte äta något godis. Och snart klättrar jag på väggarna om jag inte får rosa skumsvampar och lite saltlakris!!!!! Blir tokig snart, på riktigt. :) Va 17 gör man? Äter ni inget godis alls eller äter ni någon godisbit på helgen och justerar med insulni?

  • Äldre 26 Jan 18:25
    #77

    Ulli 32: Vad lika vi är i ålder och hur långt gågna vi är... :)
    Jag är också en "gamling", blir 32 i sommar... och går in i vecka 8 på torsdag.

  • Äldre 4 Feb 19:15

    Måste skriva av mig... sen ska jag läsa ikapp här i tråden.

    Var på mitt andra besök på SMVC i dag. Hade sett fram emot besöket men när jag gick därifrån var jag så förbannad och  ledsen!

    Började med och väga mig, hade gått ner drygt 1,5 kg. Prover togs. Sedan (abdominellt) ultraljud. Allting såg bra ut.

    Sedan var det dags och träffa medicinläkaren. En utländsk man som jag knappt förstod vad han sa!!! Bara det fick mina varningsklockor och ringa. Ska man inte kunna prata det språk som är huvudspråk i det land man tjänstgör?

    Jag märkte att han titta på min kropp... han frågade om jag motionerar. Jag svarar som det är att jag promenerar, men det är allt.. alltså inga aerobicspass eller dylikt. Sen frågar han vad jag väger.. han gissar själv på "74?" Jag svarar... "Nej. 84 kg" (är 170 cm lång). Då skrattar han mig rakt upp i ansiktet, ett skratt jag tar som ett riktigt hån. Kände mig så himla förödmjukad.

    Han frågar igen om motionen. Suck. Som om man inte vet det här.

    Till saken hör att jaag i måånga år hade en ätstörning. Det är nu under kontroll men tankarna bråttas jag med ibland. Särskilt när jag är gravid och kroppen förändras och kilona pekar uppåt. Tidigare har jag inte nämnt min vikt men denna graviditet kände jag mig trygg och tyckte att jag kunde allt ställa mig på vågen.

    Hur  som helst. När jag är på väg ut ur undersökningsrummet frågar han: "Äter du mycket sötsaker?". Jag svarar argt: "Självklart gör jag inte det nu!". Sen gick jag.

    Var så ledsen, arg när jag gick ut därifrån. Pratade med en bm som tagit prover på mig och som kände förtroende för direkt... berättade att jag aldrig mer vill se honom och det skulle de göra en notering om.

    Fy f-n. Som läkare kanske man ska tänka sig för lite mer HUR man uttrycker sig och vad patienten i fråga kan ha för bagage. Trodde att de hade känsla för sådant.

    Har man som jag diabetes typ 2 och är överviktig så förstår ju jag också att man behöver förändra kost och motionsvanor. GIVETVIS. Bara för att man är tjock betyder det inte att man inte förstår. Och övervikten kan många gånger bero på någonting.

    Ska försöka att inte lägga ner energi på den här idioten, som faktiskt "lyckades" riva upp en massa känslor jag kände under min tid med ätstörningen. Bland annat den här skamkänslan... att man är fet. :(

    Tack för att jag fick skriva av mig.

  • Äldre 5 Feb 06:33

    TACK alla ni för era snälla kommentarer till mig... Vaknade i morse och kände att "något inte var bra", och så mindes jag läkarens ord och hån!!! MEN, vet ni, nu har jag bestämt mig för att låta det rinna av mig och vara glad åt den supersöta bm jag träffade i går!!!

    blehnda: Det var precis lika ätproblematik jag hade... i 8 år.

    Sushi åt jag i går och aldrig mer! Även om inte mitt socker rusade iväg lika som blehndas rusade det ändå upp till nästan 16!!! Så nu får jag snällt vänta tills efter BF...

    Nähej, dags och fara till jobbet. Ha en bra dag och fredag allihop!

  • Äldre 9 Feb 19:11

    anjasmamma: Jag har hört att missbildningsrisken man pratar om har och göra med hjärtmissbildningar och/eller påverkan på nervsystemet.

    Jag låg på 7,1 i HbA1c när jag skrevs in på SMVC... ska bli spännande och se om det har gått ner någonting nu under de här veckorna. Har fortsatt att ligga högt i värdena men liiite borde det väl ändå ha sjunkit, hoppas jag innerligt!

  • Äldre 17 Feb 19:10

    Vilken jäkla KLANT jag är!!!! Jag är ju en typ 2:a och inte särskilt van vid insulininjektioner... har jag blivit varse om.

    Jag har sedan inskrivning på SMVC legat generellt högt i blodsocker... ganska fina förevärden innan måltider, men 1,5 timma efteråt har jag legat på allt från 8-12. Mitt HhA1c sjönk dock från 7,2 till 6,7% på 3 veckor.

    Ibland har det känts så himla tröstlöst att kolla blodsockret efter måltiderna... har även tyckt det är konstigt att det inte händer något med värdena, att de sjunkar i och med att jag fått höja mina doser varje vecka.

    I går reagerade jag på att "markören" på FlexPen inte riktigt rör sig... att den stått stilla länge.

    Tar fram bruksanvisningen igen och läser... VA! Jag har ju för tusan gjort fel när jag injicerat! Jag har mer eller mindre "snurrat" på den där grejen där man ställer in doserna! Man ska ju TRYCKA ner toppen av pennan!!!!!!! Inte undra på att mitt blodsocker inte sjunkit något, förutom vid enstaka tillfällen då jag förmodligen gjort som man ska.

    *gulp*

    I dag har mina värden sett betydligt annorlunda ut! Hamnade nästan ner på 3 och fick gå och köpa mig en fralla eftersom jag kände av det så pass. Det är jag inte van vid!

    I morgon är det dags att rapportera till diabetesläkaren... fy tusan vad jag kommer skämmas ögonen ur mig. Vad ska jag säga... skäms något så fruktansvärt! Och hemska tanke, tänk om jag har skadat "lill"!!!!! Kommer ALDRIG förlåta mig själv då. Nu kan värdena bara bli bättre, men vad gör det när alla organ och dylikt redan är anglada? jag går in i vecka 11 i morgon.

    Vid vilka värden/HbA1c ökar fosterskadorna?

  • Äldre 18 Feb 17:36

    Först och främst, en stor kram till anjasmamma!

    För det andra, TACK för era svar! Ni är för gulliga. Jag är så glad att jag hittat denna tråd och har er att ventilera med.

    I dag var det då dags att ta tjuren vid hornen och tala om för sMVC att jag inte fått i mig insulin så som jag borde... Jag kände mig lite dum men när hon frågade om jag inte fått någon som visat mig hur man ska göra och jag sa nej, så tänkte jag, precis som ni skrivit, att det är banne mig deras skyldighet att se till att jag skulle ha fått det.

    Nu ska jag sänka mina doser något.

    För tillfället pendlar jag enormt i socker... var nere på 3,7 innan lunch. Jag ska lägga till en frukt/smörgås emellan målen.

    Nu få vi se hur det går MED insulin... ;)

  • Äldre 5 Mar 08:05

    Hej

    Jag vill bara önska er alla ett stort lycka till med era små knoddar som antingen har tittat ut eller kommer titta ut inom kort.

    Själv lämnar jag den här tråden ett tag då jag i går fick konstaterat ett missed abortion (var i vecka 13).

    Just nu är jag i chock... men jag hoppas att jag återvänder till denna tråd en vacker dag.

  • Äldre 22 Jan 18:01

    Hej hej

    Får man vara med? :)

    Jag är nygravid i v 4.4 och är en typ 2:a. Fick grav-diabetes med första barnet och sedan efter något år kom det för att stanna :( 

    Jag har två barn sedan tidigare. I mars förra året fick jag MA i v.13 och så ett MF förra månaden, så denna gång är jag minst sagt nervös... Men till skillnad från tidigare gånger så känns det bra den här gången, hoppas min magkänsla är rätt.

    Normalt tar jag tabletter men nu insulin. Måste pressa ner mitt Hba1c då det låg på 6,2 % då jag blev gravid.

    Finns det någon mer typ 2:a här tro? 

  • Äldre 3 Mar 16:15
    icadraget skrev 2011-03-02 14:07:17 följande:
    Tänkte bara uppdatera mig lite. Var på UL i måndags och det gick bra.
    Är i v. 7+3 i dag.

    Har fått en sensor för att få till mitt blodsocker ordentligt.
    Har ju slutat med metformin och sen dess har Hba1c höjts, ända till 6,9 nu.
    Så högt har jag inte legat på flera år
    Är du en typ 2:a? Tänkte eftersom du tagit Metformin?

    /evell - typ 2 
  • Äldre 21 Mar 14:50

    Hej

    Bara undrar om det är vanligt att bli sjukskriven de sista veckorna av graviditeten eller vilken inställning har läkarna?

  • Äldre 27 Mar 22:52

    Hej

    Är snart i vecka 15 och har blivit sjuk i hög feber! Mår illa (dock inte kräkts) och har svårt att äta, man är ju sällan hungrig när man är sjuk.

    Hur har ni andra klarat er när/om ni varit sjuka under graviditeten? Har ni lyckats äta och hålla insulindos/blodsocker under kontroll eller har ni rentav blivit inlagda på t.ex. medicinavdelning?

  • Äldre 23 Oct 17:34

    Hej, undrar om man får vara med här?

    Jag är en gravid typ 2:a som nu under graviditet behandlas med insulin. 

    Just nu ligger jag på tok för högt i BS och jag är så orolig. Har inte tagit något HbA1c än och bävar lite för det... kommer få panik om det är på tok för högt. 

    Är det någon mer här som legat för högt i HbA1c i början av graviditeten eller har ni alla haft ett bra värde inom ramen för vad det ska ligga?

    Är nu i vecka 6+1 och det är väl kritiska veckor har jag förstått... mycket som utvecklas hos fostret.

    Någon som har koll på vilka värden som är direkt "farliga"/som kan ge missbildningar?

        

  • Äldre 24 Oct 16:53

    Hej och tack för era svar!

    Jag har läkarbesök hos diabetesläkaren 10 november, får fråga lite mer då....
     
    Jag ligger iaf oerhört jämnt i blodsocker, om än för högt... har värden på 9-12. 

    Kämpar på och hoppas att det ger resultat.    

  • Äldre 29 Nov 20:52

    Hej

    Jag är nu i vecka 12 och sedan en vecka tillbaka är jag väldigt illamående, har svårt att äta som tidigare. Hur har ni andra gjort som mått illa i graviditeten... tänker på insulinet. Jag vet aldrig hur mycket jag får i mig till t.ex. lunch så jag duttar lite med doserna. Ska prata med min läkare på torsdag men jag ville mest höra hur ni andra gjort...

    Ska det fortsätta såhär håller det inte att ta mina ordinerade insulindoser!  

    Det enda som går rätt bra att äta är frukt. 

Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare