• Äldre 22 Jan 21:40
    533390 visningar
    9675 svar
    9675
    533390

    Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare

    Nu fortsätter vi vårt babbel under resan mot våra små. {#lang_emotions_smile} Här samlas vi som har diabetes typ 1 och är gravida, för att diskutera dagliga blodsockerkontroller, hba1c, tillväxtultraljud, mat och annat som har med hanteringen av vår diabetes under graviditeten att göra.

    Välkommen!

    bf-tråd: www.familjeliv.se/Forum-2-143/m47858295.html

    förra tråden: www.familjeliv.se/Forum-2-143/m48213362.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-07-06 22:13
    Ny bf-tråd!!! www.familjeliv.se/Forum-2-143/m51905038.html

  • Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare
  • Äldre 26 Aug 18:14

    Jag har varit och träffat teamet på danderyd, de tyckte att jag skulle sänka lantus och det har faktiskt varit mer stabilt sedan dess.. Men jag mår illa, är så trött på att må illa och det som hjälper är ju förutom mediciner i viss grad, att äta.. Och då måste man ju balansera doser hela tiden. Inte är jag sugen på något som är nyttigt heller :/  Blev iaf sjukskriven 25% är ni andra sjukskrivna? 


    Ge hit kakorna!
  • Äldre 26 Aug 22:26

    Visst vore det enklare om det man var sugen på var gurka och tomater men så funkar det ju inte tyvärr;) Bara ät. Det har jag gjort när jag mått illa. Vad ska man göra liksom. Det blir tufft med doserna men man kan bara göra sitt bästa! Förhoppningsvis försvinner illamåendet med tiden. I början av denna grav var jag så sugen på salta riskakor och det gick si och så att balansera med insulinet. Nyckeln är ju oftast att inte äta för mycket men det är inte så lätt det heller alltid. Men du hade också sensor? Det är verkligen en hjälp har jag lärt mig.

    Mitt bs sjönk som en sten innan middagen idag. Kände mig varm och trött men huvudet kopplade ändå inte att det var en känning på g. La mig i sängen när gubben fixade mat och sensorn låg i hallen så jag hörde inte att den pep. Tur var att han kollade till mig och då var jag helt genomsvettig. Ändå fattade jag inte att jag var låg:/ Nån timme innan låg jag uppe på 8-9 men visst kan man sjunka fort. Stör mig mest på att jag blir så "trög" av känningen att jag inte kopplar att det är det...

    Jag är inte sjukskriven. Jobbar 75% nu och tycker det funkar bra. Skönt att du fick gå ner 25%! Illamående är verkligen tufft och med ett svängigt bs blir det inte lättare!

  • Äldre 1 Sep 10:43

    Hej på er!

    Har inte varit inne här på en evighet nu.

    Men allt rullar nog på. Är i v 24 nu och det rör sig för fullt i magen. Allra helst när jag är låg.

    Jag har varit extremt trött och slut vissa dagar sista veckorna. Hade några dagar då jag tyckte det BS låg högt hela tiden men sen har det varit lågt igen. Blir så slut när jag inte kommer över 4,2 på typ 4 timmar. Inatt har jag dock haft rekyl o legat över 11 i flera timmar. Trist att se då man vaknar.

    Är sjukskriven resten av graviditeten nu. Känns skönt att veta. Hba1c senast var 41. Så det ska jag väl vara nöjd med antar jag.

    Härligt att höra Lady2 att du är så nöjd med sensorn. Det är ju meningen att den ska underlätta vardagen bara man accepterar den. Fosterrörelser kommer väl så småningom för dig. Det är ju individuellt när man börjar känna och kan påverkas av var moderkakan är. När jag var hos bm sist så sa hon att det var ganska tidigt som förstföderska att jag redan känner så otroligt mycket rörelser.

    Hmhm. Ät det du kan. Jag har träffat dietist två ggr hittills denna graviditet och senast var beskedet "bättre att äta snabba kolhydrater än att inte äta alls". Saltlakrits hjälpte mig ganska bra när jag mådde som värst illa. Fick lite energikick av det oxå.

  • Äldre 3 Sep 08:53

    Va roligt att höra från dig Littlefriend! Hoppas du får mer ro i kroppen nu iom sjukskrivningen. En sak mindre att tänka på - skönt:) Jättefint hba1c. Du ska vara mer än nöjd! Ligger du kvar på samma doser eller har du fått öka något?

    Ni med sensor. Hur mycket litar ni på den? 2 gånger nu har den visat bs på över 18 efter måltid. Så jag har fått lite panik. När jag har dubbelkollat med min mätare har jag legat strax över 10. En jäkla skillnad tycker jag. Har den verkligen så stora felmarginaler?

    Nu har jag gått in i v 21. Det är ganska mycket aktivitet i magen nu. Så mysigt!

    Var på mvc i veckan. Min bm berättade att jag skulle få tid för ett ul för att kolla hjärtat på bebisen. Detta skulle vara något helt nytt (pga att jag är diabetiker). Har ni fått tid till det? Eller har du varit Littlefriend? Det var jag inte min förra grav och det är inte så längesen. Jag kände mig lite nojig faktiskt när hon sa det... Samtidigt är man så tacksam för att de håller koll på allt.

  • Äldre 4 Sep 10:20

    Ja, lite lugnare känner jag mig nog när det blev klart med sjukskrivning. Bröt ihop häromdagen för jag var så trött o slut o förvirrad över blodsockret. Ena dagen tycker jag att det går på tok för högt efter mat och nästa dag är jag konstant låg. Det är ett heltidsjobb att hålla det i balans och jag skulle bara vilja slippa. En dag åtminstone. Eller några timmar iaf?! :(

    Har inte behövt höja basal doserna än som motsvarar långverkande insulin i pumpen. Men måltidsdoserna har jag ökat. Framförallt på förmiddagar. Dvs frukost och om det blir tidig lunch. Det är eftermiddagar jag främst ligger lågt och ibland kvällar och nätter.

    Jag litar inte 100 på sensorn. Men skulle inte klara mig utan den ändå. Hur ofta byter du? Innan jag blev gravid bytte jag var 3:e vecka. Nu byter jag en gång per vecka för att våga lita på den mer. Men ibland strular det. Allra helst när den är ny kan jag tycka. Larmar den för lågt dubbelkollar jag i fingret. Före måltid kollar jag ofta i fingret. Och även ibland vid högt då jag inte förstår varför. Hur satt den på dig då när den var så otroligt missvisande lady2? Kalibrerade du om den då och blev den i så fall bättre sen? 10 och 18 är lite väl stor felmarginal. Hör med din sköterska om det tycker jag om du inte vet med dig i efterhand att den satt tokigt. Tex väldigt blodigt när du tog bort den, eller att den var på väg o lossna eller når sånt.

    Imorse när jag vaknade visade den 4,8 och jag var nöjd. Skulle kalibrera den och hade då 6,9 i fingret. Inte riktigt lika nöjd längre. Men var låg inatt o då visade sensorn 3,1 och fingret 3,3 så då stämde den ju bra.

    Jag har min sensor på magen än så långe, ovanför navelhöjd, men går nog över till armen så småningom när magen blir spändare där uppe.

    Jag har inte fått göra nån extra koll på hjärtat. Nästa UL blir TUL i v 28. Håller med dig att det känns tryggt att det kollar upp allt men man blir ju nojig när man blir mer medveten om alla risker och funderar på varför de kollar allt.

  • Äldre 4 Sep 19:10

    Visst blir man fruktansvärt trött på denna jäkla sjukdom. Förstår dig helt och hållet. Jag tror jag var mer nojig förra gången än denna. Jag har ändå i bakhuvudet att bs inte alls var perfekt (även om man gjorde allt för att det skulle vara det, såklart) förra gången och ändå fick vi en fullt frisk och fin flicka. Det lugnar med fler ul också, nu förtiden ser dom ju mycket där.

    Tror vi har det lite likadant då. Även om jag inte alltid kan se en röd tråd igenom. Vissa dagar lever kroppen helt sitt egna liv och man står som ett frågetecken vad som gör att man ligger högt/lågt. Jag ligger alltid högt eftet frukost. Har jag fint bs på morgonen är jag iaf uppe på 9-10 minst, en timme efter. Men sen sjunker det framåt 10-11 tiden. Så jag kan inte ta mer insulin heller. Men enligt ssk är det helt ok..

    Vad äter du när du blir låg Littlefriend? Vården rekommenderar väl bara druvsocker eftersom det ska vara det snabbaste. Är jag hemma har jag börjat dricka ett glas mjölk. Med iaf 2 låga värden per dag blir det mycket extraätande känner jag..

    Jag tycker den satt bra när den visade så fel. Förstår inte vad som var tokigt. Ska höra med min ssk imorgon. Nu visade den ändå fel åt "rätt" håll för min del, men vill såklart inte att den visar 10 och att jag egentligen ligger på 18. Kanske ska följa upp bättre och kolla fingret oftare.

    Kan man ha sensorn på armen?! Låter ju jättebra? Min ssk sa att jag skulle sätta den på kärlekshandtagen på ryggen när jag blev större. Isf får ju sambon göra det för dit når jag inte;)

    Då är det snart dags för första TUL?! Det enda positiva att vara gravid diabetiker är att man får se det lilla livet lite oftare...:)

  • Äldre 7 Sep 08:18

    Ja, det är fruktansvärt irriterande med denna sjukdom. Lättare att hantera som ogravid. Men glad och tacksam över att blir noga kontrollerad. Ska få tid för TUL om 3-4 veckor.

    Visst blir det mycket småätande. Jag har ännu inte gått upp i vikt men det är 3 veckor sen jag vägde mig nu på den våg jag följer. Alla visar ju lite olika så jag har valt en att följa som finns på Mvc. Får se nästa vecka nu. Har nog vänt en del. Magen växer för varje dag känns det som.

    Sköterskan förespråkar saft när jag är låg. Just för att det går fort. Men jag gillar inte riktigt det. Det skjuter i höjden så fort o sjunker igen efter ett tag. Jag är mer för mjölk eller oboy. Det beror lite på hur låg jag är och om det ser ut att sjunka mer. Tar ofta lite insulin fördelat under 30 min i pumpen om jag är rädd att överäta. Men allt beror oxå på hur med jag är i hjärnan. Står mig dock längre på mjölkprodukter tycker jag även om det inte stiger lika fort Ibland tar jag en banan om jag inte är super låg. Men tycker annars att det mesta är jobbigt att tugga då jag är låg. Dricker hellre nånting. Festis är ju bra o ha i väskan ändå när man inte är hemma. Balanserar jag kring 3,8-4,2 och vet att det är en stund till mat eller vettigt mellanmål tar jag ibland en liten godisbit. Typ en kola eller så om det finns tillgängligt. Men tycker det är svårt just när man ligger på gränsen. Igår kväll låg jag runt 4,3 i 3 timmar. Var ju jätte nöjd med det egentligen. Men det är stressande när man blir osäker om det ska sjunka mer närsomhelst. Tog en macka med insulin tillslut innan jag la mig. Legat som ett rakt streck kring 6,0 hela natten. Hade dock hellre haft 5,0 hela natten.

    Ja, sensorn ska gå jätte bra att ha på armen. Benet var det enda min sköterska tyckte jag skulle undvika. Googla dexcom arm o se bilder. Tur man har mannen som kan hjälpa till o sätta dit på knepiga ställen. :)

  • Äldre 17 Sep 23:14

    Hur går det för er??

    Jag har börjat ligga högre nu typ hela dagarna. Är nog dags för att höja doserna tror jag. Dock sjunker jag som bara den ibland. Men senaste veckan bara en gång per dag. Men tycker det är jobbigt nog. Är ganska trött på detta nu. Ständigt passande och slappna av helt kan man ju aldrig göra. Oj va gnällig jag blev nu. Är nog lite missnöjd med mina värden. Ständig balansgång. Ligger typ runt 6-8 med några toppar utöver det och något lågt. Min ssk är nöjd men det känns för högt.

    På måndag är det dags för ul och kolla hjärtat. Ser fram emot ul men fy va jag börjar bli nervös. Vågar knappt tänka något negativt men bara att snudda vid tanken får hela ens värld att rasa.. Denna gång är det iaf en läkare som gör ul och det känns tryggt. Hoppas han kollar att allt ser bra ut, hade varit fantastiskt skönt.

    Har du varit på TUL Littlefriend?

  • Äldre 17 Sep 23:14

    Hur går det för er??

    Jag har börjat ligga högre nu typ hela dagarna. Är nog dags för att höja doserna tror jag. Dock sjunker jag som bara den ibland. Men senaste veckan bara en gång per dag. Men tycker det är jobbigt nog. Är ganska trött på detta nu. Ständigt passande och slappna av helt kan man ju aldrig göra. Oj va gnällig jag blev nu. Är nog lite missnöjd med mina värden. Ständig balansgång. Ligger typ runt 6-8 med några toppar utöver det och något lågt. Min ssk är nöjd men det känns för högt.

    På måndag är det dags för ul och kolla hjärtat. Ser fram emot ul men fy va jag börjar bli nervös. Vågar knappt tänka något negativt men bara att snudda vid tanken får hela ens värld att rasa.. Denna gång är det iaf en läkare som gör ul och det känns tryggt. Hoppas han kollar att allt ser bra ut, hade varit fantastiskt skönt.

    Har du varit på TUL Littlefriend?

  • Äldre 21 Sep 10:52

    Hur gick UL igår? Hoppas allt såg bra ut o att du kunde njuta av att se den lilla. Visste ni kön? Jag har TUL om 2 veckor.

    Har försiktigt höjt mina doser nu. Märker stor skillnad på dagar då jag orkar ut o gå längre promenader. Då ligger blodsockret mycket lägre. Har aldrig märkt så stor skillnad på det tidigare. Men senaste hba1c var 38 så jag får väl vara glad ändå nu. Men vissa dagar är det nästan omöjligt att få ner det från 8-10. Igår kväll fick jag en extrem craving efter lindt créme brulé choklad. Kunde inte låta bli. Mannen fick åka o handla. Sen fick jag sota för det hela natten. Inte fått blodsockret under 9 fast flera extra doser när jag vaknat för o kissa. Låg ändå på 6 när jag gick o la mig så det kom flera timmar efteråt.

    Vet precis vad du menar lady2. Är oxå så trött på detta. Det är ett heltidsjobb att få värdena perfekta och det är långt ifrån kul. Till mig har de sagt att de förlöser mig runt v 38-39 så kanske 12 veckor kvar nu då som man har den lilla att tänka på som påverkas av allt man äter o gör.

Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare