• Vilda Tiger

    Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare

    Nu fortsätter vi vårt babbel under resan mot våra små. {#lang_emotions_smile} Här samlas vi som har diabetes typ 1 och är gravida, för att diskutera dagliga blodsockerkontroller, hba1c, tillväxtultraljud, mat och annat som har med hanteringen av vår diabetes under graviditeten att göra.

    Välkommen!

    bf-tråd: www.familjeliv.se/Forum-2-143/m47858295.html

    förra tråden: www.familjeliv.se/Forum-2-143/m48213362.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-07-06 22:13
    Ny bf-tråd!!! www.familjeliv.se/Forum-2-143/m51905038.html

  • Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare
  • Lady2

    Låter som det vore bra att ha, absolut. Jag har en tid till läkaren och ssk nästa vecka så får se vad dom säger. Vi pratade i telefon dagen efter jag blev dålig och då pratade hon om sensor. Jag är ju inte supersugen och hon tyckte inte det var nödvändigt så länge det inte händer igen, då blir jag nog så illa tvungen;)

    Å va roligt med rul! Blev du flyttad fram eller bak? Så härligt att allt såg bra ut! Vi ska på rul nästa vecka och det är verkligen allt jag vill höra!! Fick ni reda på kön?

    Tycker det låter glest med var 4e vecka men som sagt så funkar det säkert olika vart man bor. Hos bm mäter man ju magen och springer inte det iväg så finns det väl iofs ingen anledning att gå på TUL. Däremot är det ju väldigt mysigt att se det lilla livet:)

    Jättefint hba1c. Självklart ska du vara nöjd med det! Börjar bs svänga när du toppat på 8-9? Eller du tar extra insulin? Både denna grav och förra upplever jag att insulinet inte riktigt hänger med när jag äter, speciellt frukost. Kan lätt hamna för högt en timme efter mat men efter 2 ligger jag fint igen. Förra grav slutade jag kolla efter 1 timme och väntade längre, bara för att slippa se de höga värden (jobbigt och man vill så gärna ta extra insulin).

  • Littlefriend

    Ja, jag tycker oxå det låter som om glucagon skulle vara bra för dig att ha. Om du hamnar o ha CGM iaf sen så hoppas jag att du ska bli nöjd. Den är toppen i många situationer. Och man kan ju ställa in larmgränser hur man vill. På dexcom är det bara larmet när det går under 3,1 som du inte kan stänga av. Skönt att se hur nätterna är tycker jag framförallt just nu. Och eftersom jag nu kissar kanske 2-3ggr per natt så behöver jag inte ta blodsocker för att veta att det ligger stabilt. Har ofta ett rakt sträck hela nätterna och det känns skönt att veta när det är så många timmar av dygnet.

    Jag blev flyttad fram 2 dagar på UL. 25/12 gäller nu. :D Tillslut visade hon upp sig tillräckligt för att vi skulle ana att det inte fanns nån snopp. Vi hade inte tänkt fråga men det blev så ändå. :) Men det är väl inte 100% säkert iaf. Jag trodde på pojke så har svårt att förstå att jag antagligen har en tjej där inne. <3

    Det är precis som du säger. Måltids doserna hänger inte med. Jag har ju sänkt basaldosen massor men när jag väl äter och tar bolus vill BS ligga kvar kring 9. Jag tar ofta små duttar extra insulin. Men efter flera timmar dimper jag kolossalt ibland. Vet inte hur man ska tänka. Äter jag inte kolhydrater alls blir jag låg flera gånger. Men äter jag kolisar kräver jag massor med insulin och får det sällan perfekt. Frukosten är nog värst för mig oxå. Det kan ta jätte lång tid innan jag sjunker. Där är väl kanske CGM en stressande faktor. Men ibland lugnar den när jag ser att det iaf är en rak pil när jag är på 9 och inte en pil uppåt som att det kommer fortsätta stiga. Svårt.

    Har köpt lite babykläder. Känns jätte konstigt. Och det känns fel fast att jag vill. Är rädd att det är på tok för tidigt för det. Samma med barnvagn. Det kan väl vara lång leverans men känns ändå konstigt att titta redan. Har iaf nåt halvtid nu.

  • Lady2

    Skönt att du ligger fint hela natten. Det gör jag också nu. Det är ändå många timmar av dygnet så det är skönt att känna att man ligger bra och stabilt i bs då. Jag minns från förra grav att jag i slutet, när jag var uppe och kissade på natten, fick ta flera enheter extra trots att jag låg bra just då. För att inte vakna högt. Känns skumt att ta 6-7 enheter när man ligger kanske runt 5 i bs och inte äter nåt. Men annars vaknade jag en bra bit över 10 på morgonen. Där kommer det definitivt vara skönt med sensor för dig! Om nu din kropp funkar som min, det är såklart inte säkert alls:)

    Å säger grattis igen! Vilken julklapp ni har att se fram emot! Mysigt att handla babykläder. Visst känns det lite konstigt men ändå rätt! Här blir det nog att ärva mycket kläder, om det inte visar sig vara en pojk då. Visst kan pojkar klä i helrosa men det är inte min stil riktigt;)

    Då har vi samma problem med morgonen och insulin. Det hänger inte med alls här. Jag tar vanligtvis dosen precis innan eller helst efter måltiden. Precis som förra grav har jag börjat ta dosen en stund innan frukost. Det hänger med lite bättre då. Detta tycker inte läkaren och ssk om. Blev förbjuden att göra så men vad gör man inte för ett fint bs...

    Snart är semestern slut och vanliga rutiner igen. Det kommer nog vara bra för mig. Hur går det för dig med sjukskrivning? Är det fram tills bf eller du får några veckor i taget?

  • hmhm

    Hej, tänkte hoppa med här. Är d1 sen -91 och har två barn sedan tidigare. Är nu i v9 och oroar mig såklart för svängande bs och sånt.. Vore skönt att få bolla lite med folk som förstår :) 


    Ge hit kakorna!
  • åttiosjuu
    hmhm skrev 2016-08-05 22:28:37 följande:

    Hej, tänkte hoppa med här. Är d1 sen -91 och har två barn sedan tidigare. Är nu i v9 och oroar mig såklart för svängande bs och sånt.. Vore skönt att få bolla lite med folk som förstår :) 


    Då skulle jag vilja passa på och fråga dig en sak, jag väntar mitt första barn och är i v37. Skulle vilja höra lite hur dina tidigare förlossningar har varit, har ditt blodsocker påverkats mycket under förlossnings osv ?

    Och grattis till graviditeten såklart !! 
  • Lady2

    Hmhm - Välkommen hit och stort grattis!! Svängigt bs är en ständig oro men man kan bara göra sitt bästa. Super att kunna diskutera här! Hur gamla är dina barn?

  • Littlefriend

    Hmhm-stort Grattis och välkommen hit! Det är faktiskt jätte skönt att bolla här. Även om jag är jätte nöjd med kontakten på sjukhuset så förstår ju ingen till fullo om man inte vet exakt hur det är själv. Som oss alla här.

    20+0 idag och halva graviditeten har gått. Men det är väl stor chans att det är mindre än 20 veckor kvar med tanke på diabetesen. Men ja, en riktigt fin julklapp blir det nog. :)

    Ja, innan jag blev gravid försökte jag alltid ta insulin åtminstone 15 min före maten. Tog då 60% av dosen och 40% över en timme. Då ligger BS ofta perfekt men det har varit svårt nu när jag inte vet vad jag kommer äta. Försöker iaf ta lite innan jag äter. Men frukosten går det inte att få nån vettig ordning på. Det är verkligen jätte trist.

    Måste verkligen ha känts konstigt att ta insulin på natten om du låg runt 5. Men va bra om du kom på att det fungerade. Som du säger så är det ju alltid så nu, vad gör man inte för ett fint BS?

    Hoppas det ska gå bra för dig o jobba Lady2. Det tar lite på psyket att inte fixa jobbet. Jag har aldrig låtit diabetesen påverka mitt liv och nu begränsar det mig så jag inte kan sköta mitt jobb. Men det tar på ännu mer psykiskt att gå o försöka jobba. Då blir jag hysteriskt stressad konstant. Nu blir jag mer ledsen bara. Jag är 50% sjukskriven till december sen innan men 100% sjukskriven i några veckor till o så ser vi sen hur jag ska göra.

    Hur ofta vill de att ni kolla blodtryck förresten? Kanske vi diskuterat det tidigare här, jag minns inte. De vill att jag snart ska börja kolla det varannan vecka. Har haft lågt hela tiden men risken för havandeskapsförgiftning är 4-5 ggr högre när man har typ 1 diabetes.

  • hmhm

    Tack!  Ja, det ska bli en spännande resa och så skönt att prata med andra i samma situation. Bröt ihop häromdagen när jag precis bytte till ny avläsare till min cgm och bs stack till 23 på den korta tiden. Fattade ingenting. Dessutom tror jag att min sambo känner sig maktlös som inte kan hjälpa mer än att krama..

    I morgon ska jag skrivas in på spec mödravården på Danderyd, går då in i v10. Läkaren tycke att det var ok att vänta så länge eftersom jag har "rutin".

    Vid tidigare förlossningar har bs inte varit några problem, de har haft bra koll och jag har själv "belönat" mig med att ha dumle och dajm tillgängligt och låtit bs ligga lite högre. Däremot efter förlossningen har jag behövt obefintligt med insulin och med första barnet hamnade jag i koma när hon bara var ngn vecka, vilket gick bra eftersom jag hunnit äta dextro innan. Nu har jag dessutom en cgm med larm så det känns bättre.  

    Barnen sedan tidigare är -05 & -08 så det är nästan en sladdis :) 


    Ge hit kakorna!
  • Lady2

    I måndags var det dags igen:( Vaknade på golvet i vardagsrummet med ambulanspersonal runt mig. Medvetslös i för lågt bs. Denna gång följde jag med in till akuten som ville behålla mig över natten. Morgonen efter fick jag ett snabbt ul (efter att jag frågat flera gånger...) fick se ett hjärta som slog och fötter som sprattlade för fullt. Så skönt att se.

    Imorgon är det dags för rul. Önskar av hela mitt hjärta att allt är bra med liten i magen. Ska träffa ssk och läkaren imorgon också. Känns mycket välbehövligt. Nu börjar jag bli nervös inför att börja jobba. Där finns ingen som kan hjälpa mig om jag blir dålig då jag arbetar helt själv.

    Blodtryck kollar jag hos mvc och i kontakt med diabetes teamet. Har inte haft några tätare tider för att kolla blodtrycket. Men det är jättebra att dom vill ha koll på dig. Jag ligger också lite lågt men ingen som höjt på ögonbrynen för det. Som sagt är det säkert olika rutin vart man bor.

    Heja er alla som kämpar och var rädd om er!!:)

  • Lady2

    Idag fick vi se en pigg liten krabat på rul. Ville inte visa kön men det kändes verkligen oviktigt efter att allt såg bra ut. Vilken skön känsla! Ändrade inte bf heller så jag är supernöjd:) Nu längtar jag verkligen!!

    Fick sensor med larm hos ssk och läkaren idag. Nu ska jag bara lära mig hur den funkar;) Känns redan tryggt att ha den. Så kan både jag o gubben slappna av lite mer. Läkaren är väldig försiktig och ville backa på i princip alla mina doser. Det var jag inte lika glad över men jag förstår henne också.

Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare