• Äldre 27 Jan 12:49
    533343 visningar
    9675 svar
    9675
    533343

    Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare

    Hej allihopa!

    Nån som varit med  om följande;

    Jobbar rullande schema inom äldrevården. Blev sjukskriven mina nätter sedan  den 30  nov eftersom jag ska ha så fasta rutiner som möjligt och det funkar ju inte att sova hela dagarna, äta oregelbundet osv när man ¨är gravid. Jobbad däremot mina dagar och kvällar.

    Idag fick jag brev från försäkringskassan, avslag, jag är tydligen inte så pass sjuk att jag skall  få ersättning föratt jag är sjukskriven mina nätter?!?

    VA????????

  • Äldre 27 Jan 15:18
    Sinnika skrev 2010-01-27 13:22:43 följande:
    Sitter precis och oroar mig för samma sak, att få avslag på min sjukskrivning. jag har dock inget alternativ, jobbar som ensam personlig assistent till en ung kvinna och sovande jour ingår i mitt arbetspass. Jag har inte möjlighet att byta pass då hon inte har behov av personal andra tider och jag är anställd enbart hos henne. Har du haft möjlighet att byta till enbart dagpass eller vet du varför du fick avslag???
    Jag försökte byta till dagpass men min arbetsgivare kunde inte ordna det, vilket framgår av sjukintyget också.
    Nu, sen 25:e är jag heltidsjukskriven eftersom mitt socker strulade mycket senast jag jobbade dag.
    10 patienter, de flesta rullstorsburna, multisjuka och/eller demenssjuka, bara två personal på kvällen.
     Jag kunde inte äta regelbundna tider, inte gå ifrån och kolla socker när jag behövde osv. Och fysiskt och psykiskt tungt samt stressigt. Jag får jättesvängigt socker av stress under graviditeten har jag märkt. Inte annars.
    Så i samråd med min diab ssk samt överläkare på specmvc så blev jag heltidssjukskriven. Har skickat in de papperna idag, får se vad FK säger om det.
    Man vill ju inte jobba och ha svängigt socker och riskera fosterskador bara för att de tycker att man är "för frisk"!
  • Äldre 27 Jan 16:44
    Fiyali skrev 2010-01-27 16:08:03 följande:
    Ebyl:Vi har alltid ett UL i vecka 12 för att göra kubtest, och sen alltid ett i vecka arton för hjärtgranskning och tillväxt. Jag personligen har en massa fler, men det har med olika anledningar att göra. TredjeJuli:Hur långt gången är du?Jag har haft problem med för tidiga födslar (har alltid lyckats bli stoppad), men pga detta har jag mycket extra kollar från vecka 20-fram. Läkaren sa att hon egentligen ville sjukskriva mig från vecka 24, men att risken är stor att man får avslag då, och då blir det svårare att bli sjukskriven längre fram för det, om jag skulle bli inlagd eller så. Vad hon menade var ju att det i sig inte är ett sjukdomstillstånd att vara gravid, och att sjukskriva i förebyggande syfte så tidigt i graviditeten är det vanligt med avslag. Ulli32:Jag mådde också enormt dåligt i början, var trött så jag blev yr, obehagskänslor och dylikt. Det försvann sen runt vecka 10 ungefär, men har på sistone, de tre senaste veckorna börjat byggas upp igen. Hade kunnat sova 24 timmar i sträck tror jag, för att äta frukost och sen somna om!
    Jag är i v. 29.
    Sonen kom i v. 35 så man vet ju aldrig när den här bebisen behagar komma...
  • Äldre 29 Jan 13:14
    Wille 2008 skrev 2010-01-28 09:31:53 följande:
    Good mooooorning everybody !Vilda Tiger: Förra graviditeten rörde jag inte så mycket som en vindruva i onödan...gick som sagt ändå upp 25 kg....men nuuuuu äter jag  det jag är sugen på för stunden, dock försöker jag att aldrig ha sött och sånt hemma, men sen julhelgerna och med Litens födelsedag är det ganska fullt i skafferier och frys. Som jag säger till folk som är oinsatta och inte riktigt förstår vad diabetes är SÅ vet man bara hur mycket insulin man ska ta till och självklart inte låter det hela gå till överstyr så är det ingen fara på taket att äta en kaka eller två när man är sugen . Sen är ju kalorierna och insulinmängden i sig biverkande till eventuell övervikt och jada jada men när jag inte har en bulle i ugnen (haha) så är jag inte överviktig så...Baby no2: Jag är sjukskriven sen 7/12 och fick igenom det för, vad var det, en vecka sen kanske?! Jag tror MYCKET handlar om dels vad läkaren skriver och dels hur man själv beskriver sin arbetssituation och HUR "sjukdomen påverkar din förmåga att arbeta" som man ju måste när man får en sån fin blankett. Sen vet jag inte om du läste den artikeln jag länkade till för nån vecka sen (min gamla skolkamrat som skrivit en broschyr om graviditet i samband med diabetes. Lägger upp den igen så kan du maila runt till din familj så får de läsa vilken dans på rostaggar det är för oss www.ssdf.nu/om-diabetes/graviditet.phpPå tal om det där med att gå ner alla gravkilon sen.....vi får väl starta en ny tråd när bebbarna är ute och peppa varann till viktNEDgång också Jag känner såhär...okej jag VILL inte gå upp så mycket den här gången också, men ärligt talat What the f*ck...jag har hela liiiiivet på mig att gå ned det sen igen! Hoppas bara på en vaginal förlossning den här gången så jag kan förbränna bort magen på en gång NU...soffan i vanlig ordning med boken "Att föda" Jag är nog nästan halvvägs...jippie!!Hoppas alla får en bra dag!
    Tack för länken, hade inte läst det innan. Gå in och läs ni som inte redan gjort det!
    Har pratat med FK i dag igen eftersom ingen ringt ang avslaget om ersättning för mina nätter. Nu skulle någon ringa "omgående". Hoppas det betyder i dag.

    Jag har varit in en vända akut på specen. Ringde och frågade om mina färgade rikliga flytningar. Trodde att jag skulle få till svar att det var normalt, men icke. Det kunde vara fostervatten som läckte och i så fall skulle jag bli inlagd fram till BF. Gissa om det var en skräckens bussresa! Men allt visade sig vara bra, jag hade bara väldigt mycket flytningar tack och lov. Men jag hann ju stressa upp mig ordentligt...

    Sen hände det något olustigt i går med. Leonard som är 19 månader fick tag i en tablett maskindiskmedel och åt ett hörn. Jag hade kastat ut soporna på bron och när jag kom tillbaka till köket hittade jag honom med en hörnäten tablett i handen. (Jag hade inte stängt köksluckan efter mig dumt nog). Jag fick ut lite smulor ur hans mun sen började han harkla sig och tappa andan och han hade panik i blicken. Jag försökte dunka honom i ryggen samtidigt som jag letade fram broschyren från mvc där det står vad man ska göra när barnet fått i sig något giftigt. "Skölj munnen och ge dryck. Ring 112". Leonard hade börjat andas som vanligt igen så jag gav honom dryck och ringde 112. Och började så klart lipa så de hörde knappt vad jag sa, panikslagen och hormonstinn som man är nu. Men de lugnade mig och det var ingen fara. Vi behövde inte in till sjukhus.
    Nu är disktabletterna ovanför frysen och jag kommer vara väldigt noga med att låsa efter mig, det går ju snabbt allting i den här åldern!

    Annars mår jag väldigt bra nu. Blodtryck 120/75, normalstor bebis, ingen äggvita eller ketoner, normalvärde på albumin. HbA1c 4,8. Tänk att det kan skilja så mycket mot för förra graviditeten!
    Då var ju bebisen +33%, albuminvärdet i njurarna var för högt, jag hade högt bltr och äggvita och ketoner trots att HbA1c låg runt 4,0. Men det känns ju skönt! Kanske kan jag gå 40 v den här gången!

    Nog om mig.
    Välkommen alla nya!
    Och Vilda Tiger, jag äter också nån glass eller kaka om jag blir väldigt sugen nu. Tar också bara extra insulin. Det funkar inte att äta sötsaker på kvällen då kan jag ligga dåligt under natten men om jag fuskar lite under dagen så brukar det gå att justera till nu.
  • Äldre 29 Jan 13:21
    ulli32 skrev 2010-01-29 08:34:25 följande:
    Godmorgon alla sockertjejor!hoppas ni alla mår bra?!nu sitter jag o sonen framför tvn o kollar på tecknat :).....vi har precis ätit frukost, havregrynsgröt o lite kaffe....kaffet hade jag kunnat hoppa över, mår illa nu :(har försökt att sluta med kaffe, inte druckit nått på 2 dagar o det har gett mej huvudvärk i 2 dagar...så jag tog en kopp idag o nu mår jag illa...jaha...sonen är hemma pga att det är kräksjuke epedimi på dagis...:(o vi alla sockertjejor vet ju hur dåliga vi blir...sonen brukar få åka in på sjukhus 5-7 dagar med dropp när han blir kräksjuk....d e väll tur i oturen att jag är utan arbete så han kan va hemma med mej!vad ska ni alla göra idag? planer under helgen?nää nu ska jag ut en snabbis med hunden.kram o tjiiiing på er!
    Ang kaffe, förra graviditeten löste det sig själv. Jag tappade helt sugen på kaffe.
    Men nu!
    Jag skulle kunna dricka 10 pannor per dag om man "fick". Är jättesugen hela tiden, mer än vanligt. Men de första 12 veckorna försökte jag dricka 0-1 kopp per dag. Sen har jag försökt hålla mig till 2 koppar per dag och nu när jag är så pass långt gången (v. 29) så kan jag ibland unna mig 4-5 koppar. Även om jag försöker ha maxgräns på 3.
  • Äldre 29 Jan 13:29

    en fråga till!

    Har det stämt på er bebis att höga hjärtljud är flicka och låga (under 140) är kille?

    Leonard hade under 140 så det stämde. Nu har bebisen i magen drygt 150 så jag är ju lite nyfiken ifall det kan vara en tjej

  • Äldre 29 Jan 14:32
    Vilda Tiger skrev 2010-01-29 14:28:23 följande:
    Tredje juliFy vilken hemskt upplevelse med tvättmedeltabletten! Tur att det inte var värre än så, ändå. Jag ska genast flytta upp mina då jag kommer hem, även om jag inte tror att Lyckeli skulle kunna få upp de små påsarna som de ligger i. Ang hjärtljuden så stämde det rätt bra på Lyckan. Hon låg mellan 136 och 150 de gånger vi hörde. WilleSicken bebis till att skrämmas! Haha! Jag ser framför mig hur du går lutad då du vaggar runt där hemma och utomhus.   Jag drar till bm nu, jag.
    Leonard bet igenom hela påsen... Lycka till hos bm!
  • Äldre 29 Jan 15:50

    Åh häftigt! Skulle ju vara kul med en av varje. Jag har en rosa barbiegen som jag skulle vilja ha utlopp för
    Men ändå praktiskt med en kille till eftersom vi då har allt vi behöver.
    Skulle det bli en tjej så skulle jag frossa i små klänningar och annat tjejigt som Leonard inte har haft, haha!

    Få se, är det i v. 35 man brukar börja med ctg?
    Är det efter det man ska gå varje vecka hos bm?

  • Äldre 29 Jan 18:24
    Killa skrev 2010-01-29 17:51:22 följande:
    Hej tjejer!!Jag har äntligen tagitmin förskollärarexamen och har ju börjat jobba på en förskola nu i januari.. Fullt upp!!Ang hjärtljud så beror d helt på om bäbisen är utvilad/vaken/hyperaktiv.. Så det stämmer inte helt hudra.. men visst kan man tro på det om man vill.. härtljuden för mej har vatt mellan 144 och 160.. ganska stor skillnad.. men det är en tjej.. Så om man ska tro på hjärtljuden så är det ju en tjej.. men som sagt.. beror ju helt på om bäbis sover eller inte.. Hihi!!
    Grattis till examen och jobbet!
  • Äldre 29 Jan 18:50
    Skogsrå skrev 2010-01-29 18:44:39 följande:
    Nu är vi hemma med Gabriel, som föddes via kejsarsnitt i måndags. Han vägde 4010 g och var 50 cm tung, och allt gick jättebra, från läkarbedömningen på morgonen via själva operationen (som jag ju var skräckslagen inför förra gången) till BB-vistelsen. En helt annan känsla än förra gångens känslor av utmattning och panik. Igår kom vi hem från BB. Några bilder finns i min blogg: www.tankespar.blogspot.com
    Men GRATTIS !!!
    Gud så söt liten en, vad mycket hår och vilka härligt knubbiga små kinder!!
    Skönt att allt gick bra för er.

    Själv har jag "bara" 11 v kvar, längtar ännu mer när man ser din lille Gabriel! Grattis igen, ta hand om er nu.
Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare