• Äldre 22 Jan 21:40
    531016 visningar
    9675 svar
    9675
    531016

    Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare

    Nu fortsätter vi vårt babbel under resan mot våra små. {#lang_emotions_smile} Här samlas vi som har diabetes typ 1 och är gravida, för att diskutera dagliga blodsockerkontroller, hba1c, tillväxtultraljud, mat och annat som har med hanteringen av vår diabetes under graviditeten att göra.

    Välkommen!

    bf-tråd: www.familjeliv.se/Forum-2-143/m47858295.html

    förra tråden: www.familjeliv.se/Forum-2-143/m48213362.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-07-06 22:13
    Ny bf-tråd!!! www.familjeliv.se/Forum-2-143/m51905038.html

  • Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare
  • Äldre 29 Jan 19:18
    Vilda Tiger skrev 2010-01-29 19:08:19 följande:
    SkogsråGRATTIS! Gabriel är ju helt bedårande. Nu har jag varit hos min nya BM. GUD va GLAD jag är över att jag bytte! Hon är uuuunderbar och jag fick så himla mkt mer positiva vibbar av henne än av den förra. Jag hade bra värden. Tryck 120/75, hba1c 4.5, 136 i blodvärde utan att jag käkar järn och inget att anmärka på i urinen. Vi snackade lite om mina fogar som börjat göra ont och hon skrev med en gång en remiss till en sjukgymnast på Östra som ska ringa mig snart. Hon sa även att jag nog ska ställa mig in på att inte jobba längre än en bit in  i april. Hjärtljuden idag var mellan 136 och 142. Nu är det inte det som jag går efter men jag fick bara en känsla idag av att det är en grabb i magen... KillaGrattis till examen. Gott att vara helt klar, eller hur?  
    Vi har nästan exakt samma värden just nu då du och jag! Ja det är ju viktigt att man trivs med sin barnmorska. Kul att du gillade den här. Jag har en ordinarie och en som jag har om Anita är sjuk eller upptagen. Hon som jag har då hade jag mest förra gången och jag gillar båda lika mycket. Väldigt skönt.
    Jag gissar på att du får en kille nu Vilda.
    Ska bli spännande att höra vad Lyckelis syskon ska heta.
  • Äldre 29 Jan 19:22

    Tredjejuli
    Ja, de flesta har gissat tjej och även vi från starten, men nu har både jag och Marcus fått annan känsla, en killkänsla. Så vi får se om du har rätt! Svårt med namn tycker jag. Va lustigt att vi har så liknande värden, du och jag.

    Glömde säga att jag har 24 i sfmått, nu i v 23.

  • Äldre 29 Jan 19:37
    Skogsrå skrev 2010-01-29 18:44:39 följande:
    Nu är vi hemma med Gabriel, som föddes via kejsarsnitt i måndags. Han vägde 4010 g och var 50 cm tung, och allt gick jättebra, från läkarbedömningen på morgonen via själva operationen (som jag ju var skräckslagen inför förra gången) till BB-vistelsen. En helt annan känsla än förra gångens känslor av utmattning och panik. Igår kom vi hem från BB. Några bilder finns i min blogg: www.tankespar.blogspot.com
    Stort grattis! Han är ju helt bedårande. Hoppas allt är bra med dig och familjen.
  • Äldre 29 Jan 20:08

    Vilda: Kul att du tycker om din nya BM! Det betyder så mycket att man känner att man fungerar tillsammans. Nu när min lilla tjej kommit är det just besöken hos henne jag saknar.

    Undrar om någon av er har hört att barn till mammor med diabetes är skörare i allmänhet? Då jag födde min dotter var hon ju rejält medtagen och anledningen jag fått höra till detta är just att barn till diabetesmammor skulle vara skörare. Inget jag har hört innan och jag förstår inte heller riktigt vad anledningen skulle vara till detta om inte diabetes orsakat några direkta komplikationer hos barnet.

  • Äldre 29 Jan 20:47

    Jag fick även idag ex på varför man inte ska ligga för pressat i socket under en graviditet. Man kan tydligen mycket lättare då få blödningar och förändringar i ögonen...

    Mia
    Jag har inte hört att diabmammor skulle vara skörare, och inte märktes det på mig eller min dotter då jag födde henne. Konstigt... menar de att man skulle bli mer medtagen och fysiskt utmattad av en fl då eller?

  • Skogsr­å
    Äldre 29 Jan 21:12

    Tack för gratulationerna! Vi mår jättebra. Jag återhämtar mig väldigt snabbt efter operationen och Gabriel äter för fullt, även om han ännu inte riktigt fattat vitsen med att suga på ett bröst istället för på nappflaska... Eftersom han var såpass stor sjönk hans blodsocker massor i början och jag kunde inte amma så snart efter ingreppet, så han fick tillmatning i flaska nästan direkt. Normalt ger man i kopp, men det är svårt med så stora mängder, och dessutom begärde vi mjölkfri ersättning eftersom storasyrran inte tålde komjölk. Men - jag har hyrt en pump från BB och pumpar för fullt, så får han ändå värdefull bröstmjölk så länge jag orkar hålla på, och så försöker jag samtidigt få honom att vilja suga från bröstet så mycket som möjligt. Han har helt sluppit pinan med att ständigt vara hungrig, som hans stackars storasyster råkade ut för plus oupptäckt mjölkintolerans. Det är hemskt att inte kunna få sin bebis att må bra, så jag gör allt för att inte hamna där även denna gång.

    Men - Gabriel är extremt nyfiken i vakenperioderna och det är urhäftigt att se. Han har värsta tjurnacken också och är väldigt stadig redan nu, plus jättestarka benmuskler, så det märks resultat av hans ivriga tränande i magen!

    Mitt insulinbehov sjönk radikalt direkt efter att han var ute. Före kejsarsnittet tog jag totalt ca 28IE Humalog per dag, och 10+8 IE Lantus. Direkt efter snittet kräktes jag och kunde inte äta så då fick jag glukosdropp. Dagen efter åt jag, om än mindre portioner än vanligt. Tog jag inget Lantus alls på morgonen utan endast totalt 7IE Humalog på dagen, och sedan 4IE Lantus på kvällen. Idag är ransonen 5+4+5IE Humalog, totalt 14IE, och Lantus 8+6IE. Och då ska jag tillägga att jag äter massor av mat nu, och ständigt ligger mellan 3 och 7 i blodsocker! Innan jag blev gravid tog jag 8+6+5IE Humalog och 10+8IE Lantus.

  • Fiyali
    Äldre 29 Jan 22:01
    Mia Magdalena:
    Det där med skörare är ju inte riktigt sant. Däremot föds de ju oftare med lägre blodsocker, så de första dagarna kan de behöva extra matning mm.
    Men sen ska det ju inte vara några problem?
    Samt att många diabetiker blir igångsatta och därför stressas barnet mer. Och vid de här avläsnings tillfällena, när man kollar färg, andning etc, är det ju vanligt att kejsarsnitt får en nia istället för en tia, när man precis plockat ut de, men sen är ju statistiken densamma efter tre minuters kollen?
  • Skogsr­å
    Äldre 29 Jan 22:34

    Håller med Fiyali i vilka problem som är vanliga för barn till diabetesmammor, något annat har inte jag heller hört.

  • Fiyali
    Äldre 29 Jan 22:39
    Skogsrå
    Grattis föresten, han ser så fin och perfekt ut! :)
  • ebyl
    Äldre 29 Jan 23:03

    Skogsrå: Grattis till sonen!!!

    Mia: Jag har hört att barn till diabetiker oftare är omogna, kan vara allt från lungor till annat. (Iris hade en omognad i musklerna som gjorde att hon hade sömnryckningar i hela kroppen från att hon föddes till hon var 1,5 månad. Jag har valt att tro att det kanske var min diabetes som var orsaken, men ingen vet?).

    Wille: Nej jag ska på rul på måndag, så nu ÄR det nära! Börjar bli rätt nervös, inte för antalet utan för de vanliga funderingarna man har såklart. Dessutom är jag så jäkla stor att jag snart inte tror jag kommer fixa att gå i FEM månader till!?! Hoppas jag får ett tidigare datum..för nåt fel borde det vara..

    tredjejuli: usch vad otäckt med diskmaskinstabletten! Men skönt att allt gick bra.. De är snabbare än man tror/vill!

    Mitt bs har varit skit de senaste dagarna. Jag har fyllt år, besöken kommer titt som tätt, ingen samtidigt vilket innebär en del onyttigt fika då å då. Dessutom fyller min man 30 på torsdag å Iris fyller 2 19 feb, så det lär fortsätta.... Jag lever ständigt med dåligt samvete för den stackaren som badar i socker i min mage!{#lang_emotions_frown}

    Sov gott!

Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare