• Yosa

    Äggallergitråden

    Måste fråga er här....

    Läste för längesedan i denna tråden om någon som tagit vanlig glass och mosat ner det i en sockerkaksform som va som ett hjärta. På så sätt gjort en äggfri glasstårta genom lite fint strössel, godis och bär eller vad man nu vill ha. Men min fråga gäller då....
    - Ska man då smörja formen men något så att glassen lossnar sen? vad i så fall så att de inte ger färg på den vita glassen? Lite olja?
    - Kan man göra en som får frysa till sig och sedan ta loss den och lägga på ett fat i frysen för att sedan göra en ny i samma form utan att den första på fatet inte tappar fomen? har bara en hjärtform tyvärr...

    Någon här som har lite ideer kring detta? Tips mottages tacksamt?

    Dottern vill ha en hjärt-glass-tårta

  • Yosa
    TinaZ skrev 2010-02-09 16:31:49 följande:
    Tack, kan inleda med att berätta att vi varit med dottern 3,5 år till barnmottagningen och hon fått prova äta ägg. Det blev ingen reaktion trots att hon fick i sig 1+3+10+30+100+300mg med 30min mellanrum.Nu ska vi prova lite försiktigt hemma ska bli spännande se om det "håller"
    *håller tummarna*
  • Yosa

    Tack snälla för era svar. Kan även ha varit i mjölkallergitråden jag läst om just detta att frysa glass i annan form än vanligt paket. jag tror att jag testar att göra som ni skrev. ta plastfolie i min hjärt-form. Låta de frysa till och sen försöka ta ut det. Men sen behöver jag göra en likadan till. Tror ni då den första kan läggas på ett fat in i frysen (typ plast eller påse om då såklart) medan jag göra form nummer 2? Tycker inte den borde tappa form i och med att den är fryst och får stå i frysen hela tiden till de är dags för kalas.

    Vad kan man då garnera med? Strössel i form av hjärtan i olika färger var beställt från dottern. Kanske ha på lite sådana där rosa jungfrubröst eller nåt.

    Smart med pepparkaksformar! Vore ju kul att göra massa hjärtan i mellanstor pepparkaksform. Vore nåt till nästa år

    Men ni som gör olika lager...menar ni då olika lager med olika färg på glass eller har ni något annat? Typ sylt eller nåt så att de blir glasstårta?

  • Yosa
    Kavat skrev 2010-02-11 18:26:59 följande:
    Jag tar en glass-sort och lägger i botten och fryser in några timmar (med plastfolie på). Då hinner det stelna och så tar jag nästa lager osv.Vill jag ha "roligare" glass än t.ex vanlig vanilj har jag blandat i minimarschmallows, riven choklad osv i glasen (måste då tina lite för att kunna röra).Kolla i affären, vad de har för strössel. Vet inte innehåll dock, men de har ju alla möjliga varianter. Jag har ibland klippt en mall och bara strött riven choklad på (som ett hjärta t.ex).
      •*´¯`*•  Kul med lite insiration  •*´¯`*•

    Tack!
  • Yosa
    Prince or Princess skrev 2010-02-17 20:08:04 följande:
    hm.. ställer en liten fråga här:var med dottern på MPR-vaccinationen i fredags. Gjorde först pricktest då hon reagerat på ägg via amningen. Efter väntetiden (ca 15 min?) syns en ca 1 mm stor (liten) röd prick där. Enligt sköterskan var det "bara från nålsticket".Kan detta verkligen stämma? På den negativa kontrollpunkten syntes inget alls! Har aldrig fått en röd prick på något pricktest alls förut? (jo den positiva kontrollpunkten förstås, och den är ju enormt stor i jämförelse)Nu har hon haft jättehög feber i två dagar och lite mindre i två (?) dagar, och eksem på handen som blossat upp igen. Gnällig, ingen matlust alls (visst hon mår ju inte bra pga feber/hosta/snuva, men liiiie bättre brukar hon äta när hon är sjuk)Är det ägg som hon reagerar så på tror ni?
    MPR pricken ska vara som kontrollpricken för att vara negativ. Kontrollprickarna brukar bara vara just en prick ingen upphöjning. Däremot kan viss upphöjd prick "accepteras" beroende på vad det är man prövar för något. Vet inte men i ert fall kanske det räknades som "okey" för att ändå ge vaccinet?

    Tolkar jag det rätt som att ni fick vaccinet trots detta?

    Hade hon reagerat på ägget i vaccinet hade hon troligen inte fått feber pga av det. Febern kommer kanske från vaccinet? Dvs vaccinet är ju en svag dos av mässling, påssjuka och röda hund.
  • Yosa

    Dottern ska på barnkalas och jag är hel-nojjig Hon har ju varit på det förut men då har det varit till barn/familjer vi känner. Men inte denna gång på samma sätt.

    Är det någon som vet om det finns ägg i någon sorts...
    -Korvbröd
    - Kola (de ska ha godispåsar och jag har sagt nej till chokladgodis men ho nämnde kola)
    -Hotdogs, barnkorvar eller sådana där runda bitar korv som är till barn
    - Bg Pack-glass? Typ ICAs kulglass nämnde mamman

    Jag brukar förståss alltid köpa korvbröd och korv utan ägg men kan det finnas märken där det är ägg i?

    Usch är så orolig! Kommer ha medicinen på hallbyrån beredd att slänga mig i bilen och åka om hon skulle bli dålig......



    måste ju våga släppa iväg henne.....

  • Yosa
    TinaZ skrev 2010-03-17 11:05:18 följande:
    Usch, förstår din oro.Har inte sett ägg i något av det du nämner, skulle vara glassen jag är lite osäker på då.
    Ja hittills har man ju alltid varit med på kalas och liknande. Men hon är nu 5 år och nu börjar detta med barnkalas. Men man måste våga släppa taget. Jag har ju ringt och berättat om hennes allergi och erbjudit mig att ta med vissa egna saker. Hon nämde vilka märken hon köper och jag ska till ICA och dubbel-läsa dessa märken.
  • Yosa
    Amulett skrev 2010-03-17 19:41:51 följande:
    Nervöst!Men du lär ju behöva följa henne dit, eller? Varför inte prata med mamman om att du kommer att följa med och titta in i köket som hastigast innan du går? Och be henne att spara förpackningarna. Om jag var mamman skulle det ju vara en trygghet att du kommer och "godkänner".Lämnar inte så mycket utrymme för att hinna fixa något annat, men åtminstone för att stoppa något som innehåller ägg?
    Jo jag tar mig nog en kik där Jag ringde till mamman och vi gick igenom allt de skulle äat och ev. märken på maten. Blir ändå nervös. Så svårt att veta hur noggranna folk är. När de säger att de vet vad ägg finns i så vet man ju inte om det verkligen VET eller om det bara tror sig veta.

    "- näe vi ska inte äta någon ägg-aktigt...det blir bara tårta...!"   typ har man ju hört några gånger

    Jag kommer va nervös ändå! Men sånt är livet och man kan inte kontrollera ALLT! Bara nästan

    Men...ingen av er här som vet om det finns ägg i något märke av.....
      * korvbröd
      * Kola-godis
      * Hotdogs, barnkorvar eller sådana där runda bitar korv som är till barn
      * Big Pack-glass
  • Yosa
    Twixie skrev 2010-03-18 21:17:18 följande:
    Jag har läst på mååånga glasspaket men har inte hittat ägg i något big-pack glass utan mer i "fina" glassar men inte i Big-pack. I de vanliga korvbröden är det inte ägg i. Vad gäller Hot Dogs (har inte sett någon med ägg i men för säkerhetsskull) berätta istället för mamman vilka märken DU vet är ok... Runda korvar är det inte ägg (inte mycket kött heller ). Kola-godisar har jag inte läst på så det kan jag inte säga något om. Har Sia ändrat sitt recept på glass? För förut innehöll väl den också ägg? Men nu gör den inte det. Har hållit mig borta lite från Sias men nu verkar det inte vara många (vanliga) Sia som innehåller ägg... Jaja, känns ju bättre när det går åt det hållet för en äggallergiker .
    Tack för ditt svar! Jag ska ta och läsa på någar märken av korvbröd, big pck glass, och korvar...men jätteskönt att även du upplever att de brukar vara äggfria. ja min erfarenhet är också att "finare" glass typ i små hinkar och liknande kan innehålla ägg ibland. Ska kolla SIA´s hemsida....Tack än en gång för hjälpen!
Svar på tråden Äggallergitråden