• Vilda Tiger

    Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare

    Nu fortsätter vi vårt babbel under resan mot våra små. {#lang_emotions_smile} Här samlas vi som har diabetes typ 1 och är gravida, för att diskutera dagliga blodsockerkontroller, hba1c, tillväxtultraljud, mat och annat som har med hanteringen av vår diabetes under graviditeten att göra.

    Välkommen!

    bf-tråd: www.familjeliv.se/Forum-2-143/m47858295.html

    förra tråden: www.familjeliv.se/Forum-2-143/m48213362.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-07-06 22:13
    Ny bf-tråd!!! www.familjeliv.se/Forum-2-143/m51905038.html

  • Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare
  • Vilda Tiger

    Ullis
    Jag hade mycket vatten i kroppen, säkert mer än 10 kg. Det försvann ju utan ansträngning. Sedan var det hemma-viktväktande, jag har tidigare gått ner mkt med dem och det sitter liksom i ryggmärgen. Jag gick dagliga vagnpromenader också. Det tog knappt ett år och då var jag jättenöjd, då jag fick kämpa ganska mycket! Jag har svårt för att gå ner i vikt... Hittills har jag gått upp lite mindre än förra ggn men det är ändå 13 kg nu, i v 23. 8 enligt BM men jag gick ju fort upp några kilo innan inskrivningen, vilka jag räknar med anser att så länge jag har lite förnuft i mitt ätande så ska jag inte oroa mig. Min syrra gick upp över 30 kg med alla sina barn och det enda hon åt extra med sista var apelsiner... jag menar att man itne alltid kan styra över viktuppgången så som man kan som icke-gravid och då är det inte värt att må dåligt över de där kilona som kommer smygande. Jag är också rund och har gått över 90-kilosgränsen nu men jag Anl till att jag blev ledsen är för att DU inte verkar kunna slappna av och njuta av gravven utan oroar dig över vikten. Klart man inte ska släppa loss och moffa hej vilt (inte varje dag iaf ) men man ska ju kunna njuta av en fika då och då och äta sig mätt under dagarna.

  • ulli32
    Vilda Tiger skrev 2010-01-30 23:23:05 följande:
    UllisJag hade mycket vatten i kroppen, säkert mer än 10 kg. Det försvann ju utan ansträngning. Sedan var det hemma-viktväktande, jag har tidigare gått ner mkt med dem och det sitter liksom i ryggmärgen. Jag gick dagliga vagnpromenader också. Det tog knappt ett år och då var jag jättenöjd, då jag fick kämpa ganska mycket! Jag har svårt för att gå ner i vikt... Hittills har jag gått upp lite mindre än förra ggn men det är ändå 13 kg nu, i v 23. 8 enligt BM men jag gick ju fort upp några kilo innan inskrivningen, vilka jag räknar med anser att så länge jag har lite förnuft i mitt ätande så ska jag inte oroa mig. Min syrra gick upp över 30 kg med alla sina barn och det enda hon åt extra med sista var apelsiner... jag menar att man itne alltid kan styra över viktuppgången så som man kan som icke-gravid och då är det inte värt att må dåligt över de där kilona som kommer smygande. Jag är också rund och har gått över 90-kilosgränsen nu men jag Anl till att jag blev ledsen är för att DU inte verkar kunna slappna av och njuta av gravven utan oroar dig över vikten. Klart man inte ska släppa loss och moffa hej vilt (inte varje dag iaf ) men man ska ju kunna njuta av en fika då och då och äta sig mätt under dagarna.
    tack vilda tiger för att du förklara o att jag fick ett snabbt svar! :)

    jag håller med dej...just nu så njuter jag inte fullt ut..oron sitter där i bakhuvet...att jag ska göra nått fel...att mina bs värden inte är tipp topp mm mm mm....tror nog att du vet vad jag menar...ja alla här i listan vet nog vad jag menar.

    men jag tror att jag är orolig o inte kan njuta helt är att jag är jätte rädd...orolig att nästa underbara lilla bebis oxå ska få diabetes....jag är ÖVERLYCKLIG över min graviditet...har längtat så efter ett till barn...men det är tufft...riktigt tufft att ha ett diabetes barn med så låg ålder...han är sååå duktig..min lilla hjälte!

    jag har ju alldrig riktigt själv accepterat att jag har diabetes o då är det svårt att acceptera att min son har det...men jag gör mitt bästa så att vi alla ska må bra!

    men jag tror att bara jag får skriva in mej på mvc o dom har kollat lite så kommer d säkert kännas bättre...skulle ju skriva in mej nu på måndag ,men det blev flyttat till den 8feb i stället...dom skulle ha möte!

    o jag e sååå glad att jag hitta denna sida...är helt ny på familjeliv...d e verkligen toppen :)

    jag lovar att jag ska rycka upp mej!!
  • Vilda Tiger

    Ulli
    Din son var vara 18 månader då han fick diabetes va? Har för mig det... iaf - hur var det? Han har pump minns jag -låter han den vara? Sköter du den med fjärrkontroll eller får du plocka fram den? Hur går det med blodprov på honom?

  • Killa

    Hej alla!!

    Jag var förra veckan spec.MVC och tog nytt HbA1c som nu ligger på 5.5!! Även om det bara gått ner 0.1 så är d iaf i rätt riktning!! Jag är 176 cm lång och har nu nått 90 gränsen.. usch känner jag bara.. men jag känner mest att det är magen som växer.. och brösten såklart.. visst har rumpa och lår växt lite men kan fortfarande va några byxor sedan innan gaviditeten..

    Ulli - inget du gör kan ändra om ditt barn får diabetes eller inte.. försök att njuta nu och ta det som d kommer..
    Är det någon som vet om det tas prover på bäbisen om den har större risk att få diabetes eller inte?? Alltså speciella prov som tas om mamman eller pappan har diabetes??
    Risken för oss mammor m diab avv få barn m diab är 2 %. Medan mammor utan har 1% risk.. så det är ingen större skillnad eg. Visste ni d?? Större risk är d om pappan har diabetes och störst såklart om båda har det..

    Nu ska vi snart äta mysmiddag: falukorv i småbitar, bacon och makaroner och riven ost... i skål framföör TVn.. Flottigt men otroligt gott!!!

    På torsdag är d nytt besök hos spec.MVC..  Ett väldans spring!!


    killas.blogg.se BF 10 april 2010!
  • Fiyali
    Killa skrev 2010-01-31 18:01:41 följande:
    Hej alla!! Jag var förra veckan spec.MVC och tog nytt HbA1c som nu ligger på 5.5!! Även om det bara gått ner 0.1 så är d iaf i rätt riktning!! Jag är 176 cm lång och har nu nått 90 gränsen.. usch känner jag bara.. men jag känner mest att det är magen som växer.. och brösten såklart.. visst har rumpa och lår växt lite men kan fortfarande va några byxor sedan innan gaviditeten.. Ulli - inget du gör kan ändra om ditt barn får diabetes eller inte.. försök att njuta nu och ta det som d kommer.. Är det någon som vet om det tas prover på bäbisen om den har större risk att få diabetes eller inte?? Alltså speciella prov som tas om mamman eller pappan har diabetes?? Risken för oss mammor m diab avv få barn m diab är 2 %. Medan mammor utan har 1% risk.. så det är ingen större skillnad eg. Visste ni d?? Större risk är d om pappan har diabetes och störst såklart om båda har det.. Nu ska vi snart äta mysmiddag: falukorv i småbitar, bacon och makaroner och riven ost... i skål framföör TVn.. Flottigt men otroligt gott!!! På torsdag är d nytt besök hos spec.MVC..  Ett väldans spring!!
    Det tas inte automatiskt! Däremot så när flickan föddes fick vi erbjudande om att delta i något som hette TEDDY studien i Malmö. Då tog de blodprov på navelsträngen, för att se om hon hade ärvt "diabetes gen", vilket 7 av 100 gör, och det hade hon!
  • Killa

    jaha.. jag har hela tiden trott aatt dom tar blodsocker o andra prover för att kolla.. men jag ska fråga hur det är här i örebro..

    en annan sak, nu är det börjar närma sig för mej.. är i vecka 31 nu.. Längtar sååå!! Men till min fråga.. hur gör man på forlossningsavd när jag har diabetes.. finns det en läkare där som kollar till bs då o då, får man insulindropp om det drar ut på tiden och näringsdropp oxå då, om man kanske inte vill/kan äta om man blir låg.. Man kmr säkert gör av m massa energi känns det som o då måste man väl fylla på oxå så inte bs sjunker så man blir kraftlös.. är ni m vad jag menar?? Är det nån som redan fått barn och vet eller som har pratat m sin läkare om detta.. hmm.. borde ta upp detta på torsdag när jag ska på kontroll.. men ändå skönt o höra hur d vatt för er andra..


    killas.blogg.se BF 10 april 2010!
  • Killa
    {#lang_emotions_nalle}{#lang_emotions_cheers}{#lang_emotions_nalle}{#lang_emotions_cheers}

    Skogsrå.. GRATTIS till en jättesöt pojke!!! Kikade in på din blogg o tittade på bilderna. Min sambo heter Gabriel och är en jättefint namn!!! Inte många som heter d heller.. Bra val!!
    killas.blogg.se BF 10 april 2010!
  • Fiyali
    Killa skrev 2010-01-31 18:56:26 följande:
    jaha.. jag har hela tiden trott aatt dom tar blodsocker o andra prover för att kolla.. men jag ska fråga hur det är här i örebro.. en annan sak, nu är det börjar närma sig för mej.. är i vecka 31 nu.. Längtar sååå!! Men till min fråga.. hur gör man på forlossningsavd när jag har diabetes.. finns det en läkare där som kollar till bs då o då, får man insulindropp om det drar ut på tiden och näringsdropp oxå då, om man kanske inte vill/kan äta om man blir låg.. Man kmr säkert gör av m massa energi känns det som o då måste man väl fylla på oxå så inte bs sjunker så man blir kraftlös.. är ni m vad jag menar?? Är det nån som redan fått barn och vet eller som har pratat m sin läkare om detta.. hmm.. borde ta upp detta på torsdag när jag ska på kontroll.. men ändå skönt o höra hur d vatt för er andra..
    Nja kollade sockret gjorde jag själv. Men på det sjukhus jag låg hade Barnmorskorna kontakt med diabetes läkaren inför varje måltid och rapporterade mitt blodsocker och vad jag ätit och hur många IE jag tagit. Jag hade ingen aptit alls, men något dropp fick jag inte, minns att jag drack juice däremot. Men skulle du bli akut sjuk så garanterar jag dig att de kommer sätta dropp på dig om du inte kan ta dig ur det på annat sätt! :)
  • kim86

    Hej Tjejer..
    Grattis skogsrå,, sicken sötnos.. =)

    Jag fick tid till diab mott på endokrin den 10/2. Jag borde då precis gå in i v 6, kan man se något så tidigt på ett VUL?, jag fattar egentligen inte varför jag ska dit, ska typ enbart dit för att träffa ngn läkare vad jag har förstått, och för att få en remiss till sepc mvc..

    Idag har jag haft sån huvudvärk, bs varit lågt ca 4 ggr idag. Skitförbannad på mannen som inte fattar ngt o inte automatiskt gick och lagade middag till mig, o så denna trötthet.. Haha, detta var det man längtade efter.. (måste tillägga, fingrarna är som ett såll, trycker jag kommer det blod ur minst 3 hål.)
    Förlåt för detta egoinlägg.. Hoppas ni haft en fin helg..

  • blehnda

    Hej tjejer!
    har haft en helt underbar helg och har verkligen blivit helt bortskämd av mor och far. mysigt! nu fattade även gubben vad mycket tungt jobb jag gör här hemma om dagarna, var nog nyttigt för oss båda.

    I morgon är det ul och träff med bm! ska bli super kul att se om allt ser bra ut, var iofs bara 5 veckor den men jag är spänd ändå!

    Nu ska jag krypa ner med min gosiga katt i soffan och slappa, jäklar vad trött man blir av att åka tåg hit o dit och resa nu för tiden. skänt att vara hemma =)

    GOd natt och kram på er alla!

    Grattis till världens finaste gabriel också skogsrå!

Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare